Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 11 01 /23:52

JAV susirūpinusios dėl galimo Irano raketų tiekimo Rusijai

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad masinis Ukrainos apšaudymas raketomis pirmadienį „iš dalies“ buvo atsakas į Juodosios jūros laivyno laivų apšaudymą Sevastopolyje. Nors Ukrainos oro gynyba numušė dešimtis raketų, per šį apšaudymą pataikyta į civilinės infrastruktūros objektus Kyjive, Charkive, kituose miestuose. Yra nukentėjusiųjų, sutrikdytas elektros ir vandens tiekimas.
Atakos Mykolajive lapkričio 1-ąją padariniai
Atakos Mykolajive lapkričio 1-ąją padariniai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Pirmadienį Rusija surengė masinę raketų ataką prieš Ukrainos gyvenvietes, pagrindinis taikinys – infrastruktūros objektai
  • Vienos ukrainiečių numuštos rusų raketos nuolaužos nukrito Moldovos teritorijoje
  • Baltieji rūmai antradienį pareiškė, kad Iranas dalyvauja žudant ukrainiečius, tiekdamas Rusijai dronus jos pradėtam karui, ir sakė esą susirūpinę, kad Teheranas Maskvai taip pat gali siųsti raketas
  • Trečiadienį neplanuojama plukdyti ukrainietiškų grūdų prikrautų laivų
  • Ukrainos žvalgyba nurodo, kad spalio 31-osios naktį Pskovo srityje esančioje Veretės oro pajėgų bazėje per sprogimą sunaikinti du atakos sraigtasparniai Ka-52, dar du lėktuvai apgadinti

Svarbiausias pirmadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

07:45

Apie naujausius įvykius Ukrainoje skaitykite čia.

9 Ukrainos regionuose tebetvarkoma elektros tiekimo infrastruktūra

23:42

Ukrainos prezidentas V.Zelenskis vakariniame kreipimesi teigė, dar 9 šalies regionuose vykdomi elektros energijos tinklo tvarkymo darbai. Tarp jų – Charkivas, Donbasas, Pietų Ukraina.  

„Šiuo metu galime pranešti, kad techninė galimybė tiekti vandenį jau atkurta visiems Ukrainos vartotojams. Daugeliui taip pat buvo atkurta techninė galimybė tiekti elektros energiją. 

Devyniuose Ukrainos regionuose tebėra sutrikimų. Energetikai ir vietos valdžios institucijos daro viską, kad sutrumpintų gedimų laiką“, – sakė jis.

Twitter nuotr./Volodymyras Zelenskis
Twitter nuotr./Volodymyras Zelenskis

Charkivo srityje išlaisvintose teritorijose dujos jau tiekiamos daugiau kaip 20 tūkst. vartotojų. Vovčanske, Balaklijoje ir kituose miestuose atnaujinamos šilumos tiekimo sistemos.

„Padarysime viską, kad šią žiemą žmonės gautų elektrą ir šilumą. Tačiau turime suprasti, kad Rusija darys viską, kad sugriautų normalų gyvenimą. Jie nekreipia dėmesio į energetinio teroro kainą“, – sakė jis.

Pranešama apie sprogimus Dnipre

23:38 Atnaujinta 23:52

„Suspilne“ leidinys praneša apie Dnipro mieste antradienį vakare girdėtus sprogumus. Kaip pranešama, kol kas nėra žinoma, ar tai suveikusi oro gynybos sistema, ar Rusijai pavyko atakuoti čia esančius objektus.

Socialiniuose tinkluose pasirodė informacija apie galima Rusijos dronų ataką Dnipre.

Link Poltavos srities juda Rusijos paleisti dronai

23:36 Atnaujinta 00:09

Poltavos srities karinės administracijos vadovas Dmytro Luninas skelbia, kad link Poltavos srities juda bepiločiai Rusijos paleisti dronai. 

„Bepiločiai orlaiviai juda iš Dnipropetrovsko srities į Poltavos sritį“, – rašė jis ir gyventojus paragino likti slėptuvėse. 

Pranešama, kad dronai pasiekė Kremenčuką.

Chersono parduotuvėse – iranietiškos prekės

22:58

Ukrainos specialiųjų pajėgų Pasipriešinimo centro svetainėje rašoma, okupuoto Chersono parduotuvėse imta prekiauti iranietiškomis prekėmis.

„Dvi teroristinės šalys, kurios padeda viena kitai apeiti sankcijas. Visų pirma tam, kad būtų padengtas maisto produktų, kurie Rusijoje nebegaminami arba į ją nebeimportuojami, trūkumas“, – pažymėjo Pasipriešinimo centras.

Laikinai okupuotose teritorijose gyvenantys ukrainiečiai dažniausiai vengia maisto produktų su Rusijos vėliava ir Irano simbolika ant pakuočių.

Turkija žada ir toliau vykdyti „grūdų susitarimą“

22:23

Turkijos gynybos ministras Hulusi Akaras teigia, kad Ankara ir toliau įgyvendins Juodosios jūros grūdų iniciatyvą taip, kaip tai darė prieš Rusijai paskelbiant apie dalyvavimo joje stabdymą.

Kaip rašo „Evropeiska Pravda“, H.Akaras tai pasakė antradienį surengtoje spaudos konferencijoje.

„Iškart po susitarimo pasirašymo grūdų kainos labai sumažėjo. Norime, kad taip būtų ir toliau. Mes, Turkija, vykdome ir toliau vykdysime savo įsipareigojimus šioje srityje“, – sakė jis.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Ukrainos grūdai
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Ukrainos grūdai

Turkijos gynybos ministerijos vadovas pakartojo, kad Ankara derasi su Ukrainos ir Rusijos pusėmis dėl visiško „grūdų sandorio“ atnaujinimo.

„Nuo vakar iš Ukrainos uostų išplaukę ir jūroje judantys laivai tęsia savo kelionę. Dėl Turkijos laivų išplaukimo problemų nekyla. Jie ir toliau išvyks“, – patikslino jis.

J.Prigožino „Wagner“ grupei – JK advokatų ieškinys dėl Ukrainoje vykdomo teroro

22:20

JK advokatų kontora „McCue Jury & Partners“ antradienį pranešė pateikusi ieškinį dėl artimo V.Putino bendražygio J.Prigožino įkurtos privačios karinės bendrovės „Wagner“ dalyvavimo karo veiksmuose Ukrainoje, rašo „Evropeiska Pravda“, remdamasi kontoros pranešimu.

Londono Aukščiausiajam teismui pateiktas ieškinys grindžiamas neteisėtu J.Prigožino, „Wagner“ ir V.Putino karo mašinos siekiu neteisėtomis priemonėmis terorizuoti Ukrainos žmones.

„Mūsų žiniomis, tai pirmas kartas istorijoje, kai privati karinė bendrovė buvo paduota į teismą už terorizmo naudojimą ir sąmokslą su nesąžininga valstybe, kuri ją finansuoja, kad ji vykdytų neteisėtą karą“, – teigia advokatai.

„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas ir Vladimiras Putinas

Jie pažymi, kad tai, jog „Wagner“ naudoja terorizmą V.Putino tikslams Ukrainoje pasiekti, patvirtina jų karo nusikaltimai, įskaitant kankinimus, žudymus ir prievartavimus kaip karo priemones, kuriomis siekiama įbauginti civilius gyventojus ir priversti juos paklusti.

Ieškinys iš pradžių bus susijęs su „nedidele ieškovų grupe“ Ukrainos piliečių, nukentėjusių nuo grupuotės veiksmų, ir bus finansuojamas sutelktinio finansavimo būdu. Jei bus surinkta pakankamai lėšų, kompensacijos suma gali siekti milijardus svarų sterlingų.

Advokatų kontora tikisi, kad panašūs teisminiai procesai gali prasidėti ir kitose šalyse.

Rusija vėl gali smogti Kyjivo regiono infrastruktūrai

21:33

Kyjivo srities karinės administracijos vadovas Oleksijus Kuleba neatmeta galimybės, kad Rusijos kariuomenei ir toliau smogus į energetikos infrastruktūrą, bus visiškai nutrauktas elektros energijos ir šildymo tiekimas. Apie tai jis sakė interviu „Hromadske“.

„Po spalio 10 d. situacija rimtai pasikeitė, Rusijos kariuomenė pradėjo sąmoningai naikinti mūsų energetikos infrastruktūrą, kuri yra labai svarbi. Suprantame, kad Kyjivo regionas vėl tampa Kyjivo miesto forpostu. Jie čia smogė tiksliai, kad nutrauktų elektros energijos tiekimą pačiame Kyjive“, – sako jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kyjivas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kyjivas

Pasak pareigūno, sostinės regione gyvena daugybė žmonių, dėl infrastruktūros sunaikinimo gali kilti tokia humanitarinė krizė, kokios pasaulis nematė 70 metų.

„Žmonės taip pat turi pasiruošti ir suprasti, kad privalo turėti maisto ir vandens atsargų. Mobilieji telefonai turi būti įkrauti“, – kalbėjo jis.

„Novaja Gazeta“: oficialiais duomenimis, žuvo virš 100 mobilizuotųjų, bet tikrieji skaičiai – daug didesni

20:00

Nuo rugsėjo 21 dienos, kai Rusijos režimo lyderis Vladimiras Putinas paskelbė apie dalinę mobilizaciją šalyje, jau žuvo daugiau kaip 100 mobilizuotų karių, skaičiuoja leidinys „Novaja Gazeta“. Tačiau tai tik oficiali informacija, tikrasis skaičius veikiausiai yra daug didesnis.

Iš viso 23 asmenys, t.y. kas penktas mobilizuotasis, apie kurio mirtį žinoma, žuvo ne fronte, o ruošdamiesi kovoms, rašo „Novaja Gazeta“. Mirties priežastys – muštynės, alkoholis, narkotikai, savižudybės ir nelaimingi atsitikimai.

Fronte mobilizuoti vyrai pradėjo žūti spalio pradžioje. Dmitrijus Sidorovas ir Andrejus Pičiujevas iš Buriatijos buvo pašaukti į kariuomenę rugsėjo 22 d., o mirė spalio 4 d., nepraėjus nė dviem savaitėms.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Mobilizacija Rusijoje
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Mobilizacija Rusijoje

Labiausiai nukentėjo mobilizuoti Uralo gyventojai. Žinoma, kad 24 mirė Sverdlovsko srityje, 13 – Čeliabinsko srityje ir du – Kurgano srityje. Kai kuriais atvejais nuo mobilizacijos iki mirties praėjo tik 9-10 dienų.

Antonas Borisovas iš Rozos kaimo Čeliabinsko srityje savo artimiesiems pasakojo, kad gavo šaukimą ir rugsėjo 29 d. kartu su mobilizuotais vyrais išvyko į karą savanoriu. Po keturių dienų jis jau buvo fronte.

„Jie dvi naktis praleido Sverdlovske, paskui buvo nuvežti į Rostovo sritį“, – sūnaus kelionę apibūdino tėvas.

Spalio 2 d. vaikinas paskambino tėvui ir sakė: „Tėti, dar neskambinsiu, rytoj mus išveža.“

„Ką reiškia, kad jie mus išveža? Jūs neturite jokių mokymų, nieko?“, – paklausė tėvas, o sūnus atsakė: „Štai ir viskas.“

Vyrai iš karto buvo mesti į priekinę fronto liniją.

„Atvykome pirmąją dieną, dar nebuvome paleidę nė vieno šūvio, o jie mus kaip mėsą pasiuntė į šturmo grupę, pasiuntė su dviem granatsvaidžiais. Perskaičiau ant jų esančias instrukcijas, kaip jas naudoti. Trečią dieną atsitraukėme, pernakvojome, išėjome į priekį ir užėmėme savo griovius“, – savo bendražygių žūties aplinkybes pasakojo sužeistas mobilizantas iš Čeliabinsko.

Plačiau skaitykite ČIA.

Perkelta okupacinė Chersono administracija

19:32 Atnaujinta 20:52

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas antradienio suvestinėje nurodo, kad prie Bachmuto, Avdijivkos ir Novopavlivkos tęsiasi Rusijos puolimas.

Rusijos pajėgos šiandien surengė keturis raketų ir 26 oro smūgius bei atliko 27 daugkartinio paleidimo raketų sistemų atakas prieš daugiau kaip 20 gyvenviečių, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

„Okupantai tęsia priverstinį civilių gyventojų perkėlimą laikinai okupuotose Chersono srities teritorijose. Priešas baugina civilius gyventojus, skleisdamas informaciją apie galimą Kachovkos hidroelektrinės užtvankos sprogimą. Tuo pat metu vietos gyventojai neturi ryšio priemonių“, – rašoma pranešime.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusų kariai Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusų kariai Ukrainoje

Pasak Ukrainos kariuomenės, okupacinė Chersono administracija buvo perkelta į Skadovską. 

Prarastus karius Rusija bando pakeisti naujai mobilizuotais kariais, o su tais, kurie kariauti atsisako, „tvarkosi“ FSB pareigūnai, teigia štabas.

Štabas patvirtino, kad spalio 29 d. per puolimą Zaporižios srityje buvo sunaikinti Rusijos amunicijos sandėliai.

Ukrainos pajėgos sunaikino penkis karinės technikos vienetus, nukovė 30 rusų karių ir mažiausiai 100 sužeidė.

JAV susirūpinusios dėl galimo Irano raketų tiekimo Rusijai

19:27

Baltieji rūmai antradienį pareiškė, kad Iranas dalyvauja žudant ukrainiečius, tiekdamas Rusijai dronus jos pradėtam karui, ir sakė esą susirūpinę, kad Teheranas Maskvai taip pat gali siųsti raketas.

Ginkluodamas rusus Irano režimas „dalyvauja žudant nekaltus ukrainiečius“, sakė Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo atstovas Johnas Kirby.

„Iš esmės tai yra Teherano režimas, kuris atvirai ir noriai prisideda prie nekaltų ukrainiečių žudymo Ukrainos teritorijoje“, – pareiškė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Atakos Mykolajive lapkričio 1-ąją padariniai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Atakos Mykolajive lapkričio 1-ąją padariniai

J.Kirby atkreipė dėmesį į tai, kad Iranas tiekia Rusijai atakos dronus, kurie pastarosiomis savaitėmis buvo naudojami siekiant pakenkti Ukrainos infrastruktūrai.

Tačiau jis nepatvirtino pranešimų, kad Teheranas taip pat gali siųsti trumpojo nuotolio balistines raketas į Rusiją.

„Mes tebesame susirūpinę dėl Irano galimybės aprūpinti Rusiją raketomis „žemė-žemė“, – žurnalistams sakė J.Kirby.

„Kol kas tai nepasitvirtino, tačiau mums tai kelia susirūpinimą“, – sakė jis.

Trečiadienį neplanuojama plukdyti ukrainietiškų grūdų prikrautų laivų

18:52

Trečiadienį Juodąja jūra neplanuojama plukdyti ukrainietiškų grūdų prikrautų laivų, pranešė tarpininkaujant Turkijai ir Jungtinėms Tautoms sudaryto susitarimo įgyvendinimą prižiūrintis Stambule įsikūręs Jungtinis koordinavimo centras (JCC).

„JT Jungtinio koordinavimo centro sekretoriatas praneša, kad Ukrainos, Turkijos ir Jungtinių Tautų delegacijos susitarė lapkričio 2 dieną neplanuoti jokio laivų judėjimo pagal Juodosios jūros grūdų iniciatyvą“, – sakoma antradienį paskelbtame pranešime, turint omenyje liepos mėnesį sudarytą susitarimą.

Išsamiau skaitykite ČIA.

„Forbes“: pirmadienio masinis raketų išpuolis Rusijai kainavo apie 760 mln. dolerių

18:42 Atnaujinta 20:45

Spalio 31 d. surengtos masinės raketų ir bepiločių orlaivių atakos prieš Ukrainą ir šalies infrastruktūrą Rusijai kainavo apie 760 mln. dolerių, skaičiuoja „Forbes“.

Kaip rašo forbes.ua, buvo paleistos šių tipų raketos: 55 sparnuotosios raketos X-101, 22 priešlėktuvinės raketos S-300, viena X-59 aviacinė raketa ir penki įvairių tipų bepiločiai orlaiviai.

Ukrainos prezidento V.Zelenskio „Facebook“ paskyros nuotr./Išlaisvintas Lymanas
Ukrainos prezidento V.Zelenskio „Facebook“ paskyros nuotr./Išlaisvintas Lymanas

„Forbes“ skaičiuoja, kad raketos X-101 kaina siekia 13 mln. dolerių, priešlėktuvinės raketos S-300 – 2 mln. dolerių, įvairių tipų bepiločių orlaivių kartu su raketa X-59 – apie 1 mln. dolerių.

Taip pat skaitykite ČIA.

Rusijai pasitraukus iš susitarimo dėl grūdų gabenimo, laivai toliau plaukia iš Ukrainos uostų

18:12

Praėjus dviejoms dienoms po to, kai karą Ukrainoje pradėjusi Rusija pranešė pasitraukianti iš „grūdų susitarimo“, Juodąją jūra iš viso praplaukė 17 laivų.

Ministerija pranešė, kad antradienį iš Čornomorsko ir Pivdenio uostų išplaukė dar trys laivai su 85 tūkst. tonų žemės ūkio produktų, du iš jų plaukia į Libiją ir Maroką. Dar du tanklaiviai, kurie gabens naftą į Jordaniją ir Rumuniją, atvyko pakrauti. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Grūdus iš Ukrainos uostų gabenantys laivai Bosforo sąsiauryje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Grūdus iš Ukrainos uostų gabenantys laivai Bosforo sąsiauryje

„JT ir Turkijai padidinus inspektavimo grupių skaičių iki 10, spalio 31 d. Jungtinis koordinavimo centras patikrino 46 laivus su 1,7 mln. tonų Ukrainos žemės ūkio produktų, kurie jau išplaukė į paskirties uostus. Bosforo sąsiauryje patikrinimo laukiančių laivų eilė sumažėjo iki 147 išplaukiančių ir įplaukiančių laivų“, – teigia ministerija.

Skelbiama, kad per tris susitarimo dėl „grūdų koridoriaus“ galiojimo mėnesius 422 laivai iš Ukrainos uostų eksportavo beveik 10 mln. tonų žemės ūkio produktų ir šis skaičius galėtų būti trečdaliu didesnis, jei Rusijos pusė nestabdytų patikrinimų proceso Bosforo sąsiauryje. 

E.Macronas žada stiprinti karinę paramą Ukrainai

18:04

Šiandien su V.Zelenskiu kalbėjęsis Prancūzijos lyderis E.Macronas teigia, kad jo šalis yra pasiruošusi kaip įmanoma greičiau padidinti karinę paramą Ukrainai, o ypač – reikalingą priešlėktuvinės gynybos stiprinimui.

Apie tai E.Macronas pranešė savo tviterio paskyroje. 

 

Į Kyjivą atvyko Jungtinių Valstijų valstybės sekretoriaus pavaduotoja

17:33

Į Kyjivą atvyko Jungtinių Valstijų valstybės sekretoriaus pavaduotoja Karen Donfried.

Apie tai pranešė JAV ambasadorė Ukrainoje Brigitte Brink.

„Nepaisant naujų Rusijos smūgių svarbiausiai infrastruktūrai, pasveikinau valstybės sekretoriaus pavaduotoją Karen Donfried, kuri atvyko į Kyjivą, kad galėtų iš ukrainiečių išgirsti, kaip Jungtinės Valstijos gali padėti Ukrainai atstatyti ir išlaisvinti teritorijas, kurios yra nuolat apšaudomos“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė ji.

D.Kuleba: Rusijos smūgiai infrastruktūrai – genocidas

17:31

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pabrėžė, kad yra formalus pagrindas Rusijos išpuolius prieš Ukrainos civilinę infrastruktūrą laikyti genocidu.

Pasak jo, ukrainiečiams elektrą ir šilumą teikiančių objektų apšaudymas kartojamas sistemingai, o Rusija nė neslepia tokių veiksmų tikslo. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Atakos Mykolajive lapkričio 1-ąją padariniai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Atakos Mykolajive lapkričio 1-ąją padariniai

„Jų pareigūnai, televizijos laidų vedėjai atvirai pripažįsta, kad jų tikslas – “įšaldyti„ Ukrainos miestus... Tyčiniai Rusijos smūgiai civilinei Ukrainos kritinei infrastruktūrai yra karo nusikaltimai. Atsižvelgiant į jų nuoseklumą ir juos lydinčius Rusijos propagandos ir pareigūnų komentarus, šie smūgiai turi būti laikomi Ukrainos žmonių genocido dalimi. 1948 m. Genocido konvencija tai aiškiai nurodo: tyčinis poveikis tam tikros grupės gyvenimo sąlygoms, siekiant fiziškai sunaikinti ją, jos dalį ar visą, yra genocidas“, – pabrėžė ministras.

Jis pažymėjo, kad Rusija vis dar nesupranta, jog toks teroras tik sustiprina ukrainiečių valią priešintis.

Kyjivo srityje tebėra 200 neatpažintų Rusijos karių kūnų

16:42

Kyjivo srityje tebėra 200 neatpažintų Rusijos karių kūnų. Apie tai pranešė Kyjivo srities policija. 

„Šiuo metu yra 200 kūnų, viskas vyksta pagal procedūrą. Kūnai palaidojami, bet su atitinkamu numeriu, jei jie nežinomi... Pagal procedūrą paimamas DNR ir įtraukiamas į duomenų bazę. Tada, jei kuris nors asmuo paprašo surasti giminaitį, paimamas DNR ir palyginamas“, – spaudos konferencijoje sakė Kyjivo srities policijos vadovas Andrijus Nebytovas.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos kariai
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos kariai

Jo teigimu, gavus tyrimų rezultatus mažėja neatpažintų palaikų skaičius, artimiesiems pranešama, kur palaidotas kūnas, jų prašymu priimamas sprendimas dėl perlaidojimo.

Ukrainos pareigūnas prašo žmonių prieš žiemą paaukoti šildytuvų ir generatorių

16:07

Ukrainos pareigūnas paprašė žmonių paaukoti Ukrainai šildytuvų ir generatorių, po Rusijos smūgių energetikos objektams šalyje ir toliau nutrūkus elektros energijos tiekimui. 

Vidaus reikalų ministerijos patarėjas Antonas Geraščenka tviteryje parašė:

„Geriausia parama Ukrainai šiandien, be ginklų, yra autonominiai elektros ir šilumos šaltiniai.

Jei turite generatorių, kurio nenaudojate arba naudojate retai – apsvarstykite galimybę padovanoti jį Ukrainai. Mūsų laukia sunki žiema, bet mes nugalėsime“, - rašė jis.

Pastarosiomis savaitėmis Kremlius viena po kitos oro antskrydžių bangomis atakavo Ukrainos kritinę infrastruktūrą – žmonės liko be elektros, šilumos ir vandens.

Pirmadienį didelėse Kyjivo dalyse buvo nutrauktas elektros ir vandens tiekimas po to, kai Rusijos smūgiai smogė svarbiausiai infrastruktūrai sostinėje, Charkive ir kituose miestuose.

Atakų serija, atrodo, buvo akivaizdus kerštas už, Maskvos teigimu, savaitgalį įvykdytą Ukrainos ataką prieš jos Juodosios jūros laivyną.

A.Geraščenka pridūrė, kad norintys juos paaukoti turėtų kreiptis į savo Ukrainos ambasadą.

Ukrainos gynybos ministerija: Iranas šį mėnesį Rusijai atsiųs daugiau kovinių bepiločių orlaivių

16:02

Iranas lapkričio pradžioje planuoja išsiųsti į Rusiją daugiau kaip 200 kovinių bepiločių orlaivių partiją, teigiama Ukrainos gynybos ministerijos pranešime.

Gynybos ministerijos žiniomis, tarp šių bepiločių orlaivių bus „Shahed-136“, „Mohajer-6“ ir „Arash-2“ koviniai bepiločiai orlaiviai, kurie „bus pristatyti per Kaspijos jūrą į Astrachanės uostą“. Bepiločiai orlaiviai bus atgabenti išardyti, o Rusijos pajėgos juos surinks ir perdažys rusiškais ženklais, ypač „Geranium-2“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Numušto drono „Shahed-136“ nuolaužos Kyjive
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Numušto drono „Shahed-136“ nuolaužos Kyjive

Praėjusį mėnesį aptikti Irano kamikadzių dronai sukėlė didžiulį pasipiktinimą dėl Irano dalyvavimo konflikte. Nuo rugsėjo 13 d. Ukrainos gynybos pajėgos numušė daugiau kaip 300 Irano kovinių dronų, pranešė Gynybos ministerija.

 

Eurokomisarė: ES yra pasirengusi tiekti Ukrainai elektros energiją

15:41

Europos Sąjungos šalys yra pasirengusios tiekti Ukrainai elektros energiją, jei jos pritrūktų dėl Rusijos raketų atakų, ir šiuo metu dirbama, kad būtų padidinti pajėgumų limitai, interviu agentūrai Ukrainos naujienų agentūrai „Unian“ sakė už energetiką atsakinga Europos Komisijos narė Kadri Simson.

„Turime būtinas sąlygas, kad ES galėtų tiekti elektros energiją Ukrainai. Pirmąjį žingsnį žengėme kovo mėnesį, kai per dvi savaites sinchronizavome Ukrainos elektros energijos tinklą su kontinentinės Europos tinklu, o tuo daugelis abejojo“, – sakė ji.

Pasak K.Simson, elektra gali būti perduodama abiem kryptimis. Tai reiškia, kad Ukraina gali ir eksportuoti, ir importuoti elektros energiją iš ES.

„Akivaizdu, kad šalys, kurios galėtų parduoti Ukrainai elektros energiją, yra jos artimiausios kaimynės. Kiekiai, kuriuos jie galėtų užtikrinti, yra ribojami iki Europos ENTSO-E tinkle sutartų prekybos pajėgumų. Mes ir toliau glaudžiai su jais bendradarbiaujame, kad ši riba būtų padidinta“, – paaiškino komisarė.

Donecko gubernatorius: Bachmute žuvo vienas žmogus

15:30

Vienas žmogus žuvo ir du buvo sužeisti praėjusią naktį Bachmute – mieste, kuris yra apgultas dėl savo strategiškai svarbios vietos Ukrainos pramoniniame Donbaso centre, „Telegram“ pranešė Donecko srities gubernatorius Pavlo Kyrylenka.

Rusijos pajėgos taip pat sudavė du raketų smūgius Kramatorsko miestui, iš viso į pramoninę zoną buvo nukreipta keturiolika raketų, sakė P.Kyrylenka. Informacijos apie nukentėjusiuosius ir pažeistą infrastruktūrą iš Kramatorsko kol kas nėra.

Apšaudant Očeretyno bendruomenės kaimų pakraščius buvo pažeistos elektros linijos, o reidai Kurachovo kaimų pakraščiuose sugriovė privatų namą.

Tuo tarpu Rusijos pajėgos sugriovė keturis namus Kurdiumykos gyvenvietėje, dar vieną apgadino, o Nelipiykos gyvenvietėje nužudė galvijus.

„Būti Donecko srityje pavojinga, – perspėjo jis. – Laiku evakuokitės.“

V.Zelenskis surengė „itin svarbų“ pokalbį su E.Macronu dėl sunaikintos energetikos infrastruktūros

14:56

Volodymyras Zelenskis sakė, kad su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu turėjo „itin svarbų ir produktyvų pokalbį“ apie sugriautų Ukrainos energetikos objektų atstatymą.

Nors nėra jokių detalių apie tai, kas buvo sutarta, pokalbyje kalbėta apie pažeistos Ukrainos energetikos infrastruktūros atkūrimą ir gynybos pajėgumų stiprinimą.

 

Generalinis štabas: per parą nukauta 650 rusų karių

14:54

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas teigia, kad per pastarąją parą šalyje žuvo apie 650 rusų karių.

Skelbiama, kad didžiausius nuostolius priešas patyrė Avdijivkos ir Bachmuto kryptimis.

 

R.T.Erdoganas: grūdų eksporto iš Ukrainos klausimą galima išspręsti

14:25 Atnaujinta 17:37

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas antradienį Rusijos vadovui Vladimirui Putinui telefonu pareiškė esąs „įsitikinęs“, kad grūdų eksporto iš Ukrainos klausimas gali būti išspręstas.

Prezidentai kalbėjosi kelios dienos po to, kai Rusija pareiškė stabdanti savo dalyvavimą tarpininkaujant Turkijai ir Jungtinėms Tautoms pasiektame susitarime, pagal kurį leidžiama eksportuoti grūdus iš Ukrainos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Recepas Tayyipas Erdoganas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Recepas Tayyipas Erdoganas

R.T.Erdoganas sakė esąs tikras, kad būtų galima rasti išeitį iš grūdų krizės „remiantis konstruktyviu požiūriu“, pareiškė Turkijos prezidentūra.

Jis sakė, kad šio klausimo išsprendimas taip pat galėtų paskatinti atnaujinti derybas dėl paliaubų tarp Rusijos ir Ukrainos.

Plačiau skaitykite ČIA.

Kremlius kaltina JK vadovavus sprogimams „Nord Stream“ dujotiekiuose ir juos koordinavus

14:17

Kremlius antradienį apkaltino Jungtinę Karalystę vadovavus sprogimams „Nord Stream“ dujotiekiuose ir juos koordinavus.

„Mūsų žvalgybos tarnybos turi duomenų, kad britų kariniai specialistai vadovavo išpuoliui ir jį koordinavo“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Yra įrodymų, kad Britanija yra įsitraukusi į sabotažą, teroristinį išpuolį prieš gyvybiškai svarbią energetikos infrastruktūrą, ne tik Rusijos, bet ir tarptautinę“, – tvirtino jis.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Dujų nuotekis
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Dujų nuotekis

D.Peskovas nepateikė jokių detalių, tačiau pabrėžė, kad Vakarai turėtų „atidžiai“ išanalizuoti Maskvos informaciją.

Plačiau skaitykite čia.

Kyjive lankosi energetikos eurokomisarė K.Simson

14:11

Kitą dieną po to, kai Rusijos raketos smogė hidroelektrinėms ir kitai svarbiai energetikos ir vandens infrastruktūrai visoje Ukrainoje, dėl ko dideli Kyjivo rajonai liko be elektros ir vandens, sostinėje lankosi Europos Sąjungos energetikos komisarė Kadri Simson, kad padėtų padidinti paramą Ukrainos energetikos sektoriui.

 

Vakarų pareigūnai: Iranas ruošiasi siųsti Rusijai papildomų ginklų, įskaitant balistines raketas

13:45

Iranas ruošiasi nusiųsti Rusijai apie 1000 papildomų ginklų, įskaitant trumpojo nuotolio balistines raketas „žemė-oras“ ir daugiau atakos bepiločių lėktuvų, kad juos panaudotų kare prieš Ukrainą, CNN sakė atidžiai Irano ginklų programą stebinčios Vakarų šalies pareigūnai.

Ši siunta atidžiai stebima, nes tai būtų pirmas atvejis, kai Iranas siunčia Rusijai pažangias tikslaus valdymo raketas, kurios galėtų suteikti Kremliui didelį postūmį mūšio lauke.

„Scanpix“/AP nuotr./Irano raketos
„Scanpix“/AP nuotr./Irano raketos

Pasak pareigūnų, paskutinė Irano ginklų siunta Rusijai buvo apie 450 bepiločių orlaivių, kuriuos rusai jau panaudojo Ukrainoje. Ukrainos pareigūnai praėjusią savaitę sakė, kad jie numušė daugiau kaip 300 Irano dronų.

Ši nauja numatoma siunta reikštų, kad Irano parama Rusijos karo veiksmams gerokai padidės. Nors tikslus laikas, kada siunta pasieks Rusiją, nėra aiškus, pareigūnai mano, kad ginklai tikrai bus pristatyti iki metų pabaigos.

Plačiau skaitykite čia.

Už įrašus apie karą Ukrainoje – 2 mln. rublių bauda „Wikipediai“

12:40

Rusijos teismas antradienį skyrė „Wikipedia“ savininkui „Wikimedia Foundation“ 2 mln. rublių (32 500 eurų) baudą už straipsnius, susijusius su karu Ukrainoje, agentūrai „Reuters“ pranešė fondo Rusijoje vadovas.

Stanislavas Kozlovskis sakė, kad bauda skirta už tai, kad nebuvo ištrinti įrašai, kuriuos Rusija pareikalavo pašalinti. Jis teigė, kad fondas pateiks apeliaciją.

Du straipsniai rusų kalba vadinosi „Ukrainos civilių gyventojų nesmurtinis pasipriešinimas vykstant Rusijos invazijai“ ir „Rusijos 2022 m. invazijos į Ukrainą vertinimai“.

Balandžio 26 d. Rusijos teismas už panašius nusižengimus „Wikimedia Foundation“ skyrė 5 mln. rublių baudą.

JCC: iš Ukrainos uostų išplaukė trys grūdų prikrauti laivai

12:28

Iš Ukrainos uostų antradienį išplaukė trys grūdų prikrauti laivai, pranešė tarpininkaujant Turkijai ir Jungtinėms Tautoms sudaryto susitarimo įgyvendinimą prižiūrintis centras.

„Dėl šių laivų judėjimo susitarė Ukrainos, Turkijos ir JT delegacijos... Rusijos delegacija buvo informuota“, – naujienų agentūrai AFP sakė Stambule įsikūręs Jungtinis koordinavimo centras (JCC).

Rusija šeštadienį pareiškė stabdanti savo dalyvavimą tarpininkaujant Turkijai ir JT pasiektame susitarime, pagal kurį leidžiama eksportuoti grūdus iš Ukrainos, ir apkaltino Ukrainą dronų atakomis prieš jos laivus okupuotame Kryme.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Ukrainos grūdus plukdantis laivas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Ukrainos grūdus plukdantis laivas

Kyjivas Kremliaus kaltinimus pavadino „melaginga dingstimi“.

Tuo metu Rusijos kariuomenė apkaltino Jungtinę Karalystę padėjus Ukrainai planuoti dronų ataką prieš jos Juodosios jūros laivyną aneksuoto Krymo Sevastopolio uoste. Londonas šiuos kaltinimus atmeta.

Rusijai sustabdžius dalyvavimą susitarime, vėl kilo nerimas, kad pasaulyje gali pritrūkti maisto, nes grūdų susitarimas yra itin svarbus siekiant sušvelninti karo sukeltą pasaulinę maisto krizę.

Visgi keli ukrainietiškų grūdų pakrauti laivai pirmadienį vėl pasinaudojo jūrų koridoriumi.

Kremlius savo ruožtu pareiškė, kad tolesnis susitarimo vykdymas Rusijai nedalyvaujant būtų „pavojingas“.

Nugriaudėjo sprogimai Volnovachos rajone, sunaikinta kadyrovcų slėptuvė

12:24

Antradienį sprogimai nugriaudėjo viešbutyje „Achtamar“ prie Mariupolio-Donecko greitkelio netoli Volnovachos miesto, pranešė Mariupolio mero patarėjas Piotras Andriuščenka.

„Apie Volnovachą. Mūsų šaltiniai teigia, kad buvo smogta viešbučiui „Achtamar“, esančiam prie Mariupolio-Donecko greitkelio, kur įsikūrę kadyrovcai. Buvo sunaikinta apie 10 karinės įrangos vienetų. Tikimės, kad oficialiose Ukrainos generalinio štabo ataskaitose aukų skaičius gerokai padidės“, – pranešė jis.

Mero patarėjas taip pat parodė atakos vietos nuotrauką.

P.Andriuščenka taip pat pažymėjo, kad po sprogimų okupantų propagandistai ėmė tvirtinti, kad neva buvo užpultas civilinis kelias Mariupolis-Doneckas. 

„Visiškas melas. Keliu iš Mariupolio į Donecką kasdien gabenama karinė įranga. Tiek iš Rusijos (per kelią Novoazovskas-Mariupolis), tiek iš Krymo pusės“, – pridūrė P.Andriuščenka.

Rusai paleido 14 raketų į Kramatorską

12:00

Antradienio naktį rusai apšaudė Kramatorską. Okupantai į miestą paleido 14 raketų, pranešė Kramatorsko meras Oleksandras Hončarenka.

Pasak jo, raketos smogė miesto pramonei. Laimei, žmonių aukų nebuvo.

„Per naktį į Kramatorsko pramonę pataikė keturiolika raketų. Aukų nėra“, – pranešė O.Hončarenka.

Okupantai pradeda vežti vaikus iš Melitopolio į Rusiją

11:57

Melitopolio okupantai paskelbė atostogas ir veža ukrainiečių vaikus į įvairius Rusijos regionus.

Apie tai pranešė Melitopolio meras Ivanas Fiodorovas, skelbia „Unian“.

„Deja, šiandien Melitopolio teritorijoje rašistai vykdo tikrą terorą, pradedant nuo to, kad tyčiojasi iš mūsų vaikų: nuo vakar Melitopolyje rašistai paskelbė atostogas, o mūsų vaikus bando išvežti į Krymą, Krasnodarą ar kitus Rusijos Federacijos regionus. Jie jau taikė šią praktiką kitose okupuotose teritorijose, pavyzdžiui, išvežė 300 vaikų iš Enerhodaro, Kamjankos ir iki šiol jų negrąžino, o tik atėjo pas tėvus žieminių drabužių“, – sakė I.Fiodorovas.

Pasak jo, mieste masiškai įvedama karinė cenzūra: jei anksčiau okupantai ribojo naudojimąsi ukrainietišku internetu, mobiliuoju ryšiu, televizijos ir radijo transliacijomis, tai dabar jie jau draudžia naudotis ukrainietiškais leidėjais ir žinučių kanalais mobiliuosiuose telefonuose.

„Jie tiesiog sustabdo žmones gatvėse ir, jei randa ukrainietišką turinį, išrašo baudą, o jei tai kartojasi, išveža prevenciniams pokalbiams arba į komendantūrą, arba į karinius dalinius“, – sakė meras.

I.Fiodorovas pažymėjo, kad operatyvinė padėtis mieste tik blogėja, nes laikinai okupuotą Melitopolį rašeivos laiko savo administraciniu ir logistikos centru.

„Nuo vakar matome, kad vienoje iš užgrobtų įmonių jie stato betoninius stulpus ir tai daro būtent tam, kad „apsaugotų“ mūsų miestą, kurį užgrobė prieš 8 mėnesius. Melitopolio svarba okupantams šiandien didesnė ir dėl to, kad būtent iš Melitopolio apylinkių apšaudoma Zaporižia“, – sakė miesto meras.
 

Britų ekspertas: Rusija perkelia „geresnes pajėgas“ į Chersoną, nes kova pietuose „intensyvėja“

11:52

Buvęs Jungtinės Karalystės gynybos štabo viršininkas, generolas lordas Ričardas Dannattas naujienų kanalui „Sky News“ sakė, kad Rusija, atrodo, perkelia labiau patyrusius karius į pietinį Chersono regioną, kur kovos intensyvėja.

„Įdomu pažvelgti į mūšio lauką, nes kova aplink Chersoną intensyvėja.

Atrodo, kad rusai perkėlė dalį savo geresnių karių ginti Chersono. Jei jis būtų prarastas, tai būtų didelis pralaimėjimas ir didelė gėda Putinui. Chersonas yra vienintelis didelis miestas, kurį jam kol kas pavyko užimti“, – sakė generolas.

Lordas R.Dannattas pridūrė, kad Vladimiras Putinas toliau daro spaudimą Ukrainos žmonėms, taikydamasis į ypatingos svarbos infrastruktūrą. 

Pirmadienį raketų ugnis smogė vandens ir elektros tiekimo įrenginiams didžiuosiuose miestuose ir nutraukė 80 proc. Kyjivo vandens tiekimo. 

„Mes matome nuolatinius išpuolius prieš pagrindinę nacionalinę infrastruktūrą ir, žinoma, tai dabar daro poveikį žmonėms, laukiantiems eilėse prie vandens.

Labai smarkiai nukentėjo elektros tiekimas, o tai atsiliepia siurblinėms, tada ima trūkti vandens.

Bet jei [Putinas] mano, kad palauš Ukrainos žmonių valią, manau, kad dauguma komentatorių – visi komentatoriai – sutiks, kad tai tiesiog neveiks. 

Ukrainiečiai yra labai atsidavę, jų kariai yra atsidavę mūšio lauke – ir jų civiliai gyventojai yra atsidavę savo miestuose ir miesteliuose“, – kalbėjo buvęs britų gynybos štabo vadas.

TATENA pradėjo nepriklausomą tyrimą dėl Rusijos pareiškimų apie nešvarią bombą Ukrainoje

11:46

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) pirmadienį pranešė, kad pradėjo patikrinimus Ukrainoje, siekdama „nepriklausomai patikrinti“ Rusijos kaltinimus, esą Kyjivas gamina vadinamąsias nešvarias bombas.

TATENA inspektoriai „pradėjo ir netrukus baigs tikrinimo veiklą dviejose vietose Ukrainoje“, sakoma agentūros pareiškime.

AFP/„Scanpix“ nuotr./TATENA generalinis direktorius Rafaelis Grossi
AFP/„Scanpix“ nuotr./TATENA generalinis direktorius Rafaelis Grossi

TATENA generalinis direktorius Rafaelis Grossi sakė, kad vėliau šią savaitę pateiks „savo pirmines išvadas dėl naujausios patikrinimo veiklos abiejuose objektuose“, priduriama pareiškime.

Patikrinimai atliekami gavus raštišką Ukrainos vyriausybės prašymą atsiųsti TATENA komandas.

Plačiau skaitykite čia.

Rusija: apie saugumo garantijas Juodojoje jūroje plaukiojantiems grūdų laivams negali būti nė kalbos

11:34

Pirmadienį vakare Vladimiras Putinas pareiškė, kad atnaujinti smūgiai Ukrainos energetikos infrastruktūrai „iš dalies“ buvo atsakas į tariamas dronų atakas Kryme.

Ukraina neprisiėmė atsakomybės už dronų smūgius Rusijos Juodosios jūros laivynui Kryme, tačiau Maskva apkaltino Kyjivą prisidėjus.

Atsakydama į tai Rusija pasitraukė iš gyvybiškai svarbaus susitarimo, pagal kurį iš Juodosios jūros uostų leidžiama eksportuoti ukrainietiškus grūdus. Jis turėjo baigtis lapkričio 19 d.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos grūdai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos grūdai

Pirmadienį judėjimas buvo atnaujintas, tačiau Rusijos gynybos ministerija pirmadienį vakare pareiškė, kad apie saugumo garantijas šiems laivams „negali būti nė kalbos“.

Rusija apkaltino Ukrainą, kad ji grūdų koridorių naudoja „kariniais tikslais“.

Kaip tokio sprendimo priežastį ministerija nurodė tariamus dronų smūgius šeštadienį Sevastopolyje, Kryme.

Rusija pabrėžė, kad ji ne „pasitraukia“ iš Juodosios jūros grūdų iniciatyvos, o „nutraukia jų veikimą“.

Ukrainos URM: Rusija turėtų būti pašalinta iš G20

11:27

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai antradienį pareiškė, kad Rusija turėtų būti pašalinta iš 20 didžiausių ekonomikų grupės, o Prezidento Vladimiro Putino kvietimas į kitą mėnesį Balyje vyksiantį G20 aukščiausiojo lygio susitikimą turi būti atšauktas.

„Putinas viešai pripažino davęs įsakymą suduoti raketų smūgius Ukrainos civiliams gyventojams ir energetikos infrastruktūrai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė atstovas spaudai Olehas Nikolenka.

„Su krauju suteptomis rankomis jam neturi būti leista sėsti prie stalo su pasaulio lyderiais. Putino kvietimas į Balio aukščiausiojo lygio susitikimą turi būti atšauktas, o Rusija pašalinta iš G20“, – rašo O.Nikolenka.

Analitikai: smūgiais į energetikos infrastruktūrą Rusijos pajėgos siekia susilpninti Ukrainos valią kovoti

11:25

Pirmadienį Rusijos pajėgos surengė dar vieną masinių raketų smūgių bangą, nukreiptą į svarbiausią Ukrainos infrastruktūrą visoje šalyje. Anot Jungtinių Amerikos Valstijų Karo tyrimų instituto (ISW) analitikų, taip Rusijos pajėgos greičiausiai siekė susilpninti Ukrainos valią kovoti krentant oro temperatūrai.

Taip pat, rašo analitikai, Rusijos pareigūnai vėl pakeitė nuomonę dėl pavojaus, kad Ukrainos pajėgos sunaikins Kachovkos užtvanką, ir nurodė evakuoti vietoves, kurios gali būti užlietos.

„Nėra jokio scenarijaus, pagal kurį Ukrainai būtų naudinga sugriauti užtvanką, todėl tokia retorika greičiausiai siekiama paspartinti evakuaciją ir suteikti informacinę priedangą Rusijos pasitraukimui iš vakarinio kranto“, – rašo analitikai.

„Tikėtina, kad Rusijos pajėgos toliau perkelia karius ir karinę techniką per Dnipro upę, tikėdamosi ukrainiečių žygių link Chersono miesto“, – rašoma kasdieninėje ISW analizėje.

Ekspertai taip pat teigia, kad grupuotės „Wagner“ finansuotojas Jevgenijus Prigožinas toliau stengiasi didinti savo statusą tarp Rusijos elito ir savo buvimą Sankt Peterburge, puldamas vietos pareigūnus ir spalio 31 d. paskelbdamas apie „PMC Wagner“ centro Sankt Peterburge įkūrimą. J.Prigožinas taip pat užsipuolė „oligarchus“ ir „elitą“ už tai, kad jie gyvena patogiai ir neleidžia Rusijai visiškai mobilizuotis.

Kitos analitikų įžvalgos:

  • Rusijos šaltiniai toliau tvirtino, kad Ukrainos kariuomenė spalio 30 ir 31 d. vykdė kontrpuolimo operacijas Charkivo srities šiaurės rytuose ir palei Svatovės-Kreminos liniją.
  • Rusijos pajėgos tęsė gynybines operacijas, o Rusijos šaltiniai pranešė, kad Ukrainos pajėgos spalio 30 ir 31 d. tęsė kontrpuolimo operacijas Chersono srityje.
  • Pranešama, kad Ukrainos užkardymo kampanija kenkia Rusijos pajėgoms, besikeliančioms per Dnipro upę.
  • Spalio 30 ir 31 d. Rusijos pajėgos tęsė antžemines atakas Bachmuto apylinkėse.
  • Rusijos šaltiniai teigė, kad spalio 30 ir 31 d. Rusijos pajėgos palaipsniui pasiekė Avdijivkos miestą, tačiau ISW negali patikrinti šių teiginių.
  • Tikėtina, kad Rusijos gynybos ministerija (MO) bando užkirsti kelią šaukimo į kariuomenę vengimui, bandydama įtikinti Rusijos gyventojus, kad rudenį šauktiniai nebus siunčiami kariauti į Ukrainą.
  • Gynybos ministerija taip pat paskelbė dalinės mobilizacijos pabaigą spalio 31 d., vykdydama Rusijos prezidento Vladimiro Putino įsakymą baigti mobilizaciją iki spalio pabaigos
  • Rusijos vietinės valdžios institucijos ir toliau yra atsakingos net už pagrindinį mobilizuoto personalo aprūpinimą, o tai rodo, kad sutelktinio finansavimo pastangos ir nekoordinuotos aprūpinimo linijos yra neveiksmingos siekiant išlaikyti modernią kariuomenę.
  • Rusijos okupacinė valdžia Chersono srityje paskelbė, kad šalia Rusijos rublių leis naudoti Ukrainos grivinas, taip parodydama, kad kelis mėnesius trukusios rublinimo pastangos Chersone žlugo.
  • Rusijos pareigūnai toliau kuria prastas sąlygas okupuotose Chersono srities dalyse, kurios, tikėtina, privers vietos gyventojus evakuotis.

Kyjive – oro pavojaus sirenos

11:08

Kyjivo miesto valdžia socialiniame tinkle „Telegram“ pranešė, kad Ukrainos sostinėje paskelbtas oro pavojaus sirenų signalas.

Britų žvalgyba: Rusija perkelia dideles balistines raketas į Baltarusiją kaip „žinią Vakarams“

11:04

Rusija tikriausiai perkėlė dideles balistines raketas į Baltarusiją kaip „žinią Vakarams“, pranešė Didžiosios Britanijos gynybos ministerija.

Gynybos ministerijos paskelbtame žvalgybos pranešime teigiama, kad Maskva turi „labai ribotas AS-24 „Killjoy“ raketų atsargas“ ir „toliau naudoja savo pažangią tolimojo nuotolio amuniciją prieš ribotos operatyvinės svarbos taikinius“.

Tačiau ji pridūrė, kad tokios ginkluotės dislokavimas Baltarusijoje suteikia Rusijai „nedaug papildomo pranašumo smogti papildomiems taikiniams Ukrainoje“.

„Tikėtina, kad Rusija dislokavo šią ginkluotę daugiausia siekdama pranešti Vakarams ir parodyti Baltarusiją kaip vis labiau įsitraukiančią į karą“, – rašoma pranešime.

Baltarusija apibūdinama kaip Rusijos „marionetė“, o abi šalys neseniai patvirtino planus dislokuoti jungtinę karinę grupę.

Iš kaimyninės Baltarusijos į Ukrainą buvo paleistos raketos, tačiau ji dar tiesiogiai neįsitraukė į konfliktą. 

„Iš vaizdų matyti, kad spalio 17 d. Baltarusijos Mačiuliškių aerodrome beveik neabejotinai stovėjo du naikintuvai MiG-31K „Foxhound“, o netoliese, apsauginiame žemės pylime, buvo laikomas didelis kanistras“, – sakoma Gynybos ministerijos pareiškime.

„Tikėtina, kad kanistras yra susijęs su iš oro paleidžiama balistine raketa AS-24 „Killjoy“ – didele amunicija, kuriai nešti pritaikytas MiG-31K variantas“, – rašoma žvalgybos pranešime.

Mažiausiai vienas žmogus žuvo per naktinį Rusijos smūgį Mykolajive

10:56

Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba patvirtino, kad mažiausiai vienas žmogus žuvo per Rusijos smūgį Mykolajive.

„Lapkričio 1 d. 00.02 val. priešas surengė raketų ataką prieš Mykolajivą. Dėl to centriniame miesto rajone kilo du gaisrai ir buvo sunaikinti privatūs gyvenamieji namai“, – sakoma „Telegram“ paskelbtame pranešime.

Pranešama, kad ugniagesiai likvidavo gaisrą 50 kvadratinių metrų ploto sandėlyje.

Taip pat ugniagesiai užgesino gaisrą penkiaaukščio gyvenamojo namo pirmame aukšte, kurio plotas 50 kvadratinių metrų. Gelbėtojai ištraukė žuvusios moters kūną iš po vieno iš sunaikintų vieno aukšto gyvenamųjų pastatų griuvėsių.

Kyjive po Rusijos smūgių atkurtas vandens ir elektros tiekimas

10:54

Ukrainos sostinėje Kyjive atnaujintas vandens ir elektros energijos tiekimas, praėjus dienai po to, kai jį nutraukė Rusijos raketų smūgiai, antradienį pranešė miesto meras.

„Vandens tiekimas į Kyjivo gyventojų namus visiškai atnaujintas.... Elektros tiekimas Kyjive taip pat atnaujintas“, – socialiniuose tinkluose pranešė Vitalijus Klyčko.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kyjivas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kyjivas

Tačiau meras teigė, kad mieste vis tiek bus planuojami elektros energijos tiekimo nutraukimai, nes „po barbariškų agresoriaus išpuolių elektros energijos sistemoje susidarė didelis deficitas“.

Plačiau skaitykite čia.

Rusija naktį paleido 40 sviedinių į Nikopolį

09:30

Per naktį į Nikopolį atskriejo 40 rusiškų sviedinių, mieste apgadinta 14 daugiaaukščių ir privačių namų, vaikų darželis, vaistinė, kirpykla, parduotuvės ir banko patalpos.

Apie tai savo „Telegram“ kanale pranešė Dniepropetrovsko srities karinės administracijos pirmininkas Valentinas Rezničenka.

„Visą naktį rusai apšaudė Nikopolio rajoną. Jie apšaudė dvi bendruomenes – Nikopolį ir Marganecą – iš „Grad“ ir sunkiosios artilerijos. Preliminariai žmonės nenukentėjo. Keturiasdešimt rusų sviedinių nukrito Nikopolyje. Mieste buvo apgadinta keturiolika daugiaaukščių ir privačių namų, vaikų darželis, vaistinė, kirpykla, parduotuvės ir banko patalpos“, – sakė jis.

V.Rezničenka taip pat sakė, kad apšaudant Marganeco bendruomenę buvo pažeista elektros perdavimo linija ir atjungta vandens tiekimo įmonės siurblinė. Daugiau kaip 40 000 šeimų liko be vandens, o daugiau kaip 10 000 – be elektros.

„Energetikai dirbo visą naktį. Ir viskas buvo sutvarkyta. Žmonės turi šviesą. Siurblinė pradėjo veikti. Netrukus vanduo grįš į namus“, – pridūrė jis.

Per parą Ukraina patyrė 50 raketų atakų ir 15 oro smūgių

09:25

Per parą priešas Ukrainai sudavė 60 raketų ir 15 smūgių iš oro, daugiau kaip 50 gyvenviečių nukentėjo nuo priešo ugnies, savo feisbuko puslapyje pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

„Per pastarąją parą priešas surengė 60 raketų ir 15 oro smūgių, daugiau kaip 45 apšaudymus iš daugkartinių raketų paleidimo įrenginių. Priešas smogė daugiau kaip 50 gyvenviečių, įskaitant Soledarą, Ugledarą, Jakovlivką, Veselę Donecko srityje“, – rašoma pranešime.

Generalinis štabas: Rusijos okupantai Pietų Ukrainoje prievarta iškeldina žmones iš jų namų

09:18

Rusijos okupantai Kachovkoje ir Novočernomorėje prievarta iškeldina žmones iš jų namų, savo feisbuko puslapyje pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

„Okupantai prievarta iškeldina civilius gyventojus. Pavyzdžiui, Chersono srities Kachovkos mieste, Dniepro upės pakrantėje, gyvenantys piliečiai prievarta iškeldinami iš savo namų“, – rašoma pareiškime.

Be to, rusų okupantai aplink civilių gyventojų namus įrengia inžinerinius įtvirtinimus ir minų sprogimo užtvaras.

„Skadovskio rajono Novočernomorės kaime Rusijos kariškiai psichologiškai ir fiziškai spaudžia civilius gyventojus. Jie išvaromi iš savo patalpų. Taip atlaisvintuose namuose planuojama apgyvendinti gyventojus“, – teigė Generalinis štabas.

Ukrainos pajėgos taikliai atakavo rusų būrį netoli Snihurivkos

09:13

Ukrainos ginkluotosios pajėgos taikliai atakavo rusų okupantų būrį netoli Snihurivkos.

Apie tai savo „Facebook“ puslapyje pranešė Operacinė vadovybė „Pietūs“.

„Mūsų karinė aviacija taikliai atakavo okupantų susitelkimą priešo tvirtovėje netoli Snihurivkos Mykolajivo srityje. Gynybos pajėgų artileristai ir raketų paleidėjai visą dieną smogė į priešo pozicijas ir priešo pajėgų susitelkimo vietas. Atlikta apie 180 šaudymo misijų. Priešo kariuomenę sumažino 21 rašistu. Demilitarizuota viena karinė transporto priemonė ir minosvaidis. Kiti priešo nuostoliai toliau tiriami“, – rašoma pranešime.

Naktį Poltavoje aidėjo sprogimai, danguje pastebėti dronai

09:06 Atnaujinta 09:10

Antradienio naktį Poltavoje pasigirdo sprogimai.

Apie tai savo „Telegram“ kanale pranešė Poltavos srities karinės administracijos pirmininkas Dmytro Luninas.

„Priešiški bepiločiai orlaiviai virš Poltavos srities. Trys iš jų buvo numušti“, – rašė karinės administracijos pirmininkas.

Vėliau jis papildė, kad keturi Rusijos bepiločiai orlaiviai nukrito ant civilių taikinių. 

„Įvykio vietoje dirba gelbėtojai, kurie tramdo gaisrą, preliminariai nėra nukentėjusiųjų“, – pažymėjo D.Luninas.

Rusijos pareigūnai išplėtė evakuacijos zoną Chersone

08:28

Pirmadienio vakarą Ukrainos pietinėje Chersono srityje Rusijos paskirti pareigūnai pranešė, kad išplečia evakuacijos zoną toliau nuo Dnipro upės.

Rusijos remiamo regiono, kurį iš dalies yra okupavusios Rusijos pajėgos, vadovas Vladimiras Saldo „Telegram“ žinutėje teigė, kad jis praplečia teritoriją, kuriai taikomas įsakymas evakuoti civilius gyventojus, dar 15 km, kad ji apimtų dar septynias gyvenvietes, rašo „The Guardian“.

Raketų atakos nutraukė elektros tiekimą 270 000 namų Kyjive

08:25

Ukrainoje pirmadienį po dar vienos Rusijos raketų smūgių bangos svarbiausiai infrastruktūrai buvo nutrauktas elektros energijos tiekimas ir vandens tiekimas didelėje Kyjivo dalyje.

Ukrainos kariuomenės vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnas „Telegram“ pranešė, kad Rusija paleido 55 sparnuotąsias raketas ir dešimtis kitų šaudmenų į civilinius taikinius visoje šalyje, praėjus kelioms dienoms po to, kai Rusija apkaltino Ukrainą dėl dronų atakų prieš jos laivyną Juodojoje jūroje.

Prezidento patarėjas Oleksijus Arestovičius anksti antradienį bombardavimą pavadino „vienu iš masiškiausių Rusijos Federacijos kariuomenės vykdomų mūsų teritorijos apšaudymų“.

Tačiau taip pat jis pažymėjo, kad dėl pagerėjusios priešlėktuvinės gynybos „sugriovimai nėra tokie kritiški, kokie galėtų būti“.

Nors kariuomenė teigė, kad daugelis raketų buvo numuštos, ministras pirmininkas Denysas Šmyhalis sakė, kad dėl smūgių vis tiek nutrūko elektros energijos tiekimas „šimtuose“ sričių septyniuose Ukrainos regionuose.

Kyjivo meras Vitalijus Klyčko pirmadienį sakė, kad 40 proc. miesto gyventojų liko be vandens, o 270 000 namų neturėjo elektros.

Kyjivo vakaruose AFP žurnalistas pamatė daugiau kaip 100 žmonių su tuščiais plastikiniais buteliais ir talpyklomis, laukiančių vandens iš parko fontano.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė: „Užuot kovojusi mūšio lauke, Rusija kovoja su civiliais“.

Nukentėjusi Ukrainos energetikos infrastruktūra bus remontuojama naudojant įrangą iš 12 šalių, sakė D.Kuleba atskirame pareiškime.

Rusijos kariuomenė patvirtino, kad atliko sparnuotųjų raketų smūgius, ir sakė, kad visos jos pasiekė numatytus taikinius.

Paskutinis atnaujinimas 2022-11-01 08:25

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius