Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalifornijoje aktyviai renkama pakrantėje antradienį išsiliejusi nafta

JAV Kalifornijoje surinkta daugia kaip 6 000 galonų (22 700 litrų) naftos, kuri grėbliais, semtuvais ir siurbliais renkama maždaug 15 kilometrų ilgio Kalifornijos paplūdimių atkarpoje. Valymo darbai vyksta pertraukos visą parą, sakė pareigūnai, bet tai tik nedidelė dalis lipnios dvokiančios masės, išsiveržusios iš pratrūkusio naftotiekio vamzdyno.
Kalifornijoje išsiliejo nafta
Kalifornijoje išsiliejo nafta / „Scanpix“/AP nuotr.

Dėl šio nuotėkio, įvykusio prie Santa Barbaros, naftotiekį eksploatuojanti bendrovė turėjo sustabdyti naftos tiekimą.

Tyrėjai trečiadienį įvertino naftos nuotėkio mastą ir nustatė, kad galėjo nutekėti apie 105 000 galonų (400 tūkst. litrų) ir kad maždaug penktadalis – 21 tūkst. galonų (80 tūkst. litrų) – pasiekė jūrą.

Federaliniai pareigūnai tiria šį naftos išsiliejimą, kai darbininkai, vilkintys apsauginius kombinezonus, semtuviniais kastuvais renko naftą, laivai velka plūduriuojančias užtvaras į tas akvatorijas, kur ties Santa Barbaros pakrante jūroje tįso dvi didžiulės naftos dėmės.

Naftotiekį eksploatuojančios bendrovės „Plains All American Pipeline LP“ vadovas trečiadienį aplankė nuotėkio vietą ir atsiprašė dėl jo.

„Mes labai, labai apgailestaujame, kad ši nelaimė apskritai įvyko, – sakė bendrovės vadovas Gregas L.Armstrongas per spaudos konferenciją. – Mes atsiprašome dėl gyvūnijai ir aplinkai padarytos žalos“.

Jis paaiškino, kad jo vadovaujamai bendrovei leista tęsti valymo darbus visą parą ir pažadėjo, kad jie „bus tęsiami tol, kol viskas bus sugrąžinta į normą“.

Nuotėkio metu antradienį vamzdžiu per valandą tekėdavo apie 54 600 galonų (206 700 litrų), nurodė bendrovė. Jos pareigūnai nesakė, kiek laiko nafta tekėjo vamzdynu, kol nuotėkis buvo pastebėtas ir naftos tiekimas buvo sustabdytas.

Taip pat kol kas neįvertinta, kiek gali kainuoti valymo darbai ir kaip ilgai jie gali trukti.

Gubernatorius Jerry Brownas trečiadienį vėlai vakare dėl naftos išsiliejimo paskelbė nepaprastąją padėtį. Todėl valymui gali būti skirta papildomų lėšų iš valstybinių fondų.

Šią pakrantę dar baisesnė katastrofa – apskritai didžiausia JAV vandenyse – ištiko 1969 metais; anuomet ji smarkiai prisidėjo prie aplinkosauginio judėjimo aktyvėjimo Amerikoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius