-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 11

Karas Ukrainoje – šansas Indijai: kaip ji planuoja tapti pasaulio galybe

Subrahmanyamui Jaishankarui, Indijos užsienio reikalų ministrui, sėdinčiam po kupolu vyriausybės pastate iš raudono smiltainio, kurį atidarė šalį anuomet valdę britai likus mažiau nei dviem dešimtmečiams iki Indijos nepriklausomybės paskelbimo, nereikia priminti, kaip greitai gali pasikeisti istorija.
Indija
Indija / „The New York Times“/Mauricio Lima nuotr.

Jo manymu, būtent tokį transformacinį momentą regime šiandien.

„Pasaulio tvarka, kuri vis dar yra labai, labai vakarietiška“, kaip jis sakė viename interviu, dėl karo Ukrainoje skubiai nyksta, o ją pakeis „daugiaašių aljansų“ pasaulis, kuriame visos šalys galės pasirinkti savo „konkrečią politiką, pageidavimus ir interesus“.

Akivaizdu, kad Indija taip ir daro nuo karo Ukrainoje pradžios.

Ji atmetė Amerikos ir Europos spaudimą Jungtinėse Tautose pasmerkti Rusijos invaziją, pavertė Maskvą didžiausia savo naftos tiekėja ir kritikuoja Vakarų veidmainystę. Indija toli gražu ne neatsiprašinėja – jos tonas drąsus, o savo interesų paisymas nė kiek neslepiamas.

Beveik 1,4 milijardo gyventojų turinčiai Indijai, kuri netrukus aplenks Kiniją kaip daugiausiai gyventojų turinti pasaulio valstybė, reikia pigios Rusijos naftos, kad išlaikytų savo 7 procentų metinį augimą ir ištrauktų iš skurdo milijonus gyventojų. Šis poreikis yra nediskutuotinas.

Tokia yra ministro pirmininko Narendros Modi vadovaujama Indija, kuri siekia savo interesų su nauju atkaklumu, nebekamuojama jokio nepilnavertiškumo jausmo ir nekreipdama dėmesio į savo veiksmų nesuderinamumą su Vakarais.

Tačiau kokia Indija žengs į XXI amžiaus pasaulinę sceną ir kaip bus jaučiama jos įtaka?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius