Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karinę bazę Floridoje atakavęs užpuolikas internete smerkė JAV kaip „blogio valstybę“

Saudo Arabijos kariuomenės stažuotojas, penktadienį nušovęs tris žmones vienoje JAV karinio laivyno bazėje, kol buvo nukautas policijos, prieš surengdamas šį išpuolį internetu paskelbė manifestą, kuriame pasmerkė Ameriką kaip „blogio valstybę“.
Šaudynės įvyko Floridoje esančioje Pensakolos karinio laivyno aviacijos stotyje.
Šaudynės įvyko Floridoje esančioje Pensakolos karinio laivyno aviacijos stotyje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per šaudymą auditorijų pastate Floridoje esančioje Pensakolos karinio laivyno aviacijos stotyje, kurioje įsikūręs laivyno aviacijos pilotų mokymo centras, dar aštuoni žmonės buvo sužeisti, įskaitant du šerifo pavaduotojus, reagavusius į incidentą.

Floridos gubernatorius Ronas DeSantisas sakė, kad šaulys buvo Saudo Arabijos pilietis. Tai atgaivino skaudžius prisiminimus apie 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakas, vykdytas 19 asmenų, iš kurių 15 buvo Saudo Arabijos piliečiai, o dalis lankė civilinę skraidymo mokyklą Floridoje.

Džihadistų veiklą internetu stebinti organizacija „SITE Intelligence Group“ užpuoliką įvardijo kaip Mohammedą al Shamrani ir nurodė, kad jis per „Twitter“ paskelbė trumpą manifestą, kuriame sakoma: „Esu nusistatęs prieš blogį, o visa Amerika yra virtusi blogio valstybe.“

„Nesu nusistatęs prieš jus vien dėl to, kad esat amerikiečiai, nejaučiu jums neapykantos dėl jūsų laisvių – nekenčiu jūsų, nes kiekvieną dieną jūs remiat, finansuojat ir vykdot nusikaltimus ne vien prieš musulmonus, bet ir prieš žmoniškumą“, – rašė jis.

Televizija „ABC News“ pranešė, kad tyrėjai aiškinasi, ar šį pareiškimą iš tikrųjų parašė Pensakolos bazėje siautėjęs šaulys.

Tviterio paskyra, kurioje buvo paskelbtas minimas manifestas, taip pat smerkiantis JAV paramą Izraeliui ir cituojantis teroristų tinklo „al Qaeda“ velionį lyderį Osamą bin Ladeną, taip pat gimusį Saudo Arabijoje, buvo užblokuota.

R.DeSantisas per spaudos konferenciją sakė, kad „Saudo Arabija dėl šių aukų turi pagerinti padėtį. Ir manau, jie liks skolingi čia, žinant, kad [užpuolikas] yra vienas iš jų asmenų“.

Pensakolos laivyno aviacijos stoties vadas Timothy Kinsella Jaunesnysis sakė, kad šaulys buvo aviacijos stažuotojas – vienas iš „poros šimtų“ užsieniečių studentų, besimokančių šioje bazėje.

Po šaudynių buvo sulaikyti kiti šeši Saudo Arabijos piliečiai, įskaitant tris, filmavusius visą ataką, pranešė dienraštis „The New York Times“ (NYT), cituodamas su pirminio tyrimo rezultatais susipažinusį neįvardytą asmenį.

Užpuolikas buvo ginkluotas Floridoje įsigytu 9 mm kalibro pistoletu „Glock“, rašo NYT. Ginklas buvo su padidintos talpos šovinių dėtuve, o šaulys turėjo iš viso 4–6 kitas dėtuves.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius