-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karo ekspertas E.Papečkys: V.Putinas iš tiesų mato grėsmę Kremliaus režimui

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui paskelbus apie dalinę mobilizaciją, kilo klausimas – kaip greitai šie rezervistai bus pasiruošę kovoti prieš ukrainiečius ir vykdyti Kremliaus režimo užduotis. Karo ekspertas Egidijus Papečkys komentare 15min teigė, kad tai tikrai neįvyktų greitai. Kremlius turi problemų ne tik su kariniu personalu, bet ir ginkluote, technika.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Vadinamosios specialiosios karinės operacijos eiga yra visiškai ne tokia, kokios tikėjosi Rusija. Galima sakyti, kad su ja viskas yra blogai, mano karo ekspertas E.Papečkys.

Pasak jo, iš esmės mūšiuose fronte dabar tęsiasi visa Rusijos pralaimėjimo serija. Todėl specialiąją karinę operaciją yra ištikusi karinė nesėkmė.

VIDEO: V.Putinas skelbia apie dalinę mobilizaciją Rusijoje

„Nebematome to Putino pasitikėjimo, kuris buvo vasario 24-ąją. Savo kalboje trečiadienį jis išskiria dvi kryptis ir pats sau prieštarauja. Pirma, kalbama apie tai, kad pasikėsinta į Rusiją – kolektyviniai Vakarai kėsinasi į Rusijos valstybingumą ir suverenitetą. Taip mėginama sutelkti tautą.

Tačiau čia pat jis kalba, kad ir toliau vykdoma specialioji karinė operacija, kurios tikslas yra tas pats – išvaduoti Donbasą. Tai vienas kitam prieštaraujantys teiginiai.

Karo metu buvo pažeistas Ukrainos suverenitetas, tačiau kalbama taip, tarsi prieš Rusiją būtų įvykdyta agresija“, – kalbėjo karo ekspertas.

E.Papečkys: nebematome to Putino pasitikėjimo, kuris buvo vasario 24-ąją.

Jis mano, kad dabar V.Putinas iš tiesų mato grėsmę visam Kremliaus režimui.

„Bandydamas paaiškinti, kad ne režimas turi ginti žmones, jis ir kalba apie agresiją prieš visą Rusiją ir būtinybę ją atremti, skelbiant dalinę mobilizaciją.

AP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Tačiau kartu jis turi nuraminti tuos, kurie dabar klausia, ko Rusija apskritai lindo į Ukrainą ir pralaimėjo“, – sakė E.Papečkys.

Parengti rezervistus nebus paprasta

Mobilizuoti žmones labai paprasta – išleidi įsakymą, yra mobilizacijos tvarka, institucijos. Tačiau ką daryti su tais sukviestais žmonėmis?

„Turi būti kažkokie daliniai, į kuriuos šie kariai eitų. O tų dalinių nėra. Turi būti karininkai, kurie užima vadovaujančias pareigas, formuoja dalinį. Tačiau viso to nėra.

Žmonės bus metami į kažkokius mokymų centrus ir per trumpą laiką bus bandoma iš jų suformuoti kažkokius dalinius. Tačiau žinoma, kad pašaukus rezervistus ir iš anksto tam nesiruošus, prireiks mažiausiai mėnesio ar dviejų, kad juos parengtum. Ir tai per tokį laiką to nepadarysi. Rezervistų pasiruošimas yra skirtingas, o šauktinių Rusijoje – labai silpnas“, – paaiškino karo ekspertas.

E.Papečkys: iš esmės Putinui vadovaujant, Gynybos ministerija sugriovė visą mobilizacijos sistemą.

Ne ką mažesniu galvos skausmu Kremliui gali tapti ir rezervo karių aprūpinimas.

Asmeninio albumo nuotr./Egidijus Papečkys
Asmeninio albumo nuotr./Egidijus Papečkys

„Yra ir kita problema – ginkluotė. Galbūt jie ras senų automatų, kulkosvaidžių, ištrauks senų pabūklų, tankų, tačiau ką daryti su ryšio priemonėmis, be kurių šiuolaikiniame kare tu negali vadovauti daliniams? Taip pat reikia transporto priemonių. Jau dabar Ukrainoje esančiai rusų grupuotei jų trūksta.

Dabar reikės dar 300 tūkst. karių aprūpinti transportu, reikia ir lauko virtuvių. Taigi Maskvos laukia didžiulis iššūkis. Iš esmės Putinui vadovaujant, Gynybos ministerija sugriovė visą mobilizacijos sistemą. Taip pat sovietinės atsargos yra pasenusios, bet jų ir trūksta. Manau, jie labai mielai būtų mobilizavę ir 600 tūkst. Bet bus sunku aprūpinti ir minėtus 300 tūkst. karių“, – paaiškino jis.

VIDEO: Обращение Шойгу после объявления частичной мобилизации. Прямой эфир

Iniciatyva – ukrainiečių rankose

Pasak karo eksperto, negalima tikėtis, kad šie rezervistai bus pasiruošę priešintis ukrainiečiams.

„Reikia nepamiršti, kad daug Ukrainos karininkų mokėsi NATO šalių karinėse mokymo įstaigose“, – priminė E.Papečkys.

ZUMA press/„Scanpix“ nuotr./Charkivas
ZUMA press/„Scanpix“ nuotr./Charkivas

Padėtis fronte, anot jo, nėra bloga. Ukrainiečiai jau įvykdė vieną operaciją ir ji buvo labai sėkminga. Dabar jie supranta, kad turimų resursų staigiam puolimui trūksta, todėl rengia sąlygas tolesnėms operacijoms. Jie nepuola tik dėl to, kad pultų, nes tai reikštų nereikalingas aukas.

Šiuo metu dažniausiai minimos trys vietos, kuriose Ukrainos kariuomenė galėtų surengti kontrpuolimą: Chersono, Zaporižios ir Charkivo sritys.

„Ten rusai yra priversti gintis. Tačiau kyla abejonių, ar tai jiems pavyks. Ukrainiečiai jau įrodė, kad jie sugeba nepastebimai permesti savo dalinius. Todėl nebūtinai ukrainiečių kontrpuolimas vyks ten, kur rusai jau sutvirtino savo gynybą, pavyzdžiui, prie Charkivo.

Be to, Rusijos pajėgos bijo ukrainiečių kontrpuolimo Melitopolio link. Ukrainos kariuomenė turi iniciatyvą. Buvo laikas, kai jiems reikėjo gintis, bet dabar jie gali pasirinkti puolimo laiką, vietą ir mastą“, – tikino E.Papečkys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius