-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karybos ekspertas: Ukraina gali nusitaikyti ir į kitus svarbius objektus Rusijoje

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys soscialiniame tinkle „Facebook“ trečiadienio vakarą publikuotoje karo apžvalgoje pažymėjo, kad, nors fronte didelių pokyčių neįvyko, o mūšiai tęsiasi, Ukraina artimiausiu metu gali nusitaikyti ir į daugiau svarbių objektų Rusijoje.
Ukrainos karys
Ukrainos karys / Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“

Pasak eksperto, „fronte nieko naujo, mūšiai tęsiasi, Rusijos pajėgos išlaiko iniciatyvą ir puola, bet ukrainiečiai toliau apsigina“.

E.Papečkys nurodė, kad padėtis tikrai nėra lengva, bet nėra ir kritinė: „Kaip ir prognozavau, agresoriaus pastangos nukreiptos Časiv Jaro link“.

„Tačiau yra ir nelabai gera žinia. Charkivas pirmą kartą atakuotas sklendžiančiomis bombomis FAB-500 su moduliu UMPK. Tai reiškia, kad ukrainiečių oro gynyba šiame rajone nebėra pajėgi sustabdyti Rusijos aviacijos, ir agresorius gali pradėti beveik nebaudžiamą miesto bombardavimą dideliu kiekiu pigesnių nei raketos bombų.“

Ekspertas paaiškino, kad įprastai vienas lėktuvas perneša 2 tokias bombas (pakabinti galima ir daugiau, bet racionaliausia pernešti po 2), kurių kiekviena turi 300 kg sprogstamąjį užtaisą.

Palyginimui, sausumos raketos „Iskander“, jūrinės „Kalibr“ ir aviacinės Ch-101 perneša 400-480 kg užtaisą, yra daug brangesnės o joms pagaminti reikia deficitinių komponentų ir daug daugiau laiko.

„Wikipedia“/Aviacinė bomba FAB-500
„Wikipedia“/Aviacinė bomba FAB-500

„FAB-500 yra senos, pigios aviacinės bombos, kurios su sumontuotu UMPK moduliu gali atakuoti taikinius daug taikliau ir iš 40-50 km atstumo. 10 lėktuvų Su-34 gali pernešti tokį patį sprogstamosios medžiagos kiekį, kaip 15 raketų. O tai leidžia pradėti tokio masto arčiau fronto linijos esančių miestų bombardavimą, kokio negalima pasiekti jokiomis raketomis“, – dėstė E.Papečkys.

To pasekoje, pasak eksperto, ukrainiečiai bus priversti pritraukti papildomas oro gynybos sistemas, tuo pačiu apnuogindami kitus svarbius taikinius ir patirdami didesnius priešlėktuvinių vienetų nuostolius.

„Žinoma, Charkivas karo pradžioje buvo dar intensyviau apšaudomas artilerija ir salvinėmis raketinėmis sistemomis, bet jeigu rusai sugebės miestą nuolat bombarduoti, bus daugiau aukų ir sugriovimų.“

E.Papečkio nuomone, gera žinia yra NATO narių svarstymai dėl rusų raketų numušimo virš Ukrainos, jeigu jos skrieja NATO valstybių link ir yra tikimybė, kad sprogs jų teritorijoje.

„Tai reiškia, kad Lenkijoje arba Rumunijoje prie sienos su Ukraina stovinčios oro gynybos sistemos pridengs dalį Ukrainos teritorijos. Tai labai trukdytų rusams atakuoti kai kurią uosto infrastruktūrą Odesos srityje. Ir rusai nirš, bet neturės ką pasakyti, nes NATO užtikrins savo narės saugumą.“

Reziumuodamas ekspertas pažymėjo, kad fronte ir toliau vyks rutininės kovos, siekiant vienas kitą kiek galima labiau išsekinti iki vasaros.

„Rusams vis didesnį pranašumą suteikia jų aviacija. Ukrainiečiai toliau stiprins smūgius bepiločiais ir raketomis taikiniams okupuotame Kryme ir Rusijos naftos perdirbimo įmonėms. Bet artimiausiu metu gali nusitaikyti ir į daugiau svarbių objektų Rusijoje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius