Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 10 /15:46

Ekspertas: rusai pateko į ukrainiečių spąstus ir jau ruošiasi pereiti į gynybą

Rusijos puolimas blėsta visoje fronto linijoje: nepaisant rusų noro padidinti tempą ir įvykdyti proveržį, jiems trūksta kovinių pajėgumų. Tai teigiama JAV Karo studijų instituto (ISW) ataskaitoje. Rusijos armija laikinai okupuotoje Chersono srities teritorijoje tuo metu suintensyvino „policinius“ reidus ir spaudimą ukrainiečiams, o taip pat ruošiasi žmonių „evakuacijai“ iš okupuotų pietinių Ukrainos sričių, teigia Ukrainos kariuomenės Generalinis štabas.
Rusijos atakų padariniai Bachmute
Rusijos atakų padariniai Bachmute / „Scanpix“/AP nuotr.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Praėjusį rudenį Rusijos naikintuvas virš Juodosios jūros vos nenumušė britų žvalgybinio lėktuvo „Boeing“ RC-135 „Rivet Joint“, paaiškėjo iš nutekintų Pentagono dokumentų
  • Remiantis paviešintais dokumentais, vasario pradžioje „Wagner“ darbuotojai „susitiko su Turkijos atstovais dėl ginklų ir įrangos pirkimo Turkijoje“
  • Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pripažino, kad, kalbant apie Rusijos ir Ukrainos karą, „orai dabar yra kariniai“, ir deryboms dar neatėjo laikas
  • Belgorodo srities, besiribojančios su Ukraina, kaimuose iškabintos atmintinės „kaip elgtis gyventojų evakuacijos metu“
  • Nuo Rusijos invazijos pradžios praėjusių metų vasario 24-ąją iki šių metų balandžio 9-osios ryto Ukrainoje žuvo 468 vaikai. Daugiau kaip 947 vaikai buvo sužeisti

Svarbiausias sekmadienio naujienas apie Ukrainą rasite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Karininkas: dar per anksti sakyti, kad masinės Rusijos atakos – praeitis

23:37

Grėsmė, kad Rusija vėl pradės masines raketų atakas, išlieka tol, kol nesibaigs karas Ukrainoje, rašo UNIAN.

Pasak karinio eksperto, IDF atsargos karininko Yigalo Levino, dar per anksti sakyti, kad masinės raketų atakos liko praeityje, praneša 24 kanalas.

„Akivaizdu, kad Rusija pralaimėjo žiemos karą bandydama įšaldyti ukrainiečius. Todėl jie rinksis taikinius ir galvos, kam panaudoti raketas“, – sakė jis.

Pasak jo, į kiekvieną oro antskrydį reikia žiūrėti labai rimtai.

Y.Levinas mano, kad kuo ilgiau nebus masinių raketų atakų, tuo didesnė tikimybė, kad Rusijos Federacija kaups raketų atsargas.

UNIAN primena, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų vadovybės atstovas Jurijus Ignatas sakė, kad Rusija gali surengti masinę raketų ataką prieš Ukrainą per Velykas:

„Šalis, kuri naudoja religiją kaip masinio naikinimo ginklą, šiandien aš taip vadinu Maskvos patriarchatą, gali tai padaryti per Velykas, o gali ir nepadaryti.“

Nuo pirmadienio vakaro, balandžio 10 d., Juodojoje jūroje yra viena Rusijos nešančioji raketa, kurioje įrengtos keturios raketos „Kalibr“. Operatyvinė vadovybė įspėja, kad neatmetama galimybė rengti raketų ataką.

Rusija pradėjo dažniau atakuoti aviacinėmis bombomis: generolas paaiškino, kodėl

22:40

Rusijos okupacinė kariuomenė pradėjo vis dažniau atakuoti Ukrainos gyvenvietes aviacinėmis bombomis. Karo ekspertas, generolas leitenantas Igoris Romanenko mano, kad pagrindinė šių bombų naudojimo priežastis – didelio tikslumo ir modernių raketų trūkumas.

Kaip jis pažymėjo 24 kanalo eteryje, dabar rusai neturi tiek daug raketų „Iskander-M“, jūrinių raketų „Kalibr“. Tuo pat metu antžeminių raketų „Kalibr“ yra šiek tiek daugiau. Be to, Rusijos Federacija vis dar turi pakankamai raketų „žemė-oras“ S-300, rašo UNIAN.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusiškos S-300 sistemos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusiškos S-300 sistemos

Pasak A.Romanenkos, priešas supranta, kad jam reikia nuolat daryti spaudimą, smogti Ukrainos taikiniams. Anksčiau okupantai daugiausia dėmesio skyrė atakoms prieš energetikos infrastruktūros objektus, tačiau jų planas žlugo. 

„Dabar tokių pajėgų nėra, bet jie vis tiek bando daryti spaudimą civiliams gyventojams, tačiau tam nėra raketų, todėl naudoja pigesnius ginklus – aviacines bombas“, – aiškino jis. 

Generolas pridūrė, kad rusai įsteigė aviacinių bombų gamybą. Be to, priešas naudoja eksperimentinius pavyzdžius, sveriančius iki 1,5 tonos.

„Deja, oro taikinio požiūriu mūsų priešlėktuvinei gynybai tai sudėtinga. Priešlėktuvinių raketinių sistemų ir lėktuvų galimybės neleidžia jų aptikti“, – pabrėžė A.Romanenko.

Ekspertas: rusai pateko į ukrainiečių spąstus ir jau ruošiasi pereiti į gynybą

20:42

Rusijos okupacinės kariuomenės puolimas lėtėja ir netrukus jie pereis į gynybą. Dabar rusai sutelkė savo pastangas ir iš inercijos toliau puola Marijinkos, Avdijivkos ir Bachmuto kryptimis, nurodo ekspertas, kurį cituoja UNIAN.

Kaip televizijos kanalo FREEDOM eteryje pažymėjo Karinių teisinių tyrimų centro vadovas Aleksandras Musienko, Rusijos okupantai taip pat atnaujino aktyvius puolamuosius veiksmus ties Vuhledaru Donecko srityje. Tuo pat metu nei Limanskio, nei Kupjansko kryptimis rusams nesiseka.

„Na, tiesą sakant, resursai senka, puolamasis potencialas, kurį Rusijos kariai ruošė šiam puolimui, baigiasi. Tada jie pereis į gynybą, kuriai intensyviai ruošiasi nuo balandžio pradžios“, – pabrėžė ekspertas.

Prognozuodamas tolesnę įvykių raidą fronte, A.Musienko pažymėjo, kad Bachmutas jau tapo spąstais rusams, nors jie ir patys ten rengia spąstus Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Tuo pat metu Ukraina, anot A.Musienko, vykdo milžinišką užduotį – viena vertus, sulaiko priešo veržimąsi, kita vertus, išlaiko rezervus, kurių prireiks ateityje.

„Ir tai jau yra spąstai Rusijos kariams, nes jie jau pradėjo ten perkelti desantininkus, pėstininkus ir pan. Rusijos kariuomenė bando kažkaip ištaisyti šią padėtį, todėl ir atsirado Marijinka kaip papildoma kryptis. Jie nori ištempti mūsų gynybos liniją, bet nėra tiek daug išteklių. Todėl jie jau yra Ukrainos karių spąstuose“, – apibendrino jis.

Ukraina rytiniame regione atrėmė per 20 Rusijos atakų

19:35

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pirmadienio vakarą pareiškė, kad daugiausia dėmesio skiria Rusijos pajėgų atmušimui Lymano, Bachmuto, Avdijivkos ir Marinkos regionuose rytuose.

Jis teigė, kad per pastarąją parą šiose vietovėse buvo atremta daugiau kaip dvidešimt atakų.

Rusija visoje Ukrainoje surengė 21 oro ir penkis raketų smūgius, įskaitant keturis Kramatorske iš oro gynybos sistemų S-300.

Pasak Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo, Rusija taip pat didina kontrolės punktų ir patrulių skaičių keliose okupuotose teritorijose.

Per pastarąją parą Ukrainos gynybos pajėgos teigia numušusios Rusijos sraigtasparnį Mi-24 ir šešis bepiločius orlaivius.

A.Lukašenka tikisi garantijų iš Maskvos dėl gynybos: „Matote, kad lenkai ir lietuviai pradėjo judėti mūsų kryptimi“

19:23

Aliaksandras Lukašenka pirmadienį Rusijos gynybos ministrui, kuris netikėtai apsilankė Minske, pareiškė norįs garantijų, kad Maskva apgintų jo šalį, jei ji būtų užpulta, pranešė valstybinė naujienų agentūra BelTA, kurią cituoja „Reuters“.

A.Lukašenka teigė, kad anksčiau šį klausimą aptarė su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, kuris, anot jo, sutiko su juo, kad tokios saugumo garantijos yra būtinos ir turi būti oficialiai įteisintos.

Daugiau skaitykite čia.

Ukraina numušė Rusijos sraigtasparnį ir 6 dronus

18:31

Ukrainos gynybos pajėgų aviacija balandžio 10 d. sudavė aštuonis smūgius į Rusijos karių personalo ir karinės technikos koncentracijos rajonus, praneša UNIAN.

Taip pat, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo duomenimis, raketinių pajėgų ir artilerijos daliniai smogė į rusų gyvosios jėgos, ginklų ir karinės technikos bei amunicijos koncentracijos rajonus.

Be to, Ukrainos kariai numušė rusų sraigtasparnį Mi-24 ir šešis įvairių tipų bepiločius orlaivius (du iš jų – atakos, keturi – žvalgybos).

Ukraina ir Rusija apsikeitė karo belaisviais

17:44

Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas pirmadienį pranešė, kad Kyjivas su Maskva surengė didelį apsikeitimą karo belaisviais.

Pasak pareigūno, namo į Ukrainą grįžta 100 žmonių: kariai, jūreiviai, pasieniečiai, nacionalinės gvardijos nariai.

Tarp jų yra Mariupolio, „Azovstal“ ir Hostomelio gynėjų. Kai kurie iš jų buvo sunkiai sužeisti ir serga, platformoje „Telegram“ parašė A.Jermakas, pasidalijęs vaizdo įrašu ir nuotraukomis, kur matomi grįžtantieji.

„Tai buvo nelengvi mainai, todėl esu dėkingas visai komandai, Karo belaisvių reikalų koordinavimo štabui, visiems, kurie daro tai, kas daugeliui dažnai atrodo neįmanoma. Jie atlieka savo darbą, kuris šiandien yra labai svarbus“, – sakė A.Jermakas.

„Ypač džiaugiuosi galėdamas pranešti puikią žinią apie mainus iš nelaisvės paleistų žmonių artimiesiems. Jie jau seniai laukė savo vyrų, žmonų ir tėvų namuose. Laukimas visada yra labai sunkus ir nervingas procesas, – teigė jis. – Mūsiškiai namie. Ir mes visus susigrąžinsime. Nes žmonės yra pagrindinė Ukrainos vertybė.“

Rusijos gynybos ministerija kiek anksčiau sakė, kad per mainus susigrąžino 106 žmones.

Rusijos deputatas atskleidė, kur tikimasi Ukrainos kontrpuolimo: smogti gali ir sostinei

16:47

Ukrainos kariuomenės taikinys kontratakos metu bus ne fronto linija. Pasak Rusijos Valstybės Dūmos deputato Michailo Deliagino, reikėtų tikėtis ir smūgių į Rusijos sostinę.

Pareigūnas mano, kad Ukrainos pajėgos jau parengusios planą ir atakuos trimis kryptimis. 

„Pagrindinius smūgius Ukrainos puolime Vakarai suduos ne fronte, o užnugaryje – Maskvoje, Sankt Peterburge, priefrontės regioniniuose miestuose. Mes laukiame ir išliekame ramūs“, – „Military.pravda“ sakė A.Delyaginas.

Be to, deputatas pridūrė, kad kontratakos metu Ukrainos karinė vadovybė bandys apgauti Rusiją imituodama puolimą visiškai kita kryptimi. A.Delyagino nuomone, tai bus Brianskas. Jis pažymėjo, kad taip per Antrąjį pasaulinį karą puolė Vokietija.

Ukraina anksčiau pranešė, kad išsamiausią informaciją apie kontrpuolimą žino tik keli žmonės. Svarbūs sprendimai bus priimti paskutinę akimirką.

Tuo tarpu „Wagner“ vadas Jevgenijus Prigožinas teigė, kad Ukraina kontrpuolimui parengė nuo 200 iki 400 tūkst. karių. Jis netgi patikino, kad tiksliai žino, kada Ukrainos kariai pereis į puolimą.

Pasak Karo tyrimų instituto (ISW) analitikų, kai kurių rusų reakcija į neva „nutekintus slaptus Pentagono dokumentus“ rodo, kad jie baiminasi Ukrainos kontrpuolimo.

Į Chersoną iš Rusijos grįžo dar 24 ukrainiečių vaikai, teigia valdžios institucijos

15:45

Pirmadienį namo grįžo dar 24 vaikai iš regiono, kurie buvo nelegaliai išvežti į Rusijos teritoriją, pranešė Chersono valdžia.

„Šiandien aš su jais susitikau Chersone, kad pasikalbėčiau su jais ir įteikčiau jiems gražių dovanų“, – „Telegram“ žinutėje teigė Chersono regiono karinės administracijos vadovas Oleksandras Prokudinas.

„Tai buvo viena sudėtingiausių gelbėjimo misijų. Rusai 13 valandų tardė vaikus, o vėliau privertė juos dalyvauti propagandiniame reportaže“, – sakė jis. 

Vasario ataskaitoje, kurią parengė JAV valstybės departamento remiama Jeilio humanitarinių tyrimų laboratorija „Conflict Observatory“, teigiama, kad Maskva dalyvavo kuriant platų stovyklų tinklą, kuriame vaikai buvo „politiškai perauklėjami“.

„Svarbiausia, kad dabar vaikai grįžo namo su savo šeimomis. Jie išdrįso gyventi, išdrįso vėl būti laimingi, – sakė O.Prokuduinas. - Esame dėkingi labdaros fondo „Gelbėkime Ukrainą“ savanoriams, kurie dėjo neįtikėtinas pastangas, kad išgelbėtų mažuosius ukrainiečius iš Rusijos nelaisvės.“

„Mes būtinai sugrąžinsime namo visus Rusijos neteisėtai sulaikytus ukrainiečius!“ – sakė jis, tačiau papildomų detalių apie šią naujausią „gelbėjimo misiją“ nepateikė. 

Naujausias vaikų sugrąžinimas įvyko po to, kai savaitgalį 31 ukrainiečių vaiko grupė grįžo pas savo šeimas – praėjus keliems mėnesiams po to, kai jie buvo paimti iš savo namų ir perkelti į Rusijos okupuotas teritorijas.

Kaltinimai dėl plačiai paplitusio priverstinio vaikų deportavimo iš Ukrainos į Rusiją yra Tarptautinio baudžiamojo teismo kaltinimų dėl karo nusikaltimų pagrindas, kuriais kaltinamas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir aukšto rango Rusijos pareigūnė Marija Lvova-Belova.

Ukrainos prezidento kanceliarija neseniai apskaičiavo, kad bendras prievarta iš savo namų išvežtų Ukrainos vaikų skaičius siekia mažiausiai 20 000. Kyjivas teigė, kad jau tiriama tūkstančiai atvejų. Rusija neigia, kad daro ką nors neteisėto, ir sako, kad gabena ukrainiečių vaikus į saugią vietą.

Smūgis iš oro sunaikino daugiaaukštį pastatą Avdijivkoje

15:09

Pirmadienį Rusijos pajėgos smogė Avdijivkai, „Telegram“ parašė Donecko srities karinės administracijos vadovas Pavlo Kyrylenka.

„Miestas patyrė dar vieną oro antskrydį. 

Buvo sugriautas dar vienas daugiaaukštis pastatas. Laimei, aukų nebuvo, nes visi namo gyventojai buvo laiku evakuoti. Iš viso Avdejevkoje dabar liko apie 1 800 žmonių – visi jie kasdien rizikuoja savo gyvybe“, – pabrėžė P.Kyrylenka.

Smogta Orichivui

14:39

Ukrainos prezidentūros biuro vadovas Andrijus Jermakas sakė, kad Rusijos apšaudymas smogė Orichivo miestui Ukrainos pietrytinėje Zaporižios srityje.

Per apšaudymą buvo apgadinta kepykla, tačiau apie nukentėjusiuosius nepranešama, sakė jis.

 

Rusai naktį smogė Kramatorsko kapinėms: apgadinta dešimtys kapų

14:21

Naktį rusų rusų pajėgoms sudavus smūgį Kramatorskui, visiškai sugriautas gyvenamasis namas ir dvi dešimtys kapų Kramatorsko kapinėse. 

Apie tai „Telegram“ platformoje pranešė Kramatorsko miesto taryba. Pasak jos, rusai į miestą paleido raketas. 

„Šią naktį rusai surengė raketų ataką prieš Kramatorską. Dėl apšaudymo privataus namo teritorijoje kilo gaisras, Valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos Donecko srities vyriausiasis departamentas praneša, kad dėl gaisro namas buvo sunaikintas iki pamatų“, – rašoma pranešime.

Per raketų ataką taip pat buvo smogta į vienas iš miesto kapinių, visiškai sunaikinant 20 kapų ir apgadinant dar 20 kapų.

„Kramatorskas sistemingai kenčia nuo priešo raketų smūgių, rusai neduoda ramybės net žuvusiems“, – teigė miesto taryba.

Kremlius atmeta kaltinimus dėl Maskvos dalyvavimo nutekinant informaciją iš Pentagono

13:57

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas atmetė kaltinimus, kad Maskva galėjo būti susijusi su Pentagono slaptų dokumentų nutekinimu.

Pirmadienį per eilinį pokalbį su žurnalistais paklaustas, ar Rusija arba prorusiški šaltiniai gali būti susiję su informacijos nutekinimu, D.Peskovas kritikavo, anot jo, tendenciją kaltinti Maskvą.

„Tendencija visada dėl visko kaltinti Rusiją ir dėl visko kaltinti Rusiją dabar yra paplitusi liga“, – sakė jis. 

„Reuters“/„Scanpix“/Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas
„Reuters“/„Scanpix“/Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas

D.Peskovas taip pat sakė, kad nutekinti duomenys yra „gana įdomūs“ ir kad jis negali atmesti galimybės, jog JAV galėjo klausytis savo pagrindinių sąjungininkių pokalbių.

„Faktas, kad Jungtinės Valstijos jau seniai pradėjo įvairių valstybių vadovų, ypač Europos sostinių, sekimą, ne kartą iškilo į paviršių ir sukėlė skandalingų situacijų, – sakė D.Peskovas. – Todėl to negalima atmesti.“

Nutekinti Pentagono dokumentai, kuriuose pateikiama itin slapta informacija apie JAV paramą Ukrainai ir pagrindiniams JAV sąjungininkams, pavyzdžiui, Izraeliui, buvo paskelbti internete.

JAV pareigūnai patvirtino kai kurių nutekintų dokumentų autentiškumą, kuriuose taip pat teigiama, kad JAV klausėsi pagrindinių sąjungininkių, įskaitant Pietų Korėją, Izraelį ir Ukrainą, pokalbių.

Naujausios nuotraukos iš nuniokoto Bachmuto

13:17

Maskvos remiamas pareigūnas teigia apsilankęs fronte esančiame Bachmute

13:14 Atnaujinta 13:49

 Maskvos remiamas pareigūnas pirmadienį paskelbė besilankantis fronto linijoje esančiame Ukrainos Bachmuto mieste, leisdamas suprasti, kad Rusijos pajėgos ten pasiekė reikšmingų laimėjimų.

Mūšis dėl Bachmuto yra ilgiausias ir kruviniausias Rusijos puolimo metu, o miestas įgijo didžiulę simbolinę reikšmę, nors analitikai teigia, kad jis neturi didelės strateginės vertės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Denisas Pušilinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Denisas Pušilinas

Denisas Pušilinas, Rusijos paskirtas Ukrainos rytuose esančios Donecko srities lyderis, platformoje „Telegram“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame jis matomas smarkiai apgriautame mieste.

„Čia yra mūsų Artiomovskas“, – sakė jis, pavartodamas sovietinių laikų Bachmuto pavadinimą.

„Jį išlaisvina vagneriečiai“, – pridūrė D.Pušilinas, turėdamas omenyje privačią karinę samdinių bendrovę „Wagner“, kuri yra Rusijos varomoji jėga mūšiuose šiame mieste.

Už maskuojamąjį šalmą dėvėjusio vyro matėsi sugriauti pastatai ir griuvėsiai. Atrodo, kad jis stovėjo centrinėje Laisvės aikštėje. Vaizdo įraše girdimas artilerijos garsas.

Praėjusią savaitę „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas teigė, kad grupuotė teisine prasme užėmė Bachmutą, nes, anot jo, perėmė miesto rotušės kontrolę.

Rusijos kariuomenė apie tokius laimėjimus nepranešė, o Ukraina teigė, kad toliau gina miestą.

Įtarimus, kad „Wagner“ pasiekė didelių laimėjimų, sustiprino keli Rusijos karo korespondentų pastarosiomis dienomis paskelbti vaizdo įrašai iš Bachmuto.

Vienas iš jų – Semiono Pegovo įkelti vaizdai, kuriuose jis lydimas „Wagner“ kovotojų per miesto griuvėsius važiuoja motociklu.

Rusijos gynybos ministras S.Šoigu netikėtai atvyko į Baltarusiją

13:14

Kaip skelbia Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra „Belta“, pirmadienį į šalį netikėtai atvyko Rusijos gynybos ministras Sergėjus Šoigu.

Kaip skelbiama, Vakarų nepripažįstamas Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka, Minske su S.Šoigu aptarė neseniai pasiektus dvišalius susitarimus.

„Atsisveikindami su Vladimiru Vladimirovičiumi (Putinu) po neseniai vykusių derybų sutarėme, kad jūs ir jūsų specialistai atvyksite į Baltarusiją ir mes susėsime aptarti Baltarusijos saugumo klausimų.

Žinote, aš jau kėliau šį klausimą Aukščiausiojoje Taryboje. Bet prieš tai jį aptarėme su Vladimiru Vladimirovičiumi", – kalbėjo A.Lukašenka.

A.Lukašenka pareiškė, kad Vakarų šalys nesilaikė saugumo garantijų susitarimų, kurie buvo sudaryti pagal Budapešto memorandumą.

„Kažkada po 1994 m., po garsiojo Budapešto memorandumo, kuriame visos Vakarų valstybės ir Rusija prisiekė užtikrinti visišką saugumą Kazachstanui, Ukrainai ir Baltarusijai.

„Scanpix“/AP nuotr./Sergejus Šoigu
„Scanpix“/AP nuotr./Sergejus Šoigu

Žinoma, žinote, kad visas šias sutartis, susitarimus ir deklaracijas Vakarų šalys pamynė ir jokio saugumo nėra.

Be kita ko, turėjau omenyje ekonominį saugumą. Kokio ekonominio saugumo galime tikėtis, jei jie įveda sankcijas mums, Rusijai?

Todėl iškėliau šį klausimą derybose su Rusijos prezidentu. Jis mane visiškai palaikė visose srityse.

Jis sakė, kad turime peržiūrėti visas mūsų sutartis ir susitarimus, Baltarusijos ir Rusijos susitarimus, ir pažiūrėti, kokį tarpvalstybinį teisės aktą dabar reikėtų priimti, kad būtų užtikrintas visiškas Baltarusijos saugumas“ – kalbėjo A.Lukašenka.

Plačiau skaitykite čia.

Rusija planuoja stiprinti oro gynybą virš šiaurės vakarų sienų

11:39

Rusija planuoja sustiprinti oro gynybą virš savo šiaurės vakarų sienų, kad pasipriešintų Suomijos stojimui į NATO, sakė jos oro ir kosmoso pajėgų vadas, praneša „Reuters“.

Aviacijos ir kosmoso pajėgų vyriausiojo vado pavaduotojas generolas leitenantas Andrejus Deminas taip pat sakė, kad „neabejotinai planuojamos ir bus įgyvendintos tolesnės Rusijos oro gynybos reformos“.

Pirmadienį paskelbtame interviu oficialiam gynybos ministerijos laikraščiui „Raudonoji žvaigždė“ A.Deminas sakė, kad būsimų pokyčių tikslas – „ginkluotųjų pajėgų plėtra, kuria siekiama tobulinti Rusijos Federacijos oro gynybos sistemą“.

Rusija turi bendrą 1 300 km sieną su Suomija, kuri praėjusią savaitę įstojo į NATO – tokį sprendimą paskatino Rusijos invazija į Ukrainą.

„Tokiomis sąlygomis oro gynybos pajėgos, atsižvelgdamos į padidėjusį grėsmės lygį, sprendžia valstybės sienos apsaugos klausimus šalies šiaurės vakaruose“, – sakė A.Deminas.

Ukrainos generolas pulkininkas: rusai perėjo prie „išdegintos žemės“ taktikos

11:16

Ukrainos sausumos pajėgų vadas apkaltino Rusijos karius, kad šie kovojančiame rytiniame Bachmuto mieste ėmėsi „išdegintos žemės“ taktikos, rašo „Reuters“.

„Priešas perėjo prie vadinamosios išdegintos žemės taktikos, naudotos Sirijoje. Jis naikina pastatus ir pozicijas oro smūgiais ir artilerijos ugnimi, – sakė generolas pulkininkas Oleksandras Syrskis. – Padėtis sudėtinga, bet kontroliuojama.“

O.Syrskis sakė, kad Rusijos pajėgos pasitelkia specialiąsias pajėgas ir oro desantininkų dalinius, kad padėtų pulti miestą, nes Rusijos karinės grupės „Wagner“ nariai, anot jo, išseko. Rusijos puolimas prieš Bachmutą, nedidelį miestą Donecko srityje, buvo didžiausio mūšio, kurį Maskva pradėjo 2022 m. vasario mėnesį plataus masto invazija, dėmesio centre.

Rusija žada savo kariams papildomas premijas už NATO tankų sunaikinimą

10:28

Neseniai Pentagono nutekintuose dokumentuose buvo ir informacija apie Rusijos karybos metodus. Pasak laikraščio „New York Times“, Rusijos vadovybė pažadėjo savo kariams papildomą premiją už NATO tankų sunaikinimą ar sugadinimą.

Tokia paskata buvo suteikta siekiant pakelti Rusijos grupių moralę. Ši iniciatyva yra tik viena iš daugelio paskatų okupantams užgrobti Ukrainos žemes.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai prie „M1 Abrams“ tankų
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai prie „M1 Abrams“ tankų

Ypač svarbu, kad technikos sunaikinimas ar sugadinimas būtų užfiksuotas nuotraukose ar vaizdo įrašuose, nes šių failų dėka bus vykdomos informacinės operacijos.

„Tankų sunaikinimo vaizdo įrašai bus plačiai išplatinti siekiant sumažinti Ukrainos ir Vakarų pasitikėjimą ir įtikinti Rusijos pajėgas, kad jos gali įveikti šią naują ginkluotę“, – teigiama Pentagono medžiagoje.

Nutekinti dokumentai: Ukrainai po kelių savaičių gali pritrūkti amunicijos

09:56

Remiantis neseniai nutekintais slaptais Pentagono dokumentais, Ukrainos priešlėktuvinė gynyba gali per kelias savaites pritrūkti raketų ir amunicijos, o tai gali pakeisti karo eigą, teigiama „The New York Times“.

Viename iš dokumentų, datuotame vasario 23 d. ir pažymėtame slaptumo žyma „Slaptai“, išsamiai aprašoma, kaip Ukrainos sovietmečio laikų oro gynybos sistemos S-300, esant dabartiniam jų naudojimo tempui, būtų išsekusios iki gegužės 2 d. Neaišku, ar nuo to laiko naudojimo lygis pasikeitė, rašo „The Guardian“.

Ukrainos priešlėktuvinės gynybos sistemos „Buk“, kuriomis ji remiasi kartu su S-300, kad apsaugotų svarbius objektus nuo Rusijos oro pajėgų, gali susidurti su problemomis iki balandžio vidurio, o priešakinėje fronto linijoje esančius karius sauganti priešlėktuvinė gynyba iki gegužės 23 d. gali būti „visiškai sumažinta“, teigiama dokumentuose.

V.Zelenskis pasmerkė Zaporižios miesto apšaudymą stačiatikių Verbų sekmadienį

09:52

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasmerkė Rusijos vykdytą Zaporižios miesto apšaudymą stačiatikių Verbų sekmadienį, per kurį žuvo tėvas ir jo 10 metų dukra. Moteris, žuvusiojo žmona ir motina, buvo sunkiai sužeista. 

„Jie pataikė į namą, gyvenamąjį namą. Viduje buvo trys žmonės. Vyras, moteris ir vaikas – mergaitė, jos vardas Iryna, jai šiemet būtų sukakę 11 metų. Ji žuvo. Vyras taip pat žuvo. Užuojauta... Moteris yra kritinės būklės, ligoninėje, jai teikiama medicininė pagalba.

„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

Štai kaip teroristinė valstybė praleidžia šį Verbų sekmadienį. Taip Rusija dar labiau izoliuoja save nuo pasaulio, nuo žmonijos“, – sakė V.Zelenskis.

Dauguma iš 41 milijono Ukrainos gyventojų yra stačiatikiai, kurie po savaitės švęs Velykas.

Charkivo gubernatorius Olehas Synjehubovas sakė, kad sekmadienį per apšaudymą Kupjansko mieste žuvo dar du vyrai.

Britų žvalgyba: Rusija suintensyvino Marjinkos puolimą

09:51

Per pastarąsias septynias dienas Rusija tikriausiai suintensyvino puolimą šarvuočiais aplink Donecko srities Marjinkos miestą, esantį už 20 km į pietvakarius nuo Donecko, kasdien atnaujinamoje žvalgybos informacijoje nurodė JK gynybos ministerija.

Dėl Marjinkos kovojama nuo 2014 m. ir ji iš esmės buvo sunaikinta dėl artilerijos apšaudymų. Ji kontroliuoja Donecko prieigas ir pagrindinį kelią H15.

Rusija ir toliau teikia pirmenybę operacijoms platesniame Donecko sektoriuje, įskaitant Majrinkos ir Avdijivkos rajonus, ir naudoja daug išteklių siekdama minimalios naudos, rašoma britų žvalgybos pranešime.

Remiantis „New York Times“ atlikta analize, Rusijos pažanga Rytų Ukrainoje labai sulėtėjo: šiais metais Maskva užėmė tik tris nedideles gyvenvietes ir dalį Bachmuto miesto, o iš viso pasistūmėjo penkias mylias, rašo „The Guardian“.

Dėl nutekintų Pentagono dokumentų Ukraina pakeitė karinių operacijų planus

09:46

Dėl neseniai nutekintų slaptų Pentagono dokumentų Ukraina pakeitė savo karinių operacijų planus, skelbia CNN. Leidinio teigimu, šią informaciją leidiniui pateikė šaltinis, artimas prezidentui Volodymyrui Zelenskiui.

Medžiagoje kalbama apie JAV atskleistą sąjungininkų šnipinėjimą. Nutekėjus atskleistuose dokumentuose matyti, kokiu mastu buvo klausomasi ne tik priešų, bet ir pagrindinių partnerių, įskaitant Ukrainą, Izraelį ir Pietų Korėją, pokalbių.

Šis šnipinėjimas sukėlė susirūpinimą JAV pareigūnams, kurie baiminasi pablogėjusių santykių su sąjungininkais. Be to, dabar kyla pavojus jautriems informacijos šaltiniams.

Griežtai įslaptintuose dokumentuose atskleidžiamos pagrindinės Ukrainos ginkluotės, priešlėktuvinės gynybos, dydžio ir batalionų parengties spragos lemiamu karo momentu, kai Ukrainos pajėgos ruošiasi pradėti kontrpuolimą prieš rusus. Tai vyksta tuo metu, kai Vašingtonas ir Kyjivas pradėjo plėtoti abipusiu pasitikėjimu grįstus santykius dėl dalijimosi žvalgybos informacija.

Kiti dokumentai rodo JAV infiltracijos į Rusijos gynybos ministeriją ir „Wagner“ grupuotės mastą. Informacija buvo gaunama daugiausia iš perimtų ryšių ir žmogiškųjų šaltinių, kurie dabar gali būti nutraukti arba sukompromituoti.

JAV jau pradėjo šio incidento tyrimą. JAV gynybos departamento atstovės spaudai pavaduotoja Sabrina Singh sekmadienį sakė, kad Pentagonas parėmė „tarpžinybines pastangas“ įvertinti „nutekėjimo“ poveikį.

„Gynybos departamentas toliau tikrina ir vertina socialiniuose tinkluose platinamų nufotografuotų dokumentų, kuriuose, atrodo, yra jautrios ir labai slaptos medžiagos, patikimumą. Buvo pradėtos tarpžinybinės pastangos, kuriomis siekiama įvertinti šių nufotografuotų dokumentų poveikį JAV ir mūsų sąjungininkų bei partnerių nacionaliniam saugumui“, – sakė S.Singh.

Analitikai: per stačiatikių Velykas Kremlius gali reikalauti paliaubų

09:18

Maskva gali bandyti pasinaudoti artėjančia stačiatikių Velykų švente balandžio 16 d., kad atidėtų Ukrainos kontrpuolimą ir paraginti nutraukti ugnį iš pagarbos religijai, savo kasdien atnaujinamoje ataskaitoje teigia Karo tyrimų institutas (ISW).

Kremlius pasirinktinai ragina nutraukti ugnį per religines šventes, kad paveiktų padėtį fronte. Pavyzdžiui, Kremlius atsisakė paliaubų per 2022 m. stačiatikių Velykas, „kad nesuteiktų Kyjivo nacionalistams pertraukos“ per Mariupolio mūšį.

Tikėtina, kad Kremlius atsisakė paliaubų, nes tuo metu Rusijos pajėgos vis dar turėjo iniciatyvą fronto linijose, tačiau siekė paliaubų po kelių mėnesių per stačiatikių Kalėdas, kad gautų papildomo laiko parengti Rusijos pajėgas žiemos puolimui.

Kremlius gali reikalauti velykinių paliaubų, nes tokia pauzė būtų neproporcingai naudinga Rusijos pajėgoms ir leistų joms užsitikrinti savo laimėjimus miestuose Bachmute bei pasirengti gynybai nuo Ukrainos 2023 m. pavasario kontrpuolimo, teigia analitikai.

Karščiausi taškai - Lymanas, Bachmutas, Avdijivka ir Marjinka

08:33 Atnaujinta 08:35

Karščiausios karo sritys šiuo metu yra Lymanas, Bachmutas, Avdijivka ir Marjinka. Apie tai savo rytiniame pranešime pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

Ukrainos kariuomenės duomenimis, per praėjusią parą šiose kryptyse buvo atremtos 58 priešo atakos. Lymano kryptimi okupantai nesėkmingai bandė prasiveržti į pietus nuo Dibrovos, kartu apšaudydami šiame fronto ruože esančias gyvenvietes.

Rusijos pajėgos neatsisako bandymų visiškai užimti Bachmuto miestą, dėl jo vyksta įnirtingos kovos. Rusai taip pat nesėkmingai puolė į rytus nuo Bohdanivkos ir Chromovojės gyvenviečių – čia atremta daugiau kaip 30 priešo atakų.

Donecko srityje aršiausios kovos vyksta Avdijivkoje ir Marjinkoje, kur atremta daugiau kaip 20 priešo atakų. Kaip ir kitur, priešas apšaudo visas fronto gyvenvietes, esančias jo veikimo zonoje.

Per pastarąją parą Šachtarsko kryptimi, Zaporižios ir Charkivo srityse priešo puolimų nebuvo.

Per pastarąją parą Ukrainos artilerija ir raketinės pajėgos smogė daugybei taikinių, įskaitant penkias priešo elektroninės kovos stotis, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo spaudos centras.

„Per parą raketinių pajėgų ir artilerijos daliniai smogė keturiems priešlėktuvinių raketų kompleksams, 11 gyvosios jėgos, ginklų ir karinės technikos susitelkimo rajonų, amunicijos sandėliui ir penkioms priešo elektroninės kovos stotims“, – rašoma pranešime.

Analitikai: Rusija vykdo religines represijas užgrobtoje teritorijoje

08:26

Rusija okupuotoje Ukrainos teritorijoje vykdo religinius valymus ir persekioja nepageidaujamas religines organizacijas. Apie tai ataskaitoje pranešė JAV Karo tyrimų institutas (ISW).

„Rusijos okupacinė valdžia okupuotoje Ukrainoje tikriausiai vykdo sistemingo religinio persekiojimo kampaniją“, – teigiama ataskaitoje. 

Pažymima, kad nuo invazijos pradžios okupantai Rusijos okupuotoje teritorijoje įvykdė mažiausiai 76 religinio persekiojimo aktus. Pavyzdžiui, Rusijos valdžios institucijos uždarė, nacionalizavo arba prievarta pertvarkė bent 26 maldos vietas į Kremliaus kontroliuojamą Maskvos patriarchato Rusijos stačiatikių bažnyčią, nužudė arba suėmė bent 29 dvasininkus ar religinius vadovus ir apiplėšė, išniekino arba tyčia sunaikino bent 13 maldos vietų okupuotoje Ukrainoje.

„Šie religinių represijų atvejai greičiausiai nėra pavieniai atvejai, o veikiau kryptingos kampanijos, kuria siekiama sistemingai išnaikinti „nepageidaujamas“ religines organizacijas Ukrainoje ir populiarinti Maskvos patriarchatą, dalis“, – sakė analitikai. 

Pažymima, kad okupantai daugiausia dėmesio skiria Ukrainos stačiatikių bažnyčios persekiojimui, tačiau jų taikiniu tampa ir kiti Kremliui nepageidaujami religiniai judėjimai. Ypač rusai persekioja baptistus, sekmininkus, krišnaitus, Septintosios dienos adventistus, Jehovos liudytojus, Romos katalikus, presbiterijonus, metodistus, liuteronus ir kai kuriuos musulmonų judėjimus.

ISW išskirti balandžio 9 d. karinių operacijų pokyčiai:

  • Rusijos šaltiniai su pasipiktinimu reagavo į Rusijos valdžios institucijų kaltinimus „Donbaso savanorių sąjungos“ nariui Jurijui Jevičiui dėl Rusijos pajėgų diskreditavimo.
  • „Wagner“ finansininkas Jevgenijus Prigožinas tiesiogiai kritikavo Rusijos užsienio reikalų ministerijos požiūrį į Rusijos pirmininkavimą Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai (JTST) ir pasiūlė savo darbotvarkės punktų JTST sąrašą – greičiausiai tai buvo demonstratyvus veiksmas, kuriuo siekta palaikyti savo pozicijas Rusijos ultranacionalistų bendruomenėje ir toliau netiesiogiai stengtis save pateikti kaip tinkamą Rusijos prezidentą kada nors ateityje.
  • Ukrainos jungtinio spaudos centro Tavriškės krypties vadovas pulkininkas Oleksijus Dmytraškovskis pareiškė, kad Rusijos pajėgos sutelkė 113 bataliono taktinių grupių (BTG) Zaporižios kryptimi ir 205 BTG Donecko kryptimi.
  • Rusijos pajėgos surengė ribotas antžemines atakas Kupjansko-Svatovės-Kreminos linijoje. Ukrainos Rytų pajėgų grupės atstovas spaudai Serhijus Čerevatas pareiškė, kad šiomis kryptimis įvyko septyni mūšiai.
  • Rusijos pajėgos toliau vykdė antžemines atakas Bachmute ir jo apylinkėse bei Avdijivkos-Donecko miesto linijoje. S.Čerevatas pareiškė, kad Bachmute pasirodė Rusijos oro desanto (VDV) pajėgos. balandžio 9 d. Rusijos pajėgos greičiausiai pasiekė nežymių laimėjimų pietiniame Bachmute.
  • Rusijos karinis tinklaraštininkas teigė, kad Ukrainos pajėgos vykdė žvalgybos operaciją vakarinėje Zaporižios srityje.
  • Balandžio 8 d. nepriklausomos Rusijos žmogaus teisių gynimo organizacijos „Sėdinti Rusija“ vadovė Olga Romanova teigė, kad nuteistieji rekrūtai pradėjo pasirašinėti 18 mėnesių kontraktus su Rusijos gynybos ministerija.
  • Tikėtina, kad Rusijos okupacinės valdžios pareigūnai ir toliau naudojasi medicininio perkėlimo schemomis, kad išsiųstų ukrainiečių vaikus į Rusiją. Luhansko liaudies respublikos (LNR) vadovas Leonidas Pašečnikas teigė, kad Rusijos medicinos specialistai Luhansko srityje apžiūrėjo daugiau kaip 94 000 vaikų ir kad okupaciniai pareigūnai išsiuntė tūkstančius vaikų iš Luhansko srities į Rusijos federalines klinikas, kurių dauguma greičiausiai yra Rusijoje.
Paskutinis atnaujinimas 2023-04-10 08:26

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius