Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 17 /23:44

V.Zelenskis: „Rusai turi daugiau mūsų belaisvių nei mes“

Rusijos kariai Chersono srityje bėga per Dnipro upę motorinėmis valtimis, pavogtomis iš vietos gyventojų, teigia Ukrainos gynybos ministerija. Tačiau padėtis pietiniame fronte yra gana statiška, vyksta taktinio lygio poziciniai susidūrimai. Ukrainiečių kontrpuolimas sulėtėjo ir Charkivo fronte, čia jau kelias dienas vyksta įnirtingi mūšiai dėl rusų vis dar kontroliuojamo strategiškai svarbaus Limano miesto.
Ką paliko iš Charkivo regiono pabėgę rusai
Ką paliko iš Charkivo regiono pabėgę rusai / Ukrainos kariuomenės nuotr.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • JAV pranešė, kad pirmosios dvi NASAMS priešlėktuvinių raketų sistemos Ukrainai bus pristatytos per du mėnesius
  • Zaporižios atominė elektrinė vėl gauna elektros energiją tiesiogiai iš nacionalinio tinklo
  • JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras pareiškė, jog nori nusiųsti tyrėjų grupę į Iziumą, kad patikrintų ukrainiečių teiginius apie aptiktas masines kapavietes
  • V.Zelenskis teigia, kad prie Charkivo į nelaisvę pateko šimtai Rusijos karių

Svarbiausias penktadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Iziume ekshumuoti 59 palaikai, daugelis jų turi smurtinės mirties požymių

23:43

Charkivo srities karinės administracijos vadovas Olehas Synehubovas pranešė, kad masinėje kapavietėje prie Iziumo Ukrainos ekspertai ekshumavo 59 palaikus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Masinė kapavietė Iziume
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Masinė kapavietė Iziume

„16 civilių vyrų ir 26 moterų kūnai bus pristatyti tolesniam tyrimui. 17 iš jų yra kariškiai. Ekspertų teigimu, dauguma jų turi smurtinės mirties pėdsakų. Darbas tęsiamas“, – „Telegram“ kanale rašo O.Synehubovas.

V.Zelenskis: „Rusai turi daugiau mūsų belaisvių nei mes“

21:36 Atnaujinta 22:44

V.Zelenskis interviu „Reuters“ kalbėjo apie Ukrainos kontrpuolimo eigą, situaciją Zaporižios AE, Rusijos karo nusikaltimus ir partnerių paramą. Taip pat jis nurodė, kad vykdant kontrpuolimą Charkivo srityje į nelaisvę pateko šimtai Rusijos karių. 

Anot šalies lyderio, nepaisant šį mėnesį sparčiai pasiektų teritorinių laimėjimų, dar per anksti teigti, kad karo eiga keičiasi.

„Pasakysiu jums atvirai, rusai turi daugiau mūsų belaisvių nei mes – rusų kariškių arba Rusijos Federacijai dirbančių samdinių, teroristų. Todėl mūsų užduotis – papildyti šį fondą [mainų]“, – sakė V.Zelenskis.

Visą interviu pamatyti galite čia:

V.Zelenskis taip pat sakė nemanantis, kad Rusija ketina panaudoti branduolinį ginklą, tačiau pastebėjo, jog esant tokiai situacijai sunku spręsti apie ateitį. Jis pabrėžė, kad taikstytis su Rusija ir bijoti to, ką ji gali padaryti, būtų pats blogiausias pasirinkimas.

„Negali būti jokio dialogo su žmonėmis, kurie grasina branduoliniais ginklais“, – kalbėjo jis. 

AP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karas Ukrainoje
AP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karas Ukrainoje

Kalbėdamas apie Krymo ateitį V.Zelenskis neatmetė tikimybės, kad šis regionas Ukrainai gali būti grąžintas diplomatiniu keliu, tačiau pabrėžė, kad vienintelis kelias – deokupuoti teritoriją. 

„Be abejo, žmonės Ukrainoje labiau palaiko diplomatinį šio klausimo sprendimo būdą. Koks žmonių ratas aptars šį klausimą ir kada tai įvyks, dabar negaliu pasakyti. Vis dėlto tai yra mano nuomonė“.

Prie Iziumo ekshumuota daugiau palaikų

20:20

Ukrainos valdžios institucijos ekshumavo daugiau palaikų prie Iziumo, kur aptikta šimtai palaidojimų, siejamų su Rusijos karo nusikaltimais.

Iki 30 gelbėjimo tarnybų pareigūnų kastuvais atsargiai iškasė kūnus miškingoje Iziumo kapavietėje.

Policijos ekspertai ir tyrėjai užfiksavo radinius vaizdo kamera ir apžiūrėjo kūnus. Kai kurie iki šiol rasti kūnai buvo ukrainiečių karių, kiti – civilių, pranešė „Reuters“.

Chersono srityje situacija išlieka itin sudėtinga

19:51

Chersono srities karinės administracijos vadovas Jaroslavas Januševičius savo telegram kanale rašo, kad situacija tebėra itin sudėtinga, tęsiasi aktyvūs karo veiksmai.

„Ukrainos ginkluotosios pajėgos toliau naikina rusų įsibrovėlius ir artėja prie regiono išlaisvinimo. Okupantai terorizuoja vietos gyventojus ir vykdo karo nusikaltimus, įskaitant plėšikavimą, civilių gyventojų grobimą, kankinimą ir žudymą“, – rašo jis.

Per pastarąją parą policija pradėjo 18 baudžiamųjų bylų dėl Rusijos kariuomenės karo nusikaltimų Chersono srityje.

„Užpuolikai prievarta paėmė 61 metų vyrą iš jo paties namų ir išvežė į nežinomą vietą. Vėliau rusai sugrįžo ir apiplėšė jo namus bei paėmė automobilį. Kachovkos rajone Rusijos kariškiai suėmė krikščionių bažnyčios kunigą, paėmė jo turtą ir automobilį“, – pasakojo pareigūnas. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Chersonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Chersonas

Remiantis J.Januševičiaus pranešimu, 80 proc. Vysokopilės miestelio sunaikinta, jame liko tik 270 gyventojų. 

„Dėl nuolatinio apšaudymo neįmanoma atkurti elektros ir vandens tiekimo, atidaryti ligoninių, vaistinių ir parduotuvių. Dabar regiono valdžios institucijos stengiasi atkurti elektros, vandens ir šildymo tiekimą“, – rašo jis.

Charkivo srityje rasta kankinimų kamera: gyventojai kankinti elektra

19:34

Charkivo srities generalinė prokuratūra nurodo, kad Kozača Lopanės mieste, patalpose, kuriose okupacinės pajėgos įkurdino „liaudies miliciją“, rasta kankinimų kamera.

Nustatyta, kad gyvenvietę okupavę Rusijos pajėgos įkūrė neteisėtą „teisėsaugos instituciją“, kurios rūsyje įrengė kankinimų kamerą, o joje nežmoniškai kankino civilius gyventojus. 

Patikrinimo metu buvo rasti dokumentai, patvirtinantys neteisėtos okupacinių pajėgų insitucijos veiklą, ir įrenginiai, naudoti gyventojų kankinimui elektra. Remiantis generalinės prokuratūros pranešimu, asmenys, kolaboravę su okupantais, nustatyti, siekiama juos patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Sunaikinus perėjas per Dniprą, Rusija ieško atsitraukimo kelių Chersono srityje

19:24

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas skelbia, kad Rusija bando organizuoti gynybą ir išlaikyti užimtų teritorijų kontrolę, taip pat siekia visiškai užimti Donecko sritį.

„Jie apšaudo mūsų pozicijas palei kontaktinę liniją, imasi priemonių pergrupuoti karius tam tikrose vietovėse, įveda rezervus ir vykdo oro žvalgybą. Rusijos okupantai apšaudo civilių namus ir civilinę infrastruktūrą, pažeisdami tarptautinės humanitarinės teisės normas, karo veiksmų įstatymus ir papročius“, – rašoma pranešime. 

Remiantis pranešimu, šeštadienį Rusija surengė 4 raketų ir 15 oro smūgių, atliko daugiau kaip 20 atakų iš kelių raketų paleidimo įrenginių prieš karinius ir civilinius objektus Ukrainos teritorijoje. 

Nukentėjo daugiau kaip 30 gyvenviečių, tarp kurių – Charkivas, Siverskas, Krvyj Rihas, Zaporižia, Nikopolis ir t.t. – infrastruktūra. 

Štabo teigimu, šalį ginančios pajėgos sunaikino visas perėjas per Dniprą Chersono srityje, kuriomis Rusijos kariai ketino pasinaudoti atsitraukdami.

„Taigi, Kachovkos hidroelektrinės teritorijoje jie užtvenkė 9 vagonus, kad ateityje galėtų pastatyti perėją“, – rašoma pranešime. 

Generalinis štabas informavo, kad per dieną Ukrainos aviacija smogė dešimčiai priešo gynybos ir technikos koncentracijos rajonų ir trims priešlėktuvinių raketų sistemų pozicijoms.

J.Bidenas įspėja V.Putiną nenaudoti Ukrainoje cheminių ar branduolinių ginklų

18:17

JAV prezidentas Joe Bidenas įspėja V.Putiną nenaudoti cheminių ar taktinių branduolinių ginklų po rimtų pralaimėjimų Ukrainoje.

„Ne. Ne. Ne“, – sakė J.Bidenas interviu televizijos CBS laidai „60 Minutes“. Interviu ištraukos buvo parodytos penktadienį vakare.

Taip J.Bidenas atsakė į interviu ėmusio žurnalisto klausimą dėl galimybės V.Putinui, kurio pajėgos šį mėnesį patiria didelių nuostolių per ukrainiečių kontrpuolimą, griebtis cheminių ar taktinių branduolinių ginklų.

„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

„Pakeistumėt karo veidą kaip niekas kitas nuo Antrojo pasaulinio karo, – sakė JAV lyderis. – Jie pasaulyje taptų dar didesni parijai, didesni nei kada nors buvo.“

Daugiau skaitykite ČIA.

Zaporižios AE vėl gauna elektros energiją tiesiogiai iš nacionalinio tinklo

18:11

Zaporižios atominė elektrinė (ZAE) vėl gauna elektros energiją tiesiogiai iš nacionalinio tinklo, kai inžinieriai sutvarkė vieną iš keturių pagrindinių išorinių elektros linijų, kurios visos buvo pažeistos per konfliktą, skelbia Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA).

750 kV linija buvo atstatyta tą pačią dieną, kai Ukrainos bendrovė „Energoatom“ pranešė, kad pristatė atsargines dalis Zaporižios elektrinę elektros linijų remontui, taip pat papildomas degalų atsargas avariniams dyzeliniams generatoriams, kurie gali būti naudojami kaip atsarginis energijos šaltinis.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Zaporižios atominė elektrinė
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Zaporižios atominė elektrinė

„Nors per pastarąją savaitę ZAE elektros energijos tiekimo būklė pagerėjo, padėtis vis dar yra pavojinga, todėl inicijavau konsultacijas su susijusiomis šalimis, kuriomis siekiama skubiai nustatyti Zaporižios atominės elektrinės branduolinės saugos ir saugumo apsaugos zoną“, – sakė TATENA vadovas Rafaelis Mariano Grossi.

Palydovinėse nuotraukose – prie Iziumo aptiktos kapinės

17:39

„Maxar Technologies“ paskelbė palydovines nuotraukas, darytas 2022 metų kovo ir rugpjūčio mėnesiais, kuriose užfiksuota masinė kapavietė, rasta prie Iziumo. 

Taip pat paskelbtos balandžio 8 dieną daryta nuotrauka, kurioje  užfiksuota prie kapinių pastatyta artilerijos baterija.

Nuotrauka dešinėje buvo daryta 2022 rugpjūčio 29 dieną. Miško pakraštyje, į šiaurę nuo kapinių, nufotografuoti du tankai. 

Karas ne mūšio lauke: nuo kibernetinių atakų Ukraina kenčia beveik dešimtmetį

17:21

Ukraina yra nuolatinis Rusijos kibernetinių atakų taikinys. Pirmosios atakos prieš Ukrainos privačių įmonių ir valstybinių institucijų informacines sistemas buvo užfiksuotos dar 2013 metais.

Bandymas pakeisti rinkimų rezultatus

2013–2014 m. kai kurias Ukrainos vyriausybinių institucijų informacines sistemas paveikė kompiuterinis virusas, žinomas „Snake“, „Uroborus“ ar „Turla“ pavadinimais.

Keli saugumo tyrėjai ir Vakarų žvalgybos pareigūnai teigė manantys, kad ši kenkėjiška programinė įranga yra Rusijos vyriausybės darbas ir susijusi su ta pačia programine įranga, kuri buvo naudojama 2008 m. masiniam įsilaužimui į JAV kariuomenę, rašo „Reuters“.

123RF.com nuotr./Kibernetinė ataka
123RF.com nuotr./Kibernetinė ataka

Tačiau tai buvo tik pradžia. 2014 m. kovo 13 d., likus trims dienoms iki referendumo dėl Krymo statuso, Rusija surengė aštuonių minučių trukmės paskirstytą paslaugos trikdymo (angl. Denial-of-service attack, DDoS) kibernetinę ataką, kurios tikslas buvo destabilizuoti Ukrainos kompiuterių tinklus ir ryšius – taip buvo siekiama nukreipti visuomenės dėmesį nuo Rusijos karių buvimo Kryme.

Plačiau apie Rusijos kibernetines atakas prieš Ukrainą skaitykite ČIA.

Prie Melitopolio, kur Rusija perkėlė dalį karių ir technikos, nugriaudėjo sprogimai

17:02

Tikrasis šiuo metu Rusijos užimto Melitopolio meras Ivanas Fedorovas savo telegram kanale rašo, kad šeštadienio pavakarę 5 sprogimai nugriaudėjo Bohatyro kaime, esančiame prie Moločnos upės žiočių. Anot mero, čia Rusija perkėlė dalį savo karinės technikos ir personalo. 

Apie sprogimus netoli nuo Melitopolio, Radivonivkoje, meras pranešė ir šeštadienį ryte. 

„Renkame informaciją apie priešo nuostolius“, – rašo jis.

Kupjansko gyventojas papasakojo apie rusų kankinimus: „Mane 40 minučių krėtė elektrošoku“

16:19

Ukrainos saugumo tarnybos duomenimis, visi, kuriuos apklausė okupuotame Kupjanske įsikūrę Rusijos FSB pareigūnai, patyrė prievartą.

Saugumo tarnyba taip pat pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame vienas iš Kupjansko gyventojų papasakojo, kas vyko Rusijos užimtame mieste. 

„Iš šio kambario visada sklisdavo klyksmai“, – prisimena vyras, kurį buvo sulaikę Rusijos okupacinės pajėgos.

VIDEO: СБУ отримала свідчення куп'янчанина, який постраждав від тортур фсб: катували струмом і паяльником

Per apklausas FSB pareigūnai iš vietos gyventojų „išmušinėjo“ informaciją apie Ukrainos pajėgas, reikalavo išduoti Ukrainą palaikančių gyventojų pavardes ir adresus. Okupantai grasino minų lauke nužudyti juos pačius, taip pat ir jų šeimas.

„Per pirmąjį tardymą mane 40 minučių krėtė elektrošoku, šaudė iš pneumatinių ar dujinių pistoletų, nežinau – buvau maiše... Mušė lazdomis ar geležiniais vamzdžiais“, – pasakoja rusų kankinimų auka.

Kai kuriems ant kūno lituokliais buvo išdeginti kryžiai.

Neteisėtai įkalintų ukrainiečių kalinimo sąlygos taip pat buvo siaubingos: mažoje kameroje, skirtoje dviem žmonėms, buvo laikomi 8 žmonės.

Ukrainos saugumo tarnybos teigimu, tokie Rusijos okupacinių pajėgų veiksmai atitinka kankinimo ir kitokio žiauraus, nežmoniško ar žeminančio elgesio arba baudimo požymius. Tai aiškiai nurodyta 1984 m. JT konvencijoje prieš kankinimą, kurios šalimi, beje, yra ir Rusija. Šiuo metu tarnyba atlieka tyrimą, siekdama nustatyti visus deokupuotų teritorijų gyventojus, nukentėjusius nuo kankinimų.

ES pirmininkaujanti Čekija dėl kapavietės Iziume ragina įkurti karo nusikaltimų tribunolą

16:06

Čekija, šį pusmetį pirmininkaujanti Europos Sąjungai, šeštadienį paragino įkurti tarptautinį karo nusikaltimų Ukrainoje tribunolą.

„XXI amžiuje tokios atakos prieš civilius gyventojus yra neįtikimos ir atstumiančios“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė čekų užsienio reikalų ministras Janas Lipavsky.

„Negalime to nepastebėti. Pasisakome už bausmę visiems karo nusikaltėliams, – sakė jis. – Raginu skubiai įsteigti specialų tarptautinį tribunolą.“

Daugiau šia tema skaitykite ČIA.

Charkivo srityje per apšaudymą žuvo mergaitė

15:17 Atnaujinta 15:25

Charkivo srities administracijos vadovas Olehas Synehubovas nurodo, kad per Rusijos raketų smūgį Čuhujive sužeista 11 metų mergaitė ligoninėje mirė.

Pasak jo, atakos metu taip pat sužeista moteris.

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas savo telegrame rašė, sužeista mergaitė žuvo.

„Rusų tautai gėda, nes ji atsakinga už tuos, kurie daro bailų nusikaltimą. Tiems, kurie dėl savo kompleksų ir neadekvatumo užbraukė ištisų rusų kartų ateitį, kurios už visa tai sumokės“, – rašė jis. 

Chersono ir Zaporižios srityse sulaikyti 52 žmonės

15:13

Chersono ir Zaporižios srityse okupacinės pajėgos per savaitę sulaikė 52 žmones, kuriuos kaltina „ryšiais su Ukrainos kariuomene ir specialiosiomis tarnybomis“, rašo Rusijos naujienų agentūra „Interfax“. 

Paskelbė naujausią informaciją apie Rusijos nuostolius

13:39

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo teigimu, nuo karo pradžios Rusija jau neteko 54 250 karių, 2 202 tankų ir 4 701 šarvuočio. 

Remiantis naujausia paskelbta informacija, vien praėjusią parą karą pradėjusi Rusija prarado apie 200 karių. 

15min atkreipia dėmesį, kad ši informacija nebuvo nepriklausomai patikrinta.

 

Apšaudyta Slovjansko šiluminė elektrinė

13:27

Šeštadienį Donecko srities gubernatorius Pavlo Kyrylenko pranešė, kad šįryt Rusijos pajėgos apšaudė Slovjansko šiluminę elektrinę, apgadinta joje buvusi įranga.

Remiantis P.Kyrylenkos pranešimu telegrame, gaisras gesinamas, tačiau dėl atakos nutrūko vandens tiekimas į Mykolajivką.

„Okupantai sąmoningai taikosi į regiono infrastruktūros objektus, stengdamiesi padaryti kuo didesnę žalą civiliams gyventojams“, – rašo jis. 


 

Pasirodė informacija apie Melitopolyje susprogdintą geležinkelio bėgių atkarpą

13:18

Remiantis nepatvirtintais duomenimis, Ukrainos partizanai Melitopolyje susprogdino geležinkelio bėgių atkarpą, kuria Rusija iš Krymo gabendavo amuniciją bei kuro atsargas. 

Apie tai rašo vietinis Melitopolio leidinys „RIA Melitopol“, informacija pasirodė ir „Telegram“. 

Nurodoma, kad po šio įvykio Rusijos kariai atlieka gyventojų patikrinimus.

Karo ekspertas: greitos pabaigos nebus, bet trintis Kremliuje auga

13:02

Sėkmingas Ukrainos kontrpuolimas šalies šiaurės rytuose turi sustoti, o ukrainiečiai turi pasiruošti gynybai, nes Rusija neabejotinai bandys suduoti atsakomąjį smūgį, sako Lietuvos kariuomenės atsargos majoras Darius Antanaitis.

Jo teigimu, artėjanti žiema ir vėstantis oras apsunkins karo veiksmus, todėl ukrainiečiai turėtų siekti iki tol įsitvirtinti jiems palankiose pozicijose. Tuo pat metu oras vėsta ir Kremliuje, kurį veikia tiek pralaimėjimai kare, tiek prarandama įtaka regione, tačiau šis procesas nebus greitas.

Interviu su D.Antanaičiu skaitykite paspaudę ČIA.

S.Haidajus: LLR „generalinį prokurorą“ nužudė jo paties žmonės

12:59

Luhansko karinės administracijos vadovo S.Haidajaus nuomone, Kyjivas nėra susijęs su apsišaukėliškos Luhansko liaudies respublikos (LLR) statytinio „generalinio prokuroro“ Sergejaus Gorenkos mirtimi. Apie tai jis kalbėjo kanalo „1+1“ eteryje. 

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje

Pasak S.Haidajaus, S.Gorenką nužudė „jo paties žmonės“. Pareigūnas atkreipė dėmesį, kad dieną prieš šį įvykį LLR lyderiu save laikantis Leonidas Pašečnikas pranešė, jog buvo sulaikyti verslininkai, susiję su S.Gorenka. 

„Jie buvo įmesti į rūsį, represuoti ir verčiami liudyti prieš „generalinį prokurorą“. Viduje buvo tam tikrų intrigų“, – sakė S.Haidajus.

M.Podoliakas ragina Ukrainą aprūpinti modernia priešraketinės gynybos sistema

12:48

Savo tviterio paskyroje Ukrainos prezidento patarėjas Mychailo Podoliakas dar kartą paragino Vakarų šalis aprūpinti šalį moderniomis ir veiksmingomis priešraketinės gynybos sistemomis. 

„Vakarų šalys turi daug modernių ir veiksmingų priešraketinės bei oro gynybos sistemų. Tačiau raketos neskrenda virš Paryžiaus, Romos ar Berlyno. Jos skrenda virš Ukrainos miestų. Galbūt atėjo laikas apsaugoti civilius gyventojus ir ypatingos svarbos infrastruktūrą? O gal lauksime didelio masto žmogaus sukeltos katastrofos?“, – rašė jis.

Vakar Kremliaus režimo lyderis V.Putinas įspėjo, kad Maskva gali sustiprinti atakas prieš gyvybiškai svarbią infrastruktūrą Ukrainoje. 

Potvynis Kryvyj Rihe suvaldytas, pavojaus nebėra

11:57

Ukrainos prezidento kanceliarijos pirmininko pavaduotojas Kyrylo Tymošenko pranešė, kad Kryvyj Rihe likviduoti potvynio, dėl Rusijos atakos hidrotechniniam statiniui užtvindžiusio gyventojų namus, padariniai. 

Anot jo, vandens lygis neviršija kritinio lygio, jo kritimas stebimas visoje paveiktoje teritorijoje.

„Užtvankos remonto darbai tęsiasi, tačiau tai neturi įtakos žmonių saugumui. Netrukus baigsime darbą“, – telegrame nurodė jis.

S.Haidajus: okupantai kaupia techniką ir karius Svatovės rajone

11:38

Po sėkmingo Ukrainos kontrpuolimo Charkivo srityje Rusija neribotam laikui atidėjo planus surengti „referendumus“ okupuotose teritorijose. Apie tai, remdamasis Luhansko srities karinės administracijos vadovu, rašo portalas „Unian“. 

Serhijus Haidajus savo telegrame rašo, kad „okupantai kaupia techniką ir karius Svatovės rajone“, o „pasitraukusius iš Charkivo srities laiko dezertyrais.“

Ukrainos pareigūnas taip pat rašo, kad gyvenimas apsišaukėliškoje Luhansko liaudies respublikoje pasikeitė vos per savaitę, nebėra aiški nė ilgai Rusijos planuoto neteisėto referendumo data. 

„Dabar jie teigia, kad datos negalima nustatyti dėl įvykių fronte, kurie „neleidžia visapusiškai ir saugiai surengti referendumo“, – rašo S.Haidajus.

Jo teigimu, Luhansko regione jau išjungtas mobilusis internetas, dabar atjungiamas ir kabelinis interneto tinklas, o gyventojai vis labiau izoliuojami nuo išorinio pasaulio. 

„Rusai ir toliau naudojasi švietimo įstaigomis laikinai okupuotose teritorijose, kad dislokuotų personalą ir karinę įrangą“, – taip pat nurodė jis.

„Politico“: derybos dėl F-16 naikintuvų ir „Patriot“ sistemos perdavimo Ukrainai vyksta, tačiau tyliai

11:24

Derybos dėl amerikietiškų F-16 naikintuvų ir „Patriot“ gynybos sistemų ar bepiločių orlaivių „Gray Eagle“ siuntimo į Ukrainą tęsiasi, tik pasikeitė strategija. Kyjivas nustojo viešai prašyti aukštųjų technologijų ginklų, tačiau tai nereiškia, kad jų nenori, rašo „Politico“. 

Pasak Ukrainos vyriausybės patarėjų, Pentagono pareigūnų ir gynybos pramonės vadovų, abi šalys tariasi, ar siųsti visus tris elementus, nes derinami ilgalaikiai finansavimo susitarimai.

Anot trijų pramonės šaltinių ir žmonių, palaikančių ryšius su Kyjivo vyriausybe, pokalbiai apie galimą „Patriot“, F-16 ir „Gray Eagles“ įsigijimą toliau vyksta ne itin intensyviai. Nuogąstaujama ne tik dėl to, kad aukštųjų technologijų sistemos provokuotų Maskvą, bet ir dėl to, kad sudėtinga sistemų techninė priežiūra ir palaikymas būtų iššūkis Ukrainai, teigiama straipsnyje. 

wikimedia.org/F-16 naikintuvas
wikimedia.org/F-16 naikintuvas

Be to, kyla prioritetų nustatymo problema: šių sistemų nori ir dabartiniai NATO sąjungininkai. Vis daugiau Rytų Europos šalių atsisako senų rusiškų lėktuvų, tikimasi, kad JAV pradės pardavinėti ar finansuoti F-16 savo gynybai. Jau dabar dėl tiekimo grandinės problemų 14 F-16 pristatymas Slovakijai buvo atidėtas metams – iki 2024 m., o ir Taivanas tebėra vienas iš prioritetinių šalių, norinčių įsigyti šiuos lėktuvus bei jų atsarginių dalių.

Kai kurios iš šių sudėtingesnių sistemų, įskaitant JAV karinių oro pajėgų planuojamus išleisti į atsargą F-16, „greičiausiai bus pristatytos pasibaigus šiam konfliktui“, – teigė su diskusijomis susipažinęs Kongreso darbuotojas.

Kalbant apie prašymą dėl „Patriot“ raketų baterijų, JAV sutiko finansuoti NASAMS pardavimą Ukrainai. Pareigūnai įspėja, kad Ukrainos gebėjimai mokytis ir naudoti abi sistemas vienu metu būtų riboti.

D.Kuleba dar kartą sukritikavo Vokietiją

10:55 Atnaujinta 15:31

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba dar kartą sukritikavo Vokietiją dėl to, kad ši neperduoda tankų, kurie padėtų kovoti su Rusijos pajėgomis. Berlynas ketvirtadienį paskelbė, kad siųs Kyjivui daugiau daugkartinių raketų paleidimo įrenginių ir „Dingo“ šarvuočių.

Kaip rašo AFP, D.Kuleba teigė, kad Vokietijos sprendimai yra „paslaptis“ ir kad Berlyne yra „ginklų siena“, kurią kancleris Olafas Scholzas turi nugriauti. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai

„Mes prašome „Leopard“ tankų ir „Marder“ [šarvuočių], o Vokietija tiekia „Dingo“ tipo šarvuočius. Esame už juos dėkingi. Bet tai nėra tai, ko mums labiausiai reikia kovoje ... Kokia problema? Kodėl negalime gauti to, ko mums reikia, ir to, ką turi Vokietija?“, – Vokietijos laikraščiui „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ sakė D.Kuleba.

Šia tema taip pat skaitykite ČIA.

JT Generalinė Asamblėja leis V.Zelenskiui kalbėti vaizdo ryšiu

10:42

Jungtinių Tautų narės penktadienį nubalsavo už tai, kad Ukrainos prezidentas V.Zelenskis kitą savaitę išimties tvarka galėtų kreiptis į Generalinę Asamblėją vaizdo ryšiu, nors tam nepritarė Rusija.

Iš 193 šalių narių 101 balsavo už išimtį V.Zelenskiui. Septynios narės, įskaitant vasario mėnesį Ukrainą užpuolusią Rusiją, balsavo „prieš“, o 19 šalių susilaikė.

Nuo antradienio maždaug 150 valstybių ir vyriausybių vadovų turi kalbėti nuo Generalinės Asamblėjos Niujorke pakylos.

Scanpix nuotr. /Volodymyras Zelenskis
Scanpix nuotr. /Volodymyras Zelenskis

Pasaulio lyderiams vaizdo ryšiu buvo leista kalbėti 2020 ir 2021 metais, dėl COVID-19 pandemijos, bet šiemet renginys vėl vyksta nevirtualiai, o kalbėti galės tik dalyvaujantieji.

Ukrainos kreipimasis planuojamas rugsėjo 21-osios popietę, bet tikėtini darbotvarkės pakeitimai, nes daug lyderių vyksta į Londoną dalyvauti pirmadienį įvyksiančiose karalienės Elžbietos II laidotuvėse.

JK gynybos ministerija: Rusija suformavo gynybos liniją palei Luhansko srities sieną

10:12

Jungtinės Karalystės (JK) gynybos ministerija naujausioje apžvalgoje rašo, kad Ukraina tęsia puolimą šalies rytinėje dalyje, o Rusijos pajėgos gynybinę liniją suformavo tarp Oskilio upės ir Svatovės miesto.

Tikėtina, nurodo ministerija, kad Rusijai svarbu išlaikyti šios zonos kontrolę, nes čia driekiasi vienas pagrindinių tiekimo kelių iš Rusijos Belgorodo srities, kurį Rusija vis dar kontroliuoja.

Be to, rašoma toliau, ši linija eina palei Luhansko srities sieną.

„Bet koks didelis teritorijos Luhanske praradimas neabejotinai pakenktų Rusijos strategijai“, – teigiama pranešime.

Greičiausiai Rusija bandys ginti šią sritį, tačiau neaišku, ar kariams užteks moralės ir rezervų, kad atlaikytų dar vieną Ukrainos puolimą.

Sunaikinta Rusijos karinė bazė prie Melitopolio

09:24

Melitopolio meras Ivanas Fedorovas savo telegram paskyroje pranešė, kad netoliese sunaikinta Rusijos karinė bazė. 

„Rūkymo draudžiamose vietose pasekmės“, – ironizuodamas rašo jis.

Kremlius ne kartą bandė nuslėpti informaciją apie sėkmingas Ukrainos pajėgų atakas prieš Rusijos amunicijos sandėlius ar kitus objektus melagingai nurodydamas, esą gaisrai ir sprogimai juose kyla dėl atsitiktinių nelaimių, pavyzdžiui, neatsargaus rūkymo. 

V.Zelenskis: kapavietėje prie Iziumo yra kankintų žmonių palaikų

08:44

Tyrėjai, ekshumuojantys palaikus masinėje kapavietėje prie Ukrainos Iziumo miesto, surado įrodymų, kad kai kurie ten užkasti žmonės buvo kankinti, penktadienį pranešė Ukrainos prezidentas V.Zelenskis.

Masinė kapavietė prie neseniai iš rusų pajėgų atkovoto Iziumo tikriausiai yra viena didžiausių, atrastų Ukrainoje per daugiau kaip pusmetį trunkančią Rusijos invaziją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Iziumas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Iziumas

V.Zelenskis vaizdo pareiškimą padarė vos kelios valandos po ekshumacijos pradžios. Jis sakė, kad toje vietoje rasta per 440 kapų, bet aukų skaičius dar nežinomas.

Tuo metu Charkivo srities administracijos vadovas Olehas Synehubovas penktadienį paskelbė, kad 99 proc. jau ekshumuotų palaikų yra su smurtinės mirties žymėmis.

Plačiau apie tai skaitykite ČIA.

JAV ekspertai: karo nusikaltimai – įprastas Rusijos elgesys užimtose teritorijose

08:24

Naujausioje situacijos Ukrainoje apžvalgoje Juntinėse Amerikos Valstijose (JAV) veikiantis Karo studijų institutas rašo, kad Iziume aptiktos masinės kapavietės bei Rusijos karių vykdytų kankinimų įrodymai patvirtino anksčiau pateiktus vertinimus, kad žiaurumai Bučoje – ne pavieniai karo nusikaltimai, o įprastas okupacinių Rusijos pajėgų elgesys užimtose teritorijose.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis nurodė, kad naujoje kapavietėje rasta apie 400 kūnų, kai kurios aukos buvo žiauriai kankintos. Ukrainos nacionalinės policijos vadovas Ihoris Klymenko pareiškė, kad pareigūnai Vovčanske, Kupjanske, Balaklijoje ir Iziume rado 10 rusų įrengtų kankinimo kamerų. Pasak Kyjivo srities nacionalinės policijos vyriausiosios valdybos vadovo Andrijaus Nebytovo, viena kankinimo kamera buvo įrengta Balaklijos policijos skyriuje, kur „rusai dėvėjo kaukes ir kankino civilius atvirais elektros laidais.“

Tikėtina, kad bus rasta daugiau Rusijos karo nusikaltimų ir žiaurumų įrodymų, kai Ukrainos pajėgos išlaisvins okupuotas teritorijas, teigiama apžvalgoje.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Iziumas
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Iziumas

Atrodo, rašoma toliau, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pagrasino suintensyvinti išpuolius prieš Ukrainos civilinę infrastruktūrą, „jei pranešimai apie ukrainiečių išpuolius prieš Rusijos karines pozicijas Rusijos Federacijos teritorijoje tęsis.“

Rugsėjo 16 dieną Ukrainos pasipriešinimo centras perspėjo, kad Rusijos pajėgos planuoja surengti netikras atakas prieš civilius gyventojus okupuotoje Ukrainoje bei paragino vengti viešų erdvių rugsėjo 17-20 dienomis. Pasipriešinimo centras užsiminė, kad tokiomis netikromis atakomis gali būti bandoma „nukreipti pasaulio bendruomenės dėmesį nuo pralaimėjimo Charkive ir Rusijos karo nusikaltimų atskleidimo“ išlaisvintose teritorijose.

Plačiau šia tema skaitykite ČIA.

Paskutinis atnaujinimas 2022-09-17 08:24

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius