TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

V.Putinas teigia, kad Afrikos arba Kinijos taikos iniciatyvos galėtų būti karo nutraukimo pagrindas

Ukrainos gynybos pajėgos daro nuolatinę pažangą pietuose ir priartėjo prie kritinės zonos Zaporižios srityje, skelbia CNN. Tuo tarpu tam, kad visa Ukrainos teritorijas būtų apsaugota nuo rusų atakų šalies karinėms oro pajėgoms reikia 10–12 „Patriot“ priešlėktuvinės gynybos raketų sistemų, sako Ukrainos prezidento kanceliarijos administracijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas.
Rusijos vadovas Vladimiras Putinas
Rusijos vadovas Vladimiras Putinas / „AP“/„Scanpix“

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Penktadienį abiem šalims buvo smogta raketomis. Rusijos smūgis pataikė į daugiabutį ir Ukrainos saugumo tarnybos pastatą Dnipro centre, o, kaip teigia Rusija, per Kyjivo pajėgų ataką Taganrofe buvo sužeista mažiausiai 14 žmonių.
  • V.Putinas penktadienį pareiškė, kad Kremlius „atidžiai“ svarsto Afrikos lyderių pasiūlymą dėl taikos Ukrainoje.
  • Jungtinės Valstijos tikisi, kad „Abrams“ tankai į mūšio lauką Ukrainoje atvyks 2023 m. rugsėjį.
  • ES keliolikai Rusijos subjektų paskelbė sankcijas dėl dezinformacijos apie karą Ukrainoje.
  • Mateuszas Morawieckis: daugiau nei 100 „Wagner“ grupės narių persikėlė arčiau Suvalkų koridoriaus. Bijoma, jog kovotojai gali persirengti pasieniečiais, kad padėtų migrantams kirsti ES sieną ar net patys apsimesti migrantais, kad patektų į Bendrijos teritoriją.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

08:19

Naujausias žinias iš Ukrainos sekite čia.

V.Putinas teigia, kad Afrikos arba Kinijos taikos iniciatyvos galėtų būti karo nutraukimo pagrindas

23:20

Pastarosiomis akimirkomis Vladimiras Putinas kalbėjosi su žurnalistais po susitikimo su Afrikos lyderiais Sankt Peterburge. 

Rusijos prezidentas kalbėjo apie karą, sakydamas, kad Maskva neatsisako derybų dėl Ukrainos ir kad Afrikos, taip pat Kinijos taikos iniciatyva galėtų būti taikos pagrindas.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos vadovas Vladimiras Putinas
„AP“/„Scanpix“/Rusijos vadovas Vladimiras Putinas

Jis pridūrė, kad paliaubas sunku įgyvendinti, kol Kyjivo kariuomenė yra puolime, o fronto linijoje neįvyko jokių „rimtų pokyčių“.

Kyjivo pajėgos „palaipsniui“ žengia į pietus

23:15

Ukrainos pajėgos toliau žengia į priekį šalies pietuose, tačiau Bachmute vis dar vyksta įnirtingi mūšiai.

Kyjivo pajėgos pasistūmėjo į priekį pietiniame rytinio miesto flange, pranešė Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Hanna Maliar.

„Pačiame Bachmuto mieste apšaudymas tęsiasi iš abiejų pusių. Priešas intensyviai šaudo, įskaitant iš didelio kalibro kulkosvaidžių, ATGM, ir yra dislokavęs stebėjimo sistemą“, – pridūrė ji. 

„Priešas aktyviai veikia Kupiansko ir Lymansko kryptimis. Šiandien buvo keli bandymai žengti į priekį, tačiau nepavyko ir patirta nuostolių“.

„Kovos tęsiasi Avdivo kryptimi. Priešas nesėkmingai bando žengti į priekį. Tačiau mūsų gynėjai nepalieka jam jokių šansų“. 

Ji pridūrė, kad pietuose, Berdiansko ir Melitopolio kryptimi, Ukrainos kariai „pamažu, bet užtikrintai žengia į priekį“. 

 

 

Okupuotame Donecke nugriaudėjo sprogimas: nukentėjo Rusijos VRM

22:32

Pasirodė filmuota medžiaga, kurioje užfiksuota, kaip sprogimas nugriaudėjo pastate, kuriame įsikūrusi Rusijos pajėgų vadovaujama Vidaus reikalų ministerija Donecke. 

Pranešama, kad vaizdo įrašą internete paskelbė vietos žurnalistas. 

Raketos taip pat pataikė į gyvenamąjį kompleksą ir Ukrainos saugumo tarnybos naudojamą pastatą centriniame Dniepro mieste, sužeisdamos devynis žmones ir padarydamos daug žalos.

Mariupolio medicinos įstaigos vyriausiasis gydytojas bus teisiamas už išdavystę

22:04

Mariupolio greitosios medicinos pagalbos įstaigos vyriausiasis gydytojas bus teisiamas už išdavystę Ukrainoje, pranešė šalies nacionalinė policija. 

Pasak jos, vyras, kurio pavardė nenurodoma, įtariamas savanoriškai bendradarbiavęs su Rusijos pajėgomis ir diskreditavęs Ukrainos kariuomenę daugybėje interviu arba „priešo propagandinėje žiniasklaidoje“. 

Jam taip pat buvo įteiktas Rusijos valstybinis apdovanojimas už „nuopelnus tėvynei“, pridūrė policija. 

„Be to, nustatyta, kad išdavikas mėgo kalbėti Rusijos televizijos kanaluose ir diskredituoti Ukrainos gynėjus, vadindamas juos “nacių kovotojais„, kaltindamas juos civilių gyventojų apšaudymu ir išsakydamas kitus Rusijos Federacijos propagandinius naratyvus“, – sakoma pareiškime. 

Jei vyras bus pripažintas kaltu, jis gali būti nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

TATENA: Zaporižios atominės elektrinės 5-asis reaktorius perjungtas į šaltąjį režimą

21:53

Liepos 29 d. Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) generalinis direktorius Rafaelis Mariano Grossi pranešė, kad Rusijos okupuotos Zaporižios atominės elektrinės (AE) penktasis reaktorius sėkmingai perjungtas į šaltojo sustabdymo režimą, kad būtų galima atlikti tik tokios būklės techninę priežiūrą.

TATENA pranešė, kad penktojo bloko pervedimas į šaltojo sustabdymo režimą, kai jis nebegamina elektros energijos, buvo atliktas liepos 28 d. rytą, praėjus trims dienoms po to, kai ketvirtasis blokas buvo pervestas į karštojo sustabdymo režimą.

Pasak TATENA, vienas iš šešių elektrinės reaktorių turi likti karšto sustabdymo režime, kad galėtų gaminti garą, kuris padeda užtikrinti branduolinę saugą Rusijos okupuotame objekte.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./TATENA atstovas prie Zaporižios atominės elektrinės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./TATENA atstovas prie Zaporižios atominės elektrinės

Tačiau, kad ir toliau būtų gaminamas reikiamas garas, o visi blokai būtų šaltai sustabdyti, o tai padeda sumažinti žmogaus sukeltos katastrofos riziką, TATENA paragino Rusijos okupuotos atominės elektrinės vadovybę įrengti išorinį katilą.

Ukraina taip pat ragino Rusijos okupuotos atominės elektrinės vadovybę perjungti visus reaktorius į šaltojo sustabdymo režimą.

Praėjus beveik pusantrų metų po to, kai 2022 m. kovą Rusija skubiai okupavo didžiausią Europoje atominę elektrinę, esančią pietrytinėje Zaporižios srityje, tebėra neaišku, ką Rusija gali toliau daryti elektrinėje.

TATENA pranešė, kad liepos 23 d. jų pastebėtos minos elektrinės perimetre liepos 27 d. vis dar stovėjo, o Rusijos pusė dar nesuteikė agentūrai galimybės patekti ant stogų ir į turbinų sales.

Birželio mėn. Ukraina išreiškė naują susirūpinimą dėl galimos avarijos elektrinėje, o aukščiausi pareigūnai perspėjo, kad Rusija įrengė elektrinėje sprogmenų ir gali surengti teroristinį išpuolį.

Užėmusi elektrinę, Rusija Zaporižios atominę elektrinę naudojo kaip karinę bazę, kurioje dislokavo karius ir įrangą.

Ukrainos karinė žvalgyba HUR anksčiau liepos mėn. pranešė, kad Rusija toliau užminuoja elektrinę. Pasak pranešimo, į atominės elektrinės teritoriją ir toliau tiekiamos minos ir sprogmenys.

 

Saudo Arabija ketina surengti Ukrainos taikos derybas

21:19

Remiantis išskirtiniu „Wall Street Journal“ pranešimu, kito mėnesio pradžioje Saudo Arabija ketina surengti Ukrainos ir kai kurių Vakarų šalių taikos derybas. 

Į susitikimą rugpjūčio 5-6 d. į Džiddą atvyks aukšto rango pareigūnai iš 30 šalių, JAV naujienų leidiniui sakė diskusijose dalyvaujantys diplomatai. 

Ukrainos ir Vakarų pareigūnai tikisi, kad šios pastangos galėtų baigtis taikos aukščiausiojo lygio susitikimu vėliau šiais metais, kuriame pasaulio lyderiai pasirašytų bendrus karo sprendimo principus, sakoma pranešime. 

Kol kas neaišku, kiek šalių dalyvaus susitikime Džidoje, tačiau tarp patvirtinusių dalyvavimą yra Jungtinė Karalystė, Pietų Afrikos Respublika, Lenkija ir ES, pranešė organizacija.

Kaip Rusija atakavo Ukrainą per pastarąją parą: penkios raketos, 19 oro smūgių ir 30 „ugnies šūvių“

20:50

Per pastarąją parą Rusija paleido penkias raketas, sudavė 19 smūgių iš oro ir 30 „ugnies šūvių“, pranešė Ukrainos gynybos ministerija. 

Naujausioje operatyvinės informacijos atnaujintoje versijoje ji teigė, kad Maskva toliau „žudo Ukrainos civilius gyventojus ir toliau ignoruoja karo įstatymus ir papročius“. 

„Per parą priešas į mūsų karių pozicijas ir gyvenvietes paleido 5 raketas, sudavė 19 smūgių iš oro ir 30 ugnies šūvių iš reaktyvinės ugnies sistemų“, – teigė ji. 

„Deja, yra aukų tarp civilių gyventojų,  nukentėjo gyvenamieji pastatai“. 

Ministerija įspėjo, kad tolesnių raketų ir oro smūgių visoje šalyje tikimybė „išlieka didelė“.

Savanoriai Ukrainos kariuomenei padovanojo 24 bepiločius orlaivius

20:40

Donecko regiono administracijos vadovas pranešė, kad savanoriai Ukrainos kariuomenei padovanojo 24 bepiločius orlaivius. 

Pavlo Kyrylenko sakė, kad šią siuntą sudarė dronai „kamikadzės“, dėl sprogimo dar vadinami savižudžiais. 

Ginklus pagamino karinės paramos projektas „Time X“. 

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ukrainos 80-os brigados karių žvalgybos operacija virš Bachmuto
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ukrainos 80-os brigados karių žvalgybos operacija virš Bachmuto

„Mūsų gynėjai dabar gavo 24 dronus, ir tai tik pradžia“, – „Telegram“ sakė P.Kyrylenko. 

„Visi supranta kokybiškų dronų svarbą fronto linijoje, todėl dedame daug pastangų, kad tokie dronai liktų fronto linijoje.“

Rusijos raketų smūgis Zaporižioje nusinešė 2 gyvybes, 1 sužeistas

20:12

Liepos 29 d. Rusijos raketa pataikė į atvirą teritoriją pietrytiniame Zaporižios mieste, žuvo du ir buvo sužeistas vienas civilis, pranešė miesto tarybos sekretorius Anatolijus Kurtjevas.

Pasak A.Kurtijevo, du žuvusieji buvo moteris ir vyras, ir pridūrė, kad į atakos vietą greitai atvyko pirmieji reaguotojai.

Buvo apgadinti daugiaaukščių pastatų, vietos švietimo įstaigos ir prekybos centro, langai, savo „Telegram“ žinutėje teigė A.Kurtijevas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos raketų smūgio Zaporižioje padariniai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos raketų smūgio Zaporižioje padariniai

Naujausias raketų smūgis Zaporižioje buvo surengtas Rusijai stiprinant išpuolius prieš civilius gyventojus vidurio rytų Ukrainoje.

Birželio 28 d. Rusijos pajėgos smogė Dnieprui, sužeisdamos devynis žmones, įskaitant du vaikus. Per ataką taip pat buvo apgadintas daugiabutis namas ir Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) būstinė.

Zaporižios srities gubernatorius Jurijus Malaško liepos 29 d. anksti ryte pranešė, kad per praėjusią parą Rusijos pajėgos surengė 46 atakas prieš 18 gyvenviečių.

Remiantis liepos 29 d. srities policijos departamento pranešimu, Rusijos pajėgos per praėjusią parą KAB valdomomis bombomis atakavo Zaporižios srities Orichivo miestą, esantį prie fronto linijos. Apie nukentėjusiuosius nepranešta.

V.Zelenskis pasidalijo žinia „šlykščiausio“ Rusijos nusikaltimo Ukrainoje metinių proga

19:41

Šiandien minimos Olenivkos kalėjimo užpuolimo metinės.

Anksčiau ukrainiečiai susirinko Kyjive prisiminti 50 per sprogimą žuvusių žmonių. 

Tuo metu šiame objekte buvo laikomi ukrainiečių karo belaisviai, o Kyjivas apkaltino Rusiją, kad ji tyčia jį sunaikino, siekdama nuslėpti blogą elgesį su jais. 

Dabar Volodymyras Zelenskis pasidalijo žinia, skirta paminėti metų sukaktį to, ką jis pavadino vienu iš „šlykščiausių ir žiauriausių Rusijos nusikaltimų“. 

„Tegul kiekvienas Rusijos praradimas būna atpildas už jos blogį ir tegul kiekvienas okupantas, kiekvienas Rusijos žudikas, visi, atsakingi už šį terorą prieš Ukrainą ir ukrainiečius, žino – kol dar gyvi – kad teisingumas nugali. Ukraina laimės“, – sakė jis.

 

Gynybos ministerija: Rusijos pajėgos siekia išlaikyti sausumos koridoriaus į okupuotą Krymą kontrolę

18:57

Rusijos pajėgos daugiausia dėmesio skiria sausumos koridoriaus į okupuotą Krymą Chersono ir Zaporižios srityse kontrolei, liepos 29 d. pranešė Gynybos ministerijos Karinės žiniasklaidos centras.

Rusija 2014 m. okupavo Krymą ir organizavo promaskvietiškus protestus bei kelių Donecko srities miestų užgrobimą, siekdama užtikrinti sausumos koridoriaus, einančio iš Rusijos pietvakarių miestų iki pat okupuoto Krymo, kontrolę.

Ukrainos karinės operacijos, kuriomis 2014 m. pavasarį buvo išvaduotas Mariupolis ir kelios kitos gyvenvietės Donecko srities pietuose, sužlugdė Kremliaus ilgus metus puoselėtą troškimą sukurti tokį koridorių.

„Scanpix“/AP nuotr./Palydovinėse nuotraukose – atakuotas Krymo tiltas
„Scanpix“/AP nuotr./Palydovinėse nuotraukose – atakuotas Krymo tiltas

Kai 2022 m. Rusija pradėjo plataus masto invaziją, jos pajėgos užėmė pietines Chersono, Zaporižios ir Donecko srities dalis, įskaitant Mariupolį, ir sukūrė sausumos koridorių iki okupuoto pusiasalio.

Karinės žiniasklaidos centras taip pat pranešė, kad Rusijos pajėgos stengiasi užkirsti kelią išpuoliams prieš savo laivyną ir įtvirtinti Juodosios ir Azovo jūrų bazes.

Tuo tarpu Ukrainos pajėgos vykdo savo vasaros kontrpuolimą mažiausiai trimis kryptimis, įskaitant du sektorius pietryčiuose, kurie potencialiai gali atkirsti sausumos koridorių į Krymą.

Didžioji dalis kontrpuolimui skirtų Ukrainos pajėgų dislokuota pietryčiuose, liepos 27 d. CNN sakė du neįvardyti JAV pareigūnai.

UNESCO misija atvyksta į Odesą pradėti žalos vertinimo

18:40

Į Odesą atvyko UNESCO misija, kuri įvertins žalą, padarytą kultūros ir religijos objektams dėl Rusijos smūgių. 

Pietinis uostamiestis pastarosiomis savaitėmis, pasibaigus Juodosios jūros grūdų sandoriui, kuris suteikė jam tam tikrą apsaugą, buvo atakuojamas. 

Praėjusią savaitę per kelis smūgius buvo apgadinta daugiau kaip 20 paminklų, įskaitant istorinę Kristaus Atsimainymo katedrą.

„Scanpix“/AP nuotr./Sugriauta Odesos katedra
„Scanpix“/AP nuotr./Sugriauta Odesos katedra

Ukrainos Aukščiausiosios Rados „Telegram“ paskyroje paskelbtame pareiškime sakoma, kad misija fiksuos Rusijos atakų padarinius.

Jame priduriama, kad Graikija planuoja „dalyvauti atkuriant architektūros paminklus“.

Rusija nukreipiamosiomis bombomis smogė Orichivo fronto linijai

18:37

Rusijos pajėgos praėjusią dieną KAB valdomomis bombomis atakavo Zaporožės srities Orichivo miestą, pranešė regiono policijos departamentas liepos 29 d.

Apie nukentėjusiuosius nepranešta, o per ataką apgadintas penkiaaukštis gyvenamasis namas ir gyvenamieji namai.

Policija nenurodė, kiek ir kokio tipo KAB valdomų bombų Rusijos pajėgos panaudojo prieš Orichivą.

Rusijos KAB „išmaniosios“ bombos – nuo KAB-250 ir KAB-500 iki KAB-1500 – gali būti valdomos lazeriu arba iš palydovo. KAB-500L, turinti didelės sprogstamosios galios kovinę galvutę, dažnai naudojama Rusijos kare prieš Ukrainą, nors buvo naudojamos kelios KAB bombų versijos.

Zaporižios srities policija pranešė, kad per pastarąją dieną Rusijos pajėgos iš viso surengė 46 atakas iš valdomų bombų, artilerijos ir daugkartinių raketų paleidimo įrenginių prieš 16 regiono gyvenviečių.

Šis pranešimas šiek tiek prieštarauja Zaporižios srities gubernatoriaus Jurijaus Malaško pranešimui, kuris liepos 29 d. rytą pranešė, kad Rusijos pajėgos per praėjusią parą surengė 46 atakas prieš 18 gyvenviečių.

J.Malaško sakė, kad rusai Orichivui smogė dviem valdomomis bombomis, tačiau nenurodė jų tipo.

Orichivas yra dažnas Rusijos atakų taikinys, nes miestelis yra Zaporižios srities pietrytinėje dalyje, netoli fronto linijos. Jis taip pat yra vienas iš Kyjivo kontrpuolimo į pietus punktų.

Vaikai pakviesti liudyti prieš Rusijos kariuomenę „diskreditavusią“ motiną

18:10

Devynerių metų mergaitė ir jos dešimtmetis brolis buvo pakviesti liudytojais baudžiamojoje byloje prieš jų motiną, kuri buvo apkaltinta „diskreditavusi“ Rusijos kariuomenę.

Lidija Prudovskaja ir du jos vaikai buvo iškviesti šiaurinės Rusijos Archangelsko srities tyrėjų duoti parodymus byloje, praneša Rusijos naujienų agentūra „Sota“. 

2022 m. L.Prudovskajai taip pat buvo pateikti administraciniai kaltinimai dėl panašių kaltinimų pasidalijus antikariniais įrašais internete. 

Kariuomenės diskreditavimas Rusijoje yra baudžiamasis nusikaltimas ir nuolat naudojamas prieš Kremliaus kritikus.

Balandžio mėnesį Rusijos valdžios institucijos pateikė prašymą apriboti tėvystės teises vienišam tėvui, nuteistam už kariuomenės diskreditavimą po to, kai jo dukra mokykloje nupiešė antikarinį piešinį.

54 metų Aleksejus Moskaliovas buvo nuteistas dvejus metus kalėti už socialinėje žiniasklaidoje paskelbtus karą kritikuojančius komentarus, o jo dukra Marija buvo atiduota į vaikų namus.

Vėliau trylikametė buvo perkelta gyventi pas motiną.

Lietuva ir Lenkija svarsto galimybę uždaryti sieną su Baltarusija

17:40

Lietuvos vidaus reikalų viceministras pareiškė, kad Lietuva ir Lenkija gali nuspręsti uždaryti sienas su Baltarusija. 

Abi šalys pareiškė, kad joms kyla didesnė grėsmė dėl to, kad Baltarusijoje, kuri yra artima Rusijos sąjungininkė, dislokuoti „Wagner“ samdinių daliniai. 

Arnoldas Abramavičius sakė žurnalistams: „Diskusijos yra realios. Galimybė uždaryti sieną egzistuoja“.

Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Arnoldas Abramavičius
Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Arnoldas Abramavičius

Pasak jo, ketvirtadienį Lenkijos vyriausybės pareigūnai susitiko viename pasienio miestelyje įvertinti esamos padėties. 

A.Abramavičius sakė, kad Baltarusijoje yra apie 1 200 „Wagner“ karių, didžioji dauguma jų – poligone Osipovičiuose, netoli Lenkijos sienos. 

Jis sakė, kad nors „Wagner“ nekelia karinės grėsmės Lenkijai, „provokacijų galimybė“ egzistuoja.

Ukrainoje Kalėdos oficialiai bus švenčiamos gruodžio 25 d.

17:25

Ukraina priėmė teisės aktus, kuriais oficiali Kalėdų šventė perkeliama į gruodžio 25 d., taip dar labiau nutoldama nuo V.Putinui prijaučiančios Rusijos Ortodoksų Bažnyčios, kuri šią šventę švenčia sausio 7 d., tradicijų.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį pasirašė įstatymą, kurį anksčiau šį mėnesį priėmė Ukrainos parlamentas.

Įstatymo rėmėjai teigė, kad jo priėmimas padės Ukrainai „atsisakyti Rusijos paveldo primesti Kalėdų šventimą sausio 7 d.“ ir padės ukrainiečiams „gyventi savo gyvenimą su savo tradicijomis (ir) šventėmis“.

Ir Ukraina, ir Rusija yra daugumą gyventojų turinčios stačiatikių šalys, tačiau 2014 m. Rusijai neteisėtai aneksavus Krymą ir pradėjus remti separatistus Ukrainos rytiniame Donbaso regione, didelė dalis Ukrainos stačiatikių bendruomenės nutolo nuo Maskvos.

Rusijos karas Ukrainoje dar labiau pagreitino atskirtį tarp dviejų stačiatikybės atšakų, ypač atsižvelgiant į tai, kad Rusijos stačiatikių bažnyčios vadovas patriarchas Kirilas visiškai pritarė invazijai ir ją įvardijo kaip platesnio Rusijos pasaulio ir Vakarų liberaliųjų vertybių kultūrinį susidūrimą.

Naujasis įstatymas iš esmės įteisins tai, ką kai kurios bažnyčios Ukrainoje jau buvo pradėjusios praktikuoti. Ukrainos stačiatikių bažnyčios atšaka pernai leido savo bažnyčioms švęsti Kalėdas gruodžio 25 d. Vasario mėnesį pagrindinė Ukrainos graikų katalikų bažnyčia pareiškė, kad pereina prie naujo kalendoriaus ir Kalėdas taip pat švenčia gruodžio 25 d.
 

Lenkijos premjeras įspėja apie „Wagner“ kovotojų judėjimą Suvalkų koridoriaus link

16:16

Dalis privačios karinės bendrovės „Wagner“ kovotojų Baltarusijoje nukreipti vadinamojo Suvalkų koridoriaus link, skelbia UNIAN su nuoroda į RMF FM.

Lenkijos premjero Mateuszo Morawieckio įsitikinimu, tai yra „žingsnis tolesnio hibridinio puolimo Lenkijos teritorijoje link“. Jis taip pat įspėjo, kad Baltarusijoje veikiantys kovotojai gali apsimesti migrantais ir patekti į Europos Sąjungą (ES).

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mateuszas Morawieckis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mateuszas Morawieckis

M.Morawieckis šeštadienį pranešė, kad daugiau nei 100 „Wagner“ grupės narių persikėlė į šiaurės vakarų Baltarusiją arčiau Suvalkų koridoriaus – beveik 100 km ilgio Lenkijos ir Lietuvos sienos.

Šis koridorius jungia Lenkiją su Baltijos valstybėmis, bet kartu skiria Baltarusiją nuo Rusijos Kaliningrado srities. Jis yra strategiškai svarbus NATO šalims ir šiuo metu yra vienas iš potencialiai karščiausių taškų Europoje.

„Dabar situacija darosi dar pavojingesnė, – kalbėjo M.Morawieckis. – Turime informacijos, kad daugiau nei 100 „Wagner“ grupuotės samdinių pajudėjo prie Gardino Baltarusijoje Suvalkų koridoriaus link.“

„AP“/„Scanpix“/„Wagner“ samdiniai Baltarusijoje
„AP“/„Scanpix“/„Wagner“ samdiniai Baltarusijoje

Kai kurie „Wagner“ kariai persikėlė į Baltarusiją pagal susitarimą, kuriuo buvo siekiama nutraukti birželio 27-ąją Rusijoje kilusio maišto. Jiems buvo pasiūlyta rinktis: prisijungti prie Rusijos reguliariosios kariuomenės arba vykti į artimą Rusijos sąjungininkę.

Ukrainos pasieniečių teigimu, liepos 22 d. kaimyninėje šalyje buvo jau apie 5 tūkst. kovotojų. Atvyko jau 13 jų konvojų, kolonose buvo ir šarvuočių.

M.Morawieckis taip pat įspėjo, jog Baltarusijoje esantys „Wagner“ kovotojai gali persirengti sienos apsaugos pareigūnais, kad padėtų migrantams kirsti ES sieną ir destabilizuoti situaciją, ar net patys apsimesti migrantais, kad patektų į Bendrijos teritoriją.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Pasienis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Pasienis

Kaip informavo premjeras, šiemet užfiksuota jau 16 tūkst. bandymų nelegaliai kirsti Lenkijos sieną, kai migrantai, viliojami Baltarusijos ir Rusijos prezidentų Aliaksandro Lukašenkos bei Vladimiro Putino, bandė prasmukti į šalį.

ES pasienio agentūros „Frontex“ duomenimis, sausį-birželį iš Baltarusijos į ES neteisėtai atvyko 2 312 asmenys. Minskas kaltinamas migrantų iš Vidurio Rytų skatinimu vykti į šalį lėktuvais, melagingai žadėdamas lengvą patekimą į ES. Be to, Baltarusijos pasieniečiai galimai padeda migrantams nelegaliai kirsti šalį toli nuo oficialių kontrolės punktų.

Lenkija ir Lietuva prie sienų su Baltarusija pastatė tvoras, kad sumažintų nelegaliai atvykstančių žmonių skaičių, bet dabar svarsto galimybę apskritai uždaryti sienas.

Vyriausiasis Rusijos įgaliotinis teigia, kad Ukraina atakavo geležinkelį, jungiantį okupuotą Krymą ir Chersono sritį

16:04

Rusijos paskirtas įgaliotasis atstovas Chersono srityje Volodymyras Saldo teigė, kad Ukrainos pajėgos naktį į liepos 29 d. sparnuotosiomis raketomis atakavo geležinkelį, jungiantį Džankojį okupuotame Kryme ir Heičeską Chersono srityje.

Į Rusijos pusę perbėgęs Ukrainos politikas V.Saldo, kuriam pavesta vadovauti okupuotai pietinei Chersono srities daliai, sakė, kad Ukraina „paleido 12 ilgojo nuotolio raketų „Storm Shadow“ ir kad "Rusijos priešlėktuvinė gynyba visas jas numušė“.

„Wikipedia“/Raketa „Storm Shadow“
„Wikipedia“/Raketa „Storm Shadow“

Tačiau Rusijos provakarietiški „Telegram“ kanalai, kurie paprastai praneša apie karinį aktyvumą prie fronto linijų, nepranešė, kad liepos 29 d. naktį šioje teritorijoje veikė priešlėktuvinė gynyba.

Vėliau, liepos 29 d., Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad jos priešlėktuvinė gynyba per praėjusią dieną „numušė septynias „Storm Shadow“ raketas“.

Pasak Saldo, raketų nuolaužos „šiek tiek apgadino“ forpostą ir infrastruktūrą.

Laikraštis „Kyiv Independent“ negalėjo nepriklausomai patikrinti šių teiginių.

Džankojus, geležinkelio mazgas šiaurinėje Krymo dalyje, yra maždaug už 75 km į pietus nuo Heničesko uostamiesčio.

Rusija pagrobė ir kankino atominės elektrinės inžinierių

15:52

Zaporižios atominėje elektrinėje dirbusį darbo apsaugos inžinierių pagrobė Rusijos kariai, pranešė Ukrainos valstybinė energetikos bendrovė. 

Serhijus Potynas paskutinį kartą buvo pastebėtas Rusijos pajėgų kontroliuojamame policijos skyriuje, pranešė „Energoatom“. 

Įtariama, kad jis kankinamas Rusijos nelaisvėje. 

„Kiekvieną kartą kankindami inžinierių okupantai siunčia jį į ligoninę, kad jis liktų gyvas“, – sakė bendrovė. 

Bendrovė „Energoatom“ paragino Tarptautinę atominės energijos agentūrą (TATENA), kuriai vadovauja Jungtinės Tautos, užtikrinti, kad būtų paleisti visi Rusijos nelaisvėje laikomi Zaporižios elektrinės darbuotojai. 

Atominę elektrinę nuo invazijos pradžios okupavo Rusija. 

Ukraina ne kartą perspėjo, kad Maskva rengia „teroro aktą“ objekte.

Rusijos kariuomenė teigia smogusi Ukrainos vadavietei Dnipre

15:02 Atnaujinta 15:35

Rusija šeštadienį pareiškė, kad jos pajėgos smogė Ukrainos Dnipro mieste esančiam vadavietei po to, kai Kyjivas pranešė, kad raketa pataikė į ten esantį gyvenamąjį namą ir sužeidė devynis žmones.

„Liepos 28 dienos vakare Rusijos ginkluotosios pajėgos atakavo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadavietę Dnipropetrovsko mieste, panaudodamos didelio tikslumo ginklus, – nurodė Rusijos gynybos ministerija, pavadindama Dniprą ankstesniu pavadinimu. – Į nurodytą taikinį buvo pataikyta.“

„Buvo pataikyta į numatytą taikinį“, – pridūrė Gynybos ministerija. 

Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Atakos Dnipre padariniai
Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Atakos Dnipre padariniai

Kiek anksčiau Kyjivo pareigūnai pranešė, kad penktadienį Rusijos raketa pataikė į gyvenamąjį namą Dnipro mieste ir sužeidė du žmonės, įskaitant du vaikus. 

Pareigūnai pasakojo, kad buvo smogta dar keliems pastatams, įskaitant ir tuščią patalpą, priklausančią Ukrainos saugumo tarnybai.

V.Zelenskis teigia apsilankęs Ukrainos specialiųjų pajėgų pozicijose prie Bachmuto

14:13 Atnaujinta 15:00

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį teigė, kad aplankė Ukrainos specialiųjų pajėgų priešakines pozicijas netoli kovų epicentru tapusio Bachmuto, Kyjivui intensyvinant kontrpuolimą.

„Bachmuto kryptis, priešakinės specialiųjų operacijų pajėgų pozicijos“, – platformoje „Telegram“ sakė V.Zelenskis, pridurdamas, kad atvyko pasveikinti Ukrainos karių su jų profesine diena, pagerbti jų stiprybės.

V.Zelenskis teigė negalįs atskleisti dabartinių specialiųjų pajėgų operacijų detalių.

Jis sakė, kad išklausė vado pranešimą ir kalbėjosi su kariais, gyrė jų didvyrišką pasirodymą.

Praėjusį mėnesį Ukraina, sukaupusi vakarietiškos ginkluotės atsargų ir sustiprinusi savo puolamąsias pajėgas, pradėjo ilgai lauktą kontrpuolimą.

Tačiau Kyjivas pripažino, kad mūšiai sudėtingi, ir paragino Jungtines Valstijas bei kitus sąjungininkus suteikti tolimojo nuotolio ginklų ir artilerijos.

Ukrainos valdžia teigė, kad Kyjivo kariai palaipsniui juda į priekį netoli rytinio Bachmuto miesto, kurį Rusijos pajėgos užėmė gegužę.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

 

Ukrainos žvalgyba: diversantai susprogdino sandėlį okupuotame Kryme

13:45

Ukrainos karinė žvalgyba pranešė, kad liepos 28 d. Kryme įvykę šaudmenų sandėlio sprogimai buvo sabotažo padarinys.

Žvalgybos agentūra aiškiai nenurodė, ar už to stovi Ukraina. Laikraštis „Kyiv Independent“ susisiekė su karinės žvalgybos atstovu Andrijumi Černiaku. Paklaustas, ar už sprogimų stovi Ukraina, A.Černiakas atsakė tik tiek, kad sandėlis „buvo priešo objektas Ukrainos teritorijoje“.

Agentūros duomenimis, liudininkai apie 22 val. išgirdo du sprogimus ir tolesnius šaudmenų sprogimo garsus. Pranešama, kad į įvykio vietą atvyko kelios greitosios pagalbos mašinos ir policija.

Sandėlis buvo Kozačos įlankoje netoli Sevastopolio, didžiausio Krymo miesto ir pagrindinio Rusijos karinio jūrų laivyno uosto.

Rusijos 810-oji atskiroji jūrų pėstininkų brigada yra įsikūrusi Kozačo įlankoje, sakoma Ukrainos karinės agentūros pranešime.

Anksčiau šią savaitę Rusijos okupacinė valdžia teigė, kad kitoje Krymo dalyje – Arabato nerijoje, esančioje pusiasalio rytinėje dalyje, – kilo „grėsmė saugumui“. Ši žemės juosta yra vienas iš dviejų kelių, jungiančių Krymą su žemynine Ukrainos dalimi. Liepos 27 d. rusai uždraudė civiliams patekti į Arabato neriją.

Anot pranešimo, į ją bus leidžiama patekti tik avarinių tarnybų darbuotojams ir piliečiams, atliekantiems su gynyba susijusius darbus.

Tai padaryta praėjus kiek daugiau nei savaitei po to, kai liepos 17 d. Krymo tiltą sukrėtė sprogimai. 

2018 m. Rusijos neteisėtai pastatytas tiltas jungia Rusijos okupuotą pusiasalį ir Rusijos Krasnodaro sritį. Kremlius dėl išpuolio apkaltino Kyjivą. Ukraina neprisiėmė atsakomybės už ją, tačiau Ukrainos gynybos ministras sakė, kad „atakos prieš tiltą tęsis“, nes jis yra teisėtas karinis taikinys.

Birželio 22 d. po smūgių taip pat buvo apgadinti tiltai per Čonharo sąsiaurį, esantį tarp šiaurinės Krymo dalies ir Ukrainos žemyninės dalies. Generalinio štabo viršininko pavaduotojas Oleksijus Hromovas liepos 5 d. agentūrai „Ukrinform“ patvirtino, kad Ukraina atakavo raketomis „Storm Shadow“.

Gynybos pareigūnas: Ukrainos pajėgos netrukus įžengs į Krymą

12:20

Panašu, kad Ukraina pradės karinę operaciją Krymui deokupuoti, rodo aukšto rango Ukrainos gynybos pareigūno komentarai.

Žurnalistų paklaustas apie galimą Ukrainos pajėgų įžengimą į Krymą, Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas sakė, kad tai įvyks „netrukus“. 

TSN kalbintas Kyrylo Budanovas nenurodė konkrečios datos, tačiau teigė, kad tai įvyks artimiausiu metu. 

„Reuters“/„Scanpix“/Gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas Kyrylo Budanovas
„Reuters“/„Scanpix“/Gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas Kyrylo Budanovas

Krymas nuo 2014 m. yra okupuotas Rusijos ir yra pagrindinis Ukrainos kontrpuolimo taikinys. 

Pastarosiomis savaitėmis pusiasalyje ne kartą buvo užfiksuoti išpuoliai, įskaitant sprogimą, kuris apgadino Kerčės tiltą, jungiantį Krymą su Rusija. 

Ukrainos kontrpuolimas buvo pradėtas birželio pradžioje, tačiau iki šiol vyko gana lėtai, nors pastarosiomis dienomis atrodo, kad Ukrainos puolimas įgavo didesnį pagreitį.

V.Zelenskis pagerbė „rizikingiausias“ operacijas vykdančius karius

12:08

Volodymyras Zelenskis gyrė Ukrainos specialiųjų operacijų pajėgas už dalyvavimą „sudėtingiausiose“ ir „rizikingiausiose“ operacijose. 

Jis užsiminė, kad daugiau apie jų tarnybą bus galima sužinoti, kai karas baigsis. 

„Dabar neįmanoma visko papasakoti apie jų drąsą. Tik po karo“, – rašė jis socialiniame tinkle „Twitter“, dabar žinomame kaip X. 

„Cover Images“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„Cover Images“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

Specialiųjų operacijų pajėgas jis apibūdino kaip Ukrainos „pasipriešinimo judėjimą“, kuriam buvo pavesta naikinti Rusijos logistiką ir sabotuoti okupacines pajėgas.

Pranešama apie suintensyvėjusias kovas pietų Ukrainoje

10:54

Didžiosios Britanijos karinės žvalgybos duomenimis, per pastarąsias 48 valandas dviejuose sektoriuose pietų Ukrainoje „suaktyvėjo kovos“.

Naujausioje kasdien atnaujinamoje informacijoje Didžiosios Britanijos gynybos ministerija nurodė, kad Ukrainos pajėgos įveikė Rusijos oro desanto pajėgų dalinius ir užėmė Staromajorske kaimą Ukrainos pietryčių Donecko srityje. 

Kovos taip pat vyksta netoli Robotynės kaimo Zaporižios srityje, teigė Gynybos ministerija. 

Vakarų analitikai anksčiau šią savaitę teigė, kad Ukrainos pajėgos pradėjo mechanizuotą kontrpuolimo operaciją regione ir pralaužė Rusijos gynybines pozicijas į šiaurės rytus nuo Robotynės. 

JAV įsikūręs analitinis centras „The Institute for the Study of War“ (Karo studijų institutas) teigė, kad Ukraina, atrodo, į šį regioną operacijai vykdyti permetė naujas pajėgas. 

 

Tuo tarpu Gynybos ministerija teigia, kad Ukrainos kariai tęsia puolamąsias operacijas Serebriansko miške, į vakarus nuo Kreminnos, rytinėje Luhansko srityje.

Paskirtas laikinas Ukrainos kultūros ministras

10:43

Rostislavas Karandejevas paskirtas laikinai einančiu Ukrainos kultūros ministro pareigas po to, kai jo pirmtakas atsistatydino iš šių pareigų. 

Praėjusią savaitę Volodymyras Zelenskis nurodė ministrui pirmininkui apsvarstyti galimybę atleisti tuometinį kultūros sekretorių Oleksandrą Tkačenką dėl susirūpinimą keliančių išlaidų. 

Vida Press nuotr./Oleksandras Tkačenka
Vida Press nuotr./Oleksandras Tkačenka

Kultūros ministerija išleido beveik 700 000 svarų sterlingų televizijos serialui ir 10,6 mln. svarų sterlingų Nacionalinio holodomoro muziejaus statyboms užbaigti - V.Zelenskis užsiminė, kad per karą tai buvo netinkama. 

Netrukus po to O.Tkačenka paskelbė apie savo atsistatydinimą. 

Naujasis kultūros ministras R.Karandejevas nuo 2015 m. ėjo kultūros ministro pavaduotojo pareigas.

Ukrainos kariai pastebėti naudojantys Šiaurės Korėjos raketas

09:37

Kariai teigė, kad Šiaurės Korėjos raketas, prieš pristatant jas į Ukrainą, perėmė „draugiška“ šalis, pranešė „Financial Times“. 

Jis teigė, kad ginklus naudojo Ukrainos kariai, valdantys sovietinių laikų daugkartinio paleidimo raketų sistemas „Grad“ netoli rytinio Bachmuto miesto. 

Tuo tarpu Ukrainos gynybos ministerija užsiminė, kad ginklai buvo perimti iš Rusijos pajėgų. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sistemos „Grad“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sistemos „Grad“

JAV apkaltino Šiaurės Korėją perdavus ginklus Rusijai, tačiau nepateikė tai patvirtinančių įrodymų, o Šiaurės Korėjos ginklai Ukrainos mūšio lauke nebuvo plačiai pastebėti. 

Ir Pchenjanas, ir Maskva neigė, kad yra susiję su ginklų sandoriais.

Šios savaitės pradžioje Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu lankėsi Šiaurės Korėjoje, kur minėjo 70-ąsias Korėjos karo pabaigos metines. 

Tai buvo pirmasis Maskvos aukščiausio gynybos pareigūno vizitas nuo 1991 m. Sovietų Sąjungos subyrėjimo. 

JAV valstybės sekretorius: S.Šoigu ieško ginklų Šiaurės Korėjoje

09:22

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas šeštadienį pareiškė, kad JAV mano, jog Rusijos gynybos ministras yra atvykęs į Šiaurės Korėją, kad užsitikrintų ginklų tiekimą, siekdamas padėti įstrigusiai invazijai į Ukrainą.

Po to, kai Sergejus Šoigu atvyko į retą kelionę į Pchenjaną, A.Blinkenas teigė, kad Rusija stengiasi įsigyti ginklų iš sąjungininkų visame pasaulyje.

„Labai abejoju, kad jis ten atostogauja“, – žurnalistams Australijoje sakė JAV valstybės sekretorius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Šoigu ir Kim Jong Unas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Šoigu ir Kim Jong Unas

„Matome, kaip Rusija desperatiškai ieško paramos, ginklų visur, kur tik gali jų rasti, kad galėtų toliau vykdyti agresiją prieš Ukrainą, – teigė jis. – Tai matome Šiaurės Korėjoje, tai matome ir Irane, kuris Rusijai parūpino daug dronų, kuriuos ji naudoja civilinei infrastruktūrai naikinti ir civiliams Ukrainoje žudyti.“

Viešėdamas Šiaurės Korėjoje S.Šoigu susitiko su šalies vadovu Kim Jong Unu, o Pchenjano valstybinė žiniasklaida susitikimą pavadino „draugišku pokalbiu“.

Rusija, istorinė Šiaurės Korėjos sąjungininkė, yra viena iš nedaugelio valstybių, su kuriomis Pchenjanas palaiko draugiškus santykius.

Generalinis štabas: Rusija Ukrainoje neteko 245 220 karių

09:12

Liepos 29 d. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pranešė, kad nuo praėjusių metų vasario 24 d. Rusija Ukrainoje neteko 245 220 karių.

Į šį skaičių įeina 390 Rusijos pajėgų aukų, kurias jos patyrė per pastarąją parą.

Pasak pranešimo, Rusija taip pat neteko 4 191 tanko, 8 167 šarvuotų kovos mašinų, 7 247 automobilių ir degalų cisternų, 4 786 artilerijos sistemų, 698 daugkartinio paleidimo raketų sistemų, 457 priešlėktuvinės gynybos sistemų, 315 lėktuvų, 311 sraigtasparnių, 4 007 bepiločių orlaivių ir 18 laivų.

 

ISW: Ukrainos pajėgos tęsia kontrpuolimo operacijas 3 fronto linijos sektoriuose, žengia į priekį ties Bachmutu

08:34

Naujausiame Karo tyrimų instituto vertinime teigiama, kad Ukrainos pajėgos tęsė kontrpuolimo operacijas šiauriniame ir pietiniame Bachmuto flanguose.

Liepos 27 d. Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Hanna Maliar taip pat sakė, kad Ukrainos pajėgos toliau žengia į pietus nuo Bachmuto. Kitą dieną Rusijos karinis tinklaraštininkas teigė, kad Ukrainos pajėgos žengė į priekį prie Kurdiumivkos ir Andriivkos.

Rusijos kariniai tinklaraštininkai teigė, kad Ukrainos pajėgos tęsė antžemines atakas palei Donecko-Zaporožės srities sieną netoli Staromayorske ir Urozhaine (devyni kilometrai į pietus nuo Velyka Novosilka) ir Urozhaine.

Ukrainos šaltinis teigė, kad Ukrainos pajėgos pasistūmėjo per 10-12 km nuo pagrindinės Rusijos gynybos linijos Berdiansko kryptimi. Rusijos kariniai tinklaraštininkai teigė, kad Rusijos pajėgos atrėmė Ukrainos sausumos pajėgų atakas netoli Robotynės, Verbovės ir Piatichatkos vakarinėje Zaporožės srityje.

Rusijos bataliono „Vostok“ vadas Aleksandras Chodakovskis sakė, kad Ukrainos pajėgos gali vykdyti smūgius prieš visą gynybinių Rusijos pajėgų gilumą ir kad dėl šių smūgių žūsta rusų vadai ir blogėja Rusijos vadovavimas ir kontrolė.

Ukrainos generalinis štabas pranešė, kad 247-asis gvardijos oro desanto pulkas (7-oji VDV divizija) atsisakė vykti į mūšį prie Staromajorske dėl didelių Rusijos nuostolių ir Ukrainos pergalių mūšio lauke.

Ukraina: per Rusijos raketų smūgį Dnipro mieste sužeisti devyni žmonės, įskaitant vaikus

08:31

Kyjivo pareigūnai pranešė, kad penktadienį Rusijos raketa pataikė į gyvenamąjį namą centriniame Ukrainos Dnipro mieste ir sužeidė mažiausiai devynis žmones, įskaitant du vaikus.

„Dnipras. Dar vienas teroristinis išpuolis, – platformoje „Telegram“ pranešė Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos vadovas Serhijus Krukas. – Šiuo metu žinome apie 9 sužeistuosius, įskaitant du vaikus. Darbas tęsiamas.“

Vidaus reikalų ministras Ihoris Klymenka anksčiau pranešė apie Rusijos smūgį daugiaaukščiam pastatui Dnipre ir teigė, kad buvo sužeisti penki žmonės.

Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip iš smarkiai apgadinto gyvenamojo namo viršutinių aukštų veržiasi dūmai.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė: „Dnipras. Penktadienio vakaras. Nukentėjo daugiaaukštis pastatas ir Ukrainos saugumo tarnybos pastatas. Vėl Rusijos raketų teroras“.

Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Atakos Dnipre padariniai
Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Atakos Dnipre padariniai

„Visos reikiamos paslaugos teikiamos vietoje (...). Kontroliuojame situaciją. Padarysime viską, kad Rusija būtų visiškai nubausta už agresiją ir terorą prieš mūsų žmones“, – teigė jis.

Penktadienį Rusija pranešė perėmusi dvi Ukrainos raketas virš pietinės Rostovo srities, kuri ribojasi su Ukraina. Rusai nurodė, kad mažiausiai keliolika žmonių buvo sužeisti dėl nuolaužų, nukritusių ant Taganrogo miesto.

Nuo praėjusių metų vasario mėnesio, kai Maskva pradėjo karinę kampaniją, su Ukraina besiribojančiuose Rusijos regionuose reguliariai vykdomi dronų smūgiai ir apšaudymai, tačiau į juos beveik niekada nebuvo nukreiptos raketos.

Paskutinis atnaujinimas 2023-07-29 08:31

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius