Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaltintojai „dovanojo“ buvusiam „Jukos“ vadovui 131 mln. tonų naftos

Naftos kiekis, kurio pagrobimu kaltinamas buvęs naftos bendrovės „Jukos“ vadovas Michailas Chodorkovskis ir buvęs tarptautinio finansinio susivienijimo „Menatep“ vadovas Platonas Lebedevas, buvo per klaidą padidintas trečdaliu.
Michailas Chodorkovskis
Michailas Chodorkovskis / „Scanpix“ nuotr.

Tai pirmadienį buvo pareikšta per šalių ginčus Maskvos Chamovnikų teisme.

„Iš viso laikotarpiu nuo 1998 metų iki 2003 metų M.Chodorkovskis ir P.Lebedevas pagrobė “Jukos„ kontroliuojamose bendrovėse “Samaraneftgaz„, “Juganskneftegaz„, “Tomskneft–VNK„ 218 mln. 749 tūkst. rublių“, – teisme sakė valstybės kaltintojas Valerijus Lachtinas.

Pasak jo, tyrėjai padarė aritmetinę klaidą, taip pat nepridėjo prie baudžiamosios bylos dokumentų dėl kai kurių sutarčių, o tai neleido nustatyti jose konkretaus naftos kiekio.

Galiausiai pagrobtos naftos kiekis galutinės redakcijos kaltinime buvo sumažintas nuo 350 mln. tonų iki 218 mln. tonų. Pagrobtas kiekis galutinės redakcijos kaltinime įvertintas 824 mlrd. rublių. Anksčiau pagrobta nafta buvo įvertinta 892 mlrd. rublių.

V.Lachtinas taip pat paaiškino, jog iš pradžių tyrėjai teisiamųjų padarytą žalą apskaičiavo remdamiesi naftos pirkimo iš gavybos bendrovių kainos ir kainų Europos biržose skirtumu. Tačiau vėliau žala buvo pradėta skaičiuoti pagal naftos kainą muitinėje prie sienos.

Prokuroro nuomone, M.Chodorkovskio ir P.Lebedevo padarytą nusikaltimą reikia kvalifikuoti pagal straipsnius „Patikėtos svetimos produkcijos pasisavinimas“ ir „Pajamų, gautų nusikalstamu keliu, legalizavimas“.

Jau pusantrų metų vykstantis procesas byloje dėl naftos pagrobimo artėja į pabaigą. Nuo ketvirtadienio, spalio 14 dienos, savo pozicija skelbia kaltintojai. Kaip tikimasi, spalio 19 dieną prokurorai baigs pateikti savo argumentus ir pasakys, koks bausmės terminas, jų nuomone, turi būti paskirtas teisiamiesiems.

Teisiamieji nepripažįsta savo kaltės. Advokatai vadina kaltinimus absurdiškais, pažymėdami, kad jų klientai kaltinami tokio masto naftos grobimu, kuris yra didesnis už realiai išgautą jos kiekį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius