Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kanadoje nespėjant auginti legalių kanapių, rūkaliai grįžta į juodąją marihuanos rinką

Nors Kanadoje marihuana rekreaciniais tikslais buvo legalizuota tik spalio 17 dieną, šalyje jau dabar jaučiamas milžiniškas jos stygius. „Žolės“ mėgėjai tikina priversti grįžti pas nelegalius prekeivius, rašo „The New York Times“.
Suktinė Kanadoje
Suktinė Kanadoje / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Mažiausiai trijose provincijose – Ontarijuje, Kvebeke ir Naujajame Bransvike – trūksta legalios marihuanos, dviejose iš jų buvo laikinai uždarytos ją siūlančios parduotuvės.

„Mums reikia daugiau žolės!“, – teigė Trevoras Tobinas, su mama atidaręs parduotuvę nedideliame Kvebeko provincijos mieste. T.Tobinas tikina, kad jo tiekėjai neužaugina pakankamai kanapių, jiems taip pat neužtenka pakavimo įrangos.

Trūkumas kelia grėsmę esminiam legalizavimo tikslui – pažaboti nelegalią marihuanos prekybą, kurios vertė siekia apie 5,3 mlrd. Kanados dolerių (3,5 mlrd. eurų) per metus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kanadoje rekreaciniais tikslais legalizuota marihuana
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kanadoje rekreaciniais tikslais legalizuota marihuana

Įpykę kanadiečiai tikina grįžtantys pas nelegalios marihuanos prekeivius. Pavyzdžiui, Monrealyje „žolės“ vartotojai teigė, kad prekeiviai naudojasi kanapių trūkumu pristatydami marihuaną į namus ir sumažindami jos kainą.

Dėl marihuanos stygiaus, įpykdžiusio mažmenininkus, pirkėjus ir gamintojus, galima kaltinti netikėtai išaugusią legalios marihuanos paklausą ir lėtą licencijų gamintojams suteikimo tempą.

Pasak Kanados sveikatos apsaugos departamento, iš 132 gamintojų, kuriems leista tiekti marihuaną mažmenininkams, pardavimo licencija suteikta 78-iems.

„Kuriame naują teisėtą industriją, kurios prieš tris savaites nebuvo. Žinojome, kad kils problemų“, – teigė Kvebeko kanapių kontrolės tarnybos atstovas spaudai Mathieu Gaudreault'as.

Pasak jo, paklausa – gerokai didesnė nei pasiūla, o licencijas turintys gamintojai pervertino savo pajėgumus.

M.Gaudreault'as: „Gamintojai gali pasamdyti daugiau žmonių ir bandyti patenkinti paklausą. Tačiau tai neprivers augalų augti greičiau.“

„Gamintojai gali pasamdyti daugiau žmonių ir bandyti patenkinti paklausą. Tačiau tai neprivers augalų augti greičiau“, – teigė M.Gaudreault'as.

Ieško kokybiško produkto

Pirmadienį Naujasis Bransvikas tapo paskutiniąja provincija, susidūrusia su marihuanos trūkumu. Čia buvo laikinai uždaryta pusė iš 20-ies provincijos parduotuvių.

Savo ruožtu Kvebeko kanapių kontrolės agentūra nurodė visas 12 marihuanos parduotuvių uždaryti pirmadieniais–trečiadieniais tol, kol bus padidinta pasiūla.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kanapės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kanapės

Ontarijuje įpykę rūkaliai tikino sugrįžę pas nelegalius platintojus.

Oficiali vyriausybės parduotuvė „The Ontario Cannabis Store“ per pirmą savaitę gavo 150 tūkst. užsakymų ir nesugebėjo patenkinti sparčiai augančios paklausos. Problemą tik paaštrino pašto darbuotojų streikas.

T.Tobinas: „Vyriausybė tiesiog maitina juodąją rinką, mūsų klientai ten eina. Mes vadinamės „Apsirūkiusi šiaurė“, tačiau legalios žolės taip trūksta, kad niekas neapsirūko.“

„Vyriausybė tiesiog maitina juodąją rinką, mūsų klientai ten eina, – sakė parduotuvės savininkas T.Tobinas. – Mes vadinamės „Apsirūkiusi šiaurė“, tačiau legalios žolės taip trūksta, kad niekas neapsirūko.“

Pasak T.Tobino, jis visą turėtą marihuaną pardavė per pirmąsias legalizacijos valandas. Po to, kai dvi savaites teko laukti naujos kanapių siuntos, jis tikina buvęs priverstas savaitei uždaryti parduotuvę.

Anot T.Tobino, jis su mama į parduotuvę investavo apie 100 tūkst. Kanados dolerių (66,72 tūkst. eurų), šiuo metu jie neišgali apmokėti sąskaitų.

Jam vyriausybės licencijuoti tiekėjai teisinosi neapskaičiavę paklausos. Šiuo metu vėl atidaryta parduotuvė bando išsilaikyti pardavinėdama tokias prekes kaip bongai (specialios vandens pypkės) ir tabakui skirti popierėliai.

Vis dėlto T.Tobinas tikina, kad to nepakanka, jog verslas neštų pelną.

„Scanpix“ nuotr./Marihuana
„Scanpix“ nuotr./Marihuana

Jo mama Brenda Tobina pridūrė, kad paklausa išaugo ir todėl, jog legaliai marihuanai taikomos griežtos taisyklės – joje, priešingai nei gatvėse pardavinėjamose kanapėse, nėra kenksmingų priedų.

„Žmonės žino, ką gauna. Ir jiems tai patinka“, – pridūrė ji.

Tikisi, kad situacija pagerės

Kanados sveikatos apsaugos departamento, reguliuojančio kanapių industriją, atstovas spaudai Andre Gagnonas teigė, kad pirmoji legalizavimo diena – spalio 17-oji – „žymėjo beveik šimtmetį trukusio kriminalinio kanapių draudimo pabaigą ir visiškai naujos, reguliuojamos industrijos pradžią“.

Kanados sveikatos apsaugos departamentas: „Kaip ir bet kurioje kitoje naujoje industrijoje su didele paklausa, tikėtina, kad bus periodų, kuomet kai kurių produktų atsargos sumažės, ar, kai kuriais atvejais, visai pasibaigs“

„Kaip ir bet kurioje kitoje naujoje industrijoje su didele paklausa, tikėtina, kad bus periodų, kuomet kai kurių produktų atsargos sumažės, ar, kai kuriais atvejais, visai pasibaigs“, – teigiama departamento pranešime.

Pasak A.Gagnono, kadangi marihuana ilgą laiką buvo nelegali, vyriausybė neturėjo patikimo rodiklio, nusakančio, kurių produktų paklausa bus didelė, ir kuris leistų apskaičiuoti paklausos lygį.

Savo ruožtu gamintojai tikina, kad naujoje industrijoje ilgas ir sunkus mokymosi procesas – neišvengiamas.

Ontarijo kanapių gamintojo „Aphria“ atstovai teigė buvę priversti sunaikinti 13 642 augalų, kadangi neužteko kvalifikuotos darbo jėgos derliaus nuėmimui.

Vykdantysis kompanijos direktorius Vicas Neufeldas nuspėjo, kad spalį trūks produkcijos. Jo teigimu, problema bus sušvelninta tuomet, kai gamintojai geriau supras paklausą.

Licencijuoto kanapių gamintojo Britų Kolumbijoje „Pure Sunfarms“ vykdantysis direktorius Mandeshas Dosanjhas tikino, kad jo toks marihuanos trūkumas nestebina.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kanapė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kanapė

Jis vardijo gamintojams kylančius iššūkius: sudėtinga ištobulinti kanapių auginimą dideliais kiekiais, sukurti naujas tiekimo grandines skirtingose provincijose, leisti vykdyti daug laiko užimančius Sveikatos apsaugos departamento patikrinimus.

M.Dosanjhas: „Tai – pati pradžia. Sudėtinga rasti know-how industrijoje, kuri buvo uždrausta.“

„Tai – pati pradžia. Sudėtinga rasti know-how industrijoje, kuri buvo uždrausta“, – teigė M.Dosanjhas.

Vieno didžiausių kanapių gamintojų šalyje „Canopy Growth“ atstovas spaudai Adamas Greenblattas sakė, kad, siekdama prisitaikyti prie rinkos, kompanija vis dar stato šiltnamius Britų Kolumbijoje.

Pasak jo, marihuanos trūkumą sukėlė ir tokios smulkmenos kaip pasibaigę klijai, skirti ant kiekvienos kanapių pakuotės užklijuoti banderoles.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius