Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaliningrado architektūros monstras: sovietmečio liekana, tapusi regiono simboliu

Jevgenija Kvasova buvo dar jauna, kai jai matant jos gimtajame Kaliningrado mieste ėmė kilti konstrukcija, kiek primenanti milžinišką galvą.
Tarybų rūmai Kaliningrade
Tarybų rūmai Kaliningrade / „The New York Times“/Emily Ducke nuotr.

„Jis piktai į mane dėbso kiekvieną kartą, kai išeinu iš namų“, – sakė dabar 62 metų J.Kvasova, turėdama omenyje akiai nemalonų statinį – Tarybų rūmus, kuriuose iš tiesų yra daugybė į akis panašių balkonų, žvelgiančių iš pastato fasadų.

Net tie architektai, kurie žavisi drąsiu, originaliu pastato dizainu, kuriame dera modernizmo ir brutalizmo stiliai, pripažįsta, kad Tarybų rūmai nepateisino ambicijos tapti Sovietų Sąjungos valdymo simboliu.

Šis statinys tapo tiesiog sovietinės sistemos trūkumų simboliu, nes pasirodė, kad dėl nevykusios konstrukcijos ir statybos defektų jis niekada nebus tinkamas eksploatuoti.

Dabar, praėjus 42 metams, Kaliningrado regiono gubernatorius paskelbė, kad Tarybų rūmai pagaliau bus nugriauti. Griovimo darbai numatomi šį pavasarį.

Tačiau, paradoksalu, dėl savo bjaurumo šis statinys krito į širdį miesto jaunimui, kuriam jis tapo savotiška namų ir Sovietų Sąjungos, kurios jie patys niekada nepažinojo, emblema.

„Jis yra tarsi paminklas Sovietų Sąjungai, kurį turėtume saugoti, – sakė vokiečių restorano „Tyotka Fischer“, pro kurio langus atsiveria vaizdas į Tarybų rūmus, padavėja Jevgenija Kryazheva. – Man nepatinka, kaip jis atrodo, – pripažino ji. – Tačiau žmonėms patinka daiktai su defektais. Šis pastatas negražus, bet jis mūsų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius