Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kanada ratifikavo Paryžiaus klimato sutartį

Kanada trečiadienį ratifikavo istorinį Paryžiaus susitarimą dėl kovos su klimato pokyčiais, nors šalyje kilo nemažas pasipriešinimas ministro pirmininko Justino Trudeau pasiūlymui didinti tarifus už taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis.
Spalio 20 diena. Kanados parlamento rinkimuose laimėjo Justino Trudeau vedama partija
Spalio 20 diena. Kanados parlamento rinkimuose laimėjo Justino Trudeau vedama partija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Klimatas Kanada

Bendruomenių Rūmuose už Paryžiaus sutarties ratifikavimą nubalsavo 207 balsais prieš 81. Šis balsavimas įvyko likus 30 dienų prieš pakto įsigaliojimą visame pasaulyje. Jį jau yra patvirtinusios 74 valstybės.

Kanados parlamentarų balsai pasiskirstė pagal partijų linijas: J.Trudeau pasinaudojo savo liberalų dauguma ratifikacijai prastumti, o opozicijoje esantys konservatoriai kaltino vyriausybę diktatorišku elgesiu ir išdavyste.

Pagal Paryžiaus susitarimą visos šalys turi suplanuoti veiksmus, turinčius užtikrinti, kad pasaulio klimatas atšiltų ne daugiau negu dviem laipsniais pagal Celsijų, palyginus su padėtimi iki pramonės revoliucijos. Jeigu įmanoma, bus siekiama, kad atšilimas būtų iki 1,5 laipsnio pagal Celsijų.

Pernai J.Trudeau kreipėsi į 13 Kanados provincijų ir teritorijų, kurioms drauge su Otava tenka bendra atsakomybė dėl aplinkos, ir paprašė padėti parengti nacionalinę strategiją dėl klimato.

Tačiau visos norėjo parengti atskirus planus savo regionams, kurių ekonominės sąlygos ir tikslai labai skiriasi.

Ieškodamas išeities iš aklavietės, J.Trudeau pirmadienį perspėjo, kad yra pasirengęs įvesti nacionalinį minimalų tarifą už taršą anglies dvideginiu, jeigu greitu laiku nebus pasiektas susitarimas su regionų vyriausybėmis.

Jis pasiūlė minimalų 10 Kanados dolerių (6,8 euro) tarifą už kiekvieną išmetamą anglies dvideginio toną 2018 metais. Planuojama, kad ši kaina būtų didinama tolesnius penkerius metus iki 50 Kanados dolerių (33,8 euro) už toną.

„Tai gerai ekonomikai, gerai aplinkai ir jau laikas Kanadai vadovauti šioje srityje“, – sakė J.Trudeau.

Tačiau Saskačevano, Niufaundlando ir Naujosios Škotijos pareigūnai, pasipiktinę J.Trudeau „bomba“, išėjo iš susitikimo su aplinkos ministre Catherine McKenna ir pareiškė, kad jaučiasi „išduoti“ federalinių pareigūnų po beveik metus trukusių konsultacijų konsensusui surasti.

Prieš trečiadienio balsavimą užsienio reikalų ministras Stephane'as Dionas atmetė šią politinę audrą ir sakė, jog „gaila“, jei opozicija arba regionai nedalyvauja.

Jo poziciją pagrindžia neseniai atlikta apklausa, parodžiusi, jog dauguma kanadiečių nori, kad federalinė vyriausybė imtųsi vadovaujamo vaidmens klimato klausimu.

„Labai svarbu, kad žmonija susiburtų kovoti su viena didžiausių mūsų amžiaus grėsmių, kuri yra pasaulinis atšilimas, – sakė S.Dionas. – Tad privalome veikti.“

Kanados tarša sudaro 1,95 proc. pasaulinės taršos, rodo Jungtinių Tautų statistika.

Nepriklausoma parlamentinė priežiūros institucija balandžio mėnesį nurodė, kad šios šalies tarša anglies dvideginiu, stabilizavosi ties kiek didesniu nei 700 mln. tonų per metus lygiu.

Šis skaičius yra 208 mln. tonų didesnis nei pernai gruodį per viršūnių susitikimą Paryžiuje prisiimtas J.Trudeau įsipareigojimas iki 2030-ųjų sumažinti taršą 30 proc., palyginus su 2005 metų lygiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius