Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 28

Karo bijo net kanadiečiai – vėl domisi milžinišku Šaltojo karo laikų bunkeriu

Netrukus po to, kai Rusija praėjusiais metais įsiveržė į Ukrainą, Christine McGuire muziejus pradėjo gauti tokių užklausų, su kokiomis ji anksčiau per visą savo karjerą nebuvo susidūrusi.
Diefenbunkeris
Diefenbunkeris / „The New York Times“/Ian Austein nuotr.

„Žmonės mūsų klausia, ar vis dar veikiame kaip slėptuvė nuo branduolinio lietaus, – sakė Diefenbunkerio, Kanados Šaltojo karo muziejaus, vykdomoji direktorė C.McGuire. – Ta baimė žmonėms vis dar labai tikra. Atrodo, kad ji vėl sugrįžo į visuomenę.“

Diefenbunkeris vis dar turi didžiąją dalį priedangos nuo branduolinių kritulių formos ir savybių – ši vieta kažkada buvo skirta Kanados vyriausybei ir svarbiems kariuomenės pareigūnams pasislėpti.

Tačiau didžiulis požeminis kompleksas, kurio eksploatavimas buvo nutrauktas 1994 metais, jau nebėra funkcionuojantis kariuomenės turtas – jis tapo galingu grįžimo į epochą simboliu, kai pasaulio sunaikinimas vėl atrodo reali galimybė, nes branduolinį ginklą turinti ginkluota Rusija gali jį panaudoti.

Diefenbunkerio istorija atspindi ne tik pasaulinę įtampą, bet ir šykštų Kanados požiūrį į civilinę gynybą, optimistišką mąstymą apie apokalipsę ir kanadiečių antipatiją viskam, ką jie suvokia kaip ypatingas privilegijas savo politiniams lyderiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius