Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kamala Harris: JAV įsipareigojusios Pietryčių Azijai „ištisoms kartoms“

JAV viceprezidentė Kamala Harris penktadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos yra ilgam laikui įsipareigojusios Pietryčių Azijai, regiono lyderių viršūnių susitikimui pirmąkart įvykus Vašingtone.
JAV viceprezidentė Kamala Harris
JAV viceprezidentė Kamala Harris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mūsų administracija pripažįsta gyvybiškai svarbią jūsų regiono strateginę reikšmę, kurios vaidmuo bėgant laikui tik didės“, – Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) vadovams sakė K.Harris per darbo pietus Valstybės departamente.

„Būdamos Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono valstybė, Jungtinės Valstijos ištisas kartas tęs savo buvimą ir dalyvavimą Pietryčių Azijoje“, – pabrėžė ji.

JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį kreipdamasi į ASEAN lyderius pristatė 150 mln. JAV dolerių (144 mln. eurų) naujų iniciatyvų ir paskelbė planuojantis pirmąkart per daugiau kaip penkerius metus paskirti nuolatinį ambasadorių prie šio bloko.

„Laisvas ir atviras, stabilus ir klestintis, atsparus ir saugus“ Pietryčių Azijos regionas „yra tai, ko mes visi siekiame“, pabrėžė J.Bidenas.

Ankstesnę dieną ASEAN lyderiai buvo pakviesti į Baltuosius rūmus vakarienės. Svečiai buvo vaišinami ant troškinta vištiena, itališkais virtinukais ir vaniliniais ledais.

J.Bideno administracija tikisi pademonstruoti ilgalaikį susidomėjimą Pietryčių Azija, nes Vašingtonas jau kelis mėnesius skyrė kone visą dėmesį pastangoms atremti Rusijos įsiveržimą į Ukrainą.

Pradėjęs eiti pareigas J.Bidenas pareiškė, kad svarbiausias jo užsienio politikos prioritetas bus pasaulinė konkurencija su Kinija, kuri atėmė iš Jungtinių Valstijų didžiausios Pietryčių Azijos prekybos partnerės vaidmenį ir vis ryžtingiau sprendžia teritorinius ginčus regione.

Per penktadienį vykusį viršūnių susitikimą J.Bideno administracija pažadėjo išskirti 150 mln. JAV dolerių naujoms iniciatyvoms, tokioms kaip jūrų saugumo stiprinimas: JAV Pakrančių sargyba ketina dislokuoti Pietryčių Azijoje katerį, padėsiantį kovoti su neteisėta žvejyba ir kitais nusikaltimais.

J.Bidenas per kitą savaitę numatytus vizitus Japonijoje ir Pietų Korėjoje turėtų paskelbti platesnį investicijų paketą – Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono ekonominę programą (Indo-Pacific Economic Framework, IPEF).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius