-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kanzase vėlyvus abortus atlikdavusį gydytoją nušovęs vyras likusį gyvenimą praleis už grotų

Jungtinėse Valstijose ketvirtadienį kalėti iki gyvos galvos be galimybės 50 metų prašyti paleisti iš kalėjimo pirma laiko buvo nuteistas atgimęs krikščionis, kuris tvirtino nužudęs garsų abortus atlikdavusį gydytoją, kad išgelbėtų negimusių kūdikių gyvybes.
Temos: 1 Abortas

Kai Vičitos miesto Kanzase teisme buvo perskaitytas nuosprendis, iš salės vedamas 52 metų Scottas Roederis garsiai šaukė: „Ant jūsų rankų – kūdikių kraujas.“

Teisėjas Warrenas Wilbertas papildomai skyrė S.Roederiui dar dvejus metus kalėjimo už tai, kad grasino dviem tvarkos prižiūrėtojams, kurie mėgino sutrukdyti jam pasprukti, kai jis pernai gegužę bažnyčios fojė nušovė gydytoją George'ą Tillerį.

67 metų G.Tilleris buvo vienas iš nedaugelio JAV gydytojų, sutikdavusių atlikti abortą vėlyvu nėštumo metu – po 20-osios nėštumo savaitės, kai vaisius potencialiai galėtų išgyventi ne motinos gimdoje. Tokie abortai yra leidžiami tik tam tikromis aplinkybėmis.

Prie gydytojo klinikos Vičitoje abortų priešininkai, kurie jį praminė kūdikių žudiku Tilleriu, buvo surengę kelis masinius protestus, o 1985 metais ji buvo sprogdinta. 1993-iaisiais vienas abortų priešininkas šiam gydytojui peršovė abi rankas.

Po šios žmogžudystės taip pat buvo uždaryta viena iš vos kelių Jungtinėse Valstijose veikiančių klinikų, kuriose atliekami prieštaringai vertinami ir sudėtingi vėlyvi abortai.

G.Tillerio nužudymas sulaukė itin didelio žiniasklaidos dėmesio šioje šalyje, kur visuomenė vis dar smarkiai nesutaria dėl moterų teisės į abortą.

Po šios žmogžudystės taip pat buvo uždaryta viena iš vos kelių Jungtinėse Valstijose veikiančių klinikų, kuriose atliekami prieštaringai vertinami ir sudėtingi vėlyvi abortai.

Valstybės paskirtas gynėjas Markas Rudy teisme tvirtino, kad nėra sunkinančių aplinkybių, dėl kurių iš S.Roederio 50 metų turėtų būti atimta teisė prašyti paleisti iš kalėjimo pirma laiko.

Mažiausia bausmė, kuri grėsė dėl pirmojo laipsnio žmogžudystės kaltu pripažintam S.Roederiui, buvo 25 metai kalėjimo.

Teisėjas W.Wilbertas sakė, kad griežtesnė bausmė skirta, nes S.Roederis mažiausiai nuo 2002 metų planavo nužudyti G.Tillerį, ir pridūrė, jog „ypač baisu“, kad gydytojas buvo nušautas maldos namuose. Visą dieną trukusį teismo posėdį, kuriame buvo skelbiamas nuosprendis, nuolat trikdė emocingi S.Roederio šūkavimai, nukreipti prieš abortus. G.Tillerio bažnyčią jis vadino šėtono sinagoga, šaukė: „Kūdikiai miršta.“

Savo baigiamojoje kalboje, kuri truko 40 minučių, S.Roederis vėl plūdo asmenis, leidusius abortus, ir užsipuolė teisėją dėl to, kaip šis nagrinėjo bylą.

„George'as Tilleris pritariamai linksint valstijai ketvirčiavo gyvus kūdikius ir darė tai pritariant savo Bažnyčiai“, – sakė S.Roederis.

S.Roederis siekė įtikinti prisiekusiuosius pripažinti jį kaltu tik dėl tyčinio nužudymo lengvinančiomis aplinkybėmis. Kritikai būgštavo, jog ateityje tai galėtų tapti politinio smurto aktų priedanga.

„George'as Tilleris pritariamai linksint valstijai ketvirčiavo gyvus kūdikius ir darė tai pritariant savo Bažnyčiai“, – sakė S.Roederis.

Pagal Kanzaso valstijos įstatymus tyčiniu nužudymu lengvinančiomis aplinkybėmis gali būti laikomas toks nesuplanuotas nužudymas, kuris įvykdomas, kai asmuo peržengia būtinosios ginties ribas siekdamas išvengti didesnės žalos.

Tačiau teisėjas W.Wilbertas procesui artėjant prie pabaigos nusprendė, kad neleis prisiekusiesiems svarstyti lengvesnės nusikalstamos veikos.

Prokurorė Nola Foulston sveikino nuosprendį ir sakė, jog viliasi, kad tai bus įspėjimas visiems, kurie mano turintys teisę patys vykdyti teisingumą.

„Tai buvo terorizmo aktas. Tai buvo brutalumo aktas“, – sakė ji žurnalistams.

G.Tillerio artimieji taip pat džiaugėsi nuosprendžiu ir sakė, kad tai yra tinkama bausmė už „neapykantos nusikaltimą, kuris buvo įvykdytas prieš George'ą, taip pat prieš visas moteris ir jų konstitucines teises“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius