Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 21 /14:07

Kalnų Karabache žuvo Rusijos taikdarių vado pavaduotojas, I.Alijevas atsiprašė V.Putino

Per apšaudymą Kalnų Karabache žuvo Rusijos taikos palaikymo kontingento regione vado pavaduotojas Ivanas Kovganas. Jis taip pat buvo Rusijos Šiaurės laivyno povandeninių pajėgų vado pavaduotojas. Pranešama, kad rusų taikdarius apšaudė Azerbaidžano kariai. Šios šalies prezidentas Ilhamas Alijevas paskambino Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir atsiprašė bei pažadėjo finansines išmokas žuvusiųjų šeimoms.
Ivanas Kovganas
Ivanas Kovganas / Rusijos gynybos ministerijos nuotr.

Apie tai pranešama Sankt Peterburgo povandeninių laivų jūreivių ir laivyno veteranų klubo interneto svetainėje, skelbia Rusijos naujienų portalas Gazeta.ru.

„Vakar Armėnijoje žuvo Šiaurės laivyno povandeninių pajėgų vado pavaduotojas kariniam ir politiniam darbui 1-ojo rango kapitonas Ivanas Kovganas. Jis buvo komandiruotas ten prieš du mėnesius kaip taikos palaikymo kontingento vado pavaduotojas“, – sakoma pranešime.

Jūrininkų klubas taip pat patikslino, kad mirusysis gyveno Gadžijevo mieste.

Murmanske leidžiamo laikraščio „Bi-Port“ teigimu, I.Kovganas nuo gegužės 11 d. buvo išvykęs į komandiruotę. Jis žuvo rugsėjo 20 d. grįždamas iš Rusijos taikos palaikymo kontingento stebėjimo posto netoli Džanjatago kaimo, kai buvo apšaudytas automobilis su Rusijos kariais.

I.Alijevas atsiprašė V.Putino

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas paskambino Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kad atsiprašytų dėl incidento. Apie tai pranešama „Telegram“ kanale „Kremlius. Naujienos“.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ilhamas Alijevas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ilhamas Alijevas

Pokalbio metu I. Alijevas atsiprašė ir pareiškė gilią užuojautą dėl Kalnų Karabache žuvusių Rusijos taikos palaikymo kontingento karių.

„Buvo pabrėžta, kad bus atliktas kruopščiausias įvykio tyrimas ir visi atsakingi asmenys bus deramai nubausti“, - sakoma pareiškime.

I. Alijevas taip pat sakė V.Putinui, kad yra pasirengęs suteikti materialinę pagalbą aukų šeimoms.

Pranešama, kad jau sulaikyti pirmieji įtariamieji dėl Rusijos taikdarių žūties Kalnų Karabache. Apie tai praneša Rusijos valstybinės naujienų agentūros „RIA Novosti“, „Interfax“ ir TASS, remdamosi šaltiniu vienoje iš Rusijos saugumo tarnybų.

Agentūrų pašnekovas teigia, kad Azerbaidžano ginkluotųjų pajėgų korpuso vadas, kurio pavaldiniai kalti dėl taikdarių žūties, nušalintas nuo pareigų.

Gynybos ekspertas E.Papečkys: ateitis tampa sunkiai prognozuojama

AFP/„Scanpix“ ir Liberalų Sąjūdžio nuotr./Egidijus Papečkys
AFP/„Scanpix“ ir Liberalų Sąjūdžio nuotr./Egidijus Papečkys

Gynybos ekspertas Egidijus Papečkys trečiadienį savo kasdienėje įvykių apžvalgoje socialiniame tinkle „Facebook“ pastebėjo, kad Kremlius kol kas nieko nekaltina, tačiau ateitis tampa labai neaiški ir sunkiai prognozuojama.

„Kalnų Karabache viskas labai greitai prasidėjo, ir, atrodė, labai greitai baigėsi. Rytoj (ketvirtadienį – 15min past.) turi įvykti derybos su armėnų Arcacho bendruomenės Kalnų Karabache vadovybe, Kremlius jau pradėjo pasakoti, kad čia jų „taikdarių“ nuopelnas, kad jie sustabdė karo veiksmus, kad Armėnijos daliniai, kurie neva yra Arcache bus išvesti, vietiniai armėnai sudės ginklus, o karinė technika bus sunaikinta.

Ir tada... netikėtai buvo sušaudytas rusų „taikdarių“ automobilis, juo važiavę kariai žuvo. Netrukus apšaudytas ir rusų šarvuotas transporteris, lydėjęs civilius, aukų nėra. Kremlius kol kas nieko nekaltina, tačiau ateitis tampa labai neaiški ir sunkiai prognozuojama“, - sako gynybos ekspertas.

Pasak jo, visų pirma dėl to, kad nėra aišku, kas ir dėl ko susitarė. Vakarų valstybių pareikšti protestai buvo kiek pavėluoti ir be jokios aiškesnės žinutės.

„Atrodo, kad kai ką įvykiai užklupo netikėtai. Tuo tarpu Azerbaidžanas pasiruošęs labai gerai, ir iš karto padarė keletą pranešimų apie taikius ketinimus, norą stabilizuoti padėtį ir pažadą pasirūpinti armėnų bendruomene. Žinoma, žodžiai yra žodžiais, ir armėnai praneša apie reikalavimą išduoti Arcacho „vadeivas“, tai yra esamą ir buvusią politinę ir karinę vadovybę, ir tikėtis objektyvaus teisingumo jų atžvilgiu nelabai galima“, - pastebi E.Papečkys.

Trečiadienį Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad Kalnų Karabache buvo apšaudyta Rusijos taikdarių transporto priemonė. Žinoma, kad yra žuvusiųjų, tačiau jų skaičius nenurodomas. Dieną prieš tai taikdarių kolona jau buvo apšaudyta, tačiau aukų nebuvo.

Anksčiau Kalnų Karabachas apkaltino Azerbaidžaną apšaudant Stepanakertą.

VIDEO: Protestuotojai Jerevane reikalauja N.Pašiniano vyriausybės atsakomybės, surengė eitynes

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius