Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kardinolas G.Pellas Australijos teisme neigia kaltinimus seksualiniu išnaudojimu

Vatikano finansų vadovas kardinolas George'as Pellas, popiežiaus Pranciškaus aukšto rango patarėjas, trečiadienį Australijos teisme neigė visus jam pateiktus kaltinimus dėl seksualinio išnaudojimo.
Seksualiniu išnaudojimu įtariamas kardinolas George'as Pellas
Seksualiniu išnaudojimu įtariamas kardinolas George'as Pellas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

76 metų kardinolas, trečias pagal rangą Vatikano pareigūnas, grįžo iš Romos pirmą kartą dėl šių įtarimų stoti prieš Melburno magistrato teismą.

Kaltinimų detalės viešai neskelbiamos, bet policija sakė, kad byloje yra „daug ieškovų“. Buvęs Sidnėjaus ir Melburno arkivyskupas G.Pellas visuomet tvirtino esąs nekaltas.

Kardinolas, kuris atrodė liūdnas ir trapios sveikatos, teismo posėdyje dalyvavo su savo garsiu advokatu Robertu Richteriu. Šis teismui sakė, kad jo klientas nekaltas, nors šiuo etapu oficialaus kaltinamojo pareiškimo nereikėjo.

R.Richteris: „Kad būtų išvengta abejonių ir dėl (kilusio) susidomėjimo galėčiau nurodyti, kad kardinolas Pellas daro kaltės nepripažinimo pareiškimą dėl visų kaltinimų.“

„Kad būtų išvengta abejonių ir dėl (kilusio) susidomėjimo galėčiau nurodyti, kad kardinolas Pellas daro kaltės nepripažinimo pareiškimą dėl visų kaltinimų“, – teismui pasakė R.Richteris, kurį citavo nacionalinis transliuotojas ABC.

Posėdžio metu G.Pellas tylėjo. Magistrato teisėjas Duncanas Reynoldsas nusprendė, kad įrodymų santrauka atsakovo teisininkų komandai turi būti perduota iki rugsėjo 8 dienos ir kad kitas teismo posėdis įvyks spalio 6-ąją.

Dvasininkas nieko nekomentavo, kai policininkai lydėjo jį pro operatorių, reporterių ir fotografų minią į teismą, kas savaitę apsvarstantį šimtus bylų dėl įvairiausių nusikaltimų – pradedant vagystėmis, baigiant nužudymais.

Keli fotografai per grūstį buvo parblokšti.

Panašios scenos vyko ir jam su advokatu bei apsaugininkais išvykstant po trumpo posėdžio. Keli jo šalininkai šaukė „Tai parodomasis teismas!“ ir „Nekaltas!“

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Seksualiniu išnaudojimu įtariamas kardinolas George'as Pellas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Seksualiniu išnaudojimu įtariamas kardinolas George'as Pellas

Smūgis Bažnyčiai

G.Pello nebuvo reikalaujama dalyvauti posėdyje, bet įtakingiausias Australijos katalikas nusprendė pasirodyti. Birželio 29 dieną, po dvejus metus trukusio tyrimo, apkaltintas dvasininkas žadėjo gintis ir susigrąžinti gerą vardą.

„Esu nekaltas dėl šių kaltinimų, jie neteisingi. Visa seksualinio išnaudojimo idėja man bjauri“, – praėjusį mėnesį Romoje sakė jis ir tvirtino, kad tapo „negailestingo reputacijos žudymo“ kampanijos auka.

G.Pellas: „Esu nekaltas dėl šių kaltinimų, jie neteisingi. Visa seksualinio išnaudojimo idėja man bjauri.“

Australijos katalikų lyderiai reiškė paramą G.Pellui ir sakė, kad jis yra „visiškai padorus žmogus“.

Nors neoficialiai jis yra laikomas trečiu žmogumi Vatikano hierarchijoje, teisme nebuvo imtasi jokių specialių priemonių. G.Pellas į pastatą įėjo pro paradines duris ir buvo patikrintas apsaugos darbuotojų.

Popiežius jį išleido nemokamų atostogų. Pranciškus taip pat užsiminė, kad jis nebus verčiamas atsisakyti įtakingos Vatikano ekonomikos ministerijos vadovo posto.

Tačiau skandalas supurtė Bažnyčią. G.Pellas yra aukščiausio rango katalikų dvasininkas, apkaltintas kriminaliniais nusikaltimais, susijusiais su senu Bažnyčios seksualinio išnaudojimo skandalu.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Popiežius Pranciškus
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Popiežius Pranciškus

Įtarimai G.Pellui sutapo su 2012 metais pradėto – po dešimtmetį trukusio spaudimo – Australijos Karališkosios Komisijos dėl institucijų atsako į vaikų seksualinį išnaudojimą ( Royal Commission into Institutional Responses to Child Sex Abuse) tyrimo paskutiniais etapais.

Komisija kalbėjosi su tūkstančiais nukentėjusiųjų ir išgirdo pareiškimų apie vaikų išnaudojimą bažnyčiose, vaikų namuose, sporto klubuose, jaunimo organizacijose ir mokyklose.

G.Pellas Komisijoje pasirodė tris kartus: vieną asmeniškai ir du kartus per teletiltą iš Romos. Per vieną posėdį jis pripažino, kad 8-ajame dešimtmetyje „susimovė“ spręsdamas klausimą dėl kunigų pedofilų Viktorijos valstijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius