Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 11 14 /21:25

Patvirtintas „Brexit“ susitarimo projektas: lietuviai teisės gyventi JK nepraras

Jungtinės Karalystės (JK) vyriausybė patvirtino susitarimo dėl „Brexit“ projektą, po penkias valandas trukusio nepaprastojo posėdžio pranešė premjerė Theresa May. Pasak vyriausybės vadovės, sprendimas „nebuvo priimtas lengvai“. Susitarime – geros žinios lietuviams: ES piliečiai, iki pereinamojo laikotarpio pabaigos įgiję teisę gyventi JK, tos teisės nepraras ir po „Brexit“.
Theresa May
Theresa May / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Th.May pareiškė, kad ministrų kabinetas turėjo ilgą, išsamią ir įdomią diskusiją. Vis dėlto kabinetas nusprendė pritarti jos susitarimo projektui. Jos nuomone, susitarimo projekto variantas buvo geriausias, dėl kokio galima buvo diskutuoti.

Suprasti akimirksniu

  • Po penkias valandas trukusio nepaprastojo posėdžio JK vyriausybė patvirtino susitarimo dėl „Brexit“ projektą;
  • Prieš projektą balsavo daugiau nei trečdalis posėdyje dalyvavusių ministrų – 10 iš 28;
  • ES piliečiai, iki pereinamojo laikotarpio pabaigos įgiję teisę gyventi JK, teisės nepraras ir po „Brexit“;
  • Pereinamasis laikotarpis baigsis 2020-ųjų gruodžio pabaigoje;
  • Bus užbaigtas laisvas judėjimas, imigrantai į JK bus priimami remiantis nauja įgūdžių vertinimo sistema.

„Galiu patvirtinti, kad kabinetas susitarė dėl susitarimo projekto, tačiau sprendimas nebuvo priimtas lengvai“, – sakė ji prie savo oficialiosios rezidencijos Dauningo gatvėje.

„Kabinetas priėmė kolektyvinį sprendimą – kad vyriausybė turėtų palaikyti išstojimo sutarties projektą ir parengti politinį pareiškimą“, – teigė ji.

Kabinetas priėmė kolektyvinį sprendimą – kad vyriausybė turėtų palaikyti išstojimo sutarties projektą ir parengti politinį pareiškimą, – teigė ji.

Th.May pripažino, kad sunkumų kilo dėl klausimų, susijusių su Šiaurės Airijos apsidraudžiamąja priemone.

„Atmetus visas detales, mūsų pasirinkimas buvo aiškus: ši sutartis, išpildanti (2016 metų) referendumo balsavimo įpareigojimą, sugrąžinanti mums savo pinigų, įstatymų ir sienų kontrolę, užbaigianti laisvą judėjimą, apsauganti darbo vietas, saugumą ir mūsų sąjungą, arba pasitraukimas be jokios sutarties, arba apskritai jokio „Brexit“, – kalbėjo ji.

Jos nuomone, sprendimas visiškai atitinka nacionalinius interesus.

Tiesa, „The Guardian“ praneša, kad penkias valandas trukusio posėdžio metu daugiau nei trečdalis jame dalyvavusių ministrų – 10 iš 28 – balsavo prieš susitarimą.

Antradienį paskelbta žinia, kad Londonas ir Briuselis pagaliau suderino „Brexit“ sutarties projektą, išprovokavo kritikos bangą iš pačios Th.May Konservatorių partijos euroskeptiškojo sparno narių, taip pat iš vyriausybę palaikančios Šiaurės Airijos Demokratinės junionistų partijos (DUP).

„Žinau, kad priešakyje bus sunkių dienų“, – sakė Th. May ir pridūrė, kad sutarties priekabus gvildenimas yra „visiškai suprantamas“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

„Tačiau reikėjo rinktis šią sutartį, leidžiančią mums susigrąžinti kontrolę ir kurti šviesesnę ateitį mūsų šaliai, arba grįžti atgal į pirmąjį langelį su dar didesniu susiskaldymu, netikrumu ir nesugebėjimu išpildyti referendumo įpareigojimo“, – kalbėjo premjerė.

Savo pasisakymą ji baigė asmeniška gaida: „Esu įsitikinusi, kad turiu pareigą šiai šaliai priimti sprendimus, atitinkančius nacionalinį interesą.“

„Ir tvirtai tikiu savo galva ir širdimi, kad tai yra sprendimas, geriausiai atitinkantis visos mūsų Jungtinės Karalystės interesus“, – pridūrė Th.May.

Pasak premjerės, ji „paaiškins sprendimus“ ketvirtadienį parlamente.

Dėl ko susitarta?

Susitarime teigiama, kad ES piliečiai, kurie iki pereinamojo laikotarpio pabaigos įgijo teisę gyventi JK, tą teisę išsaugos ir po „Brexit“.

Ta pati taisyklė galios JK piliečiams, turintiems leidimus gyventi ES šalyse.

Europos Sąjungos vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier patvirtino, kad pereinamasis laikotarpis baigsis 2020-ųjų gruodžio 31 dieną.

Pasak Dauning Strito, mokestis, kurį JK turės sumokėti už išstojimą iš Bendrijos, galėtų siekti 35-39 mlrd. svarų (40,25–44,86 mlrd. eurų). Tiesa, dėl tikslios išstojimo sumos kol kas nėra susitarta.

Susitarime taip pat rašoma, kad bus užbaigtas laisvas judėjimas, imigrantai į JK bus priimami remiantis nauja įgūdžių vertinimo sistema.

Susitarime taip pat rašoma, kad bus užbaigtas laisvas judėjimas, imigrantai į JK bus priimami remiantis nauja įgūdžių vertinimo sistema.

Likusios 27 ES šalys taip pat turės patvirtinti susitarimą – formaliam patvirtinimui reikės surengti nepaprastąjį Bendrijos lyderių viršūnių susitikimą.

Airijos premjeras Leo Varadkaras anksčiau trečiadienį sakė, kad nepaprastasis Europos Sąjungos viršūnių susitikimas, per kurį būtų pasirašyta „Brexit“ sutartis, galėtų įvykti lapkričio 25 dieną.

Likus kelioms valandoms iki vyriausybės posėdžio pradžios, Th.May Dauningo gatvėje po vieną priėmė savo ministrus. Pasak komentatorių tai buvo strategija siekiant išvengti koordinuoto „maišto“.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Susitinka su J.Corbynu

00:38

Jungtinės Karalystės opozicinių leiboristų lyderis Jeremy Corbynas šiuo metu susitinka su ministre pirmininke Theresa May aptarti patvirtinto susitarimo projekto. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jeremy Corbynas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jeremy Corbynas

 

Britų žiniasklaida: trečdalis JK vyriausybės narių pasisakė prieš „Brexit“ sutartį

23:27

Didžiosios Britanijos premjerės Theresos May pateikto su Briuseliu suderinto „Brexit“ sutarties projekto trečiadienį nepalaikė net trečdalis jos kabineto narių, tačiau buvo pareikštas „kolektyvinis“ vyriausybės pritarimas šiam dokumentui, pranešė Jungtinės Karalystės žiniasklaida.

Dienraščio „The Daily Telegraph“ žurnalistas Christopheris Hope'as savo „Twitter“ žinutėje rašė, kad po penkias valandas trukusių įtemptų diskusijų 11 iš 29 vyriausybės narių pareiškė nepritariantys „Brexit“ sutarties sąlygoms.

„Vienbalsio palaikymo Theresos May „Brexit“ sutarčiai aiškiai nebuvo“, – pridūrė Ch.Hope'as.

Visuomeninis transliuotojas BBC nurodė gavęs informacijos, kad tarp dokumento priešininkų buvo tarptautinės prekybos sekretorius Liamas Foxas, užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas, gynybos sekretorius Gavinas Williamsonas, tarptautinės plėtros sekretorė Penny Mordaunt, vidaus reikalų sekretorius Sajidas Javidas, Bendruomenių Rūmų lyderė Andrea Leadsom, Lordų Rūmų lyderė baronienė Natalie Evans ir susisiekimo sekretorius Chrisas Graylingas.

BBC pridūrė, kad „Brexit“ sekretorius sutarčiai pritarė su „sunkia širdimi“, o Škotijos reikalų sekretorius Davidas Mundellas buvo įvardytas „svyruojančiu“.

Transliuotojas pridūrė, kad lemiamą palaikymą dokumento projektui išreiškė aplinkos, maisto ir kaimo reikalų sekretorius Michaelas Gove'as ir generalinis atornėjus Geoffrey Coxas, be kurių pritarimo kolektyvinė kabineto pozicija nebūtų buvusi pasiekta.

Bus išvengta realios sienos

23:00

Europos Sąjungos vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier trečiadienį paskelbė, kad su Didžiąja Britanija suderintame išstojimo sutarties projekte numatoma, kad Airijoje neatsiras reali siena, o visa Jungtinė Karalystė galės likti muitų sąjungoje.

„Kartu su JK dabar radome sprendinį, kaip išvengti realios sienos Airijos saloje“, – žurnalistams Briuselyje sakė M.Barnier. Jis pridūrė, kad vadinamoji apsidraudžiamoji priemonė (backstop) bus pritaikyta tik tuo atveju, jeigu abi pusės per 21 mėnesio pereinamąjį laikotarpį nesugebės susiderėti dėl platesnio susitarimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Riba tarp Airijos ir Šiaurės Airijos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Riba tarp Airijos ir Šiaurės Airijos

„Jeigu nebūsime pasiruošę iki 2020 metų liepos, galėtume kartu nuspręsti pratęsti pereinamąjį laikotarpį, kad suteiktume daugiau laiko. Jeigu dar nebūsime parengę būsimosios sutarties – ir jeigu pereinamojo laikotarpio pabaiga bus arba nebus pratęsta – tik tokiu atveju įsigaliotų šiandien sutartas sprendimas dėl apsidraudžiamosios priemonės.“

Airijos ir Šiaurės Airijos sienos klausimas buvo vienas svarbiausių derybose dėl „Brexit“. Šiuo metu JK ir Airija priklauso bendrai ES rinkai ir muitų sąjungai, todėl prekių patikra pasienyje nėra būtina.

Buvo baiminamasi, kad po „Brexit“ dvi Airijos dalys atsidurs skirtinguose muitų ir reguliaciniuose režimuose. Be to, specialaus statuso Šiaurės Airijai suteikimas galimai pakenktų JK vienybei. 

M.Barnier: derybose dėl „Brexit“ sutarties pasiekta „lemiama pažanga“

22:49

Europos Sąjungos vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier trečiadienį pareiškė, kad derybos dėl Didžiosios Britanijos išstojimo sutarties buvo pasiekta „lemiama pažanga“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Michelis Barnier
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Michelis Barnier

Šis pareiškimas atveria galimybę surengti ES viršūnių nepaprastąjį susitikimą, per kurį ši sutartis būtų pasirašyta.

Pagal M.Barnier mandatą, jeigu jis informuoja ES nares, kad tokia pažanga buvo pasiekta, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas gali sušaukti viršūnių susitikimą.

D.Tuskas ir M.Barnier ketvirtadienį 7 val. 10 min. Grinvičo (9 val. 10 min. Lietuvos) laiku kartu surengs spaudos konferenciją. Pareigūnai anksčiau sakė, kad ES viršūnių susitikimas gali būti surengtas jau lapkričio 25 dieną.

ES ir Britanija paskelbė 585 puslapių „Brexit“ sutarties projektą

22:49

Europos Sąjunga ir Didžiosios Britanijos vyriausybė trečiadienio vakarą paskelbė didžiulės apimties „Brexit“ sutarties projektą, tačiau jam dar turi pritarti Bendrijos lyderiai ir Jungtinės Karalystės parlamentas.

585 puslapių dokumentas ir trumpesnis politinis pareiškimas apie Britanijos ir ES planus užmojus kurti ateities ryšius, buvo paskelbtas britų premjerės Theresos May kabinetui pritarus šiam susitarimui.

Tuo metu ES „Brexit“ vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier per Briuselyje surengtą spaudos konferenciją padėkojo komandai už atliktą darbą.

„Šis susitarimas yra lemiamas ir itin svarbus žingsnis užbaigiant šias derybas“, – sakė jis.

M.Barnier sakė, kad sutarties projektą sudaro 185 straipsniai, trys protokolai ir virtinė priedų.

„Tai labai specifinis ir labai išsamus dokumentas, kurį visus raginu atidžiai perskaityti“, – pabrėžė jis.

ES piliečiai išsaugos teisę gyventi JK

22:15

10-ajame susitarimo straipsnyje teigiama, kad ES piliečiai, kurie pagal Bendrijos įstatymus iki pereinamojo laikotarpio pabaigos įgijo teisę gyventi JK, tą teisę išsaugos ir po „Brexit“. 

ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier spaudos konferencijos metu patvirtino, kad „piliečiai ir toliau galės gyventi kaip anksčiau toje šalyje, kurioje šiuo metu gyvena“. 

 

Svarbiausi Th.May pareiškimo punktai

22:10

  • Th.May teigė, kad ministrų kabinetas priėmė sudėtingą sprendimą pritarti susitarimo projektui; 
  • Ji teigė, kad kabinetas priėmė „kolektyvinį sprendimą“; 
  • Th.May sakė, kad šio susitarimo alternatyvos buvo nepritarti jam arba neišstoti iš Europos Sąjungos išvis; 
  • Ji apibūdino sutarties projektą kaip geriausią, koks galėjo būti išsiderėtas; 
  • Anot Th.May, priešaky laukia „sunkios dienos“. 
  • Ji teigė tvirtai tikinti, kad susitarimas atitinka nacionalinius interesus. 
    AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
    AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

     

 

 

Paskelbtas visas Th.May pareiškimo tekstas

21:59

„Ministrų kabinetas turėjo ilgą, išsamią ir įdomią diskusiją dėl susitarimo projekto ir politinės deklaracijos apie ateities santykius su Europos Sąjunga. 

Tai – ilgas valandas trukusių derybų ir daugybės susitikimų rezultatas. 

Aš tvirtai tikiu, kad išstojimo sutarties projektas yra geriausias, koks galėjo būti išsiderėtas. 

Mums buvo iškilę sunkių pasirinkimų, ypač susijusių su Šiaurės Airijos apsidraudžiamąja priemone (backstop). Vis dėlto kolektyvinis kabineto sprendimas buvo pritarti šiam susitarimui ir parengti politinę deklaraciją. 

Tai svarbus sprendimas, įgalinantis mus žengti pirmyn ir užbaigti susitarimą ateityje. 

Šie sprendimai nebuvo priimami lengvai, bet manau, kad jie visiškai atitinka nacionalinius interesus.

Atmetus visas detales, mūsų pasirinkimas buvo aiškus: ši sutartis, išpildanti (2016 metų) referendumo balsavimo įpareigojimą, sugrąžinanti mums savo pinigų, įstatymų ir sienų kontrolę, užbaigianti laisvą judėjimą, apsauganti darbo vietas, saugumą ir mūsų sąjungą, arba pasitraukimas be jokios sutarties, arba apskritai jokio „Brexit“.

Žinau, kad ateityje laukia sunkių dienų, sutarties priekabus gvildenimas yra visiškai suprantamas. Tačiau susitarimas užtikrins šviesesnę mūsų ateitį.

Mano darbas paaiškinti šiuos sprendimus ir aš pasiruošusi tai padaryti rytoj parlamente.

Tačiau reikėjo rinktis šią sutartį, leidžiančią mums susigrąžinti kontrolę ir kurti šviesesnę ateitį mūsų šaliai, arba grįžti atgal į pirmąjį langelį su dar didesniu susiskaldymu, netikrumu ir nesugebėjimu išpildyti referendumo įpareigojimo. 

Pabaigai noriu pasakyti, kad tikiu, jog privalau šiai šaliai užtikrinti sprendimus, kurie atitinka nacionalinius interesus, esu visiškai tikra, tiek galva, tiek širdimi, kad šis sprendimas atitinka visos šalies interesus“.

ES „Brexit“ derybininkas Barnier paskelbs pareiškimą dėl sutarties projekto

21:51

Europos Sąjungos vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier trečiadienio vakarą paskelbs pareiškimą apie proceso pažangą, kai Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May pranešė, jog jos kabinetas pritarė išstojimo sutarties projektui.

Jeigu M.Barnier, planuojantis 21 val. vietos (22 val. Lietuvos) laiku surengti spaudos konferenciją Briuselyje, paskelbs, kad „Brexit“ procese pasiekta pakankama pažanga, jis gali paprašyti Bendrijos lyderių surengti viršūnių susitikimą sutarčiai pasirašyti.

21:48

21:36

Susitarimo tekstas ir tikslios jo detalės bus paskelbtos vėliau dar šį trečiadienio vakarą. 

 

Th.May: man svarbu paaiškinti sprendimus

21:31

Th.May teigė, kad „jos darbas – paaiškinti sprendimus“. Ketvirtadienį ji tai padarys parlamente. 

„Aš tvirtai tikiu, kad susitarimas atitinka visos Jungtinės Karalystės interesus“, – pareiškė ji. 

Th.May: kabinetas nusprendė pritarti susitarimo projektui

21:23

Th.May pareiškė, kad ministrų kabinetas turėjo ilgą, išsamią ir įdomią diskusiją. Vis dėlto kabinetas nusprendė pritarti jos susitarimo projektui. Jos nuomone, šis išstojimo sutarties projektas yra geriausias, koks galėjo būti išderėtas. 

„Kabineto kolektyvinis sprendimas – kad vyriausybė turėtų palaikyti išstojimo sutarties projektą“, – pareiškė Th.May. 

„Galiu patvirtinti, kad kabinetas susitarė dėl susitarimo projekto, tačiau sprendimas nebuvo priimtas lengvai“, – sako ji.

Th.May teigė, kad tai leis žengti pirmyn ir užtikrinti geresnę šalies ateitį. 

 

21:18

Ministrų kabinetas, šaltinių teigimu, pritarė Theresos May susitarimo projektui. Th.May pareiškimas – jau netrukus. 

Britanijoje kilo painiava dėl premjerės pareiškimo „Brexit“ sutarties klausimu

21:06

Didžiosios Britanijos premjerės Theresos May biuras trečiadienį nurodė, kad vyriausybės vadovė vis dėlto paskelbs pareiškimą, kai jos kabinetas baigs diskusijas dėl „Brexit“ sutarties projekto, nors vienas ministras kiek anksčiau pareiškė, kad tokio kreipimosi nebus.

„Premjerė paskelbs pareiškimą po to, kai kabinetas ir ji rytoj (ketvirtadienį) pateiks pareiškimą parlamentui“, – sakė vienas Dauningo gatvės atstovas.

Kai buvo paskelbta ankstesnė informacija, jog tokio pareiškimo nebus, svaro kursas staigiai nusmuko vienu procentu.

Ši sumaištis kilo kabinetui jau keturias valandas tariantis, ar turi būti pritarta Išstojimo sutarties projektui, antradienį suderintam su Europos Sąjunga.

Įstatymų leidėjai skundėsi, kad Th.May apeina parlamentą, planuodama surengti spaudos konferenciją trečiadienį vakare, po kabineto posėdžio, o Bendruomenių Rūmus oficialiai informuoti tik kitą dieną.

Reaguodamas į šią padėtį, policijos ir ugniagesių tarnybų ministras Nickas Hurdas pareiškė, kad atsižvelgiant į parlamento narių „aiškų jautrumą“ ir faktą, kad kabineto diskusijos smarkiai užsitęsė, trečiadienį vakare nebus paskelbta jokio „pranešimo spaudai“ arba Bendruomenių Rūmams .

Tačiau pareigūnai sakė, kad ministras supainiojo spaudos konferenciją, kuri jau yra atšaukta, ir trumpą pranešimą žiniasklaidai. Pasak jų, pastarasis turėtų būti paskelbtas.

Posėdis baigėsi

20:55

Pranešta, kad nepaprastasis posėdis baigtas. Vis dėlto kol kas neskelbiama apie jokius (ne)susitarimus. 

ES pasitarimas dėl „Brexit“ baigėsi be žinių iš Londono

20:43

Europos Sąjungos ambasadorių susitikimas trečiadienį baigėsi tebelaukiant žinių iš Londono, ar Didžiosios Britanijos ministrei pirmininkei Theresai May pavyko įtikinti savo kabinetą pritarti „Brexit“ sutarties projektui.

Kai Th.May stengėsi suorganizuoti, kad būtų paskelbtas pranešimas spaudai po jos susitikimo su Britanijos ministrais, nusivylę diplomatai paliko Europos Vadovų Tarybos būstinę, nesulaukę jokių naujienų.

„Viskas labai trapu. Prisiminkime, kur buvom prieš kelias savaites, kai manėm, kad turime sutarti – ir visi žinoma, kas nutiko“, – žurnalistams sakė vienas diplomatas.

„Tebelaukiame signalų iš Londono. Laukiame žalios šviesos. ES viršūnių susitikimo laiko planavimas tebėra labai įtemptas. Mums reikis Jungtinės Karalystės sutikimo sutarčiai“, – pridūrė jis.

Šis Europos diplomatas negalėjo patvirtinti, kad kitų 27 ES šalių ambasadoriai turėjo galimybę susipažinti su „Brexit“ sutarties projekto, kuris dar nėra viešai paskelbtas, tekstu.

Tačiau jis sakė, kad tuo atveju, jeigu Londonas patvirtins norįs tęsti sutarties priėmimo procesą, galbūt dar pakaks laiko, kad Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas suorganizuotų viršūnių susitikimą šiam dokumentui pasirašyti.

Kitas diplomatas sakė, kad ES vyriausiojo derybininko pavaduotoja Sabine Weyand „informavo apie susitarimo esmę, bet tolesniems žingsniams vis tiek tebėra reikalingas Britanijos kabineto sutikimas.“

ES pareigūnai turėjo vilties, kad Th.May užsitikrinus kabineto pritarimą pirmadienį būtų galima surengti ministrų lygio susitikimą ir pasirengti lapkričio 25 dieną galinčiam įvykti Bendrijos lyderių susitikimui, per kurį sutartis būtų pasirašyta.

Atšaukta Th.May spaudos konferencija

19:59

Policijos ministras Nickas Hurdas pranešė, kad šįvakar įvykti turėjusi Theresos May spaudos konferencija – atšaukta.

Opozicija kviečia į Bendruomenių Rūmus

19:46 Atnaujinta 19:47

Penkių opozicijos partijų lyderiai – Jeremy Corbynas (Leiboristų partija), Ianas Blackfordas (Škotijos nacionalinė partija, SNP), Vince'as Cable'as (Liberalų demokratų partija), Liza Saville Roberts (Velso partija „Plaid Cymru“) ir Caroline Lucas (Žaliųjų partija) parašė bendrą laišką, skirtą Theresai May.

Jame teigiama, kad ji šįvakar vietoj spaudos konferencijos apie „Brexit“ susitarimą kalbėtų Bendruomenių Rūmuose – žemesniuosiuose parlamento rūmuose. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Britų premjerė Theresa May
AFP/„Scanpix“ nuotr./Britų premjerė Theresa May

Pasak partijų lyderių, reglamentas reikalauja, kad svarbūs pranešimai pirmiausia būtų paskelbiami Bendruomenių Rūmuose, o ne žiniasklaidai.

Esą pirmiausia naujienas dėl susitarimo pranešti žiniasklaidai yra „netinkama“. 

Paskutinis atnaujinimas 2018-11-14 19:46
VIDEO: Patvirtintas „Brexit“ susitarimo projektas: patenkinti ne visi, bet lietuviai teisės gyventi JK nepraras

Kritikos strėlės Theresai May

Buvęs Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) lyderis Nigelas Farage'as, „Brexit“ rėmėjas, susitarimo projektą pavadino „blogiausiu susitarimu istorijoje“.

„Atiduodame daugiau nei 40 mlrd. svarų (46 mlrd. eurų) iš esmės už nieką. Vis dar esame įstrigę Europos Sąjungos taisyklėse, tęsiasi laisvas žmonių judėjimas, užsienio teismas ir toliau turi viršenybę mūsų šalyje. Nieko nebuvo pasiekta, išskyrus didelės pinigų sumos atidavimą“, – tikino N.Farage'as, omenyje turėdamas sumą, kurią JK turės susimokėti už išstojimą iš bloko.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nigelas Farage'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nigelas Farage'as

Jis apibūdino Th.May „ne tik kaip blogiausią matytą premjerę, bet ir turbūt pačią nesąžiningiausią“.

Buvęs užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas, kuris dėl nesutarimų „Brexit“ klausimu iš vyriausybės atsistatydino liepos mėnesį, sakė, kad pagal šį susitarimą Britanija būtų „vasalinė valstybė“, ir paragino savo buvusius kolegas „jį išmesti“.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Borisas Johnsonas
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Borisas Johnsonas

Th.May vadovaujamų konservatorių koalicijos partnerės Šiaurės Airijos Demokratinės junionistų partijos (DUP) atstovas parlamente Jeffrey Donaldsonas patvirtino, kad jo partija susitarimo projektui nepritaria.

„Remiantis tuo, ką matėme ir ką girdėjome, nemanome, kad tai – geriausias susitarimas“, – J.Donaldsonas kalbėjo BBC radijo eteryje.

„Norime matyti, kaip įvyksta „Brexit“, tačiau tai nėra tinkamas „Brexit“, kadangi jis nesuteikia JK kaip vienai sąjungai galimybės siekti laisvos prekybos susitarimų“, – pridūrė 10-iai DUP atstovų parlamente vadovaujantis J.Donaldsonas.

J.Donaldsonas: „Norime matyti, kaip įvyksta „Brexit“, tačiau tai nėra tinkamas „Brexit“, kadangi jis nesuteikia JK kaip vienai sąjungai galimybės siekti laisvos prekybos susitarimų.“

Šiaurės Airijos ir Airijos (nepriklausančios JK) sienos klausimas išlieka vienu svarbiausių derybose dėl pasitraukimo iš Bendrijos. Abi pusės siekia, kad būtų išvengta realios sienos – fizinės infrastruktūros ir patikrinimų.

Kaip pranešė žiniasklaida, galutiniame tekste yra vadinamųjų apsidraudžiamųjų priemonių susitarimas, pagal kurį visa Jungtinė Karalystė liktų muitų sutartyje su ES.

Šiuo metu JK ir Airija priklauso bendrai ES rinkai ir muitų sąjungai, todėl prekių Šiaurės Airijos ir Airijos pasienyje patikra nėra būtina. Vis dėlto tikėtina, kad po „Brexit“ dvi Airijos dalys atsidurs skirtinguose muitų ir reguliaciniuose režimuose.

Iš pradžių Bendrija siūlė, kad Šiaurės Airija liktų ES muitų sąjungoje, bendroje rinkoje ir ES pridėtinės vertės mokesčio (PVM) sistemoje.

Jei toks statusas bus pritaikytas tik Šiaurės Airijai, muitų ir reguliacijų siena pasikels į Airijos jūros vidurį. Bet kokios į Šiaurės Airiją atkeliaujančios prekės iš JK ir kitų šalių turės būti patikrinamos dėl ES standartų atitikimo.

Manoma, kad specialaus statuso vien Šiaurės Airijai suteikimas galimai pakenktų JK vienybei.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Siena tarp Airijos ir Šiaurės Airijos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Siena tarp Airijos ir Šiaurės Airijos

„Problema yra ta, kad tai (susitarimo projektas – red.) fundamentaliai kenkia Jungtinės Karalystės konstituciniam ir ekonominiam integralumui. Jei ji (JK) nori pasitraukti iš susitarimo, tuomet turės palikti Šiaurės Airiją užnugaryje...

Tai neabejotinai darys spaudimą Škotijai. Škotijos nacionalistai pasinaudos šiuo susitarimu, kad įgyvendintų nepriklausomos Škotijos darbotvarkę“, – tikino DUP atstovas.

2014-ųjų rudenį Škotijoje vyko referendumas dėl pasitraukimo iš Jungtinės Karalystės. 55,3 proc. balsavusiųjų pasisakė prieš nepriklausomybę, vienas jų argumentų – galimybė pasilikti Europos Sąjungoje.

Referendume dėl „Brexit“ 62 proc. balsavusių škotų pareiškė norintys likti Bendrijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ianas Blackfordas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ianas Blackfordas

J.Donaldsonui pareiškus, kad Th.May susitarimas paskatins Škotijos nacionalistus, Škotijos nacionalinės partijos (SNP) lyderis Vestminsteryje Ianas Blackfordas BBC teigė, kad atskiras susitarimas Šiaurės Airijai turėtų reikšti atskirą susitarimą ir Škotijai.

„Kaip mes suprantame, su Šiaurės Airija bus sudarytas skirtingas susitarimas. Dabar Šiaurės Airijai leidžiama likti bendroje rinkoje, todėl, žinoma, Škotijai turėtų būti suteikta tokia pati galimybė“, – teigė I.Blackfordas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Theresa May ir Arlene Foster
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Theresa May ir Arlene Foster

Minėtos Šiaurės Airijos Demokratinės junionistų partijos (DUP) lyderė Arlene Foster trečiadienį vyksta į Londoną ir televizijai „Sky News“ sakė, kad atėjo „neramūs laikai“.

„Negalime būti atskirti nuo likusios JK dalies, nei kalbant apie muitus, nei ... apie reguliavimą, – sakė ji. – Tikimės, kad iš tiesų pamatysime tekstą ir galėsime tai patys įvertinti.“

Nepakanka laiko?

Britų ir ES derybininkai prieš trečiadienio terminą suintensyvino derybas, kad iki jo pasiektų susitarimą ir būtų laiko šį mėnesį sušaukti specialų viršūnių susitikimą.

Europos šaltiniai Briuselyje naujienų agentūrai AFP sakė, kad jei Th.May užsitikrins savo vyriausybės paramą, tuomet po ambasadorių trečiadienio susitikimo penktadienį galėtų įvykti antras susitikimas, o pirmadienį – ES ministrų susitikimas prieš viršūnių susitikimą.

VIDEO: Mokosi iš T.May: Jeanas-Claude'as Junckeris atkartojo Didžiosios Britanijos ministrės šokių judesius

ES lyderiai tuomet susirinktų į neeilinį viršūnių susitikimą – tikriausiai lapkričio 25 dieną – ir pasirašytų susitarimą.

Tačiau keli diplomatai padėtį vertino atsargiai. Vienas jų AFP sakė, kad iki pirmadienio liko labai nedaug laiko.

Derybos buvo mėnesius įstrigusios dėl to, kaip išvengti patikrinimų prie Jungtinei Karalystei priklausančios Šiaurės Airijos sienos su ES nare Airija, kol Londonas sudarys – jei sudarys – naują prekybos susitarimą su Briuseliu.

Pranešama, kad susitarime numatytas mechanizmas, kuriuo Britanija galėtų pasinaudoti bandydama pasitraukti iš apsidraudžiamųjų priemonių susitarimo. Tai buvo svarbus euroskeptikų Konservatorių partijoje reikalavimas.

Populiarus bulvarinis laikraštis „The Daily Mail“ pirmajame puslapyje išspausdino antraštę „Paskutiniojo teismo diena“ ir paragino savo centro dešinės skaitytojus suteikti susitarimui „teisingą progą“.

Leiboristų lyderis Jeremy Corbynas sakė, kad palauks detalių, bet užsiminė, kad susitarimas „tikriausiai nebus geras šaliai“.

Susitarime numatomas metų ir devynių mėnesių pereinamasis laikotarpis po Britanijos išstojimo kitų metų kovą. Šio laikotarpio metu Londonas laikytųsi ES taisyklių, kol abi šalys susiderės dėl naujų prekybinių santykių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius