-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 20 /2022 01 21

Karo grėsmė: Rusijos kariuomenė iš Tolimųjų Rytų masiškai juda į Vakarus

Iš Sibiro ir Tolimųjų Rytų regionų į Vakarus pusę metų perdislokuojami Rusijos kariai jau yra už 40 kilometrų nuo Rusijos ir Ukrainos sienos. Radijo stoties „Svoboda“ ir karinių konfliktų tyrimo grupės „Conflict Intelligence Team“ (CTI) gauta informacija rodo, kad pastaraisiais mėnesiais iš Tolimųjų Rytų į Vakarus (link Ukrainos ar Baltarusijos) permetami daliniai, be kurių sunku įsivaizduoti plataus masto karinę operaciją: karo policija, desantininkai, specialiosios pajėgos. Šie kariai taip pat dalyvavo aktyvioje Rusijos ir Ukrainos karo fazėje 2014–2015 m.
Rusijos karinis ešelonas
Rusijos karinis ešelonas / „Conflict Intelligence Team“ nuotr.

Radijo stotis „Svoboda“ ir karinių konfliktų tyrimo grupė „Conflict Intelligence Team“ (CTI) bendrame tyrime pasakoja, kur iš Rusijos rytų atvyksta kariniai daliniai ir ką sako „komandiruotėn“ vykstančių karių ir karininkų artimieji bei patys kariškiai.

Daugiau skaitykite: Į Baltarusiją atvyksta Rusijos kariai: ką tai reiškia Lietuvai ir Ukrainai

VIDEO: Satellite images show Russian troops near Ukraine border

Dalis kariuomenės stoja prie Ukrainos sienos

Pirmadienį, sausio 17 d., Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka paskelbė apie bendras Rusijos ir Baltarusijos pratybas „Allied Resolve – 2022“, kurios vasario mėnesį vyks Baltarusijoje.

Rusijos karinė technika, kurią nepriklausomi tyrinėtojai pastebėjo vaizdo įrašuose socialiniuose tinkluose, išties pamažu atkeliauja į Baltarusiją, tačiau tik dalis jos keliauja į pratyboms paskelbtus poligonus. Kita dalis sustojo pusiaukelėje, netoli Gomelio, teritorijoje, kuri yra tik 40 kilometrų nuo Ukrainos Černigovo srities ir 90 kilometrų nuo Kijevo srities.

VIDEO: Ukrainiečių nuomonė apie situaciją su Rusija: klausimo, ar karas bus – nėra

Ankstesnėse publikacijose apie karinių dalinių perkėlimą CTI ekspertai pažymėjo, kad anksčiau dalinių perkėlimas nebuvo lydimas masinio personalo pervežimo – keleivinių vagonų skaičius kariniuose ešelonuose maždaug atitiko karių, kurių reikia vežamai įrangai aptarnauti ir poligonų apsaugai, skaičių.

Nuotr. iš „Conflict Intelligence Team“/
Nuotr. iš „Conflict Intelligence Team“/

Per pastarąją savaitę socialiniame tinkle „TikTok“ pasirodė keli nauji vaizdo įrašai, įskaitant tuos, kurie buvo nufilmuoti traukiniams važiuojant per Chabarovską ir Žydų autonominę sritį.

Įrašai nuo kitų skiriasi tuo, kad šiame socialiniame tinkle itin išpopuliarėjo ir surinko šimtus komentarų. Beveik kas antrame iš jų „kontraktininkų“ artimieji ir draugai rašo apie siuntimą „į komandiruotę“ ir „į mokymus“. Dauguma praneša, kad kelionės tikslas – „Baltarusija“, kiti rašo, kad jų draugai ir artimieji buvo išsiųsti „į Ukrainą“ arba „prie Ukrainos sienos“.

Tyrimą atlikę žurnalistai teigia, kad susirašinėjo su kai kuriais šių komentarų autoriais, siekdami išsiaiškinti, kurie daliniai ir kur siunčiami iš Tolimųjų Rytų. Žurnalistai neapsimetinėjo kitais žmonėmis, o paklausti, kodėl domisi tokia informacija, atsakė, kad yra žurnalistai. Net ir po to kai kurie pašnekovai noriai tęsė dialogą.

Iš komentarų aiškėja, kad daugeliui kariškių mamų ir žmonų rūpi artimųjų likimas: dešimtys žmonių, rašančių apie savo artimųjų siuntimą į Vakarus, neslepia, kad baiminasi, jog prasidės Rusijos ir Ukrainos karas. Šis susirūpinimas suprantamas: 2014 metais daugelis į Donbasą atvykusių kariškių sužinojo, kad nėra „pratybose“, tik paskutinę akimirką.

Nuotr. iš „Conflict Intelligence Team“/
Nuotr. iš „Conflict Intelligence Team“/

Tyrimo autoriai pabrėžia, kad komentarai gali pasitarnauti tik kaip netiesioginiai įrodymai versijai apie kariuomenės siuntimą „į Ukrainą“ arba „karui su Ukraina“.

Radijo stoties „Svoboda“ ir CTI tyrėjų komanda palygino komentarų duomenis ir informaciją, gautą iš susirašinėjimo su jų autoriais, su kitais anksčiau atviruose šaltiniuose rastais Rusijos karinių dalinių išsiuntimo įrodymais.

Nuotr. iš „Conflict Intelligence Team“/
Nuotr. iš „Conflict Intelligence Team“/

Nuo Užbaikalės iki Bresto – per 11 dienų

Sausio 18 dieną vieno iš kariškių žmona parašė „Svoboda“ korespondentui, kad traukinys, kuriuo jos vyras sausio 7 d. išvažiavo iš Borzjos miesto Užbaikalės teritorijoje, jau buvo Baltarusijos Breste. Taigi kelionė iš Užbaikalės į Brestą traukiniu truko tik 11 dienų.

Šio kariškio profilyje socialiniame tinkle „VKontakte“, kurį surado „Svoboda“ žurnalistai, nurodoma, kad nuo 2014 metų jis tarnauja 36-ajai atskirajai gvardijos motorizuotųjų šaulių brigadai priklausančiame kariniame dalinyje 06705.

Nuotr. iš „Conflict Intelligence Team“/
Nuotr. iš „Conflict Intelligence Team“/

„TikTok“ vartotoja iš Zavitinsko miesto, Amūro srities, komentare rašiusi, kad jos vienintelis sūnus išvyksta „į komandiruotę prie Rusijos sienos“, susirašinėjime su „Svoboda“ nurodė, kad kariniai traukiniai buvo siunčiami tris dienas iš eilės – nuo ​​sausio 9 iki 11 d. Jų atvykimo „prie Briansko“, anot jos, tikimasi iki mėnesio pabaigos.

Nuotr. iš „Conflict Intelligence Team“/
Nuotr. iš „Conflict Intelligence Team“/

„Kovingųjų buriatų“ sugrįžimas

Komentarus „TikTok“ aktyviai palieka ir patys „kontraktininkai“, važiuojantys vaizdo įraše užfiksuotais traukiniais į Vakarus. Kai kurie iš jų, kaip matyti iš jų profilių ir įrašų, tarnauja 5-osios atskirosios tankų brigados daliniuose, minimuose dėl Rusijos karių perdislokavimo prie Ukrainos sienos. Tai patys „kovingieji Putino buriatai“, kurie „išgarsėjo“ 2014 m. – kare Donbase. Į vakarus vyksta 64-osios motorizuotųjų šauliųų brigados kariai, kurie iki tol buvo dislokuoti Mlečnike, Chabarovsko krašte. 2015 metais jie taip pat buvo perkelti tūkstančius kilometrų nuo dislokavimo vietos – į Rostovo sritį.

Nuotr. iš „Conflict Intelligence Team“/
Nuotr. iš „Conflict Intelligence Team“/

Kaip „Svoboda“ pasakojo kita „TikTok“ įrašo komentatorė, jos vyras tarnauja tankistu 69-ojoje atskirojoje kazokų priedangos brigadoje, dislokuotoje Babstovo kaime Žydų autonominėje srityje.

„Svoboda“ žurnalistams taip pat pavyko nustatyti, kad į Vakarus buvo gabenamos pajėgos iš 14-osios atskirosios gvardijos inžinierių brigados, dislokuotos Chabarovsko krašte. Dar vieną įdomų komentarą su žodžiais „rytoj pas mus pakrovimas“ paliko vartotojas, savo paskyroje patalpinęs vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip stovi 1985 m. modelio tankai T-72B. Iš kito to paties vartotojo įrašo matyti, kad kalbama apie Usūrijske dislokuotą 114-ąjį gvardijos motorizuotų šaulių pulką.

Nuotr. iš „Conflict Intelligence Team“/Rusijos šarvuočių „Tigr“ perdislokavimas
Nuotr. iš „Conflict Intelligence Team“/Rusijos šarvuočių „Tigr“ perdislokavimas

Į Vakarus vyksta ir karo policija

Vienas iš būtinų didelio masto pratybų (ar karo, ypač jei reikia kontroliuoti apgyvendintas teritorijas) elementų yra karo policija. Kaip matyti iš komentarų „TikTok“, karo policijos darbuotojai taip pat siunčiami traukiniais Vakarų kryptimi.

„Į mokymus Baltarusijoje“ permetamos ir specialiosios pajėgos. Į „Svoboda“ žurnalistų žinutę atsakė moteris, kuri prieš tai po vaizdo įrašu su kariniu ešelonu komentaruose rašė apie vyro išvykimą į „komandiruotę“. Ji teigė, kad tai ne pirmas jo „išvykimas“ „iš Rusijos“. Tačiau ji tikina, kad jis iš tikrųjų neišvyko iš šalies, o išvyko „pasirodymui“ prie sienos su Ukraina.

Šios moters anketą žurnalistai rado socialiniame tinkle „VKontakte“, o per ją – jos vyro, kuris savo puslapyje paskelbė „mėlynųjų berečių“ parado Raudonojoje aikštėje nuotrauką. Moters gyvenamoji vieta – Chabarovskas. Galima daryti prielaidą, kad jos vyras tarnauja 14-oje atskirojoje specialiųjų pajėgų brigadoje (anksčiau tokios brigados buvo vadinamos „GRU specialiųjų pajėgų brigadomis“). Specialiųjų pajėgų brigados dėvi oro desantininkų formą.

Nuotr. iš „Conflict Intelligence Team“/Pervežamos salvinės ugnies raketų sistemos „Uragan“
Nuotr. iš „Conflict Intelligence Team“/Pervežamos salvinės ugnies raketų sistemos „Uragan“

CIT analitikai internete taip pat surado vaizdo įrašų, kuriuose užfiksuotas specialiųjų pajėgų daliniams būdingos technikos (pavyzdžiui, šarvuočių „Tigr“) pakrovimas ir gabenimas. Dalis vaizdo įrašų nufilmuota pakrovimo metu Chabarovske, dalis – jau pakeliui Sibire.

Tikslas – tik pagąsdinti?

Mergina iš Vladivostoko komentaruose po vienu iš „TikTok“ vaizdo įrašų išreiškė įsitikinimą, kad jos vaikinas važiuoja „ne į pratybas“. Į patikslinantį „Svoboda“ klausimą ji atsakė, kad jaunuolis siunčiamas „į Ukrainą“, bet nepasakė, iš kur gavo tokią informaciją. Vėliau ji patikslino, kad jis tarnauja „desantininkų šturmo batalione“, o viename iš vėlesnių pranešimų patvirtino mūsų prielaidą, kad kalbame apie 155-ąją atskirąją jūrų pėstininkų brigadą.

Kaip prisimena CIT analitikai, jūrų pėstininkai taip pat dalyvavo kare su Ukraina 2014–2015 metais – pavyzdžiui, 61-oji atskiroji Šiaurės laivyno jūrų pėstininkų brigada. Tai, kad Rusijos karinio jūrų laivyno Ramiojo vandenyno laivynas, kurio būstinė yra Vladivostoke, perdislokavo 155-ąją atskirąją jūrų pėstininkų brigadą iš Rytų į Vakarus, liudija ir kiti CIT rasti komentarai „TikTok“.

Greitai perkelti didelį personalo skaičių iš Tolimųjų Rytų į Baltarusiją ar prie vakarinių Rusijos sienų nėra lengva užduotis, jei tai daroma tik geležinkelių transportu. Kai kuriuose komentaruose nurodoma, kad kariškiai bus siunčiami lėktuvu (per neseniai vykusią operaciją Kazachstane Rusijos kariuomenė parodė, kad gali su tuo sėkmingai susidoroti). „Svoboda“ nepavyko rasti nepriklausomų įrodymų, kad aviacija buvo panaudota kariams perkelti iš Tolimųjų Rytų prie Ukrainos sienų ar į Baltarusiją.

Nuotr. iš „Conflict Intelligence Team“/
Nuotr. iš „Conflict Intelligence Team“/

Į „Svoboda“ užklausą atsiliepė ir vienas iš kariškių, kuris šiuo metu, kaip matyti iš jo komentaro, jau daugiau nei savaitę keliauja kariniu traukiniu iš Tolimųjų Rytų į Vakarus. Jis teigė, kad pusė vežamos technikos „užsiveda tik iš antro karto“, o „komandiruotės“ tikslas – „pagąsdinti“.

Susirašinėdamas su „Svoboda“ žurnalistu jaunuolis patikslino, kad tarnauja 38-oje atskiroje motorizuotų šaulių brigadoje, dislokuotoje Jekaterinoslavkos kaime, Amūro srityje, iš kur, kaip fiksavo CIT, per pastarąjį mėnesį buvo išsiųsti keli ešelonai, užfiksuoti vaizdo įraše. mėnuo. Tarp jų galima išskirti salvinės ugnies raketų sistemas BM-21 „Grad“, kurios taip pat buvo naudojamos Rusijos ir Ukrainos kare 2014–2015 m.

Pasak mūsų pašnekovo, komandiruotės „pliusai“ yra du: jam ir kitiems kariams buvo įteikta nauja ekipuotė ir 2012 m. modelio Kalašnikovo automatai AK-12 vietoj AK-74 (1974 m. modelis).

Permetami daliniai, be kurių karo nepradėsi

„Svoboda“ ir CTI gauta informacija rodo, kad pastaraisiais mėnesiais iš Tolimųjų Rytų į Vakarus (į Rusiją ar Baltarusiją) permetami daliniai, be kurių sunku įsivaizduoti plataus masto karinę operaciją: karo policija, desantininkai, specialiosios pajėgos. Šie kariai taip pat dalyvavo aktyvioje Rusijos ir Ukrainos karo fazėje 2014–2015 m.

Komentaruose po vaizdo įrašais taip pat dažnai skamba frazės, nurodančios siunčiamų karių skaičių: „700 žmonių“, „beveik visi pagal kontraktą tarnaujantys kariai“, „šimtai karių“. Be to, Rusijos ir Baltarusijos karių bendros pratybos Baltarusijoje, pasak oficialios informacijos, turėtų vykti nuo vasario 10 iki 20 dienos, bet daugumoje komentarų kariškių artimieji ir draugai rašo, kad komandiruotė truks 6-9 mėnesius.

Kaip rašo CIT analitikai, tai leidžia daryti prielaidą, kad mažiausiai iš kai kurių Rytų karinės apygardos junginių prie sienų su Ukraina perkeliama didelė dalį karių, o ne tik technika, ir kad perkeliami daliniai gali Baltarusijoje ir (arba) Rusijos vakaruose likti gana ilgam laikotarpiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius