Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karo padėtis Tailande: karinio perversmo pradžia ar būdas išlipti iš politinės krizės?

Tailande tuo metu buvo 3 val. nakties. Niekas, rodos, nelaukė svarbių įvykių. Tačiau šalies kariuomenės vadas nusprendė būtent šią valandą, antradienį naktį, pasirodyti televizijos eteryje ir visoje šalyje paskelbti karo padėtį.
Tailando kariai Bankoke
Tailando kariai Bankoke / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tai ne perversmas“, – pabrėžė generolas Prayuthas Chan-Ocha, kol didžioji tautos dalis dar miegojo. Tačiau gatvėse jau rikiavosi kareiviai ir tankai, rašo CNN.

Tailando kariuomenė teigia perėmusi šalies valdymą, kad įvestų tvarką šalyje, skaldomoje gilių politinių nesutarimų. Prieš dvi savaites Konstitucinis Teismas nušalino laikinąją premjerę Yingluck Shinawatrą.

„Atsakovė piktnaudžiavo premjero postu, – teigiama teismo rezoliucijoje. – Jos tarnyba ministro pirmininko poste baigėsi.“

Iš vyriausybės buvo pašalinti ir devyni ministrai, o premjero pareigos laikinai patikėtos vicepremjerui ir prekybos ministrui Niwatthamrongui Boonsongpaisanui.

Jis nėra nušalintas nuo pareigų, nors vienas jo patarėjas CNN sakė, kad kariuomenė prieš įvesdama karo padėtį neaptarė žingsnio su vyriausybe.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Generolas Prayuthas Chan-Ocha
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Generolas Prayuthas Chan-Ocha

„Bus matyti, ar kariuomenės vado pareiškimai bus gerbiami“, – sakė nenorintis būti įvardinti patarėjas, pavadinęs antradienio ryto įvykius „pusiau perversmu“.

Ilga perversmų istorija

Tailando gyventojai prisimena ne vieną perversmą. Nuo 1932-ųjų, kai šalis tapo konstitucine monarchija, buvo surengta 18 pavykusių ir nepavykusių karinių perversmų.

Pastarasis bandymas įvyko 2006-aisiais, kai kariuomenė į gatves išrideno tankus ir nuvertė tuometinį premjerą Thaksiną Shinawatrą, Yingluck brolį. Šiuo metu jis gyvena užsienyje, kad išvengtų kaltinimų korupcija, kuriuos teigia esant politiškai motyvuotus.

Thaksino rėmėjai, vadinami „raudonmarškiniais“, ėmėsi ginti ir Yinglick, pavadinę jos pašalinimą iš posto „teismo įvykdytu perversmu“. Tūkstančiai protestuotojų po sprendimo paskelbimo išėjo į gatves ir pareikalavo nušalinti laikinąją vyriausybę.

Tuo tarpu priešinga stovykla teigia, kad Yingluck yra savo brolio marionetė. Šie, vadinamieji „geltonmarškiniai“, yra daugiausia viduriniosios klasės miesto gyventojai. Dauguma „raudonmarškinių“ – darbininkai ir tailandiečiai iš kaimo vietovių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nušalinta Tailando premjerė Yingluck Shinawatra
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nušalinta Tailando premjerė Yingluck Shinawatra

Ką reiškia karo padėtis Tailande?

Vos paskelbęs karo padėtį generolas Prayuthas pranešė, kad jis pats vadovaus naujam saugumo organui, Taikos palaikymo vadovybės centrui. Šios institucijos patarėjų komitete bus karinio jūrų laivyno, oro pajėgų ir policijos vadai, sakė jis.

Iškart buvo išsiųsti kareiviai saugoti televizijos stočių. Transliuotojai, tarp jų ir 10 palydovinių televizijų, gavo įsakymą nutraukti transliacijas, kad „infromacija būtų pateikiama teisingai ir kad būtų išvengta iškraipymų, kurie galėtų sukelti nesusipratimų ir išprovokuoti konfliktų“.

Tailando gyventojai prisimena ne vieną perversmą. Nuo 1932-ųjų, kai šalis tapo konstitucine monarchija, buvo surengta 18 pavykusių ir nepavykusių karinių perversmų.

Socialiniuose tinkluose pasirodžiusiose nuotraukose matyti Bankoko gatvėse patruliuojantys kareiviai. Pasak liudininkų, jie stovi sankryžose, tačiau neramumų ženklų nematyti.

„Eismas šiuo metu yra visiška betvarkė. Tačiau smurto nėra, – sako Tailande dirbantis saugumo ekspertas Paulas Quaglia. – Manau, kad kariuomenė šia „lengva karo padėties versija“ nori, jei galiu taip sakyti, įtikinti protestuotojus grįžti namo. Jie nori nuraminti įtampas ir užkirsti kelią keliems dideliems mitingams ir streikams, kurie buvo planuojami šią savaitę.“

Žurnalistas Andrew Marshallas CNN sakė, kad kariuomenės sprendimas įvesti karinę padėtį naktį leidžia manyti, kad norima sukelti „kuo mažiau triukšmo“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas Tailande
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas Tailande

Kas bus toliau?

Pasak A.Marshallo, kariuomenės ketinimai turėtų paaiškėti per kelias ateinančias dienas – ar ji šauks rinkimus, ar paskirs naują vyriausybę.

„Jei paskirs vyriausybę, tai bus perversmas, tik kitaip pavadintas, ir raudonmarškiniai gali vėl imtis smurto“, – sako jis.

„Karo padėtis reiškia, kad policija pasitraukia į šalį ir ji nebėra atsakinga už saugumo palaikymą. O Tailando policija, manoma, labai remia Thaksiną ir jo sąjungininkus, raudonąją mūšio pusę. Tad kai visos policijos pajėgos nustumiamos į šoną, mišinyje atsiranda dar vienas sprogus elementas. Taigi Tailandas atsidūrė ant skustuvo ašmenų.“

Karo padėtis reiškia, kad policija nustumiama į šalį ir ji nebėra atsakinga už saugumo palaikymą. O Tailando policija, manoma, labai remia Thaksiną ir jo sąjungininkus, raudonąją mūšio pusę. Tad mišinyje atsiranda dar vienas sprogus elementas.

Ar kariuomenė turėjo kitą išeitį?

Generolo Prayutho pranešimas apie įvedamą karo padėtį nebuvo perkūnas iš giedro dangaus, rašo „Bangkok Post“ redaktorius Saridetas Marukatatas. Praeitą savaitę kariuomenės vadas perspėjo, kad gali tekti ko nors imtis, kad baigtųsi intensyvūs protestai.

„Tikėtina, kad šalis judėjo kruvinų susidūrimų tarp dviejų stovyklų link, nepalikdama kariuomenės vadui kito pasirinkimo kaip tik bandyti užkirsti tam kelią. Kaip generolas jis turėjo tik dvi alternatyvas: karinį perversmą arba karo padėtį, – aršo S.Marukatatas. – Jis pasirinko švelnesnį variantą ir padarė tai, ką ir žadėjo praeitą savaitę, patvirtindamas, kad kariuomenė nenori persversmo, nes tai reikštų 2007-ųjų konstitucijos panaikinimą.“

Vis dėlto pasak organizacijos „Human Rights Watch“ atstovo Sunai Phasuko, apdėtis šalyje dar nebuvo tokia bloga, kad pateisintų kariuomenės įsikišimą.

„Nėra jokių konkrečių įrodymų, kad padėtis Tailande nebevaldoma tiek, kad reikėtų skelbti karo padėtį. Įvedus karo padėtį kariuomenė žengė dar vieną žingsnį visiško galios atėmimo iš civilių administracijos link.“

„Šiuo metu kariuomenės vadai turi daugiau galios už civilinės valdžios atstovus palaikant viešąją tvarką. Nebėra stabdžių ir svertų, nėra saugiklių, kad nebūtų pažeidinėjamos teisės, nėra jokių vaistų nuo kariuomenės daromos žalos. Tautos likimas iš esmės generolo Prayutho rankose“, – sako jis.

Ar kariuomenė gali grąžinti taiką Tailande?

Politologijos profesorius Thitinanas Pongsudhirakas teigia, kad karo padėties paskelbimas nutraukė padėtį, kai abi kariaujančios pusės buvo atsidūrusios aklavietėje, tad kariuomenė dabar gali padėti susiderėti dėl išeities iš krizės.

„Tailandas buvo paralyžiuotas, nes vienoje pusėje turėjome protestuotojus, siekiančius pakeisti vyriausybę, o kitoje – laikinąją vyriausybę, atsisakančią atsistatydinti.“

„Jei kariuomenė gali atlikti tarpininko vaidmenį ieškant kompromiso, priimtino visoms pusėms, galima rasti išeitį iš krizės. Bet jei ne, jei armija užims šališką poziciją, Tailando laukia dar daug krizių“, – perspėja jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius