Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 17 /08:39

Kaltinimai D.Trumpui – FTB vadovo prašė nutraukti tyrimą dėl patarėjo M.Flynno ryšių su Rusija

JAV Baltuosius rūmus antradienį sukrėtė du kaltinimai: kad prezidentas asmeniškai bandė nutraukti Federalinio tyrimų biuro (FTB) tyrimą ir atskleidė rusų pareigūnams itin slaptos informacijos. Vos keturis mėnesius dirbanti respublikono Donaldo Trumpo vadovaujama administracija bando atsigauti po šių smūgių, o įtūžę demokratai reikalauja pasiaiškinti.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kiekvienas iš tų tvirtinimų – kad D.Trumpas atskleidė itin slaptos informacijos Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui per jųdviejų susitikimą Ovaliajame kabinete ir kad jis spaudė FTB direktorių Jamesą Comey nutraukti tyrimą dėl savo buvusio nacionalinio saugumo patarėjo Michaelo Flynno – bet kurią administraciją įstumtų į rimtą krizę.

Tačiau D.Trumpo Baltieji rūmai, neigiantys naujausius kaltinimus, jau veikiausiai įprato prie nuolatinės sumaišties būsenos.

Kol Baltųjų rūmų pareigūnai bandė paaiškinti D.Trumpo sprendimą papasakoti S.Lavrovui apie konkretų džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) bombų pavojų, apie kurį galimai išsiaiškino Izraelio žvalgyba, dienraštis „The New York Times“ paskelbė dar vieną skandalingą žinią.

Laikraštis nurodė, kad, J.Comey susitikus su D.Trumpu kitą dieną po M.Flynno atsistatydinimo, prezidentas prašė, jog FTB tyrimas dėl jo buvusio patarėjo būtų nutrauktas, rodo to meto J.Comey užrašai.

„Tikiuosi, jūs galite apie tai pamiršti, pamiršti M.Flynną, – sakė D.Trumpas FTB direktoriui. – Jis yra geras vyrukas. Tikiuosi, galite tai pamiršti.“

„Visos teisės“ dalytis slapta informacija

Baltieji rūmai netrukus paneigė bet kokias užuominas, kad D.Trumpas bandė kliudyti teisingumui, bendraudamas su praėjusią savaitę atleistu J.Comey. Visgi, jei tai pasitvirtintų, tai būtų laikoma baudžiamuoju nusikaltimu.

„Nors prezidentas ne kartą išreiškė savo nuomonę, kad generolas M.Flynnas yra padorus žmogus, tarnavęs mūsų šaliai ir ją saugojęs, prezidentas niekuomet neprašė pono J.Comey ar kieno nors kito nutraukti kokį nors tyrimą“, – sakė vienas pareigūnas, norėjęs likti nežinomas.

„Prezidentas ypač gerbia mūsų teisėsaugos agentūras ir visus tyrimus. Prezidento ir pono J.Comey pokalbis vaizduojamas neteisingai ir netiksliai“, – teigė jis.

D.Trumpas savo ruožtu didžiąją dalį dienos bandė paneigti kitą jam metamą kaltinimą – kad jis galimai atskleidė Rusijos diplomatijos vadovui ir ambasadoriui Vašingtone slaptos informacijos. Respublikonas tvirtino, kad veikė laikydamasis įstatymų.

Baltųjų rūmų pareigūnai nesutiko atskleisti, ar informacija apie IS galimybes pasigaminti sunkiai aptinkamų bombų buvo įslaptinta.

Tačiau šalies prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“ rašė turėjęs „visas teises“ pasidalyti su Rusija „faktais, susijusiais su terorizmu ir oro linijų skrydžių saugumu“.

Amerika „yra išbandoma“

Abu D.Trumpui metami kaltinimai išprovokavo raginimų paskirti specialųjį prokurorą, kuris ištirtų prezidento ryšius su Rusija. Maža to, net imta svarstyti, ar galima būtų inicijuoti jo apkaltos procesą.

„Šalis yra išbandoma precedento neturinčiais būdais. Sakau visiems savo kolegoms Senate: istorija stebi“, – sakė Senato demokratų mažumos lyderis Chuckas Schumeras.

Demokratų senatorius Dickas Durbinas sakė, kad „stulbina ir žada atima mintys, jog Jungtinių Valstijų prezidentas galėjo net pagalvoti kreiptis į Federalinių tyrimų biuro vadovą ir paprašyti jo sustabdyti dėl kieno nors vykdomą tyrimą “.

„Tai yra vienas rimčiausių kaltinimų, kokį galima mesti lyderiui – kad jis kokiu nors būdu bando vilkinti ar trukdyti vykdyti teisingumą“, – teigė jis.

Skandalas su rusų žvalgyba taip pat gali sugriauti pasitikėjimą tarp sąjungininkų, kurie iki šiol buvo linkę dalytis slapta informacija su Jungtinėmis Valstijomis, manydami, kad šalis su ja elgsis laikydamasi įprastų gairių.

Kitą savaitę D.Trumpas planuoja vykti į Izraelį. Baltųjų rūmų pareigūnų teigimu, ši kelionė tebėra prezidento darbotvarkėje.

Pareigūnai viešai nepatvirtino, kad minėta slapta informacija, kurią JAV prezidentas galimai perdavė rusams, buvo surinkta Izraelio žvalgybininkų. Visgi žydų valstybės ambasadorius Vašingtone Ronas Dermeras buvo priverstas paskelbti raminančio tono pareiškimą.

„Izraelis visiškai pasitiki ryšiais su Jungtinėmis Valstijomis, susijusiais su dalijimusi slapta informacija, ir tikisi gilinti tuos ryšius dar ilgus metus vadovaujant prezidentui D.Trumpui“, – pareiškė R.Dermeras.

Rusijos Užsienio reikalų ministerijos nuotr./Donaldas Trumpas ir Sergejus Lavrovas
Rusijos Užsienio reikalų ministerijos nuotr./Donaldas Trumpas ir Sergejus Lavrovas

Jokio saugumo „pažeidimo“ dėl Rusijos

Antradienį nacionalinio saugumo patarėjas H.R.McMasteris paneigė, kad dėl D.Trumpo kaltės kilo „nacionalinio saugumo pažeidimų“. Pasak jo, „prezidentas gali dalytis bet kokia informacija, kuri, jo manymu, reikalinga, kad būtų pagerintas Amerikos žmonių saugumas“.

Jis taip pat sakė, kad prezidentas niekam neatskleidė žvalgybos šaltinių ar metodų.

„Prezidentas nė nežinojo, iš kur atkeliavo ta informacija, – sakė H.R.McMasteris. – Jam nebuvo pranešta apie informacijos šaltinius ar metodus.“

Pats D.Trumpas stengėsi atlaikyti jį užklupusius sunkumus.

„Įvyko labai sėkmingas susitikimas su Rusijos užsienio reikalų ministru“, – sakė prezidentas žurnalistams, užvertusiems jį klausimais.

„Mums labai gerai seksis artimiausiais metais, ir norime, kad kuo geriau sektųsi kovojant su terorizmu“, – teigė D.Trumpas.

JAV prezidento ir Rusijos diplomatijos vadovo susitikimas įvyko kitą dieną po precedento neturinčio respublikono sprendimo atleisti FTB direktorių.

J.Comey vadovavo FTB tyrimams dėl galimo Rusijos kišimosi į 2016-ųjų rinkimus bei galimų D.Trumpo kampanijos ir Kremliaus ryšių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius