Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kanada repatrijuos 23 piliečius iš Sirijos

Kanada repatrijuos dvidešimt tris piliečius, kurie buvo sulaikyti Sirijos šiaurės rytuose esančiose stovyklose, skirtose „Islamo valstybės“ grupuotės kovotojų šeimos nariams, penktadienį pranešė pareigūnai ir advokatas.
Kanados vėliava
Kanados vėliava / 123RF.com nuotr.

Tai būtų didžiausia IS šeimų narių repatriacija Kanadoje po to, kai šeimos apskundė vyriausybę teismui, teigdamos, kad Otava privalo šią grupę grąžinti į tėvynę pagal Kanados teisių ir laisvių chartiją.

Užsienio reikalų ministerija anksčiau penktadienį paskelbė apie savo sprendimą grąžinti šešias kanadietes ir 13 vaikų. Vėliau teismas nusprendė, kad keturi vyrai, prašantys repatriacijos kaip šios grupės nariai, taip pat turi būti išsiųsti atgal į Kanadą, sakė advokatė Barbara Jackman, atstovaujanti vienam iš vyrų.

„Kalbėjausi su tėvais ir jie labai, labai džiaugiasi“, – apie teismo sprendimą sakė B.Jackman ir pridūrė, kad teisėjas pareikalavo, jog vyrai būtų repatrijuoti „kaip įmanoma greičiau“.

Užsienio reikalų ministerija pareiškime nurodė: „Kanados piliečių saugumas ir apsauga yra svarbiausias mūsų vyriausybės prioritetas“.

„Toliau vertiname ypatingosios pagalbos teikimą kiekvienu konkrečiu atveju, įskaitant repatriaciją į Kanadą, vadovaudamiesi 2021 metais patvirtinta politikos sistema“, – teigiama jame.

Iki šiol Justino Trudeau vyriausybė su sulaikytomis IS šeimomis elgėsi, atsižvelgdama į kiekvieną individualų atvejį, ir per ketverius metus repatrijavo tik kelias moteris ir vaikus.

Nevyriausybinės organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) duomenimis, nuo vadinamojo „Islamo valstybės“ kalifato sunaikinimo visoje Sirijoje ir Irake 2019 metais Sirijoje esančiose stovyklose buvo laikoma daugiau kaip 42 400 suaugusių užsieniečių ir vaikų, įtariamų ryšiais su „Islamo valstybės“ grupuote.

Daugeliui šalių jų repatriacija yra itin opus klausimas, tačiau teisių gynimo grupės pasmerkė jų nenorą grąžinti savo piliečius iš stovyklų, kurias daugiausia kontroliuoja Sirijos kurdai.

HRW teigė, kad stovyklose tebėra apie 30 Kanados piliečių, tarp jų – 10 vaikų.

Grupės Kanadoje vadovė Farida Deif sakė, kad „Global Affairs Canada“ laišku informavo kai kuriuos iš jų, kad jie atitinka repatriacijos reikalavimus.

Tačiau, pasak jos, „nė vienam vyrui iki šiol apie nieką nepranešta ir jie nedalyvavo jokiuose susitarimuose“.

Pareigūnai nenurodė, kada 19 asmenų atvyks į Kanadą ir ar kuriam nors iš jų bus iškelta byla dėl jų ryšių su „Islamo valstybe“.

Praėjusį spalį Kanada grąžino dvi moteris ir du vaikus iš Sirijos.

2020 metais Otava leido grąžinti penkerių metų našlaitę mergaitę iš Sirijos po to, kai jos dėdė pradėjo teisminį procesą prieš Kanados vyriausybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius