Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kariuomenė neigia, kad lietuvių stovyklos prieigose Afganistane Talibanas grobia žmones

Lietuvos kariuomenės atstovai neigia naujienų agentūros „Xinhua“ pranešimą, kad lietuvių stovyklos prieigose Afganistano Goro provincijoje Talibano kovotojai pagrobė du vietos valdžios atstovus ir juos grasina nužudyti.
Lietuvos kariai Afganistane
Lietuvos kariai Afganistane / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kaip 15min.lt sakė Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai kapitonas Tomas Balkus, Goro provincijos sostinėje Čagčarane, kur įsikūrusi ir mūsų šalies karių stovykla, tikrai nebuvo jokio pagrobimo.

„Jau šiandien (penktadienį – red. past.) tikslinausi informaciją, kalbėjau su Čagčarane esančiais kariais. Galiu pareikšti, kad tokio įvykio provincijos sostinėje Čagčarane tikrai nebuvo. Ar tokio įvykio kurioje nors kitoje Goro provincijos vietoje nebuvo, informacijos neturime. Apskritai paneigti tokios informacijos negalime“, – sakė kapitonas T.Balkus.

Priminsime, kad ketvirtadienį agentūra Xinhua išplatino pranešimą, kuriame teigiama, jog Goro provincijos sostinėje Čagčarane Talibano kovotojai pagrobė du vietos valdžios atstovus. Apie tai agentūrą ketvirtadienį informavo Goro provincijos administracijos atstovas spaudai Abdulas Hai Khatibis.

„Talibano maištininkai iš Goro provincijos sostinės Čagčarano trečiadienį pagrobė prokurorą ir mokytoją. Pagrobėjai grasina juos nužudyti, jei nebus išlaisvinti sukilėlių kovos draugai“, – agentūrai Xinhua sakė A.H.Khatibis.

Pasak Xinhua, talibai siekia išlaisvinti dešimt sukilėlių, Goro provincijoje sulaikytų sekmadienį per specialiąją Afganistano saugumo pajėgų operaciją. Per šią operaciją dar du Talibano sukilėliai buvo nukauti.

Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai sako, kad nors žvelgiant iš šalies situacija provincijoje atrodo šiek tiek kaistanti, Lietuvos karių stovyklos apsaugos stiprinti kol kas nėra būtinybės.

„Stovyklos apsauga vien dėl žiniasklaidos pranešimų nėra stiprinama. Mūsų kariai glaudžiai bendradarbiauja su vietos saugumo pajėgomis, su Afganistano pareigūnais keičiasi informacija, naudojasi žvalgybos informacija. Stovyklos apsauga vado įsakymu stiprinama tada, kai iškyla realus pavojus, kai priartėja priešo pajėgos. Kol kas tokio pavojaus nėra“, – sakė kapitonas T.Balkus.

Lietuvių kontroliuojama Goro provincija dažnai vadinama viena saugesnių Afganistane. Provincijos sostinėje Čagčarane Lietuvos kariai yra įsikūrę jau penkerius metus. Lietuva vadovauja provincijos atkūrimo grupei (PAG).

Pastaruoju metu iš šios provincijos vis dažniau atskrieja grėsmingų žinių.

Prieš kelias savaites 15min.lt pasakojo, kaip sprogusi pakelės bomba Afganistano Goro provincijoje užmušė sutuoktinius, kurie važiavo motociklu. Tąsyk pora vyko kaip tik iš provincijos sostinės Čagčarano, kur įsikūrusi Lietuvos karių stovykla.

Prieš kurį laiką aukšti Lietuvos kariuomenės atstovai patvirtino, kad provincijoje užfiksuotas tam tikras Talibano kovotojų judėjimas. Tačiau tąkart buvo teigiama, kad provincijos pakraščius talibai išnaudoja tik poilsiui ir persigrupavimui.

Čagčarane tarnauja apie 150 Lietuvos karių. Kartu su jais tarnauja karių ir civilių iš Danijos, Gruzijos, Japonijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Rumunijos ir Ukrainos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius