Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 03 13 /2022 03 14

Skelbiama apie sunaikintą rusišką techniką prie Melitopolio, V.Zelenskis vėl ragina uždaryti oro erdvę

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį pareiškė, kad Rusijos, kuri iš pradžių svaidėsi ultimatumais, pozicija per derybas „fundamentaliai pasikeitė“. Iš Baltarusijos ateina signalų, kad šios šalies kariškiai nenori prisidėti prie Rusijos agresijos prieš Ukrainą, todėl į įvairias vadovaujančias pareigas pradėti skirti iš Rusijos atvykę karininkai. V.Zelenskis pirmą kartą paviešino kare žuvusių Ukrainos karių skaičių – apie 1300 ukrainiečių karių.
Ukrainos kariai prie Irpenės
Ukrainos kariai prie Irpenės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

svarbiausios naujienos iš ukrainos

  • V.Zelenskis už kovinius nuopelnus ir pademonstruotą narsą mūšiuose su priešu skyrė valstybinius apdovanojimus 106 kariškiams. 17 iš jų – po mirties
  • Okupantai Chersono srityje ėmė rengtis „referendumui“ dėl vadinamosios Chersono liaudies respublikos įkūrimo, tačiau srities tarybos deputatai tam nepritarė
  • „Forbes“ paskaičiavimais Rusijos kariuomenė per dvi savaites Ukrainoje neteko karinės technikos už 5,1 mlrd. dolerių
  • Rusijos kariuomenė faktiškai įteisino plėšikavimą, nurodžiusi savo kariškiams, kenčiantiems nuo logistikos problemų, pereiti prie „savarankiško apsirūpinimo“
  • Sekmadienio rytą Rusijos pajėgos raketomis atakavo Ukrainos karinę bazę, esančią netoli Lvivo. Per ataką žuvo daugiau nei 30 žmonių, daugiau nei 100 sužeista
  • Kyjivo srityje nušautas „The New York Times“ žurnalistas, dar vienas leidinio žurnalistas sužeistas

Svarbiausias šeštadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą skaitykite čia.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

V.Zelenskis: uždarykite mūsų oro erdvę, kitaip raketos kris NATO teritorijoje

00:48

Naujame savo kreipimesi Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kalba apie dar vieną karo dieną. Jis priminė, kad sekmadienis prasidėjo oro smūgiais netoli Lvivo, į Tarptautinio taikos palaikymo ir saugumo centro bazę, čia patvirtinta 35 žmonių žūtis. Dar 134 buvo sužeisti.

„Jeigu jūs neuždarysite mūsų oro erdvės, tai tik laiko klausimas, kada Rusijos raketos kris jau jūsų teritorijoje, NATO teritorijoje, ant NATO šalių piliečių namų“, – teigė V.Zelenskis.

 

Skelbiama apie sunaikintą rusišką techniką prie Melitopolio – apie 200 vienetų

00:37

Prie Melitopolio Ukrainos artilerija sunaikino apie 200 Rusijos kariuomenės technikos vienetų, „Telegram“ paskelbė vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Heraščenka.

„2,5 val. atgal prie Vasilivskos (Zaporižios sritis) visa rusų technika, kurią jie kaupė prie Melitopolio (apie 200 mašinų), buvo visiškai sunaikinta mūsų artilerijos“, – rašo jis.

Sunaikintas ir vadovavimo štabas, teigia patarėjas.

Apie priešininkų karinės technikos sunaikinimą tame pačiame socialiniame tinkle rašo ir Mykolajivo meras Vitalijus Kimas: „200 technikos vienetų, ištaršyta ir apsupta, – tai geriausia dovana!“

Ukraina karo belaisvius ketina išmainyti arba bausmes jiems skirs vietoje

00:24

Ukrainos vicepremjerė, laikinai okupuotų teritorijų reintegracijos klausimų ministrė ir elgesio su karo belaisviais reikalų štabo vadovė Irina Vereščuk sako, kad karo belaisviai rusai bus išmainomi arba jie turės atlikti bausmę Ukrainoje.

„Žinoma, mes ne barbarai ir ne orda, kaip Rusijos kariuomenė. Mes dirbsime, kaip to reikalauja tarptautinė humanitarinė teisė. Ir mainų fondą mes būtinai suformuosime“, – teigė I.Vereščuk.

Jos teigimu, Ukraina jau yra sutvarkiusi elgesio su karo belaisviais teisinę bazę, parengė sprendimus, sukūrė koordinacinį štabą ir paskyrė atsakingus asmenis.

Vicepremjerė pažymėjo, kad Rusijos vadovybė nelabai rūpinasi savo žuvusių kariškiu likimu, kaip ir sužeistaisiais – esą dalies jų net neišneša iš mūšio lauko. Tad neva sudėtinga prognozuoti, koks bus susidomėjimas tais kareiviais ir karininkais, kurie pateks į nelaisvę Ukrainoje.

„Dabar veikia apsikeitimo karo belaisviais sistema, į kurią įtrauktas Tarptautinio Raudonojo kryžiaus komitetas. Kiekvienam belaisviui užpildoma speciali kortelė, jos siunčiamos į Raudonąjį kryžių.

Aš jau mačiau sąrašus ir mane sukrėtė gimimo metai tų vaikų, kuriuos Rusijos Federacija siunčia į karą: 2002-ieji, 2003-ieji... Aš šokiruota. Juk anksčiau sakė, kad tai profesionali Rusijos kariuomenė, o kariauja praktiškai vaikai“, – kalbėjo I.Vereščuk.

Luhansko srityje pirmadienį planuojama masinė žmonių evakuacija

23:58

Luhansko srityje pirmadienį, kovo 14 dieną, planuojama žmonių evakuacija. Ją organizuoja srities karinė administracija, žmonės iš skirtingų gyvenviečių bus vežami į Novozolotarivkos geležinkelio stotį.

Apie tai feisbuke skelbia Luhansko karinės ir civilinės administracijos vadovas Serhijus Gaidajus.

Traukinys turėtų išvykti apie 14 val. Pirmiausia bus evakuojamos moterys, vaikai ir pagyvenę žmonės.

„Evakuacija prasidės tik tuomet, jeigu įsigalios tylos režimas“, – rašė jis.

Taip pat paskelbtas visas sąrašas vietų, kur žmonių lauks autobusai, vešiantys į minėtą geležinkelio stotį.

Kaip rašo pravda.com.ua, sekmadienį žmonių evakuacija iš kelių gyvenviečių Luhansko srityje nepavyko, kadangi esą Rusijos kariai apšaudė tuos maršrutus, kuriais driekiasi humanitariniai koridoriai.

Rusai numušė savo droną, sako Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas

23:48

Rusijos oro gynyba per klaidą numušė savo droną Charkivo srityje, bet pranešė vadovybei apie Ukrainos drono „Bayraktar“ sunaikinimą.

Taip feisbuke teigia Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnijus.

„Šiandien 9.32 val. Charkivo srities Vesele rajone Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų 6-osios armijos oro gynybos dalinys 3200 m aukštyje numušė rusišką droną, kuris judėjo į priekį žvalgybai Charkivo kryptimi.

Tačiau esą Rusijos oro gynybos dalinio kariai pranešė vadovybei apie mūsų ginkluotųjų pajėgų drono „Bayraktar“ sunaikinimą“, – feisbuke rašė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas.

Jo teigimu, tyrimo dėl dingusio Rusijos drono rezultatai rodo, kad rusai numušė savo droną, tačiau tai esą nuspręsta nuslėpti.

Kaimas ginasi pats

23:30

Chersono srityje Visokopilijos kaimas savarankiškai ginasi nuo rusų okupantų atakų, nepaisant, kad yra apšaudomas sunkiosios artilerijos.

Apie tai feisbuke rašo buvęs Chersono srities administracijos vadovas Borisas Silenkovas.

Jis rašo: „Sekmadienį, apie 16 val. orkos gradais apšaudė Visokopilijos gyvenvietę. Pataikyta į vaikų darželį, sugadintas dujų perdavimo tinklas. Nėra elektros. Apgadinti namai. Tai vienintelė bendruomenė srityje, kuri atvirai stojo į kovą su okupantais.“

Gyventojai jau trys paros gina savo kaimą nuo Rusijos kariuomenės.

O.Danilovas: rusai planuoja išlaipinti desantą prie Odesos, bet ukrainiečiai jų laukia

22:25

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas sako, kad Rusija planuoja išlaipinti desantą Odesos ir Odesos srities teritorijoje, tačiau esą Ukrainos kariai pasiruošę į tai reaguoti.

„Juodojoje jūroje jie tokią situaciją norėjo sukurti dar prieš 3-4 dienas. Bet dėl oro sąlygų jie privalėjo grįžti į Sevastopolį. Dabar jie grįžta. Ir turi didelį norą desantininkams eiti į Odesos ir Odesos srities teritoriją. Bet jų ten laukia“, – Ukrainos televizijoms sakė O.Danilovas.

Išlaipinti desantą, jo teigimu, norima tam, kad būtų perimta situacijos Odesoje kontrolė.

O.Danilovo teigimu, rusams nepavyks lengvai pasivaikščioti po Odesos sritį, kaip nepavyko ir jų planuotas pasivaikščiojimas po Kyjivo Kreščiatiką.

„Mes suprantame, kad ten vyksta ir situacija yra kontroliuojama. Ten yra kam juos sutikti. Taip, kaip juos pasitiko Černihivo, Kyjivo srityse“, – kalbėjo sekretorius.

Kaip praneša pravda.com.ua, šiuo metu Charkive artilerija apšaudo gyvenamuosius kvartalus.

Čečėnijos vadas R.Kadyrovas gali būti Ukrainoje, liepia užgrobti vaikų namus

21:57

Gali būti, kad Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas atvyko į Ukrainą ir yra Ivankive. Apie tai, kad esą jis yra viename iš rūsių čia, „Telegram“ kanale parašė Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Heraščenka.

Jis paragino R.Kadyrovą pasirodyti, o ne slėptis „kaip žiurkei“ rūsyje.

„Ne veltui aš kviečiau Kadyrovą atvažiuoti į Ukrainą. Bet mes juk taip nesitarėme, Ramzanai. Tu juk neturi sėdėti rūsyje tolimajame Ivankive. Lipk į tanką – šturmuok Kyjivą“, – rašė A.Heraščenka.

Oficialios informacijos, kad R.Kadyrovas Ukrainoje, nėra. Tačiau apie tai pranešė ir propagandinis Rusijos kanalas RT.

A.Heraščenka sako, kad Čečėnijos lyderis su savo spec.pajėgų kariais aptarinėja ukrainiečių vaikų pagrobimą.

„Kadyrovas atvažiavo į Ukrainą ir pirma, ką jis daro – planuoja operaciją, kurios metu būtų pagrobti vaikai iš vaikų namų“, – teigė jis cituodamas, kad esą kariai raportuoja R.Kadyrovui, jog jie įsiveržė į vaikų namus, tačiau ten nieko nebuvo.

„Tai visa kadyrovcų esmė: pagrobimai, tardymai, gąsdinimai ir pozavimas socialiniams tinklams. Vaikus iš vaikų namų, matyt, norėjo panaudoti eiliniam Kadyrovo vaizdo klipui“, – pridūrė A.Heraščenka.

O.Arestovičius: Kyjivas dabar saugus

21:22

Ukrainos prezidento biuro patarėjas Oleksijus Arestovičius teigia, kad Kyjivas šiuo metu saugus, nes „nugalėtos visos priešo pajėgos, kurios mėgino eiti į miestą“.

Apie tai patarėjas kalbėjo informacinio telemaratono metu, jį cituoja unian.com.

„Dėl Kyjivo šiuo metu galima nesijaudinti. Visos Rusijos pajėgos, kurios mėgino eiti į Kyjivą, nugalėtos. Jie sustojo gynybai, užėmė pozicijas ir dabar vaikšto pėsčiomis po kaimus, judėti negali, nes degalų nėr... Bet grėsmės tiesiogiai Kyjivui nėra ir artimiausiu metu nenusimato, nes šiose kryptyse priešas nugalėtas ir sustojo gynybai“, – teigė O.Arestovičius.

Jo teigimu, tokia situacija dabar ir prie Charkivo, Sumų ir Černihivo.

Tuo metu, kalbėjo patarėjas, priešas puola Mariupolio, Mykolajivo rajonuose.

Kremlius anonsuoja naujas derybas: pirmadienį vyks vaizdo konferencija

20:45

TASS ir „RIA Novosti“ „Telegram“ kanaluose skelbia, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas pranešė naujos informacijos apie būsimas Rusijos ir Ukrainos derybas.

„Rusijos ir Ukrainos derybos vyks kovo 14 dieną vaizdo konferencijos būdų, pranešė Peskovas“, – rašo TASS.

Kiek anksčiau Ukrainos prezidento biuro atstovas ir derybininkas su Rusija Michailo Podoliakas sakė, kad kitas susitikimas numatytas kovo 14-15 dienomis. 

Ukrainos ministras: okupantas per dieną praranda iki tūkstančio žmonių

20:34

Ukrainos vidaus reikalų ministras Vadimas Denisenka sako, kad „okupantai iš Rusijos bijo didelių karinių veiksmų, nes supranta, kad kas dieną realiai jie praranda iki tūkstančio žmonių“. Apie tai ministras sakė informacinės televizijos laidos metu, rašo unian.com.

Anot ministro, didelio rusiškos technikos ir kolonų judėjimo irgi nėra.

„Paskutinėmis dienomis iš esmės nebuvo didelių karinių veiksmų, kaip kad buvo pirmosiomis karo dienomis. Buvo vietinių mūšių, buvo susidūrimų. Bet didelių mūšių, kaip pirmomis karo dienomis, nebuvo“,  – sakė V.Denisenka.

Jis įvardijo dabartinę Rusijos kariuomenės strategiją – bombardavimas.

„Rusai iš esmės labai bijo tokių karinių veiksmų, jie supranta, kad per dieną praranda iki tūkstančio žmonių. Dabar jų strategija yra bombardavimas, bombardavimas ir dar kartą bombardavimas“, – sakė ministras.

Ukrainiečiai skelbia numušę Rusijos naikintuvą

20:12

Ukrainos gynybos ministerija socialiniuose tinkluose dalijasi informacija, kad operatyvinė vadavietė „Šiaurė“ pranešė apie numuštą Rusijos naikintuvą.

„Per oro antskrydį Černihive buvo numuštas SU tipo okupantų lėktuvas. Patvirtinimas nuotraukų pavidalu kiek vėliau, nes numuštas priešo naikintuvas nukrito į miško juostą, kurią dabar nesaugu pasiekti. Tačiau ryški liepsna iš už horizonto rodo, kad dar vienas rusų lėktuvas nusekė paskui laivą“, – sakoma pranešime.

 

Ukrainos gynybos viceministrė: Rusijos kariuomenės intensyvus judėjimas sustabdytas

19:06

Ukrainos gynybos viceministrė Ganna Maliar feisbuke paskelbė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos sustabdė intensyvų Rusijos kariuomenės judėjimą į šalies gilumą.

„Tęsiasi stiprus Ukrainos tautos pasipriešinimas užpuolikams iš Rusijos. Jau galima analizuoti ir matosi tam tikros tendencijos. Šiuo momentu galima sakyti, kad sustabdytas intensyvus priešo judėjimas į Ukrainos teritorijos gilumą. Matote žiniose, kad aktyvių kovų intensyvumas sumažėjęs“, – teigė viceministrė.

Ji taip pat akcentavo milžiniškus priešo nuostolius, kas esą verčia Rusiją pildyti karių gretas ir pergrupuoti pajėgas.

„Priešas daro išvadas ir mokosi kariauti mūsų realijose, neatsisako puolimo operacijos planų. Kadangi akimirksniu rezultatų nepasiekė, tai dabar jie mėgina pasiekti bent kažko, kad galėtų atsiskaityti savo vadovybei. Todėl mėgins įsitvirtinti teritorijose, kurias laikinai yra užėmę.

Ir čia itin svarbi vietos bendruomenės poziciją. Tokmakas, Melitopolis, Chersonas neleidžia priešui realizuoti savo planų“, – tvirtina G.Maliar.

Dar viceministrė priminė – priešo kariuomenė griauna miestus, kaimus, civilinę infrastruktūrą, taip siekiama gąsdinti ir palaužti psichologiškai. Tačiau esą ukrainiečių tauta nepalaužiama.

„Taip, karas tai išbandymas. Tai praradimai. Bet mes visa tai pereisime ir būtinai pasieksime pergalę – net neabejokite“, – ukrainiečius ragino G.Maliar.

Anaujintas elektros energijos tiekimas į Černobylio AE

18:50 Atnaujinta 19:03

Atnaujintas elektros energijos tiekimas į Černobylio atominę elektrinę, pranešė Ukrainos valstybinė agentūra „Enerhoatom“.

Kaip informuoja „Enerhoatom“, apie tai paskelbė energetikos ministras Hermanas Haluščenka.

„Šiandien mūsų specialistų iš „Ukrenerho“, mūsų atomininkų ir elektrikų neįtikėtinų pastangų dėka pavyko atkurti elektros energijos tiekimą į Černobylio AE, užgrobtą rusų okupantų“, – pažymėjo jis.

Pasak ministro, dabar panaudoto branduolinio kuro saugyklos aušinimas veiks normaliu režimu nuo rezervinio matinimo.

Elektros energijos tiekimas į elektrinę dėl okupantų veiksmų nutrūko kovo 9 dieną. Ukraina iš karto apie tai informavo TATENA. Tuomet buvo tvirtinama, kad avarinis elektros tiekimas iš dyzelinių generatorių kritiškai svarbius branduolinio objekto mazgus galės maitinti tik 48 valandas, o po to situacija taps nekontroliuojama ir gali imti kaisti branduolinių atliekų saugykloje laikomos panaudoto branduolinio kuro kasetės.

V.Zelenskis aplankė sužeistus karius ligoninėje

18:39

Kaip praneša Ukrainos prezidento biuras, Volodymras Zelenskis aplankė ligoninę, kur gydomi sužeisti Ukrainos kariai. 

Lankydamasis prezidentas kalbino besigydančius karius, klausė, kur jie nukentėjo, kaip galėtų padėti.

Taip pat su jais fotografavosi. Prezidentas kariams ir ligoninės personalui įteikė apdovanojimus.

Ukrainos prezidento biuro nuotr./V.Zelenskis lanko sužeistus karius
Ukrainos prezidento biuro nuotr./V.Zelenskis lanko sužeistus karius

Sužeisti kariai pasakojo, kad jie nukentėjo prie Hostomelio ir Irpenės Kyjivo srityje.

Berdianske mitinguoja tūkstančiai: „Čia Ukraina!“

18:28

Tviteryje paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip tūkstančiai Rusijos kariuomenės okupuoto Berdiansko gyventojų išėjo į mitingą už Ukrainą. 

Jie skanduoja: „Berdianskas – tai Ukraina“.

Panašus mitingas vyko ir Chersone, kur irgi skanduota „Chersonas – Ukrainai“, „Šlovė Ukrainai“ ir t.t.

Rusijos kariai čia paleido įspėjamuosius šūvius mitinguotojų link. 

Nuo Rusijos invazijos pradžios Mariupolyje žuvo beveik 2200 gyventojų

18:26

Nuo Rusijos karo Ukrainoje pradžios žuvo daugiau nei 2,1 tūkst. rusų pajėgų apgulto Mariupolio gyventojų, sekmadienį pranešė vietos valdžia. 

„Šios dienos duomenimis, nuo Rusijos atakų žuvo 2187  Mariupolio gyventojai“, – paskelbė miesto savivaldybė platformoje „Telegram“.

Trečiadienį savivaldybė  skelbė, kad per devynias miesto apgulties dienas žuvo 1207 taikūs gyventojai. Miesto sekmadienį vėl nepasiekė humanitarinis krovinys iš Berdiansko, nes Rusija apšaudė maršrutą, tad sunkvežimiams teko grįžti.

Maskva kaltinama panaudojusi fosforines bombas Donbase

18:25

Vienas aukšto rango Ukrainos policijos pareigūnas apkaltino Rusijos pajėgas panaudojus fosforines bombas rytiniame Luhansko regione.

Tarptautinė teisė draudžia baltojo fosforo bombų naudojimą  prieš civilius gyvenamuose rajonuose, tačiau jas galima naudoti atvirose erdvėse kaip priedangą kariams.

Maždaug 100 km į vakarus nuo Luhansko esančio Popasnos miesto policijos viršininko Oleksio Bilošyckio teigimu, šeštadienio vakarą rusų pajėgos panaudojo šį ginklą jo rajone.

„Tai yra tai, ką naciai vadino „liepsnojančiu svogūnu“ ir štai ką „rusistai“ mėto ant mūsų miestų. Tai sukelia neapsakomas kančias ir gaisrus“, – parašė jis socialiniame tinkle „Facebook“.

Kol kas šio pranešimo nepriklausomi šaltiniai nepatvirtino.

Rytų Ukrainos Luhansko ir Donecko sritys, bendrai vadinamos Donbasu, iš dalies buvo kontroliuojamos Maskvos remiamų separatistų dar prieš plataus masto Rusijos invaziją į Ukrainą vasario 24 dieną.

Donecko kariuomenės vadas Pavlo Kirilenka taip pat pranešė, kad šeštadienio naktį buvo apšaudytas traukinys, kuriuo iš Donbaso į Lvivą buvo evakuojami civiliai gyventojai.

Pasak jo, vienas žmogus žuvo ir dar vienas buvo sužeistas.

Rytų Ukrainoje Sviatohirske ir Severodonecke taip pat apšaudytos dvi stačiatikių bažnyčios, kur slėpėsi civiliai gyventojai, pranešė regiono valdžia. Kol kas informacijos apie nukentėjusius žmones nėra.

Minėtos teritorijos nepriklausė apsišaukėliškoms separatistinėms Luhansko ir Donecko respublikoms.

JT: iš Ukrainos pabėgo daugiau nei 2,6 mln. pabėgėlių

18:23

Nuo Rusijos prezidento Vladimiro Putino įsakymu pradėtos invazijos į Ukrainą pradžios vasario 24 dieną šią šalį paliko  2 698 280 pabėgėlių, sekmadienį pranešė Jungtinės Tautos. Per parą šis skaičius išaugo 100 700 žmonių. 

Pasak JT vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro biuro vadovo Filippo Grandi, tai yra didžiausia pabėgėlių banga Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo.

Remiantis pirminiais JT skaičiavimais, dėl karo Ukrainą gali palikti 4 mln. žmonių. Tačiau tikėtina, kad šis skaičius gali būti dar didesnis, nurodė JT pabėgėlių agentūra.

Iki konflikto Ukrainoje vyriausybės kontroliuojamuose regionuose gyveno maždaug 37 mln. žmonių. Į šį skaičių neįtraukti Rusijos aneksuoto Krymo ir dviejų rytinių prorusiškų separatistinių regionų gyventojai.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Rusijos kariai paleido įspėjamųjų šūvių į protestuotojus Chersone

18:19

Rusijos kariai paleido įspėjamųjų šūvių į taikių protestuotojų pusę, tūkstančiams žmonių susirinkus protestuoti pietiniame Chersono mieste,  pranešė nacionalinis transliuotojas.

Rusų pajėgos šį miestą užėmė anksčiau šį mėnesį.

Mosuodami nacionalinėmis vėliavomis ir skanduodami „Chersonas – Ukrainai“ ir „Šlovė Ukrainai“, keli tūkstančiai protestuotojų susirinko centrinėje Laisvės aikštėje, pranešė Ukrainos nacionalinis visuomeninis transliuotojas. 

Nuotr. iš socialinių tinklų/Mitingas Chersone
Nuotr. iš socialinių tinklų/Mitingas Chersone

Protestuotojai žygiavo centriniu bulvaru pro vilkstinę Rusijos kariuomenės šarvuočių, pažymėtų ženklu „Z“, kuriuose buvo ginkluoti kaukėti okupantų kariai, rodo liudytojų padaryti vaizdo įrašai, paskelbti transliuotojo kanale „Telegram“ platformoje. 

Vienu metu kariai paleido keletą šūvių, kurie pranešime įvardijami kaip „įspėjamieji šūviai“.

Vaizdo įraše taip pat įamžinti protestuotojai, rusų kalba skanduojantys: „Fašistai' ir „Eikit namo“.

Kai kurie įsisupę į Ukrainos vėliavas stovėjo šalia spąstų tankams, kurių vis dar mėtėsi aikštėje. Sekmadienį miestas minėjo išsivadavimo iš nacių 78-ąsias metines.

Vienas protestuotojas laikė ranka pieštą plakatą su užrašu „Chersonas yra Ukraina“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis vaizdo įrašą iš protesto šiame mieste paskelbė platformoje „Telegram“.

„Esu dėkingas kiekvienam žmogui... kuris nepasiduoda. Kuris protestuoja. Kuris demonstruoja okupantams, kad Ukraina yra mūsų žemė“,  – parašė jis.

Rusijos pajėgos 290 tūkst. gyventojų turintį Juodosios jūros uostamiestį Chersoną užėmė kovo 3-iąją po tris dienas trukusios apsiausties. Chersonas tapo pirmuoju dideliu miestu, užimtu per vasario 24-ąją Maskvos pradėtą invaziją.

Ukrainos pareigūnai šeštadienį apkaltino Rusiją planuojant surengti suklastotą referendumą, kurio tikslas – įkurti promaskvietišką „liaudies respubliką“ Ukrainos pietinėje Chersono srityje.

„Rusai dabar desperatiškai mėgina organizuoti butaforinį „referendumą“ dėl „liaudies respublikos“ Chersone“, – per „Twitter“ pranešė užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

Jis pridūrė, kad dėl „nulinio gyventojų palaikymo“ toks referendumas bus „visiška fikcija“.

Sirijoje rusai apmoko karius

15:59

Ukrainos žvalgyba išsiaiškino, kad Sirijoje rusai atidarė 14 centrų, kur apmokomi kovotojai.

Kaip praneša žvalgybos departamentas, Putino Rusija atidarė 14 samdinių verbavimo centrų Sirijoje Basharo al Assado režimo kontroliuojamose teritorijose (Damaske, Alepe, Hamoje, Rakoje). Po trumpų mokymų samdiniai bus pervežti į Rusiją per Chmeimimo oro bazę dviem lėktuvais Tu-134 (iki 80 keleivių) ir Tu-154 (iki 180 keleivių) į oro bazę Maskvos srityje.

Spėjama, kad sirai prieš ukrainiečius panaudos sunkiąją artileriją ir snaiperinius ginklus.

Ataskaitoje teigiama, kad pasitvirtino informacija apie Rusijos vykdomus samdinių iš Libijos mokymus dalyvauti karo veiksmuose Ukrainoje.

„Rusija mokės užsienio samdiniams 300–600 USD mėnesinį atlyginimą“, – praneša Ukrainos žvalgyba.

Ukrainoje nušautas amerikiečių žurnalistas

14:57 Atnaujinta 18:56

Kijevo šiaurės vakariniame priemiestyje Irpinėje sekmadienį buvo nušautas vienas JAV žurnalistas, o dar vienas buvo sužeistas, naujienų agentūrai AFP sakė medikai ir liudininkai.

Ukrainos teritorinės gynybos savanoris chirurgas Danylo Šapovalovas sakė, kad vienas iš amerikiečių mirė iš karto ir kad kitą jis gydė.

AFP žurnalistai Irpinėje matė aukos kūną.

 

Trečioji auka, ukrainietis, važiavęs tame pačiame automobilyje kaip ir amerikiečiai, taip pat buvo sužeistas.

Ukrainos pareigūnai dėl šaudymo apkaltino Rusijos pajėgas, tačiau tikslios įvykio aplinkybės neaiškios. AFP žurnalistai girdėjo apylinkėse šaulių ginklų ir artilerijos ugnį.

„Į automobilį buvo šaudoma. Jame buvo du žurnalistai ir vienas mūsiškis (ukrainietis)", – AFP sakė D.Šapovalovas.

„Mūsiškis vaikinas ir žurnalistas sužeisti, suteikiau jiems pirmąją pagalbą, kitam vaikinui buvo sužeistas kaklas, jis iš karto mirė“, – nurodė jis. Pas žuvusį amerikiečių žurnalistą rasti dokumentai rodo, kad jis yra 50-metis vaizdo dokumentikos kūrėjas Brentas Renaudas iš Niujorko.

Tarp dokumentų buvo ir „The New York Times“ kortelė, todėl pasirodė pranešimų, kad jis dirbo šiam laikraščiui. Vis dėlto šis JAV leidinys teigė, kad tuo metu, kai žuvo, B.Renaudas jam nedirbo.

 

„Brentas buvo talentingas fotografas ir kino kūrėjas, daugelį metų bendradarbiavęs su „The New York Times“, – sakoma vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojo Cliffo Levy tviteryje paskelbtame pareiškime.

„Nors jis anksčiau ir bendradarbiavo su „The [New York] Times“ (pastarąjį kartą – 2015 metais), Ukrainoje jis neatliko kokios užduoties jokiai „The [New York] Times“ redakcijai“, – priduriama jame. Vėliau žurnalas "Time" paskelbė, kad žurnalistas jo užsakymu kūrė dokumentinį filmą apie pabėgėlius.

Humanitarinės pagalbos konvojus artėja prie Mariupolio

14:05

Prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad humanitarinės pagalbos konvojus yra už 80 km nuo Mariupolio.

„Humanitariniais koridoriais į saugią teritoriją jau perkelta 125 tūkst. žmonių. Šiandien svarbiausia užduotis yra Mariupolis. Mūsų humanitarinis konvojus tik už 80 kilometrų.

Mes darome viską, kad pašalintume okupantų priespaudą, kurie trukdo net stačiatikių bažnyčios šventikams, jie lydi šį konvojų su maistu, vandeniu ir vaistai“, – sako V.Zelenskis.

 

CNN: kitą savaitę vėl vyks Ukrainos ir Rusijos derybos

13:38

Tolesnės Rusijos ir Ukrainos derybos gali vykti kitą savaitę, teigia Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vyresnysis patarėjas Mykhailas Podoliakas.

„Kai tik bus parengti abipusiai atsakingi teisiniai formatai, bus suplanuotas susitikimas – ketvirtasis derybų raundas. Tai gali būti rytoj, poryt“, – sekmadienį Baltarusijos valstybinei naujienų agentūrai „Belta“ sakė M.Podoliakas.

„Ant derybų stalo dabar yra įvairių pasiūlymų, jų yra daug, yra keliolika pasiūlymų, įskaitant dėl ​​politinio susitarimo ir, svarbiausia, dėl karinio susitarimo. Turiu galvoje paliaubas, paliaubų formulę ir kariuomenės išvedimą“, – sakė jis.

Dujų ir šildymo neturi milijonas žmonių

13:23

Šalies dujų perdavimo sistemos tiekėjo duomenimis, Ukrainoje dėl vykstančios invazijos be dujų ir šildymo liko apie 1 mln. žmonių, skelbia „The Guardian“.

Už šias paslaugas atsainga bendrovė tviteryje nurodo, kad jos darbuotojai stengiasi pašalinti apšaudymo padarytą žalą ir atnaujinti tiekimą.

Chersone žmonės protestuoja prieš okupantus

13:23

Chersone keli tūkstančiai žmonių pradėjo taikią akciją „Chersonas yra Ukraina“. Apie tai praneša vietos gyventojai, asociacija „Informacinis pasipriešinimas“.

Nuotr. iš socialinių tinklų/Mitingas Chersone
Nuotr. iš socialinių tinklų/Mitingas Chersone

Į mitingą išėję Chersono gyventojai laiko plakatus ir Ukrainos vėliavas.

Žmonės okupantams skanduoja „Namo“, „Namo, kol gyvi“, „Ukraina aukščiau už viską“, „Šlovė tautai – mirtis priešams“, „Rusų kareivi, eik na...“, „ Chersonas yra Ukraina“. Rusų okupantams gatvėje net pastatytas vainikas.

Žmonės mitinguoja nepaisydami to, kad aplink stovi dešimtys ginkluotų rusų kareivių ir daug rusų karinės technikos.

Anksčiau buvo pasirodę pranešimų, kad okupantai rengiasi Chersone surengti referendumą, po kurio esą ruošiamasi paskelbti Chersono liaudies respubliką. Tačiau vietos gyventojai ir valdžia tokioms okupantų užmačioms priešinasi.

Nuotr. iš socialinių tinklų/Protestas Chersone
Nuotr. iš socialinių tinklų/Protestas Chersone

 

Apšaudytas Mykolajivas: devyni žuvusieji

13:12

Ukrainos nacionalinė policija praneša apie oro antskrydžių Mykolajive ir Baštankoje pasekmes.

Apšaudymas įvyko kovo 13 d. Mykolajivui smogė priešo karinis lėktuvas, buvo sugriautas gamyklos vienas cechų. Dėl to kilo gaisras. Baštankoje buvo surengti oro antskrydžiai, kurių metu atakuoti gyvenamieji pastatai. Pasak policijos, šiuo metu aukų skaičius tikslinamas. Pranešama, kad mažiausiai 9 žmonės žuvo, taip pat yra sužeistųjų. Vietos leidiniai praneša, kad žmonės žuvo Mykolajive, Ukrainos didvyrių prospekte, patekę į Rusijos artilerijos ugnį.

Auga aukų skaičius

12:43 Atnaujinta 23:06

Lvivo gubernatorius pranešė, kad po raketų atakos prieš Tarptautinio taikos palaikymo ir saugumo centro bazę sekmadienio rytą patvirtinta 35 žmonių žūtis.

Maksimas Kozyckis atnaujintame pranešime teigė, kad žuvusiųjų skaičius padidėjo nuo devynių iki 35, o 134 žmonės buvo sužeisti po aviacijos smūgių į objektą Javorive.

Tuo tarpu Rusija paskelbė, kad paleidusi raketas į Tarptautinio taikos palaikymo ir saugumo centro bazę sunaikino iki 180 užsienio samdinių ir daug šaliai patiektos ginkluotės iš Vakarų.

Ukrainos gynybos ministerijos atstovas Markianas Lubkivskis CNN patikino, kad tarp žuvusiųjų nėra užsieniečių. Esą tai tėra Rusijos propaganda.

Kyjivas apsirūpino maistu porai savaičių

12:32

Kyjivo miesto vadovai pranešė, kad situacijai pablogėjus gyventojai nebus palikti vieni, informuoja unian.net. 

Kijeve buvo suformuotas dviejų savaičių reikalingų maisto produktų tiekimas dviem milijonams mieste likusių Kyjivo gyventojų.

Tai teigiama Kijevo miesto valstybinės administracijos Telegram kanale.

„Miestas pasiruošęs galimai blokadai. Tie du milijonai Kyjivo gyventojų, kurie neišėjo iš namų, situacijai pablogėjus nebus palikti. Miesto valdžia, bendradarbiaudama su verslu, padarė viską, kad atidarytų parduotuves ir vaistines, o kainos jose būtų prieinamos“, – rašoma pranešime.

Rusijos kariai pagrobė dar vieno miesto merą

12:20

„Šandien Rusijos karo nusikaltėliai pagrobė dar vieną demokratiškai išrinktą Ukrainos merą, Dnieprorudnės miesto vadovą Jevheną Matvejevą. Nesulaukę jokio vietos gyventojų palaikymo, okupantai pereina prie teroro. Raginu visas valstybes ir tarptautines organizacijas sustabdyti Rusijos terorą prieš Ukrainą ir demokratiją“, – tviteryje skelbia Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

 

Rusijos atakuotoje Lvivo karinėje bazėje Lietuvos instruktorių nebuvo

12:00 Atnaujinta 12:09

Lietuvos kariuomenės vado atstovė Rūta Montvilė 15min teigė, kad atakos metu Lvivo karinėje bazėje nebuvo instruktorių iš Lietuvos.

„Kai prasidėjo karo veiksmai, visi jie atsitraukė į Lietuvą“, – 15min sakė R.Montvilė.

Prieš kiek daugiau nei savaitę į Ukrainą išvykusi lietuvių savanorių instruktorių grupė, kuri padeda mokyti mobilizuojamus ukrainiečius taktinės medicinos ir ginklo valdymo, taip pat informavo 15min, kad raketų smūgių metu Javorivo bazėje jų nebuvo.

Apšaudytas pabėgėlių traukinys

11:40

Keleivinis traukinys, važiavęs paimti iš Rytų Ukrainos evakuojamų pabėgėlių, buvo apšaudytas Rusijos pajėgų, žuvo traukinio palydovė, dar viena buvo sužeista, pranešė Ukrainos nacionalinė geležinkelių bendrovė.

Palydovė žuvo, o dar viena darbuotoja su sužeidimais nugabenta į ligoninę, kai traukinys buvo užpultas Donecko srityje.

Kaip rašo BBC, traukinys ketino paimti iš Donecko ir Luhansko sričių evakuojamus gyventojus, tarp kurių buvo 100 vaikų.

V.Zelenskis perspėjo dėl „pseudorespublikų“ kūrimo

10:43

Rusija bando sukurti naujas „pseudorespublikas“ Ukrainoje, kad suskaldytų šią šalį, šeštadienio vakarą savo kreipimesi į tautą sakė prezidentas Volodymyras Zelenskis.

V.Zelenskis paragino Ukrainos regionus, įskaitant Rusijos pajėgų užimą Chersoną, neiti Donecko ir Luhansko keliu. Šiuose rytiniuose regionuose prorusiški separatistai pradėjo kovoti su Ukrainos vyriausybės pajėgomis 2014 metais.

„Okupantai Chersono srities teritorijoje bando pakartoti liūdną pseudorespublikų kūrimo patirtį, – sakė V.Zelenskis. – Jie šantažuoja vietos lyderius, daro spaudimą deputatams, ieško, ką galėtų papirkti.“

Prieš pradėdama invaziją į Ukrainą vasario mėnesį Rusija pripažino apsišaukėliškų Donecko ir Luhansko respublikų nepriklausomybę. Maskva pareiškė turinti apginti šiuos separatistinius regionus ir reikalauja, kad juos pripažintų ir Ukraina.

„Ukraina išlaikys šį išbandymą. Mums reikia laiko, kad sulaužytume šią karo mašiną, atėjusią į mūsų žemę“, – pareiškė jis.

Per karinės bazės Lvive ataką žuvo nuo 9 iki 20 žmonių

10:31 Atnaujinta 12:09

Per ataką prieš Tarptautinio taikos palaikymo ir saugumo centro karinę bazę žuvo mažiausiai 20 žmonių, dar 57 sužeisti, skelbia „The Guardian“. Tuo tarpu vietos valdžios pareigūnai praneša apie mažesnį žuvusiųjų skaičių. Lvivo meras Andrijus Sadovyjus praneša apie 9 žuvusius ir 57 sužeistus asmenis.

Dienraščio „The Guardian“ žurnalistas Luke'as Hardingas, esantis Javorive, kur įsikūrusi bazė, sakė, kad žuvusiųjų skaičius viršija tą, apie kurį ankstų sekmadienio rytą paskelbė Lvovo srities gubernatorius. Maksimas Kozyckis, kuris buvo pranešęs, kad žuvo devyni žmonės, 57 buvo sužeisti.

M.Kozyckis sakė, kad suveikė oro gynybos sistema, dalį raketų pavyko numušti. Jo teigimu, preliminariais duomenimis, Rusijos lėktuvai raketas paleido iš savo šalies teritorijos.

„Mano langai drebėjo. Visas namas vibravo. Buvo tamsu. Dangų nušvietė du sprogimai“, – pasakojo „The Guardian“ 27 metų Stepanas Chuma, gelbėjimo tarnybos darbuotojas, kuris su kolegomis nuskubėjo į įvykio vietą.

Jis sakė, kad patvirtinta 20 žmonių žūtis. Vienas liudininkas sakė, kad iš bazės pusės važiavo devyniolika greitosios pagalbos automobilių su kaukiančiomis sirenomis, praneša „Reuters“.

Kaip praneša „Reuters“, sekmadienį prieš pat 6 val. ryto Rusija paleido 30 raketų į kompleksą, esantį už 50 km į pietvakarius nuo Lvivo ir maždaug už 25 km nuo sienos su Lenkija.

Pranešama, kad įvykio vietoje dirbo gausios greitosios pagalbos pajėgos. Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas šią ataką pavadino teroro aktu ir dar kartą paragino nustatyti neskraidymo zoną virš Ukrainos. O.Reznikovas teigė, kad šioje bazėje būdavo karių iš kitų šalių, kurie mokė ukrainiečių karius, bet jis neturi duomenų, ar karių iš užsienio yra tarp žuvusiųjų ir sužeistų. Pranešama, kad šioje bazėje ukrainiečių karius mokė ir instruktoriai iš Lietuvos.

Šiame centre buvo Ukrainos pajėgų mokymo centras, kuriame dirbo užsienio instruktoriai, įskaitant instruktorius iš Jungtinių Valstijų ir Kanados.

Jame taip pat vykdavo bendros ukrainiečių karių ir NATO sąjungininkų pratybos.

Užsienio kariai Ukrainą paliko prieš Rusijai pradedant invaziją į savo kaimynę vasario 24-ąją.

Ukrainos karinių oro pajėgų Vakarų vadavietė feisbuke pranešė, kad oro gynybos sistemos sunaikino dvi sparnuotąsias raketas, atskridusias iš pietryčių, „tikriausiai iš Azovo arba Juodosios jūros vandenų“.

Atveriami humanitariniai keliai

10:03

Ukraina sekmadienį atvers 14 humanitarinių koridorių, kuriais bus evakuojami gyventojai iš intensyviai atakuojamų miestų.

 

Ukrainiečiai skelbia apie Rusijos pajėgų nuostolius

09:44

Ukrainos kariuomenė teigia, karo metu iki šiol Rusijos karinės pajėgos neteko 374 tankų, 1226 šarvuotų kovos mašinų ir 140 artilerijos sistemų, 74 lėktuvų.

Taip pat buvo nukauta daugiau nei 12 tūkst. Rusijos karių.

15min atkreipia dėmesį, kad šią informaciją šiuo metu patikrinti yra neįmanoma.

 

JK žvalgyba skelbia apie Rusijos puolimo kryptis

09:32

Rusijos pajėgos bando apsupti Ukrainos pajėgas šalies rytuose, o iš Krymo besiveržiančios Rusijos pajėgos bando apeiti Mykolajivą, siekdamos veržtis į vakarus Odesos link.

Tokią informaciją sekmadienį skelbia Jungtinės  Karalystės žvalgyba.

Išplatintame pranešime pažymima, kad Rusija „moka didelę kainą už kiekvieną žygį“, nes Ukrainos ginkluotosios pajėgos ir toliau tvirtai priešinasi visoje šalyje.

 

Kodėl atakuotas Tarptautinis taikos palaikymo ir saugumo centras?

09:18 Atnaujinta 09:28

Tarptautinis taikos palaikymo ir saugumo centras, esantis Lvivo srityje, į kurį buvo smogta ankstyvą sekmadienio rytą, jau seniai stebimas Kremliaus, o Rusijos žiniasklaida anksčiau teigė, kad tai yra slapta NATO bazė Ukrainoje, rašo „The Guardian“.

Portalas aiškina, kad bazė pastaruoju metu buvo patobulinta tarptautinėmis karinėmis pastangomis, įskaitant JAV, Kanados, Didžiosios Britanijos, Lenkijos, Didžiosios Britanijos ir Lietuvos kariuomenės narius, kurie padėjo mokyti Ukrainos kariuomenę.

Primename, kad sekmadienio rytą Rusija sudavė oro smūgį Tarptautiniam taikos palaikymo ir saugumo centrui maždaug už 40 km į šiaurės vakarus nuo Lvivo,.

Informacijos apie aukas nėra.

Prasidėjus Rusijos invazijai daug ukrainiečių pabėgo į santykinai saugų Lvivą.

Šis miestas, esantis netoli Europos Sąjungos narės Lenkijos, taip pat yra tranzito centras išvykstantiems iš Ukrainos žmonėms.

Pažeistas dujotiekis

08:50

Dėl Rusijos okupantų apšaudymo apgadinti dujotiekiai Lisičanske ir Popasnoje, Luhansko srityje.

Apie tai praneša Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Gaidajus.

„Lisičanske buvo apgadintas dujotiekis ir keli namai. Liepsnos apėmė keturis namus Severodonecke, penkis namus Popasnoje. Vienas namas buvo sunaikintas, mieste nutrūko dujotiekis. Nukentėjusiųjų skaičius tikslinamas“, – „Telegram“ tinkle paskelbė V.Gaidajus, rašo UNIAN.

Atlieka kratas ir persirenginėja ukrainiečių kariais

08:32

Rusijos kariai okupuotoje Ukrainos teritorijoje atlieka kratas tarp vietos gyventojų ir persirengia Ukrainos ginkluotųjų pajėgų uniformomis, skelbia Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas feisbuke.

„Gynybos pajėgų būklė, padėtis ir veiksmų pobūdis iš esmės nesikeičia. Priešas ir toliau naudoja civilinę infrastruktūrą kariniams poreikiams“, – rašoma išplatintame pranešime.

„Pažeisdama tarptautinės humanitarinės teisės reikalavimus, Rusija toliau dislokuoja dalinius ir įrangą didelės rizikos objektuose, apšaudo civilius gyventojus, neteisėtai tikrina asmeninius daiktus ir atlieka vietos gyventojų kratas, persirengia civiliais drabužiais ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų uniformomis“, – rašoma pranešime.

Ivano Frankivske atakuotas oro uostas

08:12

Ivano Frankivsko meras Ruslanas Marcinkovas feisbuke paskelbė, kad, pirminiais duomenimis, Rusijos karinės pajėgos atakavo miesto oro uostą.

Kol kas padaryta žala nėra žinoma.

 

Atakuotas Tarptautinis taikos palaikymo ir saugumo centras

07:31 Atnaujinta 10:26

Rusijos okupantai aštuoniomis raketomis apšaudė Tarptautinį taikos palaikymo ir saugumo centrą Staričių kaime Lvivo srityje, skelbia Lvivo srities karinė administracija.

„Okupantai surengė oro antskrydį prieš Tarptautinį taikos palaikymo ir saugumo centrą. Naujausiais duomenimis, jie paleido aštuonias raketas“, – sakome išplatintame pranešime, kurį cituoja pravda.ua.

Informacija apie nukentėjusiuosius dar tikslinama.

Ukrainos karinių oro pajėgų Vakarų vadavietė feisbuke pranešė, kad oro gynybos sistemos sunaikino dvi sparnuotąsias raketas, atskridusias iš pietryčių, „tikriausiai iš Azovo arba Juodosios jūros vandenų“.

Kaip rašo CNN, Tarptautinis taikos palaikymo ir saugumo centras yra didelė karinė bazė, kurioje yra karių mokymo centras, daugiausia skirtas taikos palaikymo misijoms.

Ivano Frankivske taip pat girdimi sprogimai

07:26

Sprogimai girdimi ir Ivano Frankivske.

Miestas yra apie 130 km į pietryčius nuo Lvivo, kuriame, kaip pranešama, sekmadienio rytą taip pat fiksuoti sprogimai.

 

Tiria karo nusikaltimus

07:12

Tiriama daugiau kaip 1700 Rusijos Federacijos karo nusikaltimų Ukrainoje, apie tai pranešė generalinė prokurorė Iryna Venediktova, kurią cituoja UNIAN.

„Prokuratūra fiksuoja kiekvieną Rusijos Federacijos karo nusikaltimą mūsų žemėje – jau tiriama 1717 baudžiamųjų bylų“, – sakė jis.

 

Netoli Lvivo girdimi sprogimai

06:44 Atnaujinta 07:10

Sekmadienį prieš pat 6 val. ryto vietos laiku Lvivo miesto pakraštyje, netoli Ukrainos sienos su Lenkija, pasigirdo keli sprogimai.

Sprogimus girdėjo vietoje dirbanti CNN komanda.

Remiantis vietos žiniasklaidos pranešimais, visą naktį Lvive ir daugelyje kitų Ukrainos regionų kaukė oro pavojaus sirenos.

Leidinys „Kyiv Independent“ rašo, kad yra pranešimų, jog Lvivas ir Chersonas yra atakuojami Rusijos raketomis.

 

Černobylio atominė elektrinė dirba pasitelkus elektros generatorius

06:27

Kovo 9 d. per Rusijos ataką sugadintos Černobylio atominės elektrinės elektros sistemos remontas tebevyksta. Dabar atominė elektrinė yra priklausoma nuo išorinių dyzelinių generatorių, kurie palaiko reaktorių darbą, pranešė Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA), kurią cituoja CNN.

Rusijos branduolinės agentūros „Rosatom“ generalinis direktorius Aleksejus Lichačiovas TATENA teigė, kad papildomas kuras atvežtas kovo 11 d. 

Tuo metu Ukrainos atominės elektrinės operatorė „Energoatom“ pranešė TATENA, kad 211 Černobylio atominės elektrinės darbuotojų ir sargybinių „vis dar negalėjo pasikeisti, faktiškai gyvendami ten nuo tos dienos, kai Rusijos pajėgos perėmė kontrolę“.

Pareigūnas: Rusija panaudojo fosforo aviacines bombas

06:18

Rusijos kariuomenė panaudojo fosforo bombas Popasnoje, Luhansko srityje.

Apie tai feisbuke paskelbė Ukrainos patrulinės policijos departamento vadovo pirmasis pavaduotojas Oleksijus Bilošickis.

Jis pažymėjo, kad fosforo amunicija sukelia triuškinančias ir pražūtingas pasekmes.

 

Kyjive numuštas dronas

06:07

Pasak pareigūnų ir liudininkų pranešimų, šeštadienio popietę Ukrainos saugumo pajėgos Kyjive numušė droną, rašo BBC.

Teigiama, kad dronas turėjo trijų kilogramų sprogmenį. Jis nukrito Kyjivo Podilo rajone, sukėlęs nedidelį gaisrą banke.

 

Praneša apie padarytą žalą rusų pajėgoms

06:01

Šeštadienį, kovo 12 d., Ukrainos kariuomenė sunaikino du Rusijos sraigtasparnius, du naikintuvus ir du bepiločius orlaivius.

Apie tai skelbia Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų vadovybė feisbuke.

15min atkreipia dėmesį, kad šios informacijos šiuo metu patikrinti neįmanoma.

 

Ukrainoje vėl įspėta apie oro pavojų

05:58

Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnyba skelbia, kad Rusijos kariuomenė Luhansko srities Severodonecko ir Rubižnės miestuose apgadino dešimtis namų ir sukėlė gaisrus.

Teigiama, kad žalos patyrė apie 60 pastatų, įskaitant privačius namus ir daugiabučius.

Pasak laikraščio „Kyiv Independent“, ši žinia paskelbta tuo metu, kai didžiojoje šalies dalyje skamba oro pavojaus sirenos.

„Beveik visuose Ukrainos regionuose paskelbta oro pavojaus sirenų pavojaus signalų“, – apie 4 val. vietos laiku paskelbė laikraštis.

Bandant evakuotis iš Kyjivo regiono žuvo septyni civiliai

05:45

Ukrainos gynybos ministerija teigia, kad bandant evakuotis iš Kyjivo regiono žuvo septyni civiliai gyventojai

Septyni civiliai gyventojai, tarp jų moterys ir vaikas, žuvo bandydami evakuotis iš Ukrainos Kyjivo regiono, šeštadienį patvirtino Ukrainos gynybos ministerija.

Okupuotame Melitopolyje okupantai paskyrė naują merą

05:31 Atnaujinta 13:05

Rusijos kariškiai okupuotame pietryčių Ukrainos Melitopolio mieste, kaip įtariama, pagrobus merą Ivaną Fiodorovą, paskyrė naują miesto vadovą.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis anksčiau patvirtino, kad I.Fiodorovą pagrobė ir sulaikė 10 ginkluotų Rusijos pajėgų vyrų grupė.

Manoma, kad naujai paskirta Melitopolio merė yra buvusi miesto tarybos narė Galina Danilčenko, teigiama Zaporižios srities administracijos interneto svetainėje paskelbtame pranešime, apie kurį rašo Ukrainos žiniasklaida, CNN ir BBC.

Teigiama, kad G.Danilčenko buvo pristatyta kaip laikinai einanti mero pareigas, ji kalbėjo per vietinę televiziją, kur teigė, kad jos „pagrindinė užduotis – imtis visų būtinų priemonių, kad miestas vėl taptų normalus“.

Ji taip pat sakė, kad Melitopolyje tebėra žmonių, kurie bandys destabilizuoti „padėtį ir išprovokuoti blogo elgesio reakciją“.

„Prašau jūsų išsaugoti sveiką protą ir nepasiduoti šioms provokacijoms“, – sakė G.Danilčenko. „Kreipiuosi į žmonių išrinktus visų lygių deputatus. Kadangi jus išrinko žmonės, jūsų pareiga rūpintis savo piliečių gerove“.

„Šiam komitetui bus pavesta administracinė atsakomybė Melitopolio ir Melitopolio srities teritorijoje“, – pridūrė ji.

Miesto taryba jos nepripažįsta mere ir kreipėsi į prokuratūrą ragindama iškelti G.Danilčenko baudžiamąją bylą dėl valstybės išdavystės.

Penktadienį mieste vyko protestas, kuriame dalyvavo daugiau nei 2 tūkst. vienos gyventojų. Protesto metu reikalauta paleisti pagrobtą miesto merą.

Atakuotas vienuolynas

05:27 Atnaujinta 11:51

Rusijos kariuomenės aviacijos smūgiai pasiekė Donecko srities Svjatogorsko mieste esantį Šventosios Mergelės Marijos Ėmimo į dangų vienuolyną.

Sprogimo banga apgadino vienuolyno patalpas, kuriose gyveno vienuolyno broliai ir pabėgėliai.

Išdaužyti beveik visi langai, apgadinti bažnyčios pastatai.

Paskutinis atnaujinimas 2022-03-13 05:27

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius