Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kanada ketina priimti 10 000 uigūrų pabėgėlių

Kanados parlamentas trečiadienį vienbalsiai priėmė pasiūlymą priimti 10 000 uigūrų pabėgėlių, kurie pabėgo iš Kinijos, bet dabar patiria spaudimą grįžti.
Kinų policininkai Sindziange
Kinų policininkai Sindziange / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis žingsnis grindžiamas Kanados įstatymų leidėjų 2021 metų vasarį priimta rezoliucija, kuria jie pasmerkė Kinijoje vykdomas represijas, kurias Otava yra pripažinusi genocidu, prieš uigūrus ir kitus tiurkų musulmonus – Sindziango regione gyvenančią musulmonų mažumą.

Žmogaus teisių gynimo grupių teigimu, iki milijono uigūrų ir kitų mažumų, daugiausia musulmoniškų, atstovų yra laikomi internuotųjų asmenų stovyklose, kur buvo nustatyta tokių pažeidimų kaip prievartinė moterų sterilizacija ir priverstinis darbas.

Dešimtys tūkstančių žmonių pabėgo.

Pasiūlymą parėmusio parlamentaro Sameero Zuberi teigimu, mažiausiai 1 600 asmenų Kinijos nurodymu buvo sulaikyti kitose šalyse arba priverstinai repatrijuoti.

Spaudos konferencijoje S.Zuberi pažymėjo, kad Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau ir jo kabinetas balsavo už šį pasiūlymą, taip parodydami, kad vyriausybė „ketina jį įgyvendinti“, nors jis nėra privalomas.

„Tai aiškus signalas, kad nesutinkame su žmogaus teisių pažeidimais prieš uigūrų tautą“, – sakė jis ir pridūrė, kad „tai, kas vyksta su uigūrais, yra nepriimtina“.

Uigūrų teisių gynimo projekto vykdomasis direktorius Mehmetas Tohti žurnalistams sakė, kad tai yra stipri žinia, kuri „susilauks atgarsio ne tik Kinijoje ir Kanadoje, bet ir visame pasaulyje“.

Pasiūlyme teigiama, kad uigūrai, kurie „pabėgo į trečiąsias šalis, susiduria su Kinijos valstybės spaudimu ir bauginimu, kad grįžtų į Kiniją“, ir kaltinama, kad Pekinas taip pat daro diplomatinį ir ekonominį spaudimą šalims, kad šios juos sulaikytų ir deportuotų, „palikdamos juos be saugaus prieglobsčio pasaulyje“.

Siūloma per dvejus metus, pradedant 2024-aisiais, į Kanadą perkelti 10 000 uigūrų.

Kinija gina savo uigūrų stovyklas Sindziange, sakydama, kad jos yra labai svarbios kovojant su terorizmu ir teikiant profesinį mokymą mažumoms.

Tačiau Jungtinės Valstijos pareiškė, kad Kinijos vykdomos uigūrų represijos prilygsta genocidui, o Jungtinės Tautos pasmerkė Kinijos vykdomą uigūrų ir kitų tiurkų musulmonų persekiojimą.

Pasaulinio uigūrų Kongreso pirmininkas Dolkunas Isa sakė: „Uigūrų tauta, mūsų kalba, kultūra, religija, istorija, etninė tapatybė, yra nuolat puolamos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius