Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karalius Juanas Carlosas: susitepęs Ispanijos demokratijos didvyris

76 metų Ispanijos karalius Juanas Carlosas, kuris pirmadienį atsistatydino, atvedė savo šalį į demokratiją po dešimtmečius trukusios diktatūros, sužlugdė karinį perversmą ir pelnė visuotinę pagarbą, kurią vėliau prarado kilus karališkąją šeimą įtraukusiems skandalams.
Ispanijos karalius Juanas Carlosas (2003 m.)
Ispanijos karalius Juanas Carlosas (2003 m.) / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Ispanija

Kad Ispanijos karalius Juanas Carlosas ketina atsisakyti sosto, pirmadienį pranešė šalies ministras pirmininkas.

Juanas Carlosas suvaidino lemiamą vaidmenį dabartinės Ispanijos istorijoje, kai mirus generolui Francisco Franco iškilo kaip pirmasis po 44 metų karūnuotas valstybės vadovas.

Juanas Carlosas suvaidino lemiamą vaidmenį dabartinės Ispanijos istorijoje, kai mirus generolui Francisco Franco iškilo kaip pirmasis po 44 metų karūnuotas valstybės vadovas

Jis į sostą įžengė kelios dienos po F.Franco mirties 1975 metų lapkritį, įpėdiniu paskirtas paties diktatoriaus, kuris apėjo Juano Carloso tėvą Juaną de Borboną.

„Mano tėvas visuomet sakydavo, kad jo ambicija buvo tapti visų ispanų karaliumi, ir aš labai didžiuojuosi pavertęs šią savo tėvo svajonę nepaneigiama tikrove“, – sako Juanas Carlosas vienintelėje savo aprobuotoje biografijoje, kuri buvo išleista 1993 metais.

Kaip paskirtasis F.Franco įpėdinis, Juanas Carlosas, kaip pranešama, buvo apmėtomas vaisiais, kai diktatūros metais važinėjo po Ispaniją, tačiau po karūnavimo jo nerūpestinga maniera pavergė daugelį ispanų.

Jis taip pat parodydavo būdo tvirtumą, kai to labiausiai reikėdavo.

Jis nepaisė frankistų vilčių dėl autokratinio valdymo tąsos. Jam prižiūrint buvo sukurta nauja parlamentinės monarchijos sistema su nauja konstitucija, kuri buvo patvirtinta per referendumą 1978 metais.

Sužlugdytas bandymas įvykdyti perversmą

Juanas Carlosas sugebėjo užkirsti kelią bandymui 1981 metais įvykdyti valstybės perversmą, kai kariai šaudydami įsiveržė į parlamentą ir kelias valandas laikė deputatus įkaitais.

Karaliaus pasirodymas per televiziją ir raginimas paremti demokratinę vyriausybę buvo itin svarbus blokuojant šį bandymą įvykdyti perversmą.

„Žinojau, kad kariai sutiks, nes buvau paskirtas Franco“, – vėliau sakė karalius. Jis pridūrė, kad daugumą tų karininkų pažinojo iš karo akademijos laikų ir kad buvo jų vyriausiasis vadas.

Juanui Carlosui sugebėjo užkirsti kelią bandymui 1981 metais įvykdyti valstybės perversmą, kai kariai šaudydami įsiveržė į parlamentą ir kelias valandas laikė deputatus įkaitais

Po sprogdinimų Madrido traukiniuose 2004 metų kovą, kurie pareikalavo 191 gyvybės, Juanas Carlosas ir jo žmona karalienė Sofia per gedulingas pamaldas atidėjo į šalį protokolo taisykles ir guodė žuvusiųjų artimuosius.

Tačiau vėliau karaliaus įvaizdžiui pakenkė skandalai.

Tarp didžiausią žalą jam padariusių skandalų buvo 2011 metais pradėtas korupcijos tyrimas dėl jo jauniausios dukters Cristinos vyro, buvusio olimpiečio rankininko Inaki Urdangarino.

I.Urdangarinas buvo teisiamas, bet neigia padaręs ką nors neteisėta.

Cristina buvo susieta su vyro verslo reikalais ir 2014 metų sausį pati buvo paskelbta įtariamąja – dėl susijusių įtarimų mokestiniu sukčiavimu ir pinigų plovimu.

Per tyrimą atliekančio teisėjo surengtą apklausą vasario mėnesį, kuri vyko už uždarų durų, ji neigė žinojusi apie savo vyro verslo sandėrius.

Korupcijos dėmė ant karališkosios šeimos papiktino daugelį ispanų, savo kailiu pajutusių ekonomikos sulėtėjimą, taupymo politiką ir didžiulį nedarbą.

Prieštaringai vertinama medžioklė

Juanas Carlosas seniai garsėja kaip aistringas medžiotojas.

2012 metais daugelis ispanų pasipiktino sužinoję, kad karalius buvo išvykęs į prabangią dramblių medžioklę Botsvanoje, kuri buvo laikoma nepriimtina ekstravagancija recesijos metu

1956-aisiais tuomet 18-metis Juanas Carlosas matė, kaip per nelaimingą atsitikimą buvo nušautas jo brolis Alfonso. Kaip pranešta, broliai tada abu žaidė su ginklu.

2012 metais daugelis ispanų pasipiktino sužinoję, kad karalius buvo išvykęs į prabangią dramblių medžioklę Botsvanoje, kuri buvo laikoma nepriimtina ekstravagancija recesijos metu.

Išvyka į Botsvaną, kuri į viešumą iškilo tik todėl, kad karalius jos metu susilaužė dešinį klubą ir buvo parskraidintas į tėvynę operuoti, pakirto ankstesnius jo pareiškimus, kad jis nebegali miegoti galvodamas apie darbo neturintį jaunimą.

Pasirodžius ženklams, kad visuomenės nuomonė apie monarchiją kilus ekonomikos krizei prastėja, karalius, su ramentais išėjęs iš ligoninės, viešai atsiprašė už tą kelionę.

Jo sveikatos problemos iškėlė naujų klausimų dėl jo valdymo.

Nuo 2010 metų gegužės iki 2013 metų lapkričio jam buvo atliktos devynios operacijos: dėl gerybinio auglio plautyje, dešinio kelio, Achilo sausgyslės, slankstelio dislokacijos, dvi operacijos dėl dešiniojo klubo ir trys dėl kairiojo.

Po nelemtosios dramblių medžioklės ekspertai perspėjo, kad pagarba Juanui Carlosui nereiškia visiškos paramos karūnai

2014 metų sausį paskelbti centro dešinės laikraščio „El Mundo“ apklausos rezultatai rodė, kad žmonių, kurie gerai arba labai gerai vertina karalių, skaičius per 2013 metus sumažėjo devyniais procentais iki 41 procento.

Žmonių, kurie norėjo, kad jis atsisakytų sosto 46 metų sūnaus Felipe naudai, skaičius išaugo 17 proc. iki 62 proc., rodė apklausų firmos „Sigma Dos“ tyrimas.

Princas Felipe, kuris dabar bus karūnuotas kaip Juano Carloso įpėdinis, turi dvi vyresnes seseris, bet Ispanijoje tebegalioja taisyklė, kad sostą paveldi vyriausias sūnus.

Po nelemtosios dramblių medžioklės ekspertai perspėjo, kad pagarba Juanui Carlosui nereiškia visiškos paramos karūnai.

„Karalius turi prestižą ir autoritetą dėl to, kad buvo politinės pereigos varomoji jėga, – 2012 metų balandį sakė monarchijos specialistas Antonio Torresas del Moralas. – Ispanijoje žmonės yra labiau „chuankarlistai“ nei monarchistai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius