Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 03 /23:30

Avdijivkoje liko apie 2,5 tūkst. civilių gyventojų, sąlygos – pasibaisėtinos

Rusija toliau telkia visus savo rezervus okupuotose Chersono ir Zaporižios srityse. Manoma, kad jau po kelių dienų rusų pajėgos gali pradėti ukrainiečių pozicijų šturmą šiame fronto ruože. Bet tai gali būti tik į naudą okupuotas pietines sritis siekiantiems susigrąžinti ukrainiečiams, nes nuostoliai patiems puolant okupantų pozicijas būtų kelis kartus didesni, o atremtas ir rezervus iššvaistęs priešas bus priverstas sparčiai trauktis.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Laivui, gabenančiam pirmąjį oficialų Ukrainos eksportuojamų grūdų krovinį nuo Rusijos invazijos pradžios, leista keliauti į galutinį tašką – Libaną
  • Prireikus Ukrainos ginkluotosios pajėgos gali į kariuomenę pašaukti dar pusę milijono žmonių, pareiškė generolas majoras Andrijus Kovalčiukas
  • Rusijos Aukščiausiasis Teismas antradienį Ukrainos kariuomenės pulką „Azov“ paskelbė teroristine organizacija
  • Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus pareiškė, kad okupuotoje srities teritorijoje pradėjo sėkmingai veikti partizanai
  • Ukrainos valstybės saugumo tarnyba teigia tirianti 752 išdavystės ir kolaboravimo atvejus

Svarbiausias antradienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

V.Zelenskis: Rusija neabejotinai yra numeris vienas tarp teroristų

23:30

Ukrainos prezidentas V.Zelenskis sureagavo į buvusio Vokietijos kanclerio G.Schroederio pasisakymas, esą Rusija nori derėtis. V.Zelenskis savo vakariniame kreipimesi pabrėžė, kad tokie pareiškimai neatitinka tikrovės. Anot jo, jei Rusija iš tikrųjų norėtų užbaigti karą, ji nebūtų mobilizavusi rezervų Ukrainos pakrantėje masiškai nežudytų nekaltų žmonių.

„Ir apskritai yra tiesiog gėdinga, kai buvę europietiškas vertybes puoselėjančių pasaulio galybių lyderiai dirba Rusijai, kuri kariauja prieš šias vertybes“, – sakė jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Ukrainos lyderis taip pat kalbėjo, kad Rusijos sprendimas „Azov“ karius prilyginti teroristams – akivaizdus absurdas. 

„Po to, ką nuveikė Rusijos kariuomenė ir tariamai privačios Rusijos karinės bendrovės, jokia kita teroristinė organizacija pasaulyje negali teigti esanti terorizmo priešakyje. Rusija neabejotinai yra numeris vienas tarp teroristų. Ir ji tikrai nusipelno teisinių pasekmių, ypač Jungtinių Amerikos Valstijų ir kitų pasaulio subjektų sprendimuose“, – kalbėjo jis.

Avdijivkoje liko apie 2,5 tūkst. civilių gyventojų, sąlygos – pasibaisėtinos

22:21

Donecko srities Avdijivkos mieste liko beveik 2,5 tūkst. civilių gyventojų – 10 proc. gyventojų, buvusių mieste prieš Rusijos invaziją, „Radio Svoboda“ sakė Avdijivkos miesto karinės ir civilinės administracijos vadovas Vitalijus Barabašas.

„Žmonės gyvena apgailėtinomis, nežmoniškomis sąlygomis. Nėra vandens ir dujų. Elektros nėra jau maždaug tris mėnesius. Stengiamės atvežti vandens, bet tai padaryti labai sunku. Per vieną dieną miestas apšaudomas beveik 20 kartų“, – sakė jis.

P.Kyrylenkos telegram kanalo nuotr./Karas Ukrainoje. Avdijivka
P.Kyrylenkos telegram kanalo nuotr./Karas Ukrainoje. Avdijivka

Jis pridūrė, kad Rusijos kariuomenė naudoja visą artilerijos ir aviacijos spektrą.

„Jau kelias dienas priešas nesiliauja bandęs pulti miestą. Viską dengia artilerija ir aviacija“, – sakė V.Barabašas.

JT tirs sprogimą Olenivkoje

20:59

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas trečiadienį spaudos konferencijoje sakė, kad JT siekia įkurti faktų nustatymo grupę, kuri ištirtų išpuolį Olenivkos kalėjime, kuriame žuvo ir buvo sužeista mažiausiai 50 Ukrainos karo belaisvių.

Rusija ir Ukraina paprašė ištirti išpuolį, sakė A.Guterresas žurnalistams Niujorke. Jis pridūrė, kad prieš pradedant vykdyti faktų nustatymo misiją, Rusija ir Ukraina turės pritarti grupės įgaliojimams. 

A.Guterresas taip pat sakė, kad faktų nustatymo grupė neatliks baudžiamojo tyrimo ir pridūrė, kad JT ieško „nepriklausomų grupės narių“.

„Scanpix“/AP nuotr./Antonio Guterresas
„Scanpix“/AP nuotr./Antonio Guterresas

Rusija anksčiau pakvietė JT ir Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto ekspertus atlikti „objektyvų tyrimą“ dėl ukrainiečių kalinių, laikomų Olenivkos kalėjime Donecko srityje, mirties, sakoma šeštadienį paskelbtame Rusijos gynybos ministerijos pranešime. 

Tačiau Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas šeštadienį CNN sakė, kad organizacijos reikalavimai patekti į šią vietą nebuvo patenkinti. 

Parengtas civilių gyventojų evakuacijos planas įsiveržimo iš Baltarusijos atveju

20:07

Rivnės srityje parengtas civilių gyventojų evakuacijos planas priešo įsiveržimo iš Baltarusijos teritorijos atveju, rašo portalas „Suspilne“. Regiono karinės administracijos vadovo pirmasis pavaduotojas Serhijus Podolinas tai pasakė po susitikimo su rajonų administracijų ir teisėsaugos institucijų atstovais. 

Rengiant evakuacijos planą buvo atsižvelgta į laikinai okupuotų teritorijų Zaporižios regione patirtį, taip pat į rekomendacijas, pateiktas apsilankius jau deokupuotoje Černihivo srityje.

„Nė akimirkai neatmetame grėsmės iš Baltarusijos pusės. Toliau stebime padėtį pasienyje, stipriname civilinės saugos sistemą ir iš naujo nustatome apsaugos priemones. Turime patvirtintą civilių gyventojų evakuacijos planą blogiausio scenarijaus atveju“, – sakė jis.

Kyjivas atsikirto su V.Putinu susitikusiam G.Schroederiui

18:59 Atnaujinta 22:28

Ukraina pareiškė, kad bet koks taikos susitarimas derybose su Maskva priklausys nuo paliaubų ir Rusijos karių išvedimo bei atmetė buvusio Vokietijos kanclerio Gerhardo Schroederio pastabas.

G.Schroederis po susitikimo su Vladimiru Putinu sakė, esą Rusija nori „derybų būdu išspręsti“ karą ir kad netgi yra galimybė pamažu pasiekti paliaubas.

Atsakydamas į tai trečiadienį Ukrainos prezidento patarėjas Michailo Podoliakas pašaipiai pavadino G. Schroederį „Rusijos karališkojo dvaro balsu“.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba tviteryje parašė: 

„Nėra nieko ciniškesnio už Putino pakalikus, sakančius, kad Rusija pasirengusi taikos deryboms. Šį “pasirengimą„ girdime ir matome kasdien: artilerijos smūgiai, raketų teroras prieš civilius gyventojus, masiniai žiaurūs nusikaltimai. Rusija tebėra susitelkusi į karą, visa kita tėra dūmų uždanga.“

Rusija teigia atidarysianti eismą Antonivskio tiltu

18:50

Rusijos okupuoto Krymo žiniasklaida paskelbė, kad kitą savaitę bus atidarytas eismas Antonivskio tiltu, esančiu Ukrainos Chersono srityje.

Ukrainos žvalgyba: Olenivkos koloniją susprogdino „Wagner“ kovotojai

17:48

Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausioji žvalgybos valdyba nurodė, kad paaiškėjo kai kurios Ukrainos karo belaisvių tyčinio nužudymo Olenivkos kolonijoje aplinkybės.

Remiantis žvalgybos pranešimu, belaisvius tardė Rusijos FSB atstovai, taip pat „Wagner“ karinės grupuotės nariai.

„Per tardymus buvo aktyviai naudojami fiziniai kankinimai ir mušimai. Tokiomis priemonėmis, visų pirma, buvo siekiama ne tam tikros konfidencialios informacijos išgavimo, o patyčių, fizinio žeminimo, psichologinio demoralizavimo, siekiant palaužti moralines ir psichologines Ukrainos karių savybes“, – rašoma pranešime.

Remiantis pranešimu, Rusijos FSB atstovai planavo nufilmuoti belaisvių „prisipažinimus“ propagandos tikslais. 

„Tardymai buvo atliekami reguliariai, tačiau buvo nesėkmingi. Ukrainos kaliniai demonstravo išskirtinę drąsą ir nenumaldomą valios jėgą“, – rašoma toliau. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išpuolio Olenivkoje, kur buvo laikomi Ukrainiečiai karo belaisviai, padariniai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Išpuolio Olenivkoje, kur buvo laikomi Ukrainiečiai karo belaisviai, padariniai

Ukrainos žvalgyba nurodė, kad Rusija, siekdama nuslėpti netinkamas belaisvių laikymo sąlygas ir tardymo būdus, nė neketino keistis karo belaisviais, todėl juos nužudė. 

„Turimais duomenimis, vietos, kurioje buvo laikomi Ukrainos kariai, susprogdinimą įvykdė „Wagner“ kovotojai, naudodami labai degią medžiagą, dėl ko patalpose greitai išplito gaisras“, – rašoma pranešime. 

Rusija telkia pajėgas ir planuoja peržengti Chersono srities administracinę ribą

17:34

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų operacinė vadovybė „Pietūs“ naujausiame pranešime teigia, kad Rusijos kariai Ukrainos rytuose telkia pajėgas ir planuoja įžengti į Chersono srities administracinę ribą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai fronto linijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai fronto linijoje

„Priešas tęsia kovą užimtoje gynybinėje linijoje. Jie formuoja smogiamąsias pajėgas prie Kryvyj Riho linijos, siekdami užkirsti kelią mūsų karių prasiveržimui, planuoja kontrpuolimus, kad pasiektų Chersono srities administracinę ribą“, – operacinės vadovybės pranešimą cituoja „Ukrainska Pravda“.

Per apšaudymą Dnipropetrovsko srityje sužeistas vyresnio amžiaus žmogus

17:06

Dnipropetrovsko srities karinės administracijos vadovas Valentinas Rezničenko „Telegram“ paskelbė, kad per Rusijos išpuolį šią popietę buvo sužeistas vyresnio amžiaus vyras. 

Jo teigimu, po pietų priešas du kartus ugnimi apšaudė Kryvyj Riho rajoną. Pataikė į Zelenodolsko bendruomenę kasetiniais sviediniais.

„Buvo sužeistas 73 metų vyras. Jis yra ligoninėje. Nukentėjo kelios dešimtys privačių namų. Įvykio vietoje dirba specialistai“, rašė jis.

Pirmajam Ukrainos laivui su grūdais leista keliauti į galutinę paskirties vietą

15:33

Jungtinių Tautų duomenimis, trečiadienį leista gabenti pirmąją daugiau kaip 26 000 tonų ukrainietiškų maisto produktų siuntą pagal eksporto į Juodąją jūrą susitarimą į galutinę paskirties vietą Libane.

„Scanpix“/AP nuotr./Laivas „Razoni“ su grūdais iš Ukrainos išplaukia iš Odesos uosto.
„Scanpix“/AP nuotr./Laivas „Razoni“ su grūdais iš Ukrainos išplaukia iš Odesos uosto.

Tris valandas trukusį patikrinimą atlikusi grupė patvirtino, kad įgula ir krovinys yra įgalioti ir atitinka informaciją, kurią Jungtinis koordinavimo centras (JKK) gavo prieš laivui išplaukiant iš Odesos, sakoma Jungtinių Tautų informacijos tarnybos Vienoje pranešime.

Ukrainos jūrų pėstininkai nukovė 15 okupantų

14:52

Donecko kryptimi Ukrainos jūrų pėstininkai surengė pasalą ir nukovė 15 okupantų, dar tris paėmė į nelaisvę, praneša Ukrainos karinės jūrų pajėgos.

Ukrainos gynėjams pavyko sunaikinti ne tik priešo gynybinę jėgą, bet ir tanką bei dvi rusų pėstininkų kovos mašinas BMP-2.

Be to, pranešama, kad Ukrainos jūrų pėstininkai Chersono kryptimi numušė priešo tanką, buvusį padalinio atsakomybės zonoje, ir paėmė du belaisvius.

Rusija skelbia sunaikinusi užsienio ginklų sandėlį Ukrainos vakaruose

13:52

Rusija trečiadienį pranešė, kad per jos pajėgų raketų smūgį buvo sunaikintas užsienio ginklų sandėlį netoli Lvivo miesto Vakarų Ukrainoje.

„Iš oro paleistos didelio tikslumo tolimojo nuotolio raketos sunaikino sandėliavimo bazę šalia Radechivo Lvivo srityje, kur buvo laikomi užsienyje pagaminti ginklai ir šaudmenys, perduoti Kyjivo režimui Lenkijos“, – išplatintame pranešime nurodė Gynybos ministerija. 

Pranešime nenurodoma, kokie ginklai buvo sunaikinti per ataką Radechive, esančiame už maždaug 60 km į šiaurės rytus nuo regiono sostinės Lvivo.

Ministerija nurodė, kad taip pat buvo sunaikinti keturi sandėliai pietinėje Mykolajivo srityje ir rytinėje Donecko srityje, kuriuose buvo raketų, artilerijos pabūklų ir šaudmenų. 

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vasario 24 dieną pasiuntė kariuomenę į Ukrainą ir sukėlė konfliktą, per kurį jau žuvo tūkstančiai žmonių, milijonai buvo priversti palikti namus, o dėl užblokuoto grūdų eksporto neturtingiausios valstybės susidūrė su apsirūpinimo maistu krize. 

Invazijos pradžioje nesugebėjusi užimti Ukrainos sostinės Kyjivo, Rusija sutelkė dėmesį į rytinį Donbaso regioną. 

Pastarosiomis savaitėmis Ukrainos kariuomenė, gavusi iš Vakarų toliašaudės artilerijos, bando surengti kontrpuolimą ir atkovoti pietinę Chersono sritį.

Ukrainiečiai sunaikino du rusų amunicijos sandėlius

13:26

Sunaikinti sandėliai Černobajivkoje: Ukrainos ginkluotosios pajėgos dalijasi informacija apie smūgius okupantams

Ukrainiečių kovotojai pietinėje dalyje per naktį likvidavo 19 okupantų, sunaikino mobiliąją palydovinio ryšio stotį, prieštankinių raketų sistemą ir du priešo amunicijos sandėlius Černobajivkoje ir Berislave, pranešė operatyvinės vadovybės „Pietūs“ atstovas spaudai Vladislavas Nazarovas.

„Situacija operatyvinėje zonoje Pietų Bugo kryptimi yra įtempta ir dinamiškai vystosi. Priešas toliau vykdo kovinius veiksmus užimtoje gynybos linijoje. Kryvyj Riho kryptimi ji formuoja smogiamąsias pajėgas, siekia neleisti mūsų kariams prasiveržti ir planuoja kontrpuolimus, kad pasiektų Chersono srities administracinę sieną“, – sakė jis.

Pasak V.Nazarovo, per naktį pietinėje dalyje buvo likviduota 19 okupantų, sunaikinta mobili palydovinio ryšio stotis, prieštankinių raketų sistema, dvi transporto priemonės, įskaitant šarvuotą, ir du lauko amunicijos sandėliai Černobajivkoje ir Berislave.

„Galutiniai priešo nuostoliai dar tikslinami“, – patikslino jis.

„Forbes“: Ukraina per vieną vakarą numušė rusiškų raketų už 91 mln. dolerių

11:59

Antradienį Rusija Ukrainos centrinio, pietinio ir vakarinio regionų kryptimi paleido aštuonias sparnuotąsias raketas X-101 (X-555), septynios iš jų buvo numuštos, pranešė Ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų spaudos tarnyba. „Forbes“ skelbia, kad vienos X-101 raketos kaina – 13 mln. dolerių, tad septynių kaina – 91 mln. dolerių.

Antradienį apie 17 val. Rusija raketomis iš Kaspijos jūros atakavo Ukrainą, kuriai panaudoti strateginiai bombonešiai Tu-95 (Tu-160).

„Septynias iš aštuonių raketų numušė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų oro gynyba. Šešias raketas naikino priešlėktuvinės pajėgos, o vieną numušė oro pajėgų naikintuvas“, – rašoma pranešime.

Vienas smūgis užfiksuotas Lvivo srityje, kur buvo pataikyta į priešlėktuvinę raketų sistemą.

Birželio 25-26 dienomis Rusija ir Baltarusija paleido nuo 60 iki 80 tolimojo nuotolio raketų, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų vadovybė ir vietos administracijos. Visų pirma, rusai į Kyjivą paleido nuo 4 iki 6 raketų. „Forbes“ apskaičiavo, kad birželio 26 dieną į Kyjivą paleistų raketų kaina yra 50–80 mln.

Norėdami apskaičiuoti šių raketų kainą, „Forbes“ naudojo tokius skaičiavimus: raketos X-101 kaina – 13 mln. USD, „Kalibr“ – 6,5 mln. USD, „Iskander“ – 3 mln. USD, „Oniksas“ – 1,25 mln. USD, X-22. – 1 milijonas dolerių, „Točka U“ – 0,3 milijono dolerių.

Rusai apšaudė Sumų regioną

10:44

Trečiadienio rytą Rusijos kariuomenė vėl apšaudė Sumų regioną, užfiksuota 10 raketų, savo „Telegram“ kanale pranešė Sumų regioninės karinės administracijos vadovas Dmytro Žyvyckis.

Preliminariais duomenimis, niekas nenukentėjo.

Pirmasis Ukrainos eksportuojamų grūdų krovinį gabenantis laivas laukia patikros Turkijoje

10:20

Laivas, gabenantis pirmąjį Ukrainos grūdų eksporto krovinį nuo Rusijos karinės invazijos pradžios, trečiadienį nuleido inkarą Juodojoje jūroje prie Bosforo sąsiaurio vartų, laukdamas patikrinimo.

Rusijos, Ukrainos, Turkijos ir Jungtinių Tautų pareigūnai patikrins grūdų krovinį pagal praeitą savaitę Maskvos ir Kyjivo sudarytus svarbius susitarimus, atveriančius galimybę atnaujinti ukrainietiškų žemės ūkio produktų gabenimą laivais per Juodąją jūrą ir tokiu būdu sušvelninti pasaulinę apsirūpinimo maistu krizę.

Su Siera Leonės vėliava plaukiojantis laivas „Razoni“, gabenantis 26 tūkst. tonų kukurūzų, pirmadienį išplaukė iš Odesos. Jo reiso galutinis tikslas – Libanas.

„Scanpix“/AP nuotr./Laivas „Razoni“ su grūdais iš Ukrainos išplaukia iš Odesos uosto.
„Scanpix“/AP nuotr./Laivas „Razoni“ su grūdais iš Ukrainos išplaukia iš Odesos uosto.

Šiuo metu laivas stovi nuleidęs inkarą patikros zonoje ties Bosforo sąsiauriu, jungiančiu Juodąją ir Marmuro jūras, per kurį galima pasiekti Egėjo jūrą.

Tikimasi, kad artimiausiomis dienomis iš Ukrainos išplauks daugiau javus gabenančių laivų. Šalies uostuose laukia maždaug 27 pakrauti laivai, pasiruošę išvykti, sakė JT atstovas Stephane'as Dujarricas.

Ryte okupantai apšaudė Mykolajivo sritį, sužeistas vienas žmogus

10:06

Ryte okupantai apšaudė Mykolajivo sritį, sužeistas vienas žmogus, pranešė Mykolajivo srities karinės administracijos pirmininkas Vitalijus Kimas.

„Rugpjūčio 3 d. 7 val. ryto dėl priešo apšaudymo kaime. Galitsinovo bendruomenėje vienas žmogus buvo sužeistas. Be to, rugpjūčio 3 d. 05.35 val. ryte dėl šaudmenų ir jų nuolaužų įmonės teritorijoje kilo sausos žolės gaisras“, – sakė jis.

Be to, pasak V.Kimo, toliau apšaudoma Bereznevatsko bendruomenės teritorija ir gretimos gyvenvietės.

„Informacija apie aukas ir žalą tikslinama“, – pridūrė OVA vadovas.

Šį rytą ir Mykolajivo mieste nugriaudėjo galingi sprogimai. Pasak miesto mero, viename iš miesto rajonų kilo gaisras, o kitame buvo sunaikintas prekybos centras.
 

Rusai atakavo karinės infrastruktūros objektą Lvivo srityje

10:04

Lvivo gubernatorius Maksimas Kozyckis „Telegram“ platformoje paskelbė naujausią informaciją apie padėtį.

„Vakar, oro erdvės budėjimo metu, priešas raketomis atakavo karinės infrastruktūros objektą netoli Radechovo (Červonogrado rajonas). Dėl smūgio buvo apgadintas vienas pastatas. Laimei, niekas nenukentėjo.

Rusijos okupantai iš Kaspijos jūros į Ukrainos teritoriją paleido aštuonias raketas. Šešias iš jų numušė priešlėktuvinės raketinės pajėgos, dar vieną numušė karinių oro pajėgų naikintuvas. Dėkojame mūsų naikintuvams už apsaugą ir efektyvų darbą“, - rašė jis.

Radechovas yra Lvivo srityje, maždaug už 75 km į šiaurės rytus nuo Lvivo miesto.

M.Kozyckis taip pat sakė, kad vakar į Lvivą evakuaciniais traukiniais iš šalies rytų atvyko 285 žmonės, o 795 žmonės išvyko į Peremislį Lenkijoje.

O.Arestovyčius: Ukrainai katastrofiškai trūksta ginklų

09:59

Šeštąjį Rusijos invazijos mėnesį Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms labai trūksta sunkiosios ginkluotės, pareiškė Oleksijus Arestovyčius, nepriklausomas prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas, skelbia „Unian“.

Vida Press nuotr./Oleksijus Arestovyčius
Vida Press nuotr./Oleksijus Arestovyčius

O.Arestovyčius priminė, kad gynybos pajėgoms tenka kariauti maždaug 1300 km ilgio fronto linijoje, o iš viso reikia apsaugoti daugiau kaip 2600 km sienos.

„Visapusiškam ir veiksmingam puolimui mums trūksta sunkiosios technikos. Turite suprasti, kad tai nėra vietinis karas – tai didžiausias žemyno karas nuo 1945 m. O mes negalime susitvarkyti su turimu ginklų skaičiumi“, – sakė O.Arestovyčius.

Jis taip pat pažymėjo, kad jei kiekviena Vakarų Europos šalis taip ryžtingai remtų Ukrainą, kaip Lenkija, „mes jau būtume Vladivostoke“.

S.Haidajus: okupuotame Sjevjerodonecke griūva daugiaaukščiai pastatai

09:56

Rusijos okupuotame Luhansko srities Sjevjerodonecko mieste pradėjo griūti avariniai daugiaaukščiai pastatai, pranešė srities karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus.

„Likti rusų apgadintuose namuose labai pavojinga. Likusieji gyvena išlikusiuose butuose, kai kurie – prieigose ir rūsiuose. Tačiau ten labai pavojinga. Jei daugiaaukštis pastatas apgadinamas, jis gali bet kada nugriūti“, – sakė jis.

Pasak pareigūno, jo paskelbtame vaizdo įraše matyti Partizanskaja gatvėje esančio namo griūtis. Pastatas sugriuvo vidury dienos.

„Netoliese vaikščiojo žmonės. Ar kas nors buvo viduje, tiksliai nežinoma. Kol rusai kuria propagandines istorijas apie Luhansko gyventojų „laimingą gyvenimą“, pastarieji miršta po daugiaaukščių pastatų griuvėsiais“, – piktinosi S.Haidajus.

 

Rusijos pajėgos per parą Donecko srities mieste nužudė 4 civilius gyventojus

08:48

Per pastarąją parą Rusijos kariškiai Donbase nužudė keturis civilius gyventojus, pranešė srities karinės administracijos vadovas Pavlo Kyrylenka.

„Rugpjūčio 2 d. rusai nužudė 4 civilius Donecko gyventojus Krasnohorivkoje. Dar 7 žmonės buvo sužeisti. Tikslaus Mariupolyje ir Volnovachoje nukentėjusiųjų skaičiaus dar negalima nustatyti“, – sakoma jo „Telegram“ pranešime.

Generalinis štabas: rusų lėktuvai smogia kariniams objektams Donecko kryptimi

08:32

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas pranešė, kad priešo lėktuvai daugiausia dėmesio skiria kariniams objektams Donecko kryptimi.

„Priešo oro pajėgų grupuotė vykdo sistemingas kovines operacijas, siekdama paremti antžeminių grupių veiksmus. Ji sutelkia pastangas smogti kariniams objektams Donecko kryptimi. Dėl blogų oro sąlygų sumažėjo aviacijos skrydžių intensyvumas“, – rašoma pranešime.

Tuo tarpu Ukrainos ginkluotųjų pajėgų raketiniai ir artilerijos daliniai toliau vykdo šaudymo misijas į priešo tvirtoves, gyvosios jėgos telkinius ir logistinio aprūpinimo bazes.

Rusai smogė Dnipro regionui: nukentėjo vaikų darželis ir bažnyčia

08:29

Naktį Dnipro srityje okupantai smogė vaikų darželiui ir bažnyčiai, pranešė  srities karinės administracijos pirmininkas Valentinas Rezničenka.

„Naktį Rusijos kariuomenė smogė Kyvyj Riho rajonui. Priešas artilerija smogė dviem bendruomenėms – Zelenodolskajai ir Apostolovskajai. Apostolovskoje aukų ir žalos nebuvo. Zelenodolskoje jie pateko į Bolšaja Kostromkos kaimą. Ten nukentėjo vaikų darželis ir bažnyčia. Buvo pažeista elektros linija. Kaimas be šviesos. Dirba gelbėtojų komandos“, – sakė jis.
V.Rezničenkos teigimu, žmonės nenukentėjo.

Generalinis štabas: rusai nesėkmingai puolė gyvenvietes Bachmuto kryptimi

08:24

Okupantai nesėkmingai puolė gyvenvietes Bachmuto kryptimi, pranešama Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo feisbuko puslapyje.

Generalinis štabas pažymi, kad rusai daugiausia pastangų sutelkia Bachmuto kryptimi Donecko srityje.

„Siversko kryptimi priešas apšaudė iš statinių ir raketinės artilerijos, taip pat iš tankų netoli Siversko, Serebriankos ir Hryhorovkos. Netoli Nikiforovkos ir Tatjanovkos buvo vykdoma bepiločių orlaivių žvalgyba. Bachmuto kryptimi, siekdama išstumti mūsų dalinius iš užimtų linijų, artilerijos ugnimi apšaudė Kodemos, Semigorjės, Travnevės, Vymkos, Berestovės, Bachmuto ir Opytnės gyvenvietes. Oro smūgiai buvo vykdomi netoli Semihorjės ir Belohorivkos. Priešas surengė puolimą vakariniame Berestovojės pakraštyje, tačiau nesėkmingai ir pasitraukė. Tokia pati situacija stebima ir Vladimirovkos-Jakovlevkos bei Semigorijos-Kodemos kryptimis“, – rašoma pranešime.

Tuo tarpu kovos veiksmai tęsiami Vladimirovkos-Soledaro ir Pokrovskės-Bachmuto kryptimis.

Ukrainos kariai smarkiai apšaudė Vidrodženije–Kodemą ir Dolomitnę–Semigoriją ir privertė okupantus trauktis.

Pranešama, kad rusų pajėgos apšaudė Avdijivkos rajoną. Jie nesėkmingai bandė pagerinti savo taktinę padėtį ir su nuostoliais pasitraukė.

Novopavlovsko ir Zaporižios kryptimis buvo apšaudomos Konstantinovkos, Novoselkos, Velykos Novoselkos, Volšebnojės, Mažosios Tokmačkos, Novopolio, Jurkovkos ir Huljajpolio apylinkės.

TATENA: Rusijos užimtoje Ukrainos atominėje elektrinėje padėtis tapo nestabili

08:16

Didžiausioje Europos atominėje elektrinėje, kurią kovo mėnesį užėmė į Ukrainą įsiveržusios Rusijos pajėgos, susidarė nestabili padėtis, antradienį sakė Jungtinių Tautų branduolinės priežiūros tarnybos vadovas.

Prie Dnipro upės Ukrainos pietryčiuose esančią Zaporižios atominę elektrinę rusai kontroliuoja nuo pirmųjų karo savaičių, nors ją vis dar eksploatuoja darbuotojai ukrainiečiai.

„Scanpix“/AP nuotr./Zaporižios atominė elektrinė
„Scanpix“/AP nuotr./Zaporižios atominė elektrinė

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) bando nusiųsti į elektrinę savo misiją.

„Padėtis tikrai yra nestabili“, – sakė TATENA generalinis direktorius Rafaelis Grossi spaudos konferencijoje JT būstinėje Niujorke, kur vyksta 191 Branduolinio ginklo neplatinimo sutartį (NPT) pasirašiusios šalies konferencija.

„Vienaip ar kitaip buvo pažeisti visi saugos principai. Negalime leisti, kad tai tęstųsi“, – sakė jis.

Plačiau skaitykite čia.

JAV įvedė naujų sankcijų V.Putino meilužei ir Rusijos oligarchams dėl karo Ukrainoje

08:12

Jungtinės Valstijos antradienį paskelbė naujų sankcijų Rusijai dėl jos karo Ukrainoje, įskaitant priemones, nukreiptas prieš prezidento Vladimiro Putino numanomą meilužę ir oligarchą, kuris yra antro pagal dydį nekilnojamojo turto objekto Londone savininkas.

Be to, JAV verslo įmonėms buvo uždrausta palaikyti ryšius su keliais kitais oligarchais, laikomais artimais V.Putinui, keturiais pareigūnais, kurie Rusijos buvo paskirti okupuotų teritorijų Ukrainoje administratoriais, ir daugiau kaip dviem dešimtimis aukštųjų technologijų institutų ir bendrovių, įskaitant valstybines elektronikos kompanijas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas, Alina Kabajeva
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas, Alina Kabajeva

JAV Iždo departamentas paskelbė sankcijas su V.Putinu artimai susijusį milijardierių Andrejų Gurjevą, kuriam priklauso Vitanhersto dvaras, antras pagal dydį nekilnojamojo turto objektas Londone po Bakingamo rūmų.

A.Gurjevas yra vienos didžiausių trąšų gamybos įmonių „FosAgro“ įkūrėjas ir buvęs valdybos pirmininko pavaduotojas.

Jam ir jo sūnui buvo įvestos finansinės sankcijos, draudžiančios JAV verslo subjektams, įskaitant bankus, turinčius padalinių Jungtinėse Valstijose, vykdyti bet kokius sandorius su šiais asmenimis, taip pat įšaldančios jų turtą, esantį JAV jurisdikcijoje.

Iždo departamentas taip pat įtraukė į juodąjį sąrašą Kaimanų Salose registruotą A.Gurjevui priklausančią 82 metrų ilgio jachtą „Alfa Nero“, todėl jai iškilo pavojus būti areštuotai.

Tačiau departamentas pažymėjo, kad Alfa Nero“ „kaip pranešama, išjungė savo buvimo vietos nustatymo įrangą, siekiant išvengti arešto“.

Iždo departamentas taip pat įvedė sankcijas buvusiai olimpinei gimnastei Alinai Kabajevai, daugelio apibūdinamai kaip V.Putino širdies draugė, ir Natalijai Popovai – Rusijos vyriausybės didžiulio turto fondo valdytojo Kirilo Dmitrijevo žmonai.

Plačiau skaitykite čia.

 

Libanas paleido laivą, kaltintą gabenant iš Ukrainos pavogtus grūdus

07:48

Libano vyriausiasis prokuroras antradienį nurodė paleisti su Sirijos vėliava plaukiojantį laivą, areštuotą dėl Ukrainos ambasados Beirute įtarimų, kad jis gabena iš Ukrainos pavogtus miltus ir miežius, sakė vienas teismų sistemos pareigūnas.

Tyrimo metu neradus įrodymų, kad laivas „Laodicea“, atplaukęs į Tripolį praėjusią savaitę, gabena pavogtas prekes, prokuroras Ghassanas Oueidatas leido jam išplaukti, naujienų agentūrai AFP sakė pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Laodicea“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Laodicea“

„Preliminarus tyrimas... neparodė kriminalinio nusikaltimo ar kad šios prekės buvo pavogtos“, – sakė jis.

Ukrainos ambasada Libane tvirtino, kad grūdai į laivą buvo pakrauti Rusijos pajėgų okupuotame regione, ir nurodė pateikusi libaniečių pareigūnams įrodymų, kad prekės yra pavogtos.

Plačiau skaitykite čia.

Analitikai: Rusijos pajėgos greičiausiai nusprendė pulti Avdijivką iš okupuotų teritorijų

06:54

Rusijos pajėgos greičiausiai nusprendė pulti Avdijivką frontaliai iš okupuotos Donecko srities teritorijos, o ne laukti, kol Ukrainos pajėgos pasitrauks iš savo parengtų gynybinių pozicijų dėl Rusijos apsupimo operacijų į šiaurės rytus nuo gyvenvietės, savo kasdieninėje apžvalgoje rašo JAV Karo studijų instituto analitikai.

Analitikai taip pat rašo, kad socialiniuose tinkluose teigiama, kad Iranas galbūt išsiuntė į Rusiją pirmąją bepiločių orlaivių partiją ir pasiuntė pilotus bei techninės priežiūros darbuotojus mokytis dirbti su rusiškais Su-35. Tai gali reikšti, kad Iranas gali siekti pasinaudoti neseniai sudarytais aviacijos susitarimais, kad galėtų lengviau įsigyti Rusijos kovinių orlaivių.

Kitos instituto įžvalgos:

  • Rusijos pajėgos vykdė nesėkmingas puolamąsias operacijas į šiaurės rytus ir šiaurės vakarus nuo Charkivo miesto.
  • Rusijos pajėgos surengė ribotas antžemines atakas į šiaurės vakarus nuo Slovjansko ir į rytus nuo Siversko.
  • Rusijos pajėgos pasiekė nedidelių laimėjimų į pietryčius nuo Bachmuto ir tęsė puolamąsias operacijas į šiaurės rytus ir pietryčius nuo Bachmuto.
  • Rusijos pajėgos nežymiai pasistūmėjo Avdijivkos apylinkėse ir toliau bando veržtis į pietvakarius nuo Avdijivkos.
  • Rusijos pajėgos pradėjo du puolimus šiaurinėje Chersono srityje ir toliau perkelia karius į pietinę ašį.
  • Rusijos federaliniai subjektai formuoja naujus savanorių batalionus Novosibirsko, Saratovo, Uljanovsko ir Kurgano srityse ir keičia šaukimo kompensacijų terminus.
  • Ukrainos civiliai gyventojai toliau priešinasi Rusijos okupacijai pilietinio nepaklusnumo aktais ir partizaniniu sabotažu, Kremliui svarstant ilgalaikius okupuotos Ukrainos gyventojų kontrolės metodus.

 

Ryte Mykolajive nugriaudėjo galingi sprogimai

06:48

Ryte Mykolajove nugriaudėjo galingi sprogimai, pranešė miesto meras Oleksandras Senkevyčius.

„Apie penktą valandą ryto Mykolajive nugriaudėjo galingi sprogimai. Yra atskriejusių raketų. Viename miesto rajone kilo gaisras, o kitame buvo sunaikintas prekybos centras. Gelbėjimo tarnybos dirba“, – pranešė jis.
 

Atakuotas Charkivas

06:22

Okupacinės pajėgos per naktį pradėjo smūgius Charkive, pranešė miesto meras Ihoris Terechovas.

„03:55 ir 03:56 Charkivas išgirdo du sprogimus. Vienu atveju atskriejo į miesto Cholodnohorsko rajoną. Preliminariai aukų ir gaisro nebuvo... Antrą kartą nukentėjo Novobavarsko rajono infrastruktūros objektas. Nukentėjusiųjų ir gaisro nebuvo. Tik destrukcija“, – teigiama ataskaitoje.

Du trečdaliai Donecko srities gyventojų jau paliko regioną

06:19

Du trečdaliai gyventojų jau evakuoti iš Donecko srities, o regione liko apie 250 000 gyventojų, pranešė Donecko srities karinės administracijos vadovas Pavlo Kyrylenka, kurį cituoja „Unian“.

„Žinoma, evakuacijos greitis yra labai mažas ir dauguma žmonių neturi noro išvykti. Tačiau tai yra dabar. Vasaros laikotarpis dar nesibaigė. Suprantame, kad prasidėjus šaltiems orams žmonės elgiasi kitaip. Jei sakome, kad evakuacija vyksta lėtai, vis tiek yra žmonių, kurie nenori išvykti iki paskutinės akimirkos“, – sakė jis.

P.Kyrylenko dar kartą pabrėžė, kad niekas prievarta žmonių neperkels, ir pridūrė, kad priešo apšaudymai dabar vyksta beveik visame regione.

V.Zelenskis ragina ES priimti naują sankcijų paketą

06:16

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad ES turėtų kuo greičiau užpildyti sankcijų pertrauką ir priimti naują sankcijų Rusijai paketą.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis

„Šiandien dėkoju... kiekvienam iš jūsų, kuris aprūpina ginklais, kuris skatina būtinus sprendimus valstybėse partnerėse, kuris tiesiog gyvena šiomis derybomis dėl ginklų“, – sakė prezidentas.

V.Zelenskis priminė, kad Jungtinės Valstijos ir Kanada išplėtė asmenų ir subjektų, kuriems taikomi apribojimai, sąrašą.

„Tai yra teisingas kelias, todėl reikia, kad Europos Sąjunga kuo greičiau užpildytų sankcijų pertrauką ir priimtų naują sankcijų paketą teroristinei valstybei. Ateinančiomis savaitėmis dirbsime šiuo klausimu“, – pabrėžė jis.

Ukrainos pajėgos smogė okupacinių pajėgų bazei Čornobajivkoje

06:13

Ukrainos pajėgos smogė okupacinių pajėgų bazei Čornobajivkoje, taip pat okupantų įtvirtinimams, ginklų ir įrangos sankaupoms Mykolajivo ir Chersono srityse, pranešė operatyvinės vadovybės „Pietūs“ atstovas Vladislavas Nazarovas.

„Mūsų lėktuvai sudavė tris smūgius į tvirtoves ir vieną smūgį į ginklų ir įrangos sankaupas Beryslavo ir Baštankos rajonuose. Raketų ir artilerijos daliniai apšaudė Čornobajivką, kur dislokuoti okupaciniai daliniai“, – sakė jis.

Pasak V.Nazarovo, patvirtinti priešo nuostoliai šiuo metu siekia 20 okupantų, 2 tankus T-72, haubicą Msta-B ir 4 transporto priemones bei šarvuočius.

„Galutiniai priešo nuostoliai dar tikslinami“, – patikslino vadavietės atstovas spaudai.

Sumų regione – šeši apšaudymai

06:10

Rusijos kariškiai per vieną dieną šešis kartus apšaudė Sumų regiono pasienio bendruomenes, iš viso užfiksuotos 62 raketos, pranešė Sumų regioninės karinės administracijos pirmininkas Dmytro Žyvyckis.

„Šiandien (rugpjūčio 2 d.) per vieną dieną rusai surengė 6 išpuolius prieš regiono pasienio bendruomenes. Iš viso užregistruotos 62 raketos“, – sakė jis.

„Laimei, visais atvejais aukų ar sunaikinimo nebuvo“, – patikslino karinės administracijos pirmininkas.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius