-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kandidatai į Afganistano prezidentus reiškia susirūpinimą dėl sukčiavimo

Pagrindiniai kandidatai į Afganistano prezidentus sekmadienį – kitą dieną po to, kai milijonai afganų nepaisydami Talibano grasinimų atėjo balsuoti, – reiškė susirūpinimą, kad balsavimą temdė sukčiavimas.
Kandidatai į Afganistano prezidento postą (iš kairės): Asharafas Ghani, Abdullah Abdullah, Zalmai Rassoulas
Kandidatai į Afganistano prezidento postą (iš kairės): Asharafas Ghani, Abdullah Abdullah, Zalmai Rassoulas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasaulio lyderiai gyrė afganų rinkėjų, kurie masiškai balsavo nepaisydami prasto oro ir didžiulės bauginimo kampanijos, drąsą ir ragino demonstruoti kantrybę, kol vyks ilgas balsų skaičiavimas.

Prieš rinkimus buvo nuogąstavimų, kad gali pasikartoti didelio masto sukčiavimas, kuris temdė prezidento Hamido Karzai perrinkimą 2009 metais, ir kad tai gali pakirsti laimėtojo legitimumą sunkiu metu karo nualintai šaliai.

Buvo pranešimų, kad rinkimų apylinkėse daugelyje šalies vietų trūko balsalapių, todėl kai kurie žmonės negalėto atiduoti savo balso, be to, buvo pareiškimų apie daugkartinį balsavimą.

Tačiau proceso stabilumą žadantis ženklas buvo dviejų pagrindinių kandidatų pareiškimai, kad jie paklus Rinkimų skundų komisijos (RSK) sprendimams.

H.Karzai pasitraukia po dviejų kadencijų, pagal įstatymus nebegalėdamas siekti perrinkimo.

Zalmai Rassoulas, kuris prieš balsavimą buvo laikomas H.Karzai pasirinkimu, sekmadienį per spaudos konferenciją sakė, kad pateikė skundų RSK, bet atsisakė nurodyti detales.

Deja, iš šimtų mūsų tėvynainių buvo atimtos jų teisės dėl balsalapių trūkumo

Jis išreiškė įsitikinimą, kad RSK deramai išstudijuos susirūpinimą keliančius dalykus, bet perspėjo: „Jokio prezidento, išrinkto sukčiaujant, Afganistanas nepriims“.

Buvęs Pasaulio banko ekonomistas Ashrafas Ghani, kuris pareiškė, kad pagal preliminarius rezultatus pirmauja, išreiškė panašią poziciją.

„Yra pranešimų apie rimtą sukčiavimą keliose vietose, bet viskas yra užfiksuota dokumentuose ir bus perduota RSK ištirti“, – parašė jis savo oficialioje „Twitter“ paskyroje.

„Norėčiau patikinti visus afganus, (nesvarbu), ar jie balsavo už mus, ar ne, kad mes suformuosime visus apimančią vyriausybę, kuri vienodai elgsis su visais afganais“, – pridūrė jis.

Kad ir kas iškils laimėtoju po ilgo balsų skaičiavimo ir apeliacijų nagrinėjimo proceso, jo lauks kova su Talibanu be JAV vadovaujamų pajėgų pagalbos.

Trečias iš pagrindinių kandidatų, Abdullah Abdullah, kuris liko antras per 2009 metų rinkimus, sakė, kad jo komanda taip pat pateikė skundų.

„Deja, iš šimtų mūsų tėvynainių buvo atimtos jų teisės dėl balsalapių trūkumo. Procesas nebuvo be trūkumų, – sakė jis. – Užregistravome skundus dėl sukčiavimo“.

Apskaičiuota, kad balsavo maždaug 7 mln. žmonių – daugiau kaip 50 proc. rinkėjų, pranešė Nepriklausoma rinkimų komisija. Tai didžiulis rinkėjų aktyvumo padidėjimas nuo 2009 metų, kai balsavo tik maždaug trečdalis tokią teisę turinčių afganų.

Preliminarūs rezultatai turi būti paskelbti balandžio 24 dieną ir jeigu nė vienas kandidatas nebus gavęs daugiau kaip 50 proc. balsų, gegužės pabaigoje įvyks antras rinkimų ratas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius