Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kanadoje vykstantys parlamento rinkimai žada susilpninti premjero J.Trudeau pozicijas

Kanadiečiai pirmadienį balsuos parlamento rinkimuose, galinčiuose atnešti mažumos vyriausybę, nes premjero Justino Trudeau Liberalų partija gali prarasti daugumą arba apskritai valdžią.
Justinas Trudeau
Justinas Trudeau / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kanada Rinkimai

Ekspertai prognozuoja politinę aklavietę, nes liberalai ir konservatoriai, vadovaujami Andrew Scheero, tikriausiai surinks apylygiai balsų.

Manoma, kad nė viena iš šių partijų, vadovavusių Kanadai nuo konfederacijos įkūrimo 1867 metais, neužsitikrins absoliučios daugumos parlamente.

Per paskutinius kampanijos renginius vakarinėje Britų Kolumbijos provincijoje J.Trudeau sekmadienį emocingai kreipėsi į rinkėjus, ragindamas suteikti galimybę plėtoti jo pirmosios kadencijos pasiekimus.

Premjeras perspėjo dėl A.Scheero pažadų atšaukti kai kurias aplinkosaugos priemones, įskaitant federalinį mokestį už išmetamą anglies dvideginį, turintį padėti mažinti iškastinio kuro vartojimą.

„Mums reikia stiprios, pažangios vyriausybės, suvienysiančios kanadiečius ir kovosiančios su klimato kaita, o ne pažangios opozicijos“, – J.Trudeau sakė per mitingą viename Vankuverio priemiestyje, surengtą po renginių Ontarijuje, Manitoboje ir Albertoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrew Scheeras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrew Scheeras

„Mums reikia susivienyti kaip piliečiams. Mums reikia susivienyti kaip planetai“, – ragino jis.

2015 metais triuškinamai laimėjęs rinkimus J.Trudeau sulaukė panašaus palaikymo kaip ir jo velionis tėvas Pierre'as, iškilęs į valdžią 1968 metais. Vis dėlto ministro pirmininko pirminis žavesys vėliau išblėso.

Jo įvaizdį aptemdė etikos požiūriu abejotini sprendimai prižiūrint prokuratūros tyrimą dėl vienos inžinerijos milžinės. Be to, J.Trudeau kampanijai smogė paviešintos senos nuotraukose, kuriose jis matyti vaidinantis juodaodį ir tamsiai išsidažęs veidą.

Paramą liberalams taip pat mažino socialdemokratų išpopuliarėjimas ir atsigaunantys Kvebeko separatistai.

J.Trudeau gali išlikti valdžioje dėl A.Scheero charizmos stygiaus ir perspektyvos, kad gali būti sugrįžta prie perdėm taupios politikos, būdingos ankstesnėms torių administracijoms.

Kanadiečiai „negali sau leisti“ koalicinės liberalų ir trečioje vietoje veikiausiai liksiančios Naujosios demokratų partijos (NDP) vyriausybės, A.Scheeras sakė baigdamas kampanijos maratoną nuo Atlanto iki Ramiojo vandenyno pakrantės.

„Tegalime įsivaizduoti, kokia bus NDP kaina už tai, kad Justinas Trudeau išliktų valdžioje, – perspėjo jis. – Kad ir kokia ji būtų, žinome, jog Trudeau sumokės bet kokią kainą, kad išsilaikytų valdžioje – ir jis pasinaudos jūsų pinigais, kad tai padarytų.“

Pirmosios rinkimų apylinkės 8 val. 30 min. vietos (14 val. Lietuvos) laiku atsidarys ryčiausioje Kanados provincijoje – Niufaundlande.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius