-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 12 15 /15:27

Kariais į brutalią Kongo grupuotę paimtiems vaikams iš jos lyderio priteista 10 mln. dolerių

Tarptautiniai teisėjai penktadienį kariais į brutalią Kongo grupuotę paimtiems vaikams iš tos grupuotės buvusio lyderio Thomaso Lubangos priteisė 10 mln. dolerių (8,5 mln. eurų) kompensaciją.
Thomasas Lubanga
Thomasas Lubanga / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tarptautinis Baudžiamasis Tribunolas (TBT) 2012 metais 56 metų Th.Lubangai skyrė 14 metų laisvės atėmimo bausmę už berniukų ir mergaičių grobimą bei įtraukimą į savo grupuotę „Kongo patriotų sąjunga“ Demokratinės Kongo Respublikos rytiniame Itūrio regione.

Penktadienį TBT teisėjai nustatė „reparacijų, už kurias atsakingas p. Lubanga, sumą – 10 mln. dolerių“, paskelbė pirmininkaujantis teisėjas Marcas Perrinas de Brichambaut.

Nors teismas oficialiai pripažino 425 aukas, jis pridūrė, kad „šimtai ar net tūkstančiai kitų aukų“ taip pat kentėjo T.Lubangos grupuotės rankose Kongo Demokratinėje Respublikoje.

Kiekvienam iš 425 įvardytų nukentėjusiųjų padaryta žala įvertinta po 8 tūkst. JAV dolerių (daugiau kaip 6 750 eurų), iš viso 3,4 mln. JAV dolerių (2,87 mln. eurų), nurodė M.P.de Brichambaut.

Teisėjas papildomai skyrė 6,6 mln. JAV dolerių (5,57 eurų) kitoms aukoms padarytai žalai atlyginti.

Ši kompensacija yra kolektyvinė ir bus naudojama pagalbos nukentėjusiesiems projektuose.

Prarasta vaikystė

Teismą kankino klausimas, kaip įvertinti prarastą vaikystę, kurią pakeitė smurtas, žudymai ir chaosas.

Daugelis šių vaikų dabar eina trečią dešimtį metų ir turi savo vaikų.

L.Walleynas: „Kaip jūs apskaičiavote prarastą jaunystę? Ko ji verta? Milijono, pusės milijono, penkių tūkstančių eurų ar tūkstančio eurų?“

„Kaip jūs apskaičiavote prarastą jaunystę? Ko ji verta? Milijono, pusės milijono, penkių tūkstančių eurų ar tūkstančio eurų?“ – 2016 metais per bylos nagrinėjimą Hagos tribunole klausė teisininkas Lucas Walleynas.

Daugelis grupuotės pagrobtų mergaičių tapo sekso vergėmis ir namo grįžo jau susilaukusios vaikų.

Penktadienį teismo skirtą pinigų sumą – 8,5 mln. eurų – administruos nepriklausomas Aukų patikos fondas. Jis jau yra atidėjęs milijoną eurų nukentėjusiesiems T.Lubangos byloje.

Fondas paruošė trijų metų pagalbos nukentėjusiesiems planą, kuriame jiems numatyta medicininė ir psichologinė pagalba, vidurinis ir profesinis mokymas.

Tačiau, šio fondo veikla labai priklausys nuo kitų TBT valstybių narių pagalbos renkant penktadienį skirtą reparacijų sumą, naujienų agentūrai AFP sakė fondo direktorius Pieteris de Baanas. Manoma, kad T.Lubanga yra beturtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius