Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kanada įteisino kanapių rekreacinį vartojimą

Pasibaigus beveik šimtmetį galiojusiam marihuanos draudimui, Kanada trečiadienį tapo pirmąja didele Vakarų šalimi, įteisinusia ir pradėjusia reguliuoti šios medžiagos pardavimą ir rekreacinį vartojimą.
Kanapės
Kanapės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kanada Kanapės

Tokius pakeitimus giria tiek kanapių mėgėjai, tiek investuotojai, dalyvaujantys šioje naujoje rinkoje, kurioje kanapės preparatus gaminsiančių įmonių akcijos jau šoktelėjo Toronto ir Niujorko biržose. Tuo tarpu kai kurie sveikatos specialistai ir opozicijos politikai rimtai suabejojo naujovėmis.

„Mes legalizuojame kanapes ne todėl, kad manome, kad jos yra naudingos sveikatai. Mes tai darome, nes žinome, kad jos yra kenksmingos mūsų vaikams“, – reformos įsigaliojimo išvakarėse sakė premjeras Justinas Trudeau.

„Žinome, jog turime geriau dirbti, kad apsaugotumėme mūsų vaikus ir eliminuotumėme ar reikšmingai sumažintume pajamas, kurias gauna organizuoto nusikalstamumo (pasaulis)", – teigė jis.

Priėmusi šį įstatymą, kurį 2015-ųjų rinkimų kampanijos metu žadėjo J.Trudeau, Kanada tapo tik antrąja po Urugvajaus valstybe, legalizavusia šią psichoaktyviąją medžiagą.

Naujovių įgyvendinimą atidžiai stebės tiek patys kanadiečiai, kitąmet rinksiantys parlamentą, tiek kitos šalys, kurios, J.Trudeau teigimu, galbūt paseks šiuo pavyzdžiu, jei tokios priemonės pasiteisins.

Pats ministras pirmininkas yra prisipažinęs, kad yra surūkęs suktinę „penkis ar šešis kartus“, įskaitant vakarėlį, kurį jis surengė su draugais po to, kai buvo išrinktas į parlamentą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Justinas Trudeau
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Justinas Trudeau

J.Trudeau taip pat teigia, kad jo velioniui broliui Micheliui, mirusiam 1998 metais nuslinkus lavinai, grėsė byla dėl „mažyčio kiekio“ marihuanos laikymo. Pasak vyriausybės vadovo, ši aplinkybė paskatino jį pasiūlyti įteisinti šią medžiagą.

Vis dėlto premjero biuras pranešė naujienų agentūrai AFP, kad jis „neplanuoja pirkti ar vartoti kanapių, kai jos bus legalizuotos“.

Anot Kanados statistikos departamento, iš viso 5,4 mln. kanadiečių ketina pirkti marihuanos iš licenciją turinčių vaistinių.

Kanadai priklausančios Niufaundlando salos parduotuvės Sent Džonse trečiadienį 0 val. 1 min. vietos (5 val. 31 min. Lietuvos) laiku jau ruošėsi atidaryti duris kanapių entuziastams.

„Pas mane bus daug daugiau pasirinkimo nei pas juodosios rinkos prekeivius. Kainos yra labai panašios“, – prieš pat atidarymą viešajam transliuotojui CBC sakė parduotuvės „THC Distribution“ savininkas Thomas Clarke'as.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius