Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kanadoje rastas didžiausias kada nors Šiaurės Amerikoje iškastas deimantas

Viename privačiame telkinyje Kanados šiaurės vakaruose penktadienį buvo rastas didžiausias kada nors Šiaurės Amerikoje iškastas deimantas, sveriantis 552 karatų (110,4 gramo).
Deimantas
Deimantas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis vištos dydžio geltonas brangakmenis yra beveik triskart didesnis nei ankstesnis Kanadoje aptiktas rekordininkas – 1888-aisiais „De Beers“ kasykloje rastas 440 karatų geltonas deimantas.

Netoli viena kitos esančiose kasyklose „Diavik“ ir „Ekati“ išgaunama itin aukštos kokybės deimantų, nors jie nepasižymi įspūdingais dydžiais, sakoma bendrovių savininkių „Dominion Diamond Mines“ ir „Rio Tinto Group“ bendrame pranešime.

Anot „Dominion“ generalinio direktoriaus Shane'o Durginso, radinys yra juvelyrinės kokybės, bet nepateikė jis jokių kitų detalių, pagal kurias būtų galima spręsti apie brangakmenio vertę.

Gelsvi deimantai paprastai būna pigesni už tokio paties dydžio bespalvius kristalus, bet sodrių spalvų atveju tendencija yra atvirkščia.

„Galime vadinti šį akmenį ryškiai geltonu (fancy vivid yellow), bet kol kas tai viskas, ką galima pasakyti, nes jis dar neapdorotas ir buvo truputį pažeistas atliekant darbus“, – naujienų agentūrai „Bloomberg“ sakė Sh.Durginsas

Agentūros duomenimis, Kanadoje rastas geltonasis deimantas yra septintas pagal dydį tarp šį šimtmetį rastų ir patenka tarp 30 stambiausių kada nors rastų deimantų.

„Rio Tinto“ valdo 60 proc. Diaviko telkinio akcijų, bet „Dominion“ nupirko rastąjį deimantą iš partnerės per vidinį aukcioną. Šiuo metu bendrovė ieško juvelyrų, galinčių akmenį suskaldyti ir nušlifuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius