-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kanada po „žolės“ legalizavimo: legaliai rūkyti nebeįdomu, policija suka galvas dėl vairuotojų

Euforiją dėl Kanadoje rekreaciniais tikslais legalizuotų kanapių geriausiai apibūdina faktas, kad ši svaigioji medžiaga iš šalies parduotuvių buvo iššluota jau pirmąją įteisinimo dieną. Vis dėlto, kol kas lieka neatsakyti du klausimai: ar tikrai bus sunaikinta juodoji marihuanos rinka ir kaip su apsvaigusiais vairuotojais susitvarkys policijos pareigūnai?
Kanadoje rekreaciniais tikslais legalizuota marihuana
Kanadoje rekreaciniais tikslais legalizuota marihuana / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kanada Kanapės

Trečiajame pagal gyventojų skaičių Kanados mieste Vankuveryje gyvenanti lietuvė Aušra 15min pasakojo pirmąją legalizavimo dieną pati pasinaudojusi proga teisėtai nusipirkti „žolės“.

Mergina tikina specializuotoje parduotuvėje už dvi suktines sumokėjusi 10 Kanados dolerių (6,65 euro).

Aušra: „Nepasakyčiau, kad ten (parduotuvėje – red.) buvo kažkokia šventinė nuotaika. Kažkas, eidamas pro šalį, paklausė: kaip čia dabar rūkysis, kai legalu?“

„Nepasakyčiau, kad ten (parduotuvėje – red.) buvo kažkokia šventinė nuotaika. Kažkas, eidamas pro šalį, paklausė: kaip čia dabar rūkysis, kai legalu?“, – pasakojo Aušra ir pridūrė, kad legaliai rūkyti marihuaną iš tiesų ne taip įdomu.

Remiantis spalio 17 d. įsigaliojusiu Kanados federaliniu kanapių aktu, suaugusieji asmenys gali turėti ir su kitais suaugusiais dalytis iki 30 gramų džiovintų kanapių – maždaug tiek, kiek užtektų 60-iai įprasto dydžio suktinių.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Suktinės Kanadoje
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Suktinės Kanadoje

Daugumoje provincijų kanapių legaliai įsigyti ir vartoti galės ne jaunesni nei 19 metų amžiaus asmenys. Tiesa, Albertos bei Kvebeko provincijose joint'us sukti galės ir aštuoniolikmečiai.

Dalijimasis kanapėmis su nepilnamečiais išlieka nusikalstama veikla.

Pasak Aušros, nors pasaulio žiniasklaida spalvingai nušvietė kanapių legalizavimo pradžią, Vankuveryje tai buvo įprasta diena. Mergina tikina nuvykusi į „English Bay“ paplūdimį, kuriame įprastai renkasi kanapių mėgėjai, o kasmet balandžio 20 dieną vyksta festivalis.

TAIP PAT SKAITYKITE: 15min paaiškina: kodėl balandžio 20 d. yra šventė kanapių mėgėjams?

„Nuvažiavau ten prieš 4 valandą 20 minučių, tačiau visiškai nieko nevyko. Mačiau, kad tą dieną mieste nemokamai koncertavo „Cypress Hill“. Tačiau apskritai tai buvo eilinė diena“, – pasakojo lietuvė, omenyje turėdama tarp kanapių mėgėjų populiarią hiphopo grupę.

Išstumti žolę iš šešėlio – įmanoma?

Prieš priimant įstatymą liberalų vyriausybės premjeras Justinas Trudeau tikino, kad legalizacija reikalinga siekiant panaikinti nelegalią kanapių pramonę, kurios vertės siekia apie 7 mlrd. dolerių (6,07 mlrd. eurų) per metus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Justinas Trudeau
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Justinas Trudeau

Anot premjero, pokyčiai būtini ir norint apsaugoti jaunimą nuo nelegalių narkotikų keliamos grėsmės.

Kanadoje kanapės medicininiais tikslais buvo legalizuotos dar 2001 metais, tačiau ligi šiol šalyje veikė šimtai nelegalių parduotuvių. Nepadėjo nė griežti įstatymai: vos uždarius vienas parduotuves, iškart išdygdavo kitos.

Aušra tikino, kad kanadiečiai, galintys kanapes pirkti parduotuvėse, neturi poreikio jų įsigyti gatvėje.

Pasak merginos, priešingai nei Europos šalyse, kuriose kanapių pardavimas ir/ar vartojimas nėra legalus, Vankuverio gatvėse ji beveik nematė kvaišalus siūlančių prekeivių.

Aušra: „Pastarosiomis savaitėmis labai daug laiko mieste leisdavau viena. Tačiau prie manęs buvo priėjęs tik vienas prekeivis. Jiems šis bizniukas čia nesiseka, kadangi parduotuvėse kanapių įsigyti gali visi, išskyrus, žinoma, nepilnamečius.“

„Pastarosiomis savaitėmis labai daug laiko mieste leisdavau viena. Tačiau prie manęs buvo priėjęs tik vienas prekeivis. Jiems šis bizniukas čia nesiseka, kadangi parduotuvėse kanapių įsigyti gali visi, išskyrus, žinoma, nepilnamečius“, – 15min sakė Aušra.

Tiesa, šiuo klausimu girdisi ir skeptiškų balsų.

2017-ųjų duomenimis, marihuaną šalyje vartojo penktadalis 15-64 metų amžiaus kanadiečių, kiekvienas vidutiniškai išleisdavo 1 200 Kanados dolerių (799 eurus). Pasak tyrėjų, 90 proc. lėšų būdavo išleidžiamos juodojoje rinkoje.

Rizikos draudimo fondas „GTV Capital“ anksčiau šiemet teigė, kad jei legalių kanapių kaina parduotuvėse bus didesnė nei juodojoje rinkoje, „žolę“ iš šešėlio išstumti gali būti sudėtinga.

Vis dėlto „Reuters“ rašo, kad analitikai ir investuotojai prognozuoja, jog jei per ateinančius kelis metus sušvelnės reguliacijos ir išaugs legalių tiekėjų tinklas, situacija gali pasikeisti.

Štai Ontarijo provincija, startuojanti su 40 valstybinių kanapių parduotuvių, iki 2020-ųjų pabaigos planuoja jų turėti 150.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Parduotuvė Kanadoje, kurioje pardavinėjama marihuana
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Parduotuvė Kanadoje, kurioje pardavinėjama marihuana

Kaip teigiamas pavyzdys pateikiama JAV Kolorado valstija, marihuaną rekreaciniais tikslais legalizavusi 2012 metais. Tyrimų firmos „DBS Analytics“ duomenimis, plečiantis tiekėjų tinklui, „žolės“ kaina nukrito nuo 12 dolerių (10,45 euro) iki 7 dolerių (6,1 euro) už gramą.

Šiandien apie 70 proc. valstijos marihuanos vartotojų ją perka legaliai.

Nerimą kelia „apsirūkę“ vairuotojai

„Surenk spoksojimo konkursą“, „apsimesk, kad esi katė“, „nusiųsk sau gėlių ir apsimesk nustebęs“... Tai – keli punktai iš 101 vieno dalyko, kurį galima daryti vietoj vairavimo „apsirūkius“, sąrašo.

Tokius išradingus pasiūlymus jau spalio pradžioje pateikė socialinės akcijos prieš vairavimą parūkius kanapių kūrėjai – nevyriausybinė organizacija „Motinos prieš vairavimą išgėrus“, „Uber“ ir „Tweed“.

Po kanapių legalizavimo praėjus vos valandai, Vinipego policijos departamentas tviteryje paviešino pirmąjį baudos kvitą už kvaišalų vartojimą transporto priemonėje.

„Taigi... Tai įvyko anksti šį rytą. Kaip ir alkoholio, kanapių vartojimas – legalus. Kaip ir alkoholį, kanapes vartoti transporto priemonėje – nelegalu“, – rašė policijos departamento atstovai.

Panašu, kad kol kas Kanados teisėsauga nerimauja dėl vieno – kaip nustatyti tuos, kurie už vairo sėda apsvaigę nuo marihuanos?

Tetrahidrokanabinolis (THC) – medžiaga, sukelianti apsvaigimo jausmą, kraujyje gali būti aptikta tik kelios dienos po to, kai asmuo vartojo kanapes. Vadinasi, kol kas lieka neaišku, kaip kraujyje aptikus THC įrodyti, kad asmuo buvo apsvaigęs vairavimo metu.

Tiesa, kartu su Kanados federaliniu kanapių aktu įsigaliojo ir įstatymas dėl vairavimo apsvaigus nuo marihuanos.

Priklausomai nuo kraujyje aptikto THC kiekio, vairuotojai gali prarasti teisę vairuoti, gauti pinigines baudas, jiems gali būti pateikti kriminaliniai kaltinimai ar net grėsti kalėjimas.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Suktinė Kanadoje
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Suktinė Kanadoje

Vis dėlto, dar prieš legalizuojant marihuaną, Toronto policijos narkotikų atpažinimo ir įvertinimo koordinatorius, detektyvas konsteblis Bradas Verspeetenas tikino, kad miesto vairuotojai neturėtų nerimauti.

Jo teigimu, šiuo metu policijos turimi įrankiai, pavyzdžiui, blaivumo testai ar narkotikų atpažinimo apmokymų programa, veikianti jau metų metus, yra veiksmingi siekiant identifikuoti apsvaigusius vairuotojus.

15min kalbinta Vankuveryje gyvenanti Aušra, nors ir girdėjusi pareigūnų skundus dėl sunkumų atpažįstant apsvaigusius vairuotojus, prognozuoja, kad rūkalių šalyje nepadaugės.

„Žmonės, kurie rūkė, rūko ir toliau – juk jie anksčiau kažkaip vis tiek sugalvodavo, iš kur gauti žolės. Tie, kurie nerūkė, nerūko ir dabar“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius