Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaltinimai Brazilijos valdžiai: slepiami tikrieji Zikos viruso plitimo mastai

Brazilijoje dirbantys medicinos darbuotojai pratrūko. Jie kaltina Brazilijos valdžią slepiant tikrąjį pavojingojo viruso plitimo mastą, nesistengiant bendradarbiauti su Pasaulio sveikatos organizacija, skelbia „The Independent“.
Darbininkai dezinfekuoja aplinką nuo Zika virusą pernešančių uodų
Darbininkai dezinfekuoja aplinką nuo Zika virusą pernešančių uodų / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Daktarai, medicinos seselės ir pacientai Pernambuko valstijoje, šalies šiaurės rytuose, apkaltino pareigūnus, kad šie bando nuslėpti tikrąjį Ziko viruso poveikį šiam regionui. Pasak jų, Brazilijos valdžia baiminasi, kad sužinoję apie tai turistai atsisakys vykti į vasaros olimpines žaidynes Rio de Žaneire.

Ekspertų teigimu, atsakingi pareigūnai visais įmanomais būdais bando išvengti galimų susirgimo ar rizikos atvejų registravimo. Brazilijos valdžia tikina, kad kai kuriose vietovėse tiesiog stinga pajėgumų, tačiau medicinos darbuotojai įtaria, kad labiau už viską valdžios atstovus stabdo baimė dėl šalies įvaizdžio.

Sveikatos atstovai teigė, kad labiausiai nuo Zikos viruso kenčiantis Pernambuko valstija tiria tik tuos atvejus, kai virusas paveikia nėščias moteris arba vaikus. Taip daroma dėl viruso sukeliamų mikrocefalijos atvejų. Neseniai užfiksuoti ir viruso sukeliami paralyžiaus atvejai.

Praėjusiais metais būtent Pernambuko valstijos Resifės mieste užfiksuotas trečdalis Zikos viruso lemtų kūdikių apsigimimo atvejų. Kaimyniniame Olindos mieste dirbantys medikai pavojaus varpais skambina ir dėl panašaus, uodų įkandimo pernešamo čikungunijos viruso plėtros.

VIDEO: Zika virusas: svarbiausi faktai, kuriuos turite žinoti

35 metų Brazilijos aplinkos apsaugos organizacijos „Ceval“ darbuotoja Paula Elane teigė, kad virusą stabdyti bandanti komanda Olindoje vos ne kasdien užfiksuoja po šimtą naujų susirgimo faktų.

Pasak jos, nuo viruso plitimo pradžios viso Brazilijoje jau gali būti nuo 500 000 iki 1 500 000 atvejų, o jų suskaičiuoti jau beveik fiziškai nebeįmanoma.

P.Elane kaltina valdžios atstovus abejingumu ir teigia, kad pati prezidentė Dilma Rousseff meluoja dėl pareigūnų pastangų. 

„Scanpix“/AP nuotr./Dilma Rousseff
„Scanpix“/AP nuotr./Dilma Rousseff

„Manau, kad valdžia bando nuslėpti tikrąją situaciją, nes šie metai labai svarbūs Brazilijos įvaizdžiui. Turėsime vietos rinkimus, o, be to, laukia milžiniškus turistų antplūdžius žadantys renginiai – karnavalas ir olimpinės žaidynės“, – teigė P.Elane. 

D.Rousseff sveikatos ministro postą yra patikėjusi karjeros politikui Marcelo Castro. Šis ministras pasižymėjo lojalumui šalies vadovei, tačiau ne protingais pasisakymais.

Zikos viruso protrūkio pradžioje jis paragino moteris labiau saugotis ir dangstyti kojas, kad jų nesukandžiotų virusą nešiojantys uodai. Jis kaltinamas ir nesugebėjimu užtikrinti medikų grupių finansavimo bei logistinių problemų sprendimo.

Brazilijos valdžia permetė net 220 000 karių, kurie turėjo užtikrinti Zikos viruso stabdymą ir uodų naikinimą, tačiau jie jau po kelių dienų pasitraukė iš labiausiai viruso apimtų lūšnynų ir Olindos miesto centro.

Pernambuko valstijos sveikatos apsaugos ministerija patvirtino, kad jų regione ligoninės priverstos rūpintis tik virusu užsikrėtusiomis nėščiosiomis ir kūdikiais, kuriuos paveikė mikrocefalija – kitiems tiesiog neužtenka laiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius