Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Karo analitikai atsakė, kada užsidarys galimybių langas Rusijai

Ukrainos laukia sunkūs metai, tačiau jei šalis sugebės pasipriešinti Rusijai fronto linijose, „galimybių langas“, kuriuo dabar naudojasi Maskva, greičiausiai užsidarys 2025 m., savo skiltyje laikraštyje „The New York Times“ rašo karo ekspertai Robas Lee ir Michaelas Kofmanas. Visų pirma kitais metais Rusijai gali pradėti trūkti įrangos.
Ukrainos karys
Ukrainos karys / „Scanpix“/AP nuotr.

Įtakingi Vakarų šalių karo analitikai Robas Lee ir Michaelas Kofmanas, kurie reguliariai keliauja į Ukrainą, analizuoja, kaip pasikeitė padėtis fronte, Rusijai atidarius naują fronto kryptį Charkivo srityje.

Padėtį fronte jie apibūdina kaip rimtą. Pradėjusios puolimą Rusijos pajėgos greitai įveikė sieną ir pasistūmėjo kelis kilometrus į priekį. Tuo pat metu Rusijai dar nepavyko pasiekti pagrindinės gynybos linijos į rytus nuo Charkivo, teigia ekspertai.

Analitikai mano, kad naująja fronto kryptimi Rusijos kariuomenė nori nukreipti Ukrainos pajėgas nuo kitų fronto dalių. Rusijos tikslas – ne užimti Charkivą, bet jam grasinti, taip pat ir artilerija, sakė ekspertai. Taip Rusija gali lengviau užimti likusią Donecko srities dalį, kurią, pasak ekspertų, ji laiko pagrindine kryptimi.

Tačiau dabar Ukrainos prioritetas yra stabilizuoti fronto liniją ir užkirsti kelią dideliam proveržiui, rašė ekspertai.

Ukrainos pajėgos ir toliau susiduria su nuo praėjusių metų susikaupusiomis problemomis, įskaitant šaudmenų, kariuomenės ir įtvirtinimų trūkumą. Nepaisant to, kad JAV Kongresas neseniai skyrė pagalbą Kyjivui, padėtis dar labiau pablogės, nei pagerės, pažymi R.Lee ir M.Kofmanas. Pavasarį Ukrainos pajėgoms pavyko pagerinti savo įtvirtinimų liniją, o JAV pagalba turėtų sumažinti šaudmenų badą, tačiau personalo trūkumo problema ir toliau aštrėja, o situacijai pagerinti prireiks kelių mėnesių, pabrėžia ekspertai.

Kita vertus, Rusija sugebėjo susidoroti su personalo trūkumu ir per mėnesį pritraukia apie 30 000 naujų sutartininkų. Šie kariai, kurių dauguma yra 40-ies metų amžiaus, vargu ar bus idealūs kariai, tačiau tai suteikia Rusijai kiekybinį pranašumą, rašė analitikai.

Tačiau karių skaičiaus pranašumas nebūtinai bus lemiamas, pabrėžia jie. Pajėgų kokybė ir prarandami vadai riboja Rusijos galimybes vykdyti plataus masto operacijas, kol kas Rusijos kariuomenė nesugebėjo paversti puolimo proveržiu.

Ekspertai mano, kad jei Ukraina 2024 m. sugebės pasipriešinti Rusijai ir padarys Rusijos karių pasiekimus nereikšmingus, Maskvos „galimybių langas“ užsidarys iki kitų metų. Tai ne tik vakarietiškos ginkluotės įsigijimo, bet ir efektyvios vadovybės sukūrimo, personalo trūkumo problemos išsprendimo ir patikimesnių gynybos linijų sukūrimo klausimas, daro išvadą jie. Rusija savo ruožtu pradės jausti įrangos, kurią šiemet aktyviai išvežinėjo iš sandėlių, trūkumą, pažymi jie.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius