-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaltinimus seksualine prievarta L.Bessonui Prancūzija girdi, bet didelio skandalo nemato

Prancūzo režisieriaus Luco Bessono trileriuose ir mokslinės fantastikos filmuose moterys yra rimtos, protingos ir stiprios. Kartais jos net išgelbėja pasaulį. Tačiau neseniai viena aktorė, Sand Van Roy, apkaltino kūrėją seksualine prievarta – esą L.Bessonas ją net sužeidė. Visgi kaltinimai nemažos Prancūzijos visuomenės dalies nė nepribloškė, pastebi „The New York Times“.
Lucas Bessonas
Lucas Bessonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

S.Van Roy Paryžiaus policijai pasakojo, kad L.Bessonui, kuris balandį nekviestas pasirodė jos bute, parodė pliušinę kiaulytę.

Esą aktorė žaislą vadino „Weinsteinu“ (Holivudo magnatui Harvey Weinsteinui už krūvą išžaginimų gresia kalėjimas iki gyvos galvos, – red.), bet nuo šiol pramins „Lucu“.

Moteris L.Bessonui teigė nenorinti sekso. Tačiau jis esą nustūmė S.Van Roy po savimi ir užkišo ranką po jos sijonu. „Lucas nesustojo“, – teigė aktorė.

Panašumai ir skirtumai

L.Bessono advokatas Thiery Marembert'as kaltinimų, kurie buvo paviešinti gegužę, iki šiol plačiai nekomentuoja. Tačiau jis teigia, kad režisierius, oficialiai neapkaltintas, buvo „labai nustebintas“.

„Lucas Bessonas savo paaiškinimus pateiks policijai. Jis yra tikras, kad sugebės įrodyti esąs nekaltas“, – pabrėžė Th.Marembert'as.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Sand Van Roy
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Sand Van Roy

59-erių L.Bessonas – pirmoji Prancūzijos kino pasaulio garsenybė, sulaukusi kaltinimų #MeToo eroje. Šalyje kinas laikomas labai svarbia nacionalinės tapatybės dalimi – L.Bessonas šiai rinkai svarbus taip, kaip H.Weinsteinas kažkada buvo Holivudui.

Tiesa, čia panašumai ir baigiasi. Istorijos apie H.Weinsteino veiksmus JAV įplieskė visą judėjimą – jo banga nuplovė visą krūvą garsių vyrų karjerų, o su moterimis Holivude jau elgiamasi gerokai pagarbiau.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Harvey Weinsteinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Harvey Weinsteinas

Bet Prancūzijoje tik nedaug žvaigždžių viešai išreiškė paramą S.Van Roy, o pirmieji pranešimai apie galimai nederamą L.Bessono elgesį neįkvėpė panašaus į amerikietišką pramogų pasaulio valymo akciją.

Nors aktorė Isabelle Adjani pasmerkė kino kultūrą, kuri esą maskuoja „seksualinį grobuoniškumą galantiškumu“, prancūziškojo #MeToo#BalanceTonPorc (Demaskuok savąjį paršą) – poveikį slopina keli faktoriai.

Prancūzai didžiuojasi gebėjimu flirtuoti

Visų pirma, Prancūzijoje tiesiog imti ir apkaltinti vyrą nederamu elgesiu yra gana rizikinga: jei jis nėra oficialiai apkaltinamas, apie priekabiavimą ar prievartavimą prabilęs asmuo gali sulaukti ieškinio dėl šmeižto.

Prancūzai nuo seno tiki, kad į seksualumą žvelgia kitaip nei neva puritoniški amerikiečiai, esą nustatę pernelyg griežtas ribas tarp priimtino ir nederamo elgesio.

„Moteris prabildama gali viską prarasti“, – pripažino buvusi Žaliųjų partijos atstovė Sandrine Rousseau.

Moteris 2016-aisiais apkaltino parlamentarą prieš jos valią ją bučiavus ir lietus – bet prieš penkerius metus. Pareigūnai pareiškė, kad šiam atvejui galioja senatis, o dabar vyras jau yra padavęs S.Rousseau į teismą.

„Žmonės nori teisingumo, tačiau nenori vardų“, – teigė S.Rousseau.

Kitos priežastys kultūrinės. Prancūzai nuo seno tiki, kad į seksualumą žvelgia kitaip nei neva puritoniški amerikiečiai, esą nustatę pernelyg griežtas ribas tarp priimtino ir nederamo elgesio.

Jie didžiuojasi, kad daug geriau nei tie patys amerikiečiai išmano gundymo ir flirto meną. Be to, ne tik dešinieji, bet ir kai kurie kairieji Prancūzijos intelektualai skelbia priešinimąsi politiniam korektiškumui.

Sausį daugiau nei 100 moterų, įskaitant garsiąją Catherine Deneuve, atvirame laiške pasipiktino judėjimu #MeToo, kuris esą neteisingai baudžia vyrus darbovietėse, kurie „bando nuvogti bučinį ar kalba apie intymius dalykus pietaujant“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Catherine Deneuve
AFP/„Scanpix“ nuotr./Catherine Deneuve

C.Deneuve vėliau atsiprašė seksualinio smurto aukų, kurias sukrėtė šis laiškas. Bet jau liepą interviu žurnalui „Harper's Bazaar“ ji vėl paaiškino: „Aistra yra daugelio menų šaltinis. Pagrindinis iššūkis – žinoti ribą ir suprasti skirtumą tarp flirtavimo ir nuėjimo per toli.“

Vis dėlto tokios nublukusios linijos reiškia ir tai, kad moterys nežino, kokį elgesį reikėtų toleruoti, nes kalba esą eina apie kultūrinį reiškinį.

Antai S.Van Roy teigė pajautusi, kad už vaidmenis L.Bessono filmuose turėjo užsiimti su juo seksu ir kad tokia kaina per didelė. Todėl ir nuėjo į policiją, kuri vis dar tiria aktorės pareikštus kaltinimus.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Lucas Bessonas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Lucas Bessonas

S.Van Roy jau ne viena. Tiriamosios žurnalistikos portalas „Mediapart“ liepą išspausdino dar trijų moterų pasakojimus apie L.Bessono veiksmus – tiesa, jos savo pavardes atskleisti atsisakė.

Seksas karjeros kontekste

L.Bessonas yra vienas įtakingiausių režisierių ir prodiuserių Prancūzijoje. Būtent jam už galimybes karjeroje gali dėkoti tokios aktorės kaip Natalie Portman ir Marion Cotillard.

Modelis Milla Jovovich kine atsidūrė irgi L.Bessono dėka, o vėliau už jo ištekėjo.

„Scanpix“/AP nuotr./Milla Jovovich
„Scanpix“/AP nuotr./Milla Jovovich

Belgiško ir olandiško kraujo turinti S.Van Roy, kuriai yra 27-eri, savo karjerą irgi pradėjo kaip modelis. Vėliau ji išbandė komiko amato ir galiausiai pasuko į aktorius.

Pirmą kartą su L.Bessonu jauna moteris esą susitiko 2015 metais, kai siekė vaidmens filme „Valerianas ir tūkstančio planetų miestas“. S.Van Roy pasisekė, o su L.Bessonu ji daugiau pabendravo per susitikimus arbatėlei restorane Eliziejaus laukuose.

Sand Van Roy: „Buvo labai tamsu ir aš maniau, kad jei dabar išeisiu, tai bus mano karjeros pabaiga.“

Anot S.Van Roy, jau filmuojant „Valerianą“ L.Bessonas pradėjo prie jos lįsti. Aktorė pasakojo nenorėjusi su režisieriumi užsiimti seksu, bet ji taip pat baiminosi, kad garsus vyras atstumtas vienu mostu nutrauks jos šviežią karjerą kine.

Vis dėlto aktorė neiškentė ir kreipėsi į policiją, kai L.Bessonas privertė ją kraujuoti, taip pat dukart pradėjo lytinį aktą jai miegant. Negana to, jau šių metų gegužę režisierius esą išprievartavo ją prabangiame viešbutyje „Bristol Hotel“.

„Jis užkišo savo ranką man po sijonu ir įėjo į mane. Pasakiau jam liautis, nes skauda. Bet jis tepasakė, kad manęs neišgirdo, kad nesuprato. Pradėjau verkti ir bandžiau suvaidinti orgazmą – kad tik jis liautųsi.

Buvo labai tamsu ir aš maniau, kad jei dabar išeisiu, tai bus mano karjeros pabaiga“, – pasakojo S.Van Roy.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius