Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas iš tiesų vadovauja V.Putino puolimui Ukrainoje?

Nors apie Rusijos kariuomenės invazijos Ukrainoje pasiekimus prezidentui Vladimirui Putinui pranešinėja gynybos ministras Sergejus Šoigu, tačiau svarbiausius reikalus fronte V.Putinas aptaria ne su juo ir ne su Rusijos kariuomenės generalinio štabo viršininku Valerijumi Gerasimovu ar su S.Šoigu pavaduotoju Genadijumi Židko, kuris vadinamas Rusijos kariuomenės Ukrainoje vadu.
Rusijos puolimo Donbase vadai: „Pietų“ grupuotės vadas generolas Sergejus Surovikinas ir „Centro“ grupuotės vadas generolas Aleksandras Lapinas
Rusijos puolimo Donbase vadai: „Pietų“ grupuotės vadas generolas Sergejus Surovikinas (kairėje) ir „Centro“ grupuotės vadas generolas Aleksandras Lapinas / Mil.ru nuotr.

Pirmadienį Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu per tiesiogiai transliuotą susitikimą pranešė prezidentui Vladimirui Putinui apie visišką Lysyčansko kontrolę ir apsišaukėliškos Luhansko liaudies respublikos LNR teritorijos „išlaisvinimą“. „Specialioji karinė operacija“ tęsiasi, – sakė S.Šoigu.

Tačiau V.Putinas savo gynybos ministrui atsakė, kad generolai Lapinas ir Surovikinas jau pateikė jam pasiūlymus dėl operacijos Ukrainoje tęsimo, praneša BBC Rusijos tarnyba.

Taip jis patvirtino JAV Karo tyrimų instituto išvadas, kuriose teigiama, kad „už taktinius veiksmus Lysyčansko srityje buvo atsakingi iš karto du aukšto rango karo vadai“. Iš to ekspertai padarė išvadą, kad V. Putinas didelę reikšmę teikia Lysyčansko užėmimui ir Rusijos kariuomenės atitraukimui prie Luhansko srities administracinių sienų.

Be to, susitikime su S.Šoigu V.Putinas sakė, kad „daliniai, dalyvavę LNR išvadavime, turi pailsėti, stiprinti savo kovinius pajėgumus“, o karinės formuotės, įskaitant „Rytų“ ir „Vakarų“ grupes, „turi vykdyti savo užduotis pagal iš anksto patvirtintą planą“.

Jis taip pat suteikė „Rusijos didvyrio“ vardą „Centro“ grupuotės vadui generolui pulkininkui Aleksandrui Lapinui ir Pietų karinės apygardos 8-osios armijos vado pavaduotojui generolui majorui Esedullai Abačevui.

JAV Karo tyrimų institutas pranešė, kad už taktinę veiklą Lysyčansko operacijoje atsakingi du labai aukšto rango Rusijos vadai. Centrinės karinės apygardos vadas generolas pulkininkas Aleksandras Lapinas ir Rusijos oro ir kosmoso pajėgų vadas armijos generolas Sergejus Surovikinas (kuris taip pat vadovauja Rusijos „Pietų“ kariuomenės grupei Ukrainoje) yra atsakingi už Lysyčansko ir į vakarus nuo jo esančios teritorijos užėmimą.

Nuotr. iš ruwikipedia.org/Generolas Sergejus Surovikinas
Nuotr. iš ruwikipedia.org/Generolas Sergejus Surovikinas

Anot JAV Karo tyrimų instituto, dviejų tokių aukšto rango karininkų dalyvavimas toje pačioje užduotyje nedidelėje fronto dalyje yra nepaprastas ir greičiausiai rodo, kokią reikšmę Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas teikia Lysyčansko ir Luhansko srities užėmimui, taip pat tai, kad jis nepasitiki jaunesniais karininkais, galinčiais atlikti šį darbą.

Nuotr. iš ruwikipedia.org/generolas Aleksandras Lapinas
Nuotr. iš ruwikipedia.org/generolas Aleksandras Lapinas

Tai jau ne pirmas pranešimas apie tai, kad V.Putinas keičia Rusijos invazijos į Ukrainą vadovus. Rusijos generalinio štabo viršininkus Valerijus Gerasimovas jau kurį laiką yra nuošalyje.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Valerijus Gerasimovas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Valerijus Gerasimovas

Gegužę buvo pranešta, kad Rusijos kariuomenės, vykdančios karą Ukrainoje, vadu paskirtas generolas Aleksandras Dvornikovas, tačiau jis po kelių savaičių dingo iš viešumos ir pranešimų.

Rusijos gynybos ministerijos nuotr./Aleksandras Dvornikovas
Rusijos gynybos ministerijos nuotr./Aleksandras Dvornikovas

Birželio pradžioje pranešta, kad A.Dvornikovą pakeitė Rusijos gynybos viceministras Genadijus Židko.

Dabar V.Putinas per susitikimą su S.Šoigu pranešė, kad dėl svarbiausių fronto reikalų tariasi su S.Surovikinu ir A.Lapinu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius