Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karybos ekspertas: per tiek laiko Rusija galėtų užimti antrąjį pagal dydį Ukrainos miestą – Charkivą

Rusija gali užimti antrąjį pagal dydį Ukrainos miestą Charkivą „per kelis mėnesius“, jei Maskva surengs „galingą puolimą“, leidiniui „Newsweek“ sakė su Jungtinių Valstijų vyriausybe ir Pentagonu siejamo tyrimų centro „Rand Corporation“ Europos padalinio gynybos strategijos, politikos ir pajėgumų tyrimų vadovas Jacobas Parakilas.
Rusijos apšaudymo padariniai Charkive
Rusijos apšaudymo padariniai Charkive / „Reuters“/„Scanpix“

Jo nuomone, net ir sustabdžius pagalbos Ukrainai srautą, „sėkmingas Charkivo puolimas Rusijai būtų didelis iššūkis, tačiau jis nėra visiškai neįmanomas“.

Charkivas yra vos už 30 kilometrų nuo Rusijos sienos, todėl „lėtas ir kruopštus puolimas“ gali reikšti, kad Maskvai pavyks perimti miesto kontrolę „per kelis mėnesius“.

Analitikas paaiškino, kad miesto lokacija suteikia Maskvai galimybę geriau išdėstyti ir palaikyti savo puolamąsias pajėgas. Ne mažiau svarbus faktorius, kad Ukrainos turimi ginkluotės rezervai šiuo metu yra gerokai tuštesni nei pernai.

Kremlius gali turėti iniciatyvą mūšio lauke, tačiau jam vis dar sunkiai sekasi įgyvendinti veiksmingą jungtinių ginklų taktiką, pridūrė „RAND“ korporacijos analitikas.

Tačiau Ukrainos gynėjai ryžtą išlaiko. „Ar puolimo atveju Ukrainos gynybos pajėgos sugebės apginti Charkivą be JAV karinės pagalbos? Galime!“ – pareiškė pulkininkas Andrijus Zadubinas, Ukrainos šiaurės rytų karių grupės „Chortyčia“ atstovas spaudai.

„Bet tai bus dešimčių tūkstančių Ukrainos karių gyvybių kaina“, kurių kiekvienas stengiasi sulaikyti Rusijos kariuomenę, turinčią daugiau įrangos ir daugiau karių, sakė jis leidiniui „Newsweek“.

„Be amerikiečių pagalbos mums bus sunku, – pridūrė atstovas spaudai. – Bet mes neturime kito pasirinkimo. Turime kautis iki mirties.“

Hipotetinis Rusijos puolimas prieš Charkivą turi išlygų. Kremlius gali turėti iniciatyvą mūšio lauke, tačiau jam vis dar sunkiai sekasi įgyvendinti veiksmingą jungtinių ginklų taktiką, pridūrė „RAND“ korporacijos analitikas, nes Rusija vis dar neapdairiai meta savo karius į atakas, kurių metu žūsta daug žmonių.

„Telegram“ nuotr./Rusai smogė Charkivui
„Telegram“ nuotr./Rusai smogė Charkivui

„Rusijos kariuomenė gali sau leisti patirti daugiau nuostolių ilgesnį laiką nei ukrainiečiai, – pabrėžė J.Parakilas. – Kyjivo kariuomenė sprendžia, kaip papildyti savo gretas, ir anksčiau šį mėnesį Volodymyras Zelenskis pasirašė sprendimą sumažinti šaukimo į kariuomenę amžių nuo 27 iki 25 metų.

Antradienį pranešta, kad Ukrainos prezidentas pasirašė mobilizacijos įstatymo projektą, kuris įsigalios praėjus vieno mėnesio laikotarpiui.

Anksčiau V.Zelenskis perspėjo, kad Rusija ruošiasi birželio 1 d. papildomai mobilizuoti 300 tūkst. karių. Nelabai optimistiškai nuteikė ir NATO Europos vadavietės vadovas generolas Christopheris Cavoli, praėjusią savaitę JAV įstatymų leidėjams sakęs, kad Rusijos kariuomenė yra 15 proc. didesnė nei 2022 m. vasarį ir kad ji mokosi iš daugiau nei dvejus metus trukusio karo klaidų.

Taip pat nėra iki galo aišku, ar Maskva teiks pirmenybę Charkivui, atitraukdama išteklius nuo mūšio epicentrų Donecko regione, o Vakarų ekspertai skeptiškai vertina tai, kad Maskva galėtų išlaikyti savo operacijų tempą rytuose, tuo pat metu rengdama puolimą toliau į šiaurę prie Charkivo.

Ukrainos pajėgų gebėjimas atremti Rusijos puolamąsias operacijas smarkiai sumažėjo dėl amunicijos trūkumo ir artimiausiu metu toliau mažės.

„Pagrindinės Rusijos žudikų pastangos sutelktos Donbase, – pabrėžė A.Zadubinas. – Tačiau negalime atmesti jokių galimybių.“

Paskutinėmis savaitėmis Charkivas patyrė vis didesnius ir intensyvesnius Rusijos smūgius. Sunaikinta miesto energetikos infrastruktūra r sugriauta daugybė pastatų.

„Dėl to, kad Charkivo regionas yra netoli sienos, jis beveik kasdien yra nuolat apšaudomas Rusijos, – įvertino atstovas spaudai ir pridūrė, kad smūgiais siekiama pasėti baimę tarp regiono gyventojų. – Patį Charkivo miestą Rusijos Federacija apšaudo naudodama valdomas aviacines bombas ir įvairaus tipo raketas.“

Ukrainos pareigūnai dar kartą paragino įrengti oro gynybos sistemas, o A.Zadubinas jiems antrino. Ukrainai „gyvybiškai svarbu apsaugoti dangų virš Charkivo“, – sakė jis.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“/Ukrainos kariai
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“/Ukrainos kariai

Charkivo regionas yra „labai svarbus, – pabrėžė V.Zelenskis, praėjusią savaitę lankydamasis šiaurės rytų Ukrainoje. – Turime būti pasirengę. Ir rusai turi matyti, kad esame pasirengę gintis.“

„Mūsų žmonės turi suprasti, kad Ukraina yra pasirengusi, jei priešas bandytų pulti“, – pridūrė jis.

Tuo pat metu Ukrainos pajėgų gebėjimas atremti Rusijos puolamąsias operacijas smarkiai sumažėjo dėl amunicijos trūkumo ir artimiausiu metu toliau mažės, jei Jungtinės Valstijos nesuteiks karinės pagalbos, rašė Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai. Pasak jų, su tokia dalia susiduria Ukrainos ginkluotosios pajėgos rytinėje šalies dalyje, kur yra Charkivas.

Karybos žinovai nurodė, kad kol kas Rusijos pajėgos naudojasi Ukrainos kariuomenės materialinių išteklių trūkumu, kad pasiektų nedidelių taktinių laimėjimų, tačiau ilgainiui jie gali būti išspręsti reikšmingesnių ir grėsmingesnių laimėjimų mūšio lauke.

„Verstka“ šaltiniai pažymėjo, kad „niekas nenori antrojo pagal dydį Ukrainos miesto paversti antruoju Mariupoliu“, todėl „yra idėja“ paversti jį parodomąja vieta, kurioje rusai „moka civilizuotai kariauti“.

Ukraina ruošiasi atremti didelį Rusijos puolimą, kurio tikimasi gegužės pabaigoje ir birželio pradžioje, tačiau be Vakarų karinės pagalbos tai padaryti bus „katastrofiškai sunku“, anksčiau pripažino Ukrainos karinės žvalgybos vadas Kyrylo Budanovas.

Prezidento administracijai artimi šaltiniai nepriklausomai svetainei „Meduza“ sakė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „pajuto Ukrainos silpnumą“ ir ruošiasi dar vienam bandymui užimti Kyjivą arba Charkivą.

Pasak jų, Kremlius laiko Charkivo užėmimą „realiu tikslu“, po kurio karas galėtų palaipsniui baigtis.

„Simboliškai tai taip pat yra pergalė. [Užimti] milijoninį miestą, kuriame gyvena daug rusakalbių gyventojų“, – aiškino vienas iš „Meduza“ pašnekovų.

Tuo tarpu leidinio „Verstka“ šaltiniai pažymėjo, kad „niekas nenori antrojo pagal dydį Ukrainos miesto paversti antruoju Mariupoliu“, todėl „yra idėja“ paversti jį parodomąja vieta, kurioje rusai „moka civilizuotai kariauti“.

Ukrainos valstybinė skubios pagalbos tarnyba/Balandžio 4 d. naktį Rusija maiškai atakavo Charkivo miestą
Ukrainos valstybinė skubios pagalbos tarnyba/Balandžio 4 d. naktį Rusija maiškai atakavo Charkivo miestą

Pasirodžius pranešimams apie galimą Charkivo puolimą, į Charkivo sritį nuvyko Ukrainos prezidentas.

Vietos karinės administracijos vadovas Olehas Synjehubovas patikslino, kad prie sienos buvo įrengta plati tranšėjų, žeminių ir kitų slėptuvių sistema. Regione taip pat planuojama įrengti „drakono dantis“ ir kasti prieštankinius griovius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius