Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Kalės vaiku“ išvadintas Barackas Obama visgi susitiko su Filipinų lyderiu

JAV prezidentas Barackas Obama ir Filipinų lyderis Rodrigo Duterte trečiadienį neformaliai susitiko laukimo salėje prieš iškilmingus pietus, surengtus baigiantis regioniniam viršūnių susitikimui, pranešė Filipinų pareigūnai.
Rodrigo Duterte
Rodrigo Duterte / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Trumpas susitikimas kiek sušvelnino įtampą dvišaliuose santykiuose, kuri kilo dėl anksčiau šią savaitę R.Duterte pažertos necenzūrinės tirados B.Obamos atžvilgiu – Filipinų lyderis pavadino JAV prezidentą „kalės vaiku“.

Sureagavęs į šį akibrokštą, B.Obama atšaukė antradienį Laoso sostinėje Vientiane turėjusį įvykti oficialų susitikimą su R.Duterte.

Filipinų užsienio reikalų sekretorius Perfecto Yasay naujienų agentūrai „The Associated Press“ patvirtino, kad šalių lyderiai buvo susitikę.

„Jie susitiko laukimo salėje ir buvo paskutiniai iš jos išėję žmonės. Negaliu pasakyti, kiek truko jų susitikimas. Visa tai lemia faktas, kad Filipinų ir Jungtinių Valstijų santykiai yra tvirti, labai tvirti. Šių santykių pamatas yra istorinis, ir abu lyderiai tai suvokia. Labai džiaugiuosi, kad susitikimas įvyko“, – sakė P.Yasay.

B.Obama ir R.Duterte atvyko į Laosą dalyvauti Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) viršūnių susitikime. Kitų valstybių lyderiams taip pat teko pereiti per laukimo salę prieš patenkant į banketų salę, kur vyko iškilmingi pietūs.

Kaip sakė vienas Baltųjų rūmų pareigūnas, pageidavęs neviešinti savo pavardės, B.Obama valstybių vadovams skirtoje laukimo salėje trumpai pasikalbėjo su R.Duterte prieš iškilmingus ASEAN susitikimo uždarymo pietus. Pasak jo, šalių lyderiai apsikeitė mandagiomis frazėmis.

Pirmadienį R.Duterte per spaudos konferenciją vizito į Laosą išvakarėse pasitelkė necenzūrinę leksiką ir įspėjo JAV vadovą nekelti klausimų apie jo šalyje per brutalų valdžios karą su nusikalstamumu vykdomas neteismines egzekucijas.

Nuo birželio pabaigos, kai R.Duterte buvo prisaikdintas Filipinų prezidentu, šalyje jau buvo likviduota daugiau nei 2 tūkst. įtariamų narkotikų prekeivių.

Pabrėžęs, kad yra suverenios valstybės vadovas, atskaitingas tik Filipinų žmonėms, R.Duterte pirmadienį sakė: „Turite būti pagarbus. Nesimėtykite klausimais ir pareiškimais. Putang ina, išplūsiu tave tame forume“.

Putang ina vietine tagalogų kalba reiškia „kalės vaikas“.

Antradienį Filipinų lyderis išreiškė apgailestavimą dėl savo pasisakymo, tačiau žala jau buvo padaryta.

Filipinų užsienio reikalų departamento atstovas spaudai Charles'as Joe taip pat pranešė, kad B.Obama ir R.Duterte buvo susitikę laukimo salėje. Jis sakė, kad abi pusės pritarė tokiam susitikimui, tačiau nepateikė jokių pokalbio detalių.

B.Obama ir R.Duterte į banketų salę užėjo atskirai. Prie pietų stalo jie sėdėjo toli vienas nuo kito ir nebendravo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius