-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karą Afganistane būtinai reikia laimėti, kad negrįžtų „žiauri tironija“, sako buvęs JAV prezidentas Bushas

Buvęs JAV prezidentas George'as W.Bushas šeštadienį sakė, kad karas su talibais Afganistane privalo būti laimėtas, kad į tą šalį negrįžtų „žiauri tironija“.
Bushas paskutinėje savo konferencijoje.
George'as W.Bushas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

G.W.Bushas Indijos sostinėje Delyje vykusioje lyderių konferencijoje pasakė kalbą, kurioje palietė daug klausimų. Jis pabrėžė, jog būtina įveikti sukilėlius Afganistane, nes tik taip galima užtikrinti stabilumą ir taiką tame regione bei visame pasaulyje.

„Jeigu Talibanui, „al Qaeda“ ir jų sąjungininkams ekstremistams būtų leista vėl užimti Afganistaną, jie įgytų saugų prieglobstį, o afganistaniečiai, ypač Afganistano moterys, patirtų žiaurios tironijos sugrįžimą, – sakė jis. – Šiam regionui ir pasauliui iškiltų rimtų grėsmių.“

Šių metų sausį, kai G.W.Bushas paliko Baltuosius rūmus, jo populiarumo reitingai buvo beviltiškai nusmukę. Baigęs kadenciją prezidentas iki šiol beveik nesirodydavo viešai.G.W.Bushas, kuris Indijoje lankosi antrą kartą, penktadienį dalyvavo pietuose su šios šalies premjeru Manmohanu Singhu, kuris buvusį vadovą vadino Indijos „didžiu draugu“.

Per savo kadenciją G.W.Bushas paskatino JAV Kongresą atšaukti branduolinį ginklą turinčiai Indijai anksčiau taikytus apribojimus ir sudaryti sąlygas naudotis pigia atomine energija.

G.W.Bushas pabrėžė, kad JAV ir Indija „dalyvauja ideologinėje kovoje su ekstremistais, kurie žudo nekaltuosius, siekdami įgyvendinti savo tamsius ekstremizmo ir kontrolės planus“.

„Jie atakuoja politinius, finansinius ir diplomatinius taikinius, nes nekenčia mūsų gyvenimo būdo, taip pat mūsų vizijos apie laisvę, žmogaus teises, žmogiškąjį orumą, klestėjimą ir taiką“, – buvęs JAV vadovas sakė konferencijos dalyviams.

Šių metų sausį, kai G.W.Bushas paliko Baltuosius rūmus, jo populiarumo reitingai buvo beviltiškai nusmukę. Baigęs kadenciją prezidentas iki šiol beveik nesirodydavo viešai.

Jis sakė nelaikęs dabartinio JAV prezidento Baracko Obamos pagrindiniu kandidatu į savo įpėdinius Baltuosiuose rūmuose, tačiau pabrėžė „linkintis jam kuo geriausios kloties“.

„Neketinu skirti daug laiko jo kritikai – kritikų jis turi apsčiai“, – pridūrė buvęs prezidentas.

2001 metais, po rugsėjo 11 dienos atakų prieš Jungtines Valstijas, G.W.Bushas pasiuntė į Afganistaną JAV karius, kurie nuvertė griežtosios linijos Talibano režimą.

Pernai per savo atsisveikinimo vizitą Afganistane G.W.Bushas perspėjo apie laukiančią ilgą kovą su talibų sukilėliais, kurie šiemet veikia ypač aktyviai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius