Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kanzaso bažnyčioje nušautas abortus atlikdavęs gydytojas (video)

Kanzase, savo bažnyčioje Vičitoje, sekmadienį buvo nušautas gydytojas, kurį abortų priešininkų organizacijos laikė savo priešu dėl „vėlyvu nėštumo metu“ atliekamų abortų, o policija pranešė, kad sulaikė žudiką.
Šioje bažnyčioje buvo nušautas gydytojas George'as Tilleris.
Šioje bažnyčioje buvo nušautas gydytojas George'as Tilleris. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

67 metų gydytojas George'as Tilleris mirė nuo vienintelės kulkos. Į jį buvo šauta per sekmadienio pamaldas, kai jis prižiūrėjo tvarką liuteronų bažnyčios fojė. Užpuolikas taip pat grasino dar dviem toje bažnyčioje buvusiems vyrams, kurie bandė įsikišti, nurodė policija.

„Manome, kad tai pavienio individo veiksmas, tačiau mūsų tyrimas tęsiasi“, – sakė Vičitos policijos viršininko pavaduotojas Tomas Stolzas. Pasak jo, pareigūnai aiškinasi, ar užpuolikas yra kaip nors susijęs su abortų priešininkų organizacijomis.

Vičitos centre pagerbti gydytojo buvo susirinkę keli šimtai žmonių, o maždaug dešimt protestuotojų iš Topikos Vestboro baptistų bažnyčios laikė transparantus su tokiais užrašais kaip „Abortas yra prakeikta žmogžudystė“ ir „Kūdikių žudikas pragare“.T.Stolzas atsisakė nurodyti sekmadienio žmogžudyste įtariamo asmens pavardę, tik pranešė, kad jis buvo sulaikytas kelios valandos po žmogžudystės, maždaug 290 km į šiaurę nuo Vičitos, netoli Kanzas Sičio. Policija taip pat nurodė, kad įtariamasis gyvena Kanzas Sičio priemiestyje Meriame.

Tuo tarpu Džonsono apygardos šerifo atstovas Tomas Ericksonas pareiškė, kad sulaikytasis yra Scottas Roederis.

Barackas Obama sukrėstas

51 metų S.Roederis sekmadienį vakare buvo nuvežtas į Sedžviko apygardos kalėjimą Vičitoje, kur buvo apkaltintas viena pirmojo laipsnio žmogžudyste ir dviem užpuolimais sunkinančiomis aplinkybėmis.

Teismo dokumentai ir pranešimai internete rodo, kad žmogus, pavarde Scottas Roederis, yra nusikaltęs ir anksčiau, be to, jis įvairiose interneto svetainėse yra reiškęs nepritarimą abortams.

Prezidentas Barackas Obama sakė esąs sukrėstas ir išreiškė savo pasipiktinimą. „Kad ir kokie dideli būtų mūsų, amerikiečių, nesutarimai tokiais sunkiais klausimais kaip abortai, jų negalima spręsti šlykščiais smurto aktais“, – sakoma jo pareiškime.

G.Tilleris buvo nužudytas tokiu metu, kai B.Obamos administracija siekia, kad į Aukščiausiąjį Teismą būtų paskirta Sonia Sotomayor, kurią daugelis abortų priešininkų organizacijų žadėjo laikyti savo priešininke – dėl įsivaizduojamo jos pritarimo istoriniam bylos „Roe prieš Wade'ą“ sprendimui, kuriuo Jungtinėse Valstijose buvo legalizuoti abortai.

„Šiam judėjimui tai negalėjo įvykti blogesniu laiku“, – komentuodamas šią žmogžudystę sakė pastorius Patrickas Mahoney, Krikščionių gynimo koalicijos (Christian Defense Coalition), kuri kovoja su abortais, direktorius.

„Jeigu jie pavaizduos, kad žmonės, įsitraukiantys į judėjimą „už gyvybę“, yra tokia ekstremistinė smurtinė grupė, tai galėtų susilpninti užsidegimą ir energiją dėl priešinimosi Sotomayor (paskyrimui)“, – sakė jis.

Gydytojui buvo peršautos rankos

G.Tilleris buvo vienas iš nedaugelio JAV gydytojų, sutikdavusių atlikti abortą vėlyvu nėštumo metu – po 20-osios nėštumo savaitės, kai vaisius potencialiai galėtų išgyventi ne motinos gimdoje. Tokie abortai yra leidžiami tik tam tikromis aplinkybėmis.

Prie G.Tillerio klinikos Vičitoje vyko keli masiniai abortų priešininkų protestai, o 1985 metais bandyta ją susprogdinti. 1993-iaisiais vienas abortų priešininkas šiam gydytojui peršovė abi rankas.

Abortų priešininkai anksčiau šiais metais džiūgavo dėl G.Tillerio patraukimo atsakomybėn už neteisėtai jo klinikoje atliktus tam tikrus abortus, tačiau kovo mėnesį gydytojas buvo išteisintas.

George'as Tilleris

Gydytojo G.Tillerio nužudymas yra „neapsakoma tragedija“, sakoma jo našlės, keturių vaikų ir 10-ies vaikaičių pareiškime.

„Tai ypač drasko širdį, nes George'as buvo nušautas savo maldos namuose, ramybės vietoje“, – sakoma pareiškime.

Šeima nurodo, kad jo mirtis „taip pat yra netektis Vičitos miestui ir moterims visoje Amerikoje“, nes G.Tilleris, „nepaisydamas grasinimų ir smurto, savo gyvenimą paskyrė tam, kad suteiktų moterims aukštos kokybės sveikatos priežiūrą“.

Važinėdavo su apsauga

Sekmadienį vakare bažnyčia surengė specialias pamaldas. Daktaras Michaelas Batesas, kuris G.Tillerį pažinojo daugiau kaip 25 metus, apibūdino tai kaip paprastas pamaldas, kurių metu buvo skaitoma Biblija. Reporteriai į jas nebuvo įleisti.

Vičitos centre pagerbti gydytojo buvo susirinkę keli šimtai žmonių, o maždaug dešimt protestuotojų iš Topikos Vestboro baptistų bažnyčios laikė transparantus su tokiais užrašais kaip „Abortas yra prakeikta žmogžudystė“ ir „Kūdikių žudikas pragare“. Ši Bažnyčia garsėja piketais per kariškių laidotuves.

Protestuotojai ir maždaug dvidešimt G.Tillerio šalininkų šaukė vieni ant kitų, o policija netoliese stebėjo padėtį.

G.Tillerio klinika „Women's Health Care Services“ yra tik viena trijų JAV klinikų, kuriose abortai atliekami po 21-osios nėštumo savaitės. Ši klinika yra gerai apsaugota, o pats G.Tilleris dažnai važinėdavo su asmens sargybiniu, tačiau, pasak T.Stolzo, sekmadienį toje bažnyčioje apsaugos nesimatė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius