-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 30 /2022 07 31

Ukrainos karo ekspertas pranešė apie masinį Rusijos pajėgų persigrupavimą palei visą fronto liniją

Maskva ir Rytų Ukrainos prorusiški separatistai penktadienį pareiškė, kad mažiausiai 53 ukrainiečių karo belaisviai, paimti į nelaisvę per kovas dėl Mariupolio, žuvo per Ukrainos pajėgų apšaudymą Donbase esančioje Olenivkoje ir dar daug buvo sužeista. Ukrainiečiai šiuos kaltinimus atmetė kaip dezinformaciją ir pareiškė, kad belaisvius nužudė patys okupantai.
Išpuolio Olenivkoje, kur buvo laikomi Ukrainiečiai karo belaisviai, padariniai
Išpuolio Olevnikoje, kur buvo laikomi ukrainiečiai karo belaisviai, padariniai / „Scanpix“/AP nuotr.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio teigimu, Olenivkoje įvyko sąmoningos masinės ukrainiečių belaisvių karių žudynės, norint jais atsikratyti. Jis paragino sureaguoti Jungtines Tautas ir Tarptautinį Raudonąjį Kryžių, kurie yra prisiėmę garantijas dėl pasidavusių „Azovstal“ gynėjų gyvybių
  • Jungtinės Karalystės gynybos ministras Benas Wallace'as tvirtina, kad Rusijos pajėgos Ukrainoje žlunga daugelyje sričių, o tai gali priversti Rusijos karinę vadovybę pereiti prie naujo plano
  • Gresia sausumos puolimas iš Baltarusijos teritorijos į Černihivo sritį, tam ruošiamasi, pranešė Černihivo srities karinės administracijos vadovas Viačeslavas Čausas
  • JAV Gynybos departamentas paskelbė apie naują karinės pagalbos paketą, kurio vertė – 270 mln. dolerių. Į Ukrainą bus išsiųsti dar keturi HIMARS daugkartinių raketų paleidimo sistemų vienetai, daugiau nei 30 tūkst. amunicijos, 580 naujausių bepiločių orlaivių, prieštankinių ginklų, atsarginių dalių ir kitos karinės technikos

Svarbiausias penktadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

08:11

Sekmadienio žinias iš Ukrainos sekite čia.

„Pasaulis mato tiesą, bet to nepakanka“: V.Zelenskis apie reakciją į išpuolį Olenivkoje

00:03

Rusijos pripažinimas teroristine valstybe reikalingas ne kaip politinis gestas, o kaip veiksminga laisvojo pasaulio gynyba, vakariniame kreipimesi sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Pasak jo, per pastarąją parą Ukraina šalis gavo daugybę signalų iš įvairių šalių, smerkiančių Rusijos teroro aktą Olenivkoje, rašo „Unian“.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis

„Pasaulis mato tiesą. Dėkoju visiems mūsų partneriams, pasirengusiems prisidėti nustatant visas šios siaubingos egzekucijos mūsų kaliniams aplinkybes. Bus surinkti visi įrodymai apie šį okupantų nusikaltimą.

Visi atsakingi asmenys – kas koordinavo, kas organizavo, kas susprogdino šiuos žmones, kas apie tai žinojo – jie visi bus surasti. Tačiau dabar to nepakanka. Be to, tarptautinė bendruomenė būtinai turi imtis teisinių priemonių prieš teroristinę valstybę. Politinės retorikos lygio pasmerkimo dėl šios masinės žmogžudystės nepakanka.

Kokie gali būti santykiai su teroristu? Kaip galima turėti verslo reikalų su tokia šalimi?“ – retoriškai klausė V.Zelenskis.

Plačiau skaitykite čia.

V.Zelenskis: šiame karo etape teroras yra pagrindinis Rusijos ginklas

23:12

Šiame karo etape teroras yra pagrindinis Rusijos ginklas, vakariniame kreipimesi sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

„Mes nesame Rusija. Todėl mums svarbi kiekviena gyvybė. Mes pasinaudosime visomis turimomis galimybėmis, kad išgelbėtume kuo daugiau gyvybių ir kuo labiau apribotume Rusijos terorą. Šiame karo etape teroras yra pagrindinis Rusijos ginklas“, – pabrėžė valstybės vadovas.

Todėl, pasak V Zelenskio, pagrindinis kiekvieno ukrainiečio, kiekvieno pasaulio laisvės ir žmonijos gynėjo uždavinys – padaryti viską, kas įmanoma, kad teroristinė valstybė būtų izoliuota ir kuo daugiau žmonių būtų apsaugota nuo Rusijos smūgių.
 

Rusai 5 kartus apšaudė Sumų regioną: užfiksuota daugiau nei 80 raketų

23:08

Šeštadienį Rusijos pajėgos penkis kartus apšaudė Sumų regiono teritoriją, užfiksuota daugiau kaip 80 raketų.

Apie tai savo „Telegram“ kanale pranešė Sumų regioninės karinės administracijos pirmininkas Dmytro Žyvyckis.

„Šiandien rusai penkis kartus apšaudė mūsų teritoriją, buvo daugiau kaip 80 raketų“, – sakė jis.

Informacija apie aukas ir sunaikinimo mastą tikslinama, pridūrė D.Žyvyckis.

Ukrainos karo ekspertas pranešė apie masinį Rusijos pajėgų persigrupavimą palei visą fronto liniją

22:41

Agresorės šalies karinė vadovybė pradėjo masinį kariuomenės pergrupavimą palei visą fronto liniją Ukrainoje. Šiuo metu fronto linijos ilgis yra daugiau kaip 1 000 km, savo „YouTube“ kanale sakė Ukrainos karo ekspertas Olehas Ždanovas.

„Karinis teatras pradėjo judėti. Šis judėjimas labai aktyvus, didelis – nuo Charkivo iki Chersono. Rusijos kariai pradėjo masinį karių pergrupavimą visoje beveik 1 000 kilometrų ilgio fronto linijoje“, – sakė ekspertas, kurį cituoja „Unian“.

Kartu jis pažymėjo, kad padėtis frontuose išlieka daugmaž stabili, tačiau fiksuojami aktyvumo pokyčiai.

Rusijos pajėgos kelis kartus apšaudė Kryvyj Riho rajoną

22:17

Per dieną rusų okupantai kelis kartus apšaudė Kryvyj Riho rajoną Dnipro srityje.

Apie tai savo „Telegram“ kanale pranešė Dnipro srities tarybos pirmininkas Nikolajus Lukašukas.

„Per dieną priešas kelis kartus apšaudė Kryvyj Riho rajoną. Iš statinės artilerijos okupantai du kartus pataikė į Velykos Kostromką. Buvo apgadintas privačios įmonės sandėlis, ikimokyklinio ugdymo įstaigos pastatas ir elektros linija“, – sakė jis.

Be to, okupantai iš „Uragan“ paleidimo sistemų apšaudė Marjansko kaimą. Buvo apgadinti keli namai ir ūkiniai pastatai.

Širokovskos ir Apostolivskos bendruomenių pasienio teritorijos taip pat buvo apšaudomos priešo. Pranešimų apie aukas negauta.

„Laimei, nė vienas žmogus nenukentėjo“, – pranešė N.Lukašukas.

Jis pridūrė, kad kitose Dnipro srities vietovėse diena buvo rami.

„Dabar visuose regiono kampeliuose ramu, nėra Rusijos okupacinės kariuomenės. Už tai dėkoju kiekvienam valstybės gynėjui, tvirtai laikančiam gynybą“, – rašė regiono tarybos pirmininkas.

Ukraina iš Kanados papildomai gaus 350 mln. dolerių

22:14

Ministrų kabinetas pakeitė pagrindines valstybės išorinio skolinimosi sąlygas imant paskolą iš Kanados, pranešė Finansų ministerijos spaudos tarnyba, skelbia „Unian“.

Pažymima, kad nutarimo projektą parengė Finansų ministerija, siekdama 0,45 mlrd. Kanados dolerių (0,351 mlrd. JAV dolerių) padidinti lengvatinės paskolos sumą pagal Ukrainos ir Kanados paskolos susitarimą.

Todėl paskolos suma bus 1,45 mlrd. Kanados dolerių (1,131 mlrd. JAV dolerių). Paskolos grąžinimo terminas – 10 metų, metinė palūkanų norma – 1,69 proc. Papildomoms paskolos dalims pirmiau nurodytos sąlygos išliko.

„Lėšos bus nukreiptos į valstybės biudžetą prioritetinėms išlaidoms finansuoti, visų pirma prioritetinėms socialinėms ir humanitarinėms išmokoms užtikrinti", – pridūrė Finansų ministerija.

Anksčiau tapo žinoma, kad Europos investicijų bankas Ukrainai papildomai skirs 700 mln. dolerių.

Ukraina ir Rusija apsikeitė kaltinimais dėl incidento Olenivkoje

19:17

Ukraina ir Rusija apsikeitė kaltinimais dėl raketos smūgio ar sprogimo, per kurį, kaip atrodo, žuvo dešimtys ukrainiečių karo belaisvių rytinėje Donecko srityje.

Incidentas įvyko anksti penktadienį Maskvos remiamų separatistų kontroliuojamame Olenivkos pasienio mieste.

Rusijos gynybos ministerija paskelbė sąrašą ukrainiečių karo belaisvių, kurie, jos teigimu, žuvo ir buvo sužeisti per, jos teigimu, Ukrainos kariuomenės raketos smūgį.

„Scanpix“/AP nuotr./Olenivka
„Scanpix“/AP nuotr./Olenivka

Ji teigė, kad per JAV pagamintų raketų HIMARS smūgį žuvo 50 belaisvių ir dar 73 buvo sužeisti, praneša „Reuters“.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos neigė atsakomybę, sakydamos, kad Rusijos artilerija taikėsi į kalėjimą, norėdama nuslėpti blogą elgesį su jame laikomais asmenimis.

Pasak Valstybės departamento pranešimo, JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas telefonu paskambinęs užsienio reikalų ministrui Dmytro Kulebai pareiškė užuojautą dėl žūčių.

Jungtinės Valstijos yra pasiryžusios „pareikalauti, kad Rusija atsakytų už žiaurumus, kuriuos jos pajėgos įvykdė prieš Ukrainos žmones“, - sakė A.Blinkenas D.Kulebai.

Jungtinės Tautos yra pasirengusios nusiųsti ekspertų grupę į Olenivką ištirti incidento, jei gaus abiejų šalių sutikimą, sakė JT atstovas spaudai Farhanas Haqas.

Rusija verbuoja tūkstančius savanorių, kad papildytų savo gretas Ukrainoje, patirtis nebūtina

18:53

Visoje Rusijoje formuojami savanorių batalionai, kurie bus siunčiami į karą Ukrainoje, prisijungdami prie vadinamosios „specialiosios karinės operacijos“, kurią vasario mėnesį paskelbė prezidentas Vladimiras Putinas, rašo CNN.

Nuo Murmansko už poliarinio rato iki Permės Urale ir Primorsko krašto Rusijos Tolimuosiuose Rytuose – pasigirdo raginimai, apeliuojantys į rusų patriotizmą ir pinigines. Ne visada reikalaujama atitinkamos karinės patirties.

Iš viso, analitikų vertinimu, gali būti mobilizuota daugiau kaip 30 000 savanorių, kurie papildys penkis mėnesius trukusių kovų išsekintas Rusijos karių gretas – tai sudarytų nuo ketvirtadalio iki trečdalio pajėgų, dislokuotų laimėti rytinį Donbaso regioną, į kurį greičiausiai bus išsiųsta didžioji dalis savanorių.

Praėjusią savaitę Jungtinės Karalystės slaptosios žvalgybos tarnybos MI6 vadovas Richardas Moore'as CNN sakė, kad „rusams per kelias ateinančias savaites bus vis sunkiau aprūpinti gyvąja jėga, medžiagomis“.

Rusijos karinės pastangos Ukrainoje baigia išsekti, sako MI6 vadovas

Rusijos pastangos kariauti Ukrainoje „išsikvepia“, teigia MI6 vadovas
 

8 lenkiškos haubicos paruoštos perduoti Ukrainai

18:49

Aštuonios lenkiškos „Krab“ patrankų haubicos pagal birželį su Ukraina pasirašytą sutartį jau yra paruoštos perduoti gavėjui, praneša „Polskie Radio“. Informacinės radijo agentūros duomenimis, įranga laukia, kol bus atlikti paskutiniai formalumai, ir bus išgabenta į Ukrainą.

Šiuo metu Lenkijoje baigiami tolesni Ukrainos kariuomenės karių, kurie valdys patrankų haubicas, mokymai.

Aštuonios haubicos „Krab“ Ukrainos kariuomenei nebus dovanojamos kaip paramos, kurią Lenkijos vyriausybė teikia Ukrainai, dalis. Taip įgyvendinamas tarpvyriausybinis susitarimas, kurį Lenkija ir Ukraina sudarė Kyjive birželio pradžioje.

Pagal daugiau nei trijų milijardų zlotų vertės sutartį „Huta Stalowa Wola“ Ukrainos artilerijai pagamins apie 60 „Krab“ ir papildomų transporto priemonių.

Gegužės mėn. iš Lenkijos į Ukrainą buvo išsiųsta 18 pirmųjų „Krab“ patrankų haubicų, kurios yra karinės paramos dalis. Įranga buvo paaukota iš Lenkijos kariuomenės lėšų.
 

Ombudsmenas: Ukraina pasiūlė Rusijai apsikeisti civiliais gyventojais

17:08

Ukraina siūlo Rusijos Federacijai pasikeisti civiliais gyventojais, pareiškė Ukrainos parlamento žmogaus teisių įgaliotinis Dmytro Lubinecas per visos Ukrainos telemaratoną.

„Pagal Ženevos konvencijas, jei kariniuose veiksmuose dalyvaujanti valstybė pripažįsta, kad laiko civilius gyventojus, ji privalo juos grąžinti. Civiliai turi būti paleisti be jokių sąlygų. Rusijos Federacija iš pradžių pripažino, kad turi civilių gyventojų, kuriuos laiko, sąrašą, o paskui pradėjo civilius gyventojus prilyginti karo belaisviams. Reikalaujame, kad šis principas būtų pakeistas per mūsų tarptautinius partnerius ir mes pradėtume paleisti civilius gyventojus“, – sakė D.Lubinecas.

Pasak jo, jau dabar vyksta pokyčiai šia linkme.

„Ukrainos teritorijoje yra panašių kategorijų Rusijos piliečių. Esame pasirengę pradėti procesą, kuris teisine prasme turėtų atrodyti taip:

„Jūs paleidžiate civilius be jokių sąlygų, mes paleidžiame civilius be jokių sąlygų. Tai numatyta tarptautinėse konvencijose... Todėl mes ir pasiūlėme tokią iniciatyvą, yra tokia Rusijos piliečių kategorija, ji gana didelė“, – sakė jis.

Ukraina atsakė į Rusijos raginimus „pakarti“ „Azovo“ būrio kovotojus

17:04

Šeštadienį Ukrainos pareigūnai pasmerkė Rusijos ambasados Didžiojoje Britanijoje raginimą „Azovo“ pulko kovotojams surengti „žeminančią“ egzekuciją, pranešė AFP.

„Twitter“ žinutėje rašoma:

„Azovo kovotojai nusipelno egzekucijos, bet ne sušaudymo, o pakorimo, nes jie nėra tikri kariai. Jie nusipelno žeminančios mirties.“

Bendrovė „Twitter“ teigė, kad buvo pažeistos jo taisyklės dėl „neapykantą kurstančio elgesio“, tačiau prie įrašo pridėjo įspėjimą, o ne uždraudė žinutę apie „Azovą“, kuris yra Ukrainos batalionas, išlaikantis tam tikrus kraštutinių dešiniųjų ryšius.

Ukrainos prezidentūros biuro vadovas Andrijus Jermakas atsakė per „Telegram“:

„Rusija yra teroristinė valstybė. XXI amžiuje tik laukiniai ir teroristai gali diplomatiniu lygiu kalbėti apie tai, kad žmonės nusipelno mirties bausmės įvykdymo pakariant. Rusija yra terorizmą remianti valstybė. Kokių dar įrodymų reikia?“

Plačiau skaitykite čia.

Libanas sulaikė „pavogtus“ ukrainietiškus grūdus plukdantį laivą

16:34

Libano prokuratūra šeštadienį nurodė sulaikyti viename šiauriniame uoste prisišvartavusį su Sirijos vėliava plaukiojantį laivą su ukrainietiškų grūdų krovinių, kuris, kaip teigia Ukrainos ambasada Beirute, yra „neteisėtas“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Laodicea“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Laodicea“

Plačiau skaitykite čia.

Žiniasklaida: Rusija traukia įrangą iš Charkivo srities link sienos

15:41

Rusija iš okupuotos Charkovo srities dalies traukia karinę įrangą ir karius prie sienos.

Apie tai pranešė radijas „Radio Svoboda“. Pažymima, kad dalis įrangos gabenama geležinkeliu ir vežama į Sobolevkos kaimą Rusijos Belgorodo srityje. Liepos 28 d. palydovas užfiksavo, kad, palyginti su birželio 19 d. iš kosmoso daryta vietovės nuotrauka, ten padaugėjo Rusijos karinės technikos ir personalo.

Specialistai mano, kad ateityje okupantai gali naudoti šią įrangą Iziumo ir Slovjansko kryptimis.

„Tai Belgorodo srities Valuisko rajonas – ten yra ir kelias, ir geležinkelis. Ten jie iškrauna vagonus, o iš ten savo pajėgas nukreipia į užimtą Charkivo srities Iziumo miestą. Jie baiminasi, kad gali nukentėti iškraunant vagonų ešeloną, todėl išsikrauna savo teritorijoje. Tada jie juda keliais“, – aiškino karinis ekspertas Olehas Ždanovas, kurį cituoja „Unian“.

Antonivo geležinkelio tiltas – nepervažiuojamas

15:29

Ukrainos ginkluotosios pajėgos „uždarė“ dar vieną tiltą – šįkart geležinkelio, – kuriuo Rusijos kariai pristato įrangą į laikinai okupuotą Chersoną. 

Kaip pažymėjo Chersono srities tarybos deputatas Serhijus Chlanas, šiuo tiltu dabar neįmanoma judėti. 

Serhijaus Chlano nuotr./Skylė Antonivo geležinkelio tilte
Serhijaus Chlano nuotr./Skylė Antonivo geležinkelio tilte

„Antonivo geležinkelio tiltui Chersone taip pat yra VISKAS! Per jį neįmanoma judėti Rusijos technikai. Ačiū mūsų pajėgoms!“, – rašė S.Chlanas.

Šią informaciją patvirtino ir Odesos regioninės karinės administracijos pirmininkas Serhijus Bratčukas.

Ukrainos gynėjai sunaikino rusų amunicijos sandėlį Alčevske

15:25

Ukrainos ginkluotosios pajėgos toliau naikina Rusijos okupantų užnugario tiekimo objektus. Šeštadienį Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kovotojai susprogdino amunicijos sandėlį laikinai užgrobtame Alčevsko mieste, pranešta oficialiu Ukrainos ginkluotųjų pajėgų strateginės vadovybės „Telegram“ kanalu.

Prie pranešimo buvo pridėtas vaizdo įrašas, kuriame matyti virš miesto kylantis juodų dūmų stulpas. Kadangi vaizdo įrašas nufilmuotas netoli sugriauto sandėlio, girdisi šaudmenų sprogimas. Dėl smūgio žuvusiųjų skaičius dar nežinomas.

 

Išaugo stotelės apšaudymo Mykolajive aukų skaičius

14:41

Penktadienį, liepos 29 d., rusų pajėgos apšaudė viešojo transporto stotelę Mykolajive. Šeštadienį pranešta, kad išaugo išpuolio aukų skaičius.

Miesto mero Oleksandros Senkevyčiaus duomenimis, tapo žinoma, kad ligoninėje mirė du 45 ir 43 metų vyrai.

„Iš viso vakar medicininės pagalbos kreipėsi 19 žmonių“, – pažymėjo meras.

V.Zelenskis: Ukraina pasirengusi eksportuoti grūdus, laukia JT ir Turkijos leidimo

14:06

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad Ukraina yra pasirengusi pradėti eksportuoti grūdus iš Juodosios jūros uostų, tačiau laukia JT ir Turkijos, kuri tarpininkavo sudarant susitarimą su Rusija, kad Ukrainos laivai galėtų saugiai plaukti, leidimo.

Krovinių gabenimą iš Odesos, Čornomorsko ir Pivdenio uostų prižiūrės Stambule įsikūręs bendras koordinavimo centras, kuriame dirbs Rusijos, Ukrainos, Turkijos ir JT pareigūnai, rašo „The Guardian“.

Britų žvalgybos vadas: Rusija kare Ukrainoje „išsikvepia“

12:58

Šeštadienį trumpame komentare tviteryje Didžiosios Britanijos užsienio žvalgybos agentūros MI6 vadovas Richardas Moore'as pareiškė, kad Rusija kare Ukrainoje „išsikvepia“.

R.Moore'as šią pastabą išsakė po ankstesniu Gynybos ministerijos (MO) pranešimu, kuriame teigiama, kad Kremlius „tampa vis labiau beviltiškas“.

„Rusija neteko dešimčių tūkstančių karių ir naudoja sovietinių laikų ginklus. Jų pasenusios raketos žudo ir sužeidžia nekaltus ukrainiečius. Rusija šio neteisingo karo nelaimės“, – rašoma JK gynybos ministerijos įraše.

 

P.Kyrylenka: rusams nepavyksta plėtoti puolimo Donecko regione

11:29

Priešas bando vystyti puolimą Donecko srities teritorijoje, bet jam nepavyksta, televizijai sakė Donecko srities karinės administracijos vadovas Pavlo Kyrylenka, kurį cituoja „Unian“.

„Padėtis išlieka įtempta, fronto linija nuolat intensyviai apšaudoma. Diena buvo karšta – apšaudyti Kramatorskas, Slovjanskas, Bachmutas, Siverskas, Soledaras, ilgai kentėjusi Marinka, Krasnohorivka, Avdijivka, Uhledaras, Toreckas. Apšaudymas vyksta beveik nuolat. Labiausiai įkaitę rajonai yra Avdijivka ir Bachmutas“, – sakė jis.

Pasak P.Kyrylenkos, priešo tikslas yra plėtoti puolimą, tačiau jam to nepavyksta padaryti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ataka Bachmute
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ataka Bachmute

 

Analitikai: Rusija verbuoja savanorius iš Buriatijos ir Novosibirsko karui prieš Ukrainą

11:17

Į šiaurę nuo Charkivo miesto tęsėsi antžeminiai mūšiai, tačiau vietovės kontrolė iš esmės nepasikeitė, savo kasdieninėje karo Ukrainoje apžvalgoje rašo JAV Karo studijų institutas.

Anot analitikų, Rusijos pajėgos bandė surengti ribotą sausumos puolimą Chersono srityje ir toliau vykdė kovines operacijas, nesudarydamos smogiamųjų grupių palei užimtas linijas.

Taip pat pranešama, kad Rusijos regioninės tarnybos pranešė apie papildomo savanorių bataliono verbavimą ir įkūrimą Buriatijos Respublikoje ir rezervo bataliono formavimą Novosibirske.

Ekspertai taip pat pažymi, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino partijos „Vieningoji Rusija“ nariai vyko į okupuotas Ukrainos teritorijas reklamuoti organizacijos „Mes kartu su Rusija“, kuri, tikėtina, turėjo pateikti „liaudies“ raginimo aneksuoti Rusijos okupuotą Ukrainą fasadą ir pasirengti suklastotiems aneksijos referendumams.

Analitikai ataskaitoje daug dėmesio skyrė ir sprogimui Olenivkoje.

„Liepos 28 d. Rusijos okupuotoje Donecko srityje per kinetinį incidentą žuvo ir buvo sužeista daugybė ukrainiečių karo belaisvių. Ukraina ir Rusija dėl išpuolio kaltina viena kitą. Atrodo, kad turimi vaizdiniai įrodymai labiau patvirtina Ukrainos nei Rusijos teiginius, tačiau šiuo metu Karo studijų institutas negali nepriklausomai įvertinti išpuolio pobūdžio ar už jį atsakingos šalies“, – rašoma ataskaitoje.

 

Atakuotas Mykolajivas: vienas žmogus žuvo, daug sužeistų

10:50 Atnaujinta 11:32

Naktį Rusijos kariuomenė apšaudė Mykolajivą, žuvo vienas žmogus, savo „Telegram“ paskyroje pranešė Mykolajivo srities karinės administracijos pirmininkas Vitalijus Kimas.

„Naktį, liepos 30 d., po 01.00 val., buvo apšaudytas vienas iš miegamųjų miesto rajonų. Preliminariai žinoma, kad vienas žmogus žuvo ir šeši buvo sužeisti. Dėl apšaudymo buvo smarkiai apgadinti daugiaaukščiai pastatai“, – sakė jis.

Vėliau Mykolajivo meras Oleksandras Senkevičius patikslino, kad miestas apšaudytas iš daugkartinių raketų paleidimo įrenginių „Tornado-S“.

V.Kimas taip pat pažymėjo, kad apie 1.20 val. Baštankos bendruomenėje nugriaudėjo keli sprogimai, preliminariai suveikė priešlėktuvinės gynybos sistema. Informacija apie aukas ir žalą tikslinama.

Jis taip pat sakė, kad Bereznevatsko bendruomenės teritorijos ir gretimų gyvenviečių apšaudymas tęsiasi. Demarkacinės linijos kaimai nuolat apšaudomi. Be to, liepos 30 d. rytą buvo apšaudomos teritorijos netoli Lepetijos ir Svobodos kaimų. Lepetichos ir Kaukazo kaimai.

Penktadienį rusai apšaudė Mykolajivą kasetiniais sviediniais. Per apšaudymą žuvo penki žmonės ir septyni buvo sužeisti.

JAV ambasadorė JT: jokių abejonių, jog Rusija ketina išardyti Ukrainą

10:31

JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose penktadienį pareiškė, kad nebeturėtų būti jokių abejonių, jog Rusija ketina išardyti Ukrainą, praneša „Reuters“.

Linda Thomas-Greenfield JT Saugumo Tarybai sakė, kad Jungtinės Valstijos mato vis daugiau ženklų, jog Rusija ruošia dirvą bandymui aneksuoti visus rytinius Ukrainos regionus Donecką ir Luhanską bei pietines Chersono ir Zaporižios sritis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Linda Thomas-Greenfield
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Linda Thomas-Greenfield

„Rusijos kontroliuojamose teritorijose būtų įsteigti neteisėti įgalioti pareigūnai, siekiant surengti fiktyvius referendumus arba priimti dekretą dėl prisijungimo prie Rusijos“, – sakė L.Thomas-Greenfield.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas anksčiau yra sakęs, kad tai yra šalies karo tikslas, pridūrė ji.

S.Lavrovas akivaizdžiai užsiminė, kad Maskvos karo tikslai neapsiriboja Ukrainos pramoniniu Donbaso regionu rytuose, kurį sudaro Doneckas ir Luhanskas.

„Mes tikrai padėsime Ukrainos žmonėms atsikratyti režimo, kuris yra absoliučiai priešiškas žmonėms ir istorijai“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministras.

S.Haidajus: Ukraina smogė okupantų žvalgybos daliniui Donbase ir privertė jį atsitraukti

10:23

Ukrainos kariai smogė Rusijos žvalgybos grupei, veikusiai netoli Verchnekamensko, Donecko srityje, pranešė Luhansko srities karinės administracijos pirmininkas Sergejus Haidajus.

„Anksčiau okupantai galėjo rengti masinius puolimus, nes turėjo didelę artilerijos persvarą. Dabar tarptautinės paramos HIMARS pavidalu vis dar nepakanka mūsų kontrpuolimui, tačiau dėl amunicijos sandėlių deaktyvavimo priešui tapo daug sunkiau papildyti ginklų atsargas ir manevruoti. Kaip matote, per pastarąjį mėnesį jų judėjimas į priekį tapo nebe toks spartus. Per visą liepos mėnesį okupantai bandė pulti tik Donecko regioną. Vienas iš tokių bandymų buvo sustabdytas vakar netoli Verchnekamensko. Mūsų kovotojai laiku aptiko žvalgybos grupę, apšaudė ją ir privertė pasitraukti“, – pažymėjo S.Haidajus.

Pasak jo, rusai pasitraukė penkiomis kryptimis, kur bandė pralaužti ukrainiečių gynybą. Tačiau jis pabrėžė, kad okupantai ir toliau naikina gyvenvietes, naudodami statines ir raketinę artileriją.

„Liepos 29 d. šiame fronto ruože jie paleido septynias raketas, surengė septynias artilerijos atakas, vieną tankų ataką ir naudojo minosvaidžius. Priešas ir toliau turi aviacijos pranašumą, smogė dar bent šešioms gyvenvietėms“, – sakė jis.

 

Rusų pajėgos smogė autobusų stočiai Slovjanske

10:17

Rusijos pajėgos apšaudė autobusų stotį Slovjanske, feisbuke pranešė Slovjansko meras Vadimas Liachas.

Vadimo Liacho nuotr./Rusija smogė autobusų stočiai Slovjanske
Vadimo Liacho nuotr./Rusija smogė autobusų stočiai Slovjanske

„Naktį miestas vėl buvo apšaudomas. Šį kartą nukentėjo autobusų stotis ir aplinkiniai pastatai“, – rašė jis.

Pasak V.Liacho, aukų ar sužeistųjų nebuvo.

 

Rusai paleido iki 80 sviedinių į Dnipro sritį

10:14

Šeštadienio naktį rusų okupantai kelis kartus atakavo Nikopolį Dnipro srityje, pranešė Dniepropetrovsko srities karinės administracijos vadovas Valentinas Rezničenka.

„Naktis Nikopolio regione buvo įtempta. Rusų kariai kelis kartus jį apšaudė iš „Grad“ sistemų. Naktį jie į Nikopolį ir Krasnohorivką paleido iki 80 sviedinių“, – pranešė jis.

„Nikopolyje sugriautas vienas privatus namas, apgadinta 15 privačių namų ir maždaug tiek pat ūkinių pastatų. Buvo nutrauktas elektros energijos tiekimas. Be elektros liko iki tūkstančio žmonių. Statybvietėje dirba elektrikai. Padaryta žala dviem vietos įmonėms. Viename iš jų kilo gaisras. Ugniagesiai kelias valandas malšino liepsnas“, – pridūrė V.Rezničenka.

Preliminariais duomenimis, sužalojimų nebuvo.

V.Rezničenka taip pat pabrėžė, kad Krasnohorivkos bendruomenėje aukų ar sugriovimų nebuvo.

Britų žvalgyba: Ukrainoje Rusijos įvestos valdžios institucijos, labai tikėtina, patiria vis didesnį Maskvos spaudimą

09:47

Tikėtina, kad Ukraina sėkmingai atrėmė nedidelio masto Rusijos puolimą nuo seniai nusistovėjusios fronto linijos netoli Donecko miesto Donbase, tviteryje įžvalgomis dalinasi Jungtinės Karalystės žvalgyba.

Taip pat, rašoma ataskaitoje, labai tikėtina, kad Chersono srityje Rusijos pajėgos įrengė du pontoninius tiltus ir keltų sistemą, siekdamos kompensuoti tai, kad netoliese esantys tiltai buvo sugadinti per pastaruosius smūgius.

„Visose naujai okupuotose teritorijose pietų Ukrainoje Rusijos įvestos valdžios institucijos, labai tikėtina, patiria vis didesnį Maskvos spaudimą įtvirtinti regiono kontrolę ir pasirengti vėliau šiais metais vyksiantiems referendumams dėl prisijungimo prie Rusijos.

Šiuo metu Rusija okupuotas teritorijas priskiria laikinai „civilinei ir karinei administracijai“. Vietos valdžios institucijos tikriausiai verčia gyventojus atskleisti asmeninius duomenis, kad galėtų sudaryti balsavimo sąrašus“, – rašo britų žvalgyba.

 

Generalinis štabas: Donbase tęsiasi mūšiai – okupantai nesėkmingai šturmuoja iš įvairių pusių

09:36

Aktyviausios kovos su Rusijos pajėgomis tęsiasi Rytų Ukrainoje. Užpuolikai bando vykdyti puolimo veiksmus iš skirtingų krypčių, tačiau nesėkmingai, teigiama Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo rytinėje santraukoje feisbuke.

Teigiama, kad koviniai veiksmai tęsiami prie Semihirijos, Zaicevės, Veršinos, Krasnohorivkos ir Pavlivkos.

Pranešama, kad  Slovjansko kryptimi Rusijos pajėgos apšaudė iš statinių ir raketinės artilerijos bei tankų Asejevką, Protopopivką, Husarovką, Hrušuvachą, Karnauchivką, Doliną ir Adamivką. Skelbiama, kad Rusijos pajėgos dalyvavo puolime Braževkos ir Dmitrivkos vietovėse, tačiau nesėkmingai ir pasitraukė. 

Pranešama, kad Bachmuto kryptimi Rusijoa pajėgos apšaudė karinę ir civilinę infrastruktūrą Jakovlevkos, Soledaro, Bachmuto, Veselajos Dolinos, Kodemos, Semihorijos, Majskoje, Zaicevės, Konstantinovkos ir Niujorko vietovėse. Surengė oro antskrydį netoli Soledaro.

„Veršinos ir Maiskių vietovėse vykdė puolimo veiksmus, tačiau nesėkmingai. Mūšiai tęsiasi prie Semigorjės, Zaicevės ir Veršinos“, - pažymėjo Generalinis štabas.

Avdijivkos kryptimi okupantai iš tankų, pabūklų ir raketinės artilerijos apšaudė Novobachmutovkos, Avdijivkos, Opytnės, Vodyanės, Peskų ir Krasnohorivkos rajonus. Oro smūgiai buvo vykdomi prie Selidovo, Avdijivkos ir Pervomaiskės. Priešas nesėkmingai vykdė puolimo veiksmus Peskų ir Avdijivkos rajonuose. Netoli Krasnohorivkos tęsiasi karo veiksmai.

Novopavlovsko kryptimi priešas artilerijos ugnimi apšaudė Marinkos, Ugledarės, Nikolskojės, Pavlivkos, Vremivkos, Novoselkos ir Novopolės rajonus. Ji pradėjo puolimą netoli Marinkos, tačiau nesėkmingai ir pasitraukė. Kovos tęsiasi netoli Pavlivkos.

Charkivas naktį apšaudytas du kartus

08:49

Liepos 30 d. naktį Rusijos pajėgos du kartus apšaudė Charkivą, dėl to užsidegė vienos iš švietimo įstaigų pastatas, „Telegram“ kanale pranešė Charkivo miesto vadovas Ihoris Terechovas.

„Apie trečią valandą ryto Charkivas apšaudytas raketomis. Atskrido į Slobodsko rajoną, į vienos iš švietimo įstaigų pastatą. Ten kilo gaisras, kurį jau užgesino Valstybinės gelbėjimo tarnybos vyrai“, – rašė jis.

I.Terechovas taip pat pažymėjo, kad nėra informacijos apie aukas.
„Apie 4 val. ryto pasigirdo dar vienas smūgis, kurį girdėjo visas miestas. Kur raketos skrido – dabar aiškinamės“, – pridūrė Charkivo miesto vadovas.

Ukraina likvidavo daugiau kaip šimtą okupantų ir du šaudmenų sandėlius pietuose

08:47

Operatyvinė vadovybė „Pietūs“ pranešė, kad sunaikino 105 rusų okupantus, jų įrangą ir šaudmenų sandėlius, teigiama vadovybės feisbuko puslapyje paskelbtame pranešime apie dabartinės operatyvinės padėties Ukrainos pietuose liepos 29 d. rezultatus.

„Padėtis mūsų operacijų zonoje sudėtinga, bet kontroliuojama. Priešas toliau vykdo kovines operacijas su turimomis pajėgomis užimtoje gynybos linijoje“, – rašoma pažymoje.

Pažymima, kad nustačius, jog priešas ruošiasi kontrpuolimui Bruskinsko–Belozerkos kryptimi, Ukrainos karių pajėgos apšaudė rusų pajėgas, kurios, kaip teigiama, atsisakė misijos.

„Tačiau oro antpuoliai tęsiami ir toliau. Keturis kartus priešas sraigtasparnių poromis atakavo mūsų pozicijas ir atmušė gyvenvietes. Nukentėjusiųjų nebuvo. Tačiau mūsų aviacija sudavė septynis smūgius priešui“, – rašoma ataskaitoje.

Atakuojančių lėktuvų ir naikintuvų poromis buvo atakuotos dvi priešo pajėgų ir technikos koncentracijos Chersono ir Snihyrevo rajonuose, o Mykolajivo srityje nukentėjo priešo šaudmenų sandėlis.

Be to, keturios sraigtasparnių poros atakavo priešo pajėgų ir technikos telkinį Snihirevsko ir Beryslavsko rajonuose.

Chersono ir Mykolajivo regionuose buvo smogta priešo dalinių įtvirtintoms požeminėms slėptuvėms.

„Remiantis mūsų raketinių ir artilerijos dalinių darbo rezultatais, patvirtintas raitininkų 34-osios atskirosios motorizuotosios šaulių brigados bataliono taktinės grupės valdymo posto Bruskinske apšaudymas“, – pranešė vadovybė.

Pažymima, kad pagrindinių okupuotų teritorijų transporto kelių ugnies kontrolės rezultatai rodo, kad judėjimas per geležinkelio tiltą per Dniepro upę yra neįmanomas.

„Bendri priešo nuostoliai: Taip pat buvo sunaikinti 105 rašistai, septyni tankai T-62 ir T-72, haubica Msta-B, du savaeigiai artilerijos ir minosvaidžių daliniai, savaeigis artilerijos ir minosvaidžių dalinys „Nona-S“, 17 šarvuočių ir kelių transporto priemonių, du lauko amunicijos sandėliai Berislavsko ir Chersono srityse. Galutiniai priešo nuostoliai dar tikslinami“, – sakoma pranešime.

V.Zelenskis apie sprogimą Olenivkoje: tai buvo sąmoningas Rusijos karo nusikaltimas

08:14

Komentuodamas teroristinį išpuolį Olenivkos mieste, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pabrėžė, kad Rusija turėtų būti aiškiai teisiškai pripažinta terorizmą remiančia valstybe.

„Tai buvo sąmoningas Rusijos karo nusikaltimas, sąmoningas masinis ukrainiečių karo belaisvių žudymas. Daugiau nei 50 žuvusiųjų“, – vakariniame kreipimesi pabrėžė V.Zelenskis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Jis pridūrė, kad „Azovstal“ gynėjams paliekant gamyklą, Jungtinės Tautos ir Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas veikė kaip Ukrainos kariškių gyvybės ir sveikatos garantai.

Prezidentas priminė, kad Ukrainos saugumo tarnyba, Ukrainos ginkluotosios pajėgos, Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausioji žvalgybos valdyba ir Parlamento žmogaus teisių komisaras padarė bendrą pareiškimą JT ir Tarptautiniam Raudonojo Kryžiaus komitetui kaip susitarimų dėl „Azovstal“ gynėjų garantai.

„Pritariu šiam teiginiui. Dabar garantai turėtų reaguoti, jie turėtų apsaugoti šimtų ukrainiečių karo belaisvių gyvybes“, – sakė V.Zelenskis.

Be to, jis pabrėžė, kad reikia aiškiai teisiškai pripažinti Rusiją terorizmą remiančia valstybe.

„Ypač dabar kreipiuosi į Jungtines Amerikos Valstijas: reikia rasti sprendimą, ir tai reikia padaryti dabar. Daugybe teroristinių išpuolių Rusija įrodė, kad šiandien ji yra didžiausias terorizmo šaltinis pasaulyje. Tai faktas“, – pabrėžė valstybės vadovas.

Jis pridūrė, kad Ukrainos diplomatija aukščiausiu tarptautiniu lygiu perdavė informaciją apie Rusijos smūgį Olenivkoje.

„JT Saugumo Taryba buvo informuota. Visi tarptautinių santykių dalyviai sužinos, kas iš tikrųjų įvyko. Rusijai nepavyks nieko apgauti“, – tikino V.Zelenskis.

Liepos 29 d. naktį buvusios baudos izoliatoriaus Nr. 210 teritorijoje Olenivkos gyvenvietėje laikinai okupuotoje Donecko srities teritorijoje įvyko sprogimas. Dėl to buvo sugriautas pastatas, kuriame buvo laikomi „Azovstal“ gamyklos ukrainiečių karo belaisviai.

Iškart po sprogimo Rusija apkaltino Ukrainos ginkluotąsias pajėgas apšaudžius pataisos koloniją. Rusijos duomenimis, žuvo daugiau kaip 50 ukrainiečių gynėjų, sužeistųjų skaičius nežinomas. Ukrainos saugumo tarnybos pareiškė, kad sprogimas Olenivkoje buvo Rusijos teroro aktas.

Paskutinis atnaujinimas 2022-07-30 08:14

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius