Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2022 12 17

Buriatų aktyvistė: mes Rusijoje žinome, ką reiškia tikrasis rasizmas ir nacizmas

Viena iš daugybės Rusijoje gyvenančių etninių grupių – buriatai – buvo apkaltinti dėl kovo mėnesį vykusių kruvinų žudynių Bučoje, vėliau popiežius Pranciškus pareiškė, jog kare žiaurūs ne rusai, o čečėnai ir buriatai. JAV daugiau nei dešimtmetį gyvenanti etninė buriatė Marija Vjuškova, kartu su bendraminčiais įkūrusi organizaciją „Laisvosios Buriatijos fondas“, pasiryžusi kovoti ir paneigti tokį buriatų įvaizdį. M.Vjuškova interviu 15min sakė, kad tie, kurie kaltina žmones iš Buriatijos karo nusikaltimais, „tiesiog nenori prisiimti atsakomybės“.
Viena iš organizacijos „Laisvosios Buriatijos fondas“ įkūrėjų Mariya Vyushkova
Viena iš organizacijos „Laisvosios Buriatijos fondo“ įkūrėjų Marija Vjuškova / Asmeninio archyvo nuotr.

Svarbiausios interviu temos

  • Organizacijos antikarinė veikla
  • Buriatų tapatybė Rusijoje
  • Rasistinės popiežiaus Pranciškaus pastabos
  • Etninių mažumų siuntimas į frontą
  • Galimas Rusijos susiskaldymas
  • Buriatų tautos išlikimo dilemos

– Ar galėtumėte daugiau papasakoti apie savo įkurtą organizaciją „Laisvosios Buriatijos fondas“?

– Esu tik viena iš įkūrėjų, o jų turbūt yra aštuoni. Fondo prezidentė yra Aleksandra Garmažapova, o viceprezidentė – Viktorija Maladajeva. Aš esu atsakinga už analitinę organizacijos dalį, tyrimus ir vaizdo įrašus organizacijos Youtube” kanale. Aš tiesiog labai gerai įsimenu tekstus ir skaičius.

Šių metų kovą, Rusijai ką tik užpuolus Ukrainą, Aleksandra, Viktorija ir kai kurie kiti žmonės nusprendė sukurti vaizdo įrašą, kuris perduotų antikarinę žinutę. Jame buvo vaizduojami Buriatijos gyventojai, kurie nenori kariauti. Kai juo pasidalinome socialiniuose tinkluose, jis sulaukė labai didelio atsako.

Nemažai žmonių vėliau su mumis susisiekė asmeniškai, dėkojo ir sakė, jog jiems labai svarbu, kad kažkas viešai ir garsiai išreiškė jų požiūrį, poziciją. Jiems patiems tai daryti Buriatijoje – nesaugu. Po tokios teigiamos reakcijos nusprendėme formaliai įsteigti savo organizaciją.

Asmeninio archyvo nuotr./Organizacijos „Laisvosios Buriatijos Fondas“ nariai
Asmeninio archyvo nuotr./Organizacijos „Laisvosios Buriatijos Fondas“ nariai

Sakyčiau, pats žodis „fondas“ yra labai netikslus. Jeigu kalbėtume apie fondą, tai jį turėtų kažkas pastoviai remti. Tuo tarpu mes finansinio palaikymo sulaukiame tik iš mūsų prenumeratorių socialiniuose tinkluose ir tai, ką jie paaukoja, kas yra labai kukli suma, panaudojame organizacijos tikslams: pavyzdžiui, sumokėti už autobuso bilietus žmonėms, kurie iš Rusijos traukiasi į Mongoliją. Visi dirbame veltui. Deja, dar nesugalvojome, kaip gauti pastovų finansavimą savo organizacijai.

– Kokie yra pagrindiniai jūsų organizacijos tikslai ir vertybės?

– Pirmiausia, esame prieš karą nusiteikusi, demokratines vertybes puoselėjanti organizacija, kurią įkūrė etninių mažumų grupė. Iš tiesų, tai – pirmoji Rusijos piliečių įkurta antikarinio pobūdžio organizacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius