Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kanada reikalauja atsakymų dėl aplinkosaugos aktyvisto mirties Irano kalėjime

Kanada antradienį sugriežtino savo reikalavimą pateikti atsakymus dėl iraniečių kilmės kanadiečio, garsaus aplinkosaugininko Kavouso Seyedo Emami mirties Irano kalėjime.
 Kavousas Seyedas Emami
Kavousas Seyedas Emami / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Iranas Kanada Mirtis

Irano pareigūnai teigia, kad K S.Emami kalėjime nusižudė. Teherano vyriausiasis prokuroras apkaltino K.S.Emami priklausius Izraelio „Mosad“ ir JAV CŽV sukurtam šnipinėjimo tinklui.

„Esame smarkiai susirūpinę dėl situacijos, susijusios su p. Seyedo Emami sulaikymu ir mirtimi“, – sakoma Kanados užsienio reikalų ministrės Chrystios Freeland pareiškime, kuriame priduriama, kad Otava „ne kartą“ reiškė susirūpinimą dėl šio atvejo.

„Mirė kanadietis. Tikimės, kad Irano vyriausybė pateiks informaciją ir atsakymus dėl šios tragedijos aplinkybių“, – nurodė ministrė.

Ch.Freeland pažadėjo „panaudoti visas Kanados turimas priemones siekiant tolesnės informacijos“.

63 metų profesorius K.S.Emami, kuris vadovavo savo įkurtai gamtosaugos organizacijai „Persian Wildlife Heritage Foundation“, antradienį buvo palaidotas Amamio kaime maždaug 40 km į šiaurę nuo Teherano.

Irano pareigūnai tvirtina, kad jis dvi savaitės po arešto nusižudė savo kalėjimo kameroje. Sausio 24 dieną K.S.Emami buvo suimtas drauge su septyniais kolegomis, jo nevyriausybinės organizacijos nariais.

Teherano prokuroras Abbasas Jafari Dolatabadi antradienį teigė, kad organizacija „Persian Wildlife Heritage Foundation“ buvo įkurta „maždaug prieš dešimtmetį“ kaip priedanga siekiant rinkti „slaptą informaciją gynybos ir raketų srityse“.

Pasak prokuroro, K.S.Emami buvo tarp pagrindinių kontaktinių asmenų JAV agentams ir kad jo namuose yra gyvenęs vienas žvalgybos karininkas.

Šeimai ir kolegoms pareiškus abejonių dėl savižudybės, pirmadienį buvo atliktas K.S Emami skrodimas.

Šeimos advokatas Payamas Derafshanas naujienų agentūrai ILNA sakė, kad drauge su šeima matė kameroje nufilmuotą medžiagą, kuri, pasak pareigūnų, įrodo K.S.Emami savižudybę.

„Gero rakurso nėra, ... todėl savižudybės veiksmas nėra aiškus“, – ILNA sakė P.Derafshanas.

Pirmadienį Kanados užsienio reikalų ministrės sekretorius parlamente Omaras Alghabra išreiškė Kanados susirūpinimą K.S.Emami atveju ir sakė, kad Otava „paprašė Irano pareigūnų atsakymų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius