Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kariniai veiksmai Libijoje prasidėjo. Tęsiasi antrasis karinės operacijos „Odisėjos aušra“ (Odyssey Dawn) etapas (papildyta 0.30 val.)

Prancūzijos, JAV, Didžiosios Britanijos, Kanados ir Italijos pajėgos Libijoje pradėjo karinius veiksmus. Karinei operacijai iš vadavietės Vokietijoje vadovauja JAV, ji pavadinta „Odisėjos aušra“ (Odyssey Dawn).
Tomahawk
Laivai į Libiją paleido 110 raketų „Tomahawk“. / wikipedia.org nuotr.

Tokį žingsnį koalicijos pajėgos žengė po to, kai Jungtinių tautų saugumo taryba priėmė rezoliuciją. Joje sakoma, kad, ginant civilius gyventojus, galimos bet kokios priemonės.M.Kadhafi ignoravo JT pozicją ir puolė Bengazio sukilėlius.

Karinių veiksmų pradžia šeštadienį: prancūzų aviacija apšaudė Libijos tankus, povandeniniai JAV ir britų laivai paleido daugiau nei 110 raketų Tomahawk

Pranešama, kad Muammaras Kadhafi ir jo šeima yra saugioje slėptuvėje. Libijos žiniasklaida tvirtina, kad koalicijos pajėgos nužudė 48 žmones, dauguma jų – civiliai. Teigiama, kad sužeista mažiausiai 150 žmonių.

Izraelio portalas DEBCAfile praneša, kad M.Kadhafi gerai pasiruošė koalicijos puolimui. Savo aviacijos pajėgas jis išskirstė ir išslapstė slėptuvėse dykumoje. Todėl Europos šalių karinėms pajėgoms bus sunku pasiekti tikslą ir sunaikinti M.Kadhadi smogiamąją jėgą, kurią jis žada panaudoti Europos šalyse vykdydamas keršto planus.  

Planuojami trys Libijos puolimo etapai (papildyta 9.45 val.). JAV vadovaujamos koalicijos pajėgos šeštadienį atakavo 31 taikinį Libijoje. Daugiausiai – priešlėktuvinės gynybos objektus. Taip siekiama apsaugoti koalicijos pajėgų aviaciją.

Antrojo etapo metu sekmadienio rytą bus atakuojama M.Kadhafi rezidencija Tripolyje ir du karinės aviacijos objektai. Trečiojo etapo metu koalicija planuoja pulti M.Kadhafi pajėgas.

JAV numetė 40 bombų ant aerodromo (papildyta 10.05 val.). JAV karinė aviacija sekmadienio rytą numetė 40 bombų ant Libijos aerodromo. Trys B–2 bombonešiai pakilo iš karinės bazės Jungtinėse valstijose. Tuo pat metu JAV naikintuvai atakavo Kadhafi sausumos pajėgas. Pranešama, kad JAV lėktuvai misiją įvykdė sėkmingai, visi pilotai grįžo į karinę bazę JAV. 

Patvirtinta informacija, kad bombos krito ir netoli M.Kadhafi bunkerio Tripolyje.

Pentagonas nieko nežino apie ataką (papildyta 11.50 val.). Nors žiniasklaida tviritna, kad JAV subombardavo Libijos aviacijos bazę, JAV Gynybos ministerija kol kas nepatvirtino šios informacijos.

Tuo pat metu Kanados, Danijos ir Ispanijos karinė aviacija leidžiasi Viduržiemio jūros karinėse bazėse ir laukia tolimesnių nurodymų.  

Bengazyje žuvo 94 žmonės (papildyta 13.15 val.). CNN praneša, kad puolant M.Kadhafi pajėgoms mūšių Bengazyje metu iš viso žuvo 94 žmonės. Šiuo metu Kadhafi pajėgos šturmuoja Misratą.

Svarbiame Rytų Libijos kelyje po Vakarų karinių smūgių aplink subombarduotas M.Kadhafi pajėgų transporto priemones „Reuters“ korespondentas sekmadienį matė mažiausiai 14 žuvusių žmonių.

Tame kelyje tarp Bengazio ir strategiškai svarbios Adždabijos, kuri yra įsikūrusi prie įvažiavimo į Rytų Libiją, sekmadienį buvo matomos niokojamos oro smūgių scenos – dešimtys sudegusių automobilių ir vis dar sproginėjanti amunicija, pranešė „Reuters“ korespondentas Mohammedas Abbasas.

Taip pat patikslinta, kad prie karinės operacijos Libijoje sekmadienį prisijungė 19 JAV karinių lėktuvų.

VIDEO: Message of defiant Colonel Gadhafi on Libyan TV

Muammaras Kadhafi sekmadienį per Libijos TV išplatino savo kalbos garso įrašą.

Plačiau apie M.Kadhafio kalbą skaitykite čia. Vakarų valstybių lyderius jis išvadino hitleriais ir musoliniais.

JAV ruošiasi naujiems smūgiams, prie karinės operacijos nori prisijungti Belgija (papildyta 15.38 val.) JAV karinės vadovybės pulkininkas Franklinas Childressas patvirtino britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainei, kad nematomi radarams bombonešiai B–2 numetė ant Libijos 40 bombų.

Be to, jis pareiškė, jog JAV gali vėl panaudoti sparnuotąsias raketas „Tomahawk“ smūgiams į taikinius Libijoje.

Libijos žiniasklaida pranešė, kad maždaug 50 žmonių žuvo sekmadienį, kai tarptautinės koalicijos pajėgos bombardavo Tripolį. Tuo pat metu CNN bėgančioje eilutėje rašo, kad civilių aukų nėra. 

BBC bėgančioje eilutėje praneša, kad M.Kadhafio tankai įvažiavo į Misratą ir užėmė miesto centrą (papildyta 16.15 val.). Tiesioginiame šio kanalo eteryje vienas medikas papasakojo, kas vyksta mieste. Jo teigimu, Kadhafi pajėgos naikina viską, kas įmanoma. Šeštadienį buvo bombarduojamas uostas, mieste tvyro chaosas. Netgi medikai negali suteikti deramos pagalbos nukentėjusiems, nes puolamos ir ligoninės. Eteryje kalbėjusio mediko teigimu, tik tarptautinės pajėgos galėtų atstatyti tvarką. Susijaudinusiu balsu žmogus prašė kuo greičiau gelbėti Misratą nuo pragaro, kuriame atsidūrė šio miesto gyventojai.

JAV ir D.Britanija apibendrino pirmojo operacijos etapo rezultatus (papildyta 19.15 val.). Kariškių teigimu, buvo pataikyta ir neutralizuota 20 iš 22 numatytų taikinių – BBC cituoja pulkininką Jamesą Stockmaną.

Libijos vyriausybė praneša, kad sąjungininkų atakų metu žuvo 64 žmonės, sužeista 150.

Per BBC telefonu kalbėjęs M.Kadhafi sūnus Saifas al Islamas pažadėjo, kad Libija nepuls keleivinių lėktuvų, skraidančių virš Viduržiemio jūros. Jis taip pat pareiškė nesuprantąs, kodėl M.Kadhafi turėtų trauktis: juk Libiją puola teroristų gauja. 

„Jeigu jūs, amerikiečiai, norite padėti Libijos žmonėms Bengazyje, eikite į Bengazį ir išvaduokite nuo tų teroristų“, – telefonu sakė M.Kadhafi sūnus.

Jungtiniam vadų štabui atstovaujantis admirolas Michaelas Glennas Mullenas (vienas įtakingiausių JAV kariškių) operaciją vertino teigiamai. Jo žodžiais tariant, koalicijos pajėgos sustabdė Kadhafi kariuomenės judėjimą į sukilėlių sostinę Bengazį, vėl „uždarė“ oro erdvę virš Libijos. Admirolas pabrėžė, kad, jei reikės, bus puolamos ir Kadhafi sausumos pajėgos.

Tripolyje verda mūšis. CNN ir BBC tiesioginiame eteryje rodo vaizdus iš sostinės Tripolio, čia verda intensyvus mūšis (papildyta 20.20 val.). Sostinė apsupta karinių bazių, ginkluotų sunkiąja priešlėktuvine artilerija. Teigiama, kad iš jų šaudoma į koalicijos aviaciją. Nepatvirtintais duomenimis kelios bombos nukrito visai šalia M.Kadhafi rezidencijos.

Tuo pat metu „Reuters“ rodo miesto centre susibūrusius Kadhafio šalininkus. Jie mojuoja žaliomis vėliavomis ir šoka. Net ir aidint sunkiosios artilerijos šūviams po miestą zuja lengvieji automobiliai, nepanašu, kad civilių gyvenimas būtų sustojęs.

Bus paliaubos? (papildyta 21.20 val.). Libijos karinių pajėgų vadas įsakė nuo 21 val. nutraukti ugnį ir laikytis paliaubų sąlygų. Kol kas neaiški koalicijos pajėgų reakcija į tokį pranešimą.

Teigiama, kad Libijos karinių pajėgų vienas iš vadovų Mildas Fokehi tokių priemonių ėmėsi norėdamas išvengti naujų koalicijos antskrydžių. 

Iš Tripolio išplaukė sulaikytas Italijos laivas (papildyta 22.30 val.).  Italijos jūrų buksyras su vienuolikos žmonių įgula, kuri buvo sulaikyta Libijos sostinės Tripolio uoste, sekmadienį vakare išplaukė iš uosto, pranešė laivo savininkė.

Jūrų buksyro įgula – aštuoni italai, du indai ir vienas ukrainietis – buvo sulaikyti laivui šeštadienį po pietų išlaipinant darbininkus libius.

Ginkluoti vyrai, kurių vienas pasivadino uosto vadovu, areštavo įgulą ir neleido laivui išplaukti.

Kiek anksčiau Italijos gynybos ministras Ignazio La Russa pranešė, kad Roma yra pasirengusi panaudoti „visas įmanomas priemones“, kad išlaisvintų buksyro įgulą.

Dūmai prie M.Kadhafi rūmų (papildyta 23.50 val.). Liudininkai Tripolyje praneša, kad mato nuo M.Kadhafi rūmų kylančius dūmus. Jau anksčiau buvo pranešta, kad keli sviediniai galėjo pataikyti į Libijos diktatoriaus rezidenciją.

Tačiau Jungtinės Valstijos neigia, kad nori pataikyti į M.Kadhafi. JAV nėra jo įtraukusios į savo „taikinių sąrašą“, sekmadienį pareiškė aukšto rango JAV karinis pareigūnas.

Papildyta BNS 0.30 val. Dūmų kamuoliams kylant iš Tripolio rajono, kuriame stovi Libijos prezidento rūmai, JAV karinio jūrų laivyno viceadmirolas Williamas Gortney, kuris yra Pentagono Štabų vadų komiteto direktorius, žurnalistams Pentagone sakė, kad koalicijos oro smūgiais nėra siekiama likviduoti M.Kadhafi.

W.Gortney pridūrė, kad prie koalicijos, kurią iš pradžių sudarė Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija, Prancūzija, Italija ir Kanada, prisijungė Belgija ir Kataras.

CNN praneša, kad Baltieji rūmai nepripažįsta Libijos paskelbtų paliaubų ir žada į atakas įtraukti dar daugiau Didžiosios Britanijos pajėgų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius