Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalifornijos bažnyčioje šaudęs kinas imigrantas buvo vedamas „neapykantos Taivanui“

Kinas imigrantas, kuris, užrakinęs vieną Kalifornijos bažnyčią ir pradėjęs šaudyti į taivaniečių ir amerikiečių bendruomenės narius, vieną žmogų nužudė, o dar penkis sužeidė, buvo motyvuotas neapykantos Taivanui ir jo žmonėms, pirmadienį pranešė JAV tyrėjai.
Davidas Chou
Davidas Chou / „Scanpix“/AP nuotr.

Davidas Chou užblokavo duris grandinėmis ir greitai veikiančiais klijais, kai kelios dešimtys parapijiečių po pamaldų dalyvavo šventiniuose pietuose bažnyčioje netoli Los Andželo esančiame Laguna Vudso miestelyje.

Iš Kinijos kilęs 68 metų JAV pilietis, prieš pradėdamas šaudyti iš dviejų pistoletų, aplink pastatą paslėpė maišelių su Molotovo kokteiliais ir atsarginiais šaudmenimis. Pasak tyrėjų, vyras „metodiškai“ ruošėsi didelėms žudynėms.

„Žinome, kad jis parengė strategiją ir norėjo ją pritaikyti“, – nurodė Orindžo apygardos šerifas Donas Barnesas.

„Veiksmai buvo labai gerai apgalvoti, atsižvelgiant, kaip jis ruošėsi, tiek būdamas ten, tiek paruošdamas vietą, tiek išdėstydamas daiktus patalpos viduje, kad padidintų aukų skaičių, jei turėtų galimybę“, – pridūrė šerifas.

Las Vegase apsaugos darbuotoju dirbęs D.Chou išpuolį surengė vedamas „politiškai motyvuotos neapykantos ir buvo piktas dėl politinės įtampos tarp Kinijos ir Taivano“.

Taivanas yra nepriklausomai valdomas nuo pilietinio karo pabaigos 1949 metais. Ši sala turi savo demokratiškai renkamą vyriausybę ir stiprią kariuomenę.

Autoritarinė Kinija laiko Taivaną savo teritorija – maištinga provincija, kurios kontrolę Pekinas ketina kada nors susigrąžinti.

Pirmadienį paaiškėjo detalių apie vieno parapijiečio, padėjusio sutramdyti šaudyti pradėjusį D.Chou, didvyriškumą.

Gydytojas Johnas Chengas puolė ant D.Chou, kad pargriautų ant žemės. Tai leido kitiems surišti užpuoliką ir palaukti, kol atvyko policija.

„Jei ne daktaro Chengo veiksmai, neabejotina, kad šis nusikaltimas būtų pareikalavęs daug daugiau aukų“, – pabrėžė D.Barnesas.

„Deja, po to, kai daktaras Chengas sureagavo į įtariamąjį, į jį pataikė šūviai, ir jis mirė įvykio vietoje“, – pridūrė jis.

Dar penki per išpuolį sužeisti žmonės buvo nugabenti į ligoninę. Nukentėjusieji yra 66–92 metų amžiaus.

Sekmadienio šaudynės įvyko praėjus parai po to, kai šaulys Bafalo mieste nužudė 10 žmonių. Tas incidentas tiriamas kaip rasistinis išpuolis.

Toks smurtas yra labai paplitęs Jungtinėse Valstijose, kur mirtini ginklai yra lengvai prieinami, o įtakinga šaunamųjų ginklų lobistinė organizacija priešinasi griežtesnei jų pardavimo ir platinimo kontrolei.

Tinklalapio „Gun Violence Archive“ duomenimis, pernai dėl ginklų panaudojimo žuvo daugiau nei 45 tūkst. amerikiečių, pusė iš jų nusižudė. Palyginimui, 2019 metais užfiksuota 39 tūkst. tokių žūčių.

Šiemet Jungtinėse Valstijose per žmogžudystes ar dėl netyčinių šūvių žuvo jau apie 7 tūkst. žmonių, o šaudynės viešose vietose tampa vos ne kasdienybe.

„Gun Violence Archive“ duomenimis, šiais metais jau buvo įvykdytos 202 masinės šaudynės, apibrėžiamos kaip incidentas, per kurį sužeidžiami ar nužudomi mažiausiai keturi žmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius