-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kanada ir ES paragino Baltarusiją pradėti nacionalinį dialogą

Baltarusija privalo skubiai pradėti nacionalinį dialogą, įtraukiant į jį pilietinę visuomenę, kad būtų rasta taiki išeitis iš dabartinės krizės, trečiadienį paragino Europos Sąjunga ir Kanada.
Francois-Philippe'as Champagne'as
Francois-Philippe'as Champagne'as / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos pergalės paskelbimas po rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos opozicija laiko suklastotais, išprovokavo didžiausias demonstracijas Baltarusijoje nuo šalies nepriklausomybės paskelbimo 1991 metais, kai subyrėjo Sovietų Sąjunga. Protestuotojai ragino A.Lukašenką, nepertraukiamai valdantį šalį nuo 1994-ųjų, trauktis iš posto.

Bendrame pranešime ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis ir Kanados užsienio reikalų ministras Francois-Philippe'as Champagne'as sakė, kad „dabar svarbu skubiai pradėti atvirą ir konstruktyvų nacionalinį dialogą“.

„Tik taikus ir demokratiškas procesas gali deeskaluoti padėtį ir pateikti tvarių sprendinių“, – pridūrė jie.

Baltarusija, esanti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) narė, yra įsipareigojusi „rengti iš tikrųjų demokratinius rinkimus, taip pat laikytis žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių“, – rašo J.Borrellis ir F.Ph.Champagne'as.

Jiedu taip pat išreiškė palaikymą ESBO šiuo metu pirmininkaujančios Albanijos pasiūlymui, kad dialogą Baltarusijoje paremtų bendra delegacija, organizuota su būsima bloko pirmininke Švedija. Kanados ir ES diplomatijos vadovai paragino Baltarusijos valdžią „neatidėliojant priimti šį pasiūlymą“.

Pastaruosiuose Baltarusijos rinkimuose ESBO stebėtojai nedalyvavo pirmąkart nuo 2001 metų. Organizacija nurodė nebuvusi laiku pakviesta.

ESBO, tarptautinė rinkimų ir karų stebėtoja, nuo 1995 metų nė vienų Baltarusijoje įvykusių rinkimų nėra pripažinusi laisvais ir sąžiningais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius