Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Karo ekspertai paaiškino, ko siekia apie Kalėdų paliaubas prabilęs V.Putinas

Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) įsikūręs Karo studijų institutas naujausioje apžvalgoje paaiškino, kodėl Rusija prabilo apie ugnies nutraukimo sausio 6-7 dienomis, stačiatikiams švenčiant Kalėdas.
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas / „Zuma press“/„Scanpix“

Anot Karo studijų instituto ekspertų, 36 valandas truksiančios paliaubos greičiausiai tėra informacinė operacija, kuria siekiama pakenkti Ukrainos įvaizdžiui.

Ukrainos ir Vakarų pareigūnai, tarp kurių ir JAV prezidentas Joe Bidenas, pabrėžė Rusijos siūlymo veidmainiškumą ir atkreipė dėmesį, kad gruodžio 25-ąją, kai daugelis Ukrainos stačiatikių šventė Kalėdas, taip pat Naujųjų metų dieną Rusija tęsė išpuolius prieš civilinę ir karinę šalies infrastruktūrą.

Be to, rašoma apžvalgoje, V.Putinas siekia užtikrinti 36 valandų pertrauką savo pajėgoms, kad jos galėtų pailsėti, atgauti jėgas ir persiorientuoti, o tada atnaujintų puolimą.

„Tokia pertrauka būtų neproporcingai naudinga Rusijos kariams ir iš Ukrainos pradėtų atimti iniciatyvą. V.Putinas negali pagrįstai tikėtis, kad Ukraina laikysis šių staiga paskelbtų paliaubų sąlygų, ir gali būti, kad paliaubas paskelbė norėdamas parodyti Ukrainą kaip nesugebančią prisitaikyti ir nenorinčią žengti būtinų žingsnių derybų link. Tai yra sąmoninga informacinė taktika, kurią Rusija jau anksčiau taikė, kaip pranešė Karo studijų institutas“, – rašoma apžvalgoje.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas dar gruodžio 14 d. kalbėjo, kad Rusija neplanuoja paliaubų per rusų stačiatikių Kalėdas, todėl netikėtas V.Putino pranešimas sausio 5 d. buvo netikėtas.

„Jei Putinas būtų rimtai ketinęs skelbti religinio pobūdžio paliaubas, jis turėjo pakankamai laiko joms pasirengti. Ugnies nutraukimo paskelbimas per 24 valandas nuo tos dienos, kai jis turėjo įsigalioti, leidžia manyti, kad jis buvo paskelbtas siekiant Ukrainos pajėgas, kurios tęsia kovą per visą paliaubų laikotarpį, pavaizduoti kaip nenorinčias siekti taikos ir norinčias kovoti bet kokia kaina“, – nurodo analitikai.

Anot jų, tai, kad Rusijos režimo lyderis paliaubas grindžia religiniais motyvais, papildomai sustiprina dar vieną dvigubą Rusijos informacinę operaciją, kurios metu Ukraina vaizduojama kaip religinių grupių slopintoja, o V.Putinas – kaip tikrasis krikščionių tikėjimo gynėjas.

Kaip Karo studijų institutas jau anksčiau yra pastebėjęs, Kremlius išnaudojo diskusijas apie Rytų stačiatikybę, kad apkaltintų Kyjivą religinių laisvių engimu Ukrainoje.

Rusijos šaltiniai neseniai sužinojo apie Ukrainos valstybės saugumo tarnybos vykdomus reidus rusų stačiatikių bažnyčiose ir dvasininkų patikrinimus bei Ukrainos sankcijas su Kremliumi susijusiems Ukrainos stačiatikių bažnyčios Maskvos patriarchato elementams. Vis dėlto, nurodo ekspertai, tai nėra bandymas slopinti religinę laisvę Ukrainoje, tuo siekiama pažaboti prokremliškus Rusijos stačiatikių bažnyčios elementus, kurie materialiai, politiškai ir dvasiškai rėmė Rusijos agresiją.

Ši Rusijos informacinė operacija gali pakurstyti nepagrįstą Kremliaus naratyvą, kad Ukraina persekioja stačiatikius ir rusakalbius – naratyvą, kurį V.Putinas ne kartą pateikė kaip savo neteisėtos invazijos į Ukrainą 2022 m. vasario mėn. pateisinimą.

V.Putinas ir kiti Rusijos pareigūnai karą Ukrainoje dažnai vaizduoja kaip religinį karą prieš „šėtoniškus“ ir „fanatiškus“ Ukrainos visuomenės elementus, kurie siekia pakirsti tradicines religines vertybes ir moralę, pastebima apžvalgoje. Iš tikrųjų tai Rusijos pajėgos nuo 2014 m. okupuotoje Ukrainos teritorijoje slopina religijos laisvę, pabrėžia analitikai.

Kelios svarbiausios Karo studijų instituto išvados:

  • V.Putino pareiškimas, kad Rusijos pajėgos 36 valandas laikysis paliaubų per Rusijos stačiatikių Kalėdas, greičiausiai yra informacinė operacija, kuria siekiama pakenkti Ukrainos reputacijai.
  • Taip V.Putinas siekia sustiprinti kitą Rusijos informacinę operaciją, kuria melagingai vaizduojama, kad Ukraina neva slopina religines grupes, o V.Putinas pateikiamas kaip tikrasis krikščionių tikėjimo gynėjas.
  • V.Putinas nepakeitė savo pagrindinių maksimalistinių tikslų Ukrainoje.
  • Jevgenijus Prigožinas teigė, kad kaliniai, savanoriškai prisijungę prie "Wagner" Ukrainoje, sulaukė malonės - veikiausiai taip siekiama išpūsti savo įtaką ir politinę galią, sustiprinti kalinių verbavimą ir nuraminti uniformuotus "Wagner" nusikaltėlius.
  • Rusijos pajėgos tęsė ribotas kontratakas, kad atgautų prarastas pozicijas palei Svatovės-Kreminos liniją, o Rusijos pajėgos teigė, kad Ukrainos pajėgos tęsė kontrpuolimo operacijas šiame rajone.
  • Pranešama, kad Ukrainos pajėgos surengė sėkmingą kontrataką, nes Rusijos pajėgos tęsė puolamąsias operacijas aplink Bachmutą ir į vakarus nuo Donecko miesto.
  • Rusijos pajėgos toliau vykdė diversines ir žvalgybines grupes prie Dniepro upės ir stiprino pozicijas rytiniame (kairiajame) krante esančioje Chersono srityje.
  • Rusijos karo tinklaraštininkai teigė apie neseniai pasiektus Rusijos laimėjimus Zaporižios srityje, tikriausiai siekdami nukreipti dėmesį nuo lėto Rusijos puolimo aplink Bachmutą, kuris gali pasiekti kulminaciją.
  • Mobilizuoti Rusijos kariai greičiausiai ir toliau sudaro pernelyg didelę dalį Rusijos karinių nuostolių Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje