-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas įvyktų Rusijos elitui pašalinus V.Putiną? Nuo taikaus valdžios perdavimo iki regionų sukilimo

Rusijai patyrus karinį pralaimėjimą Ukrainoje, Vladimiro Putino režimas gali žlugti. Tada Rusijoje įmanomi keli scenarijai: valdžios perdavimas susitarus elitui arba mažiau kontroliuojamas chaosas, kurio metu gali sukilti nuoskaudų Maskvai turintys regionai, o šalyje įsiliepsnoti pilietinis karas, teigia ekspertai.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Pralaimėjimas Ukrainoje reikštų Vladimiro Putino žlugimą. Jis kol kas išsilaikė, nes elitas vis dar tikisi, kad jis gali suteikti Rusijai karinę pergalę. Tačiau jei Rusija bus priversta pasitraukti iš visų okupuotų žemių, V.Putinas jiems bus nenaudingas ir jį teks pašalinti“, – interviu Prancūzijos laikraščiui „Le Figaro“ sakė Rusijos reikalų ekspertė, knygų autorė Francoise Thom.

Jos vertinimu, tą dieną, kai V.Putinas bus nušalintas nuo pareigų arba nužudytas, jei tokia diena išauš, galime tikėtis milžiniškos krizės.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas

Pasak F.Thom, Rusijos karas Ukrainoje jau rodo valdžios vertikalės irimo pradžią.

„Jau matome pirmuosius to požymius – ginkluotųjų pajėgų susiskaldymą į grupes: Kadyrovo, Prigožino, kariuomenės specialiosios pajėgos, FSB ir Nacionalinės gvardijos pajėgos ar net regioninių gubernatorių pajėgos, kurioms V.Putinas, baimindamasis politinių neramumų tarp gyventojų ir paskelbęs dalinę mobilizaciją, suteikė teisę pačioms organizuoti savo gynybą. Kai rusai grįš iš Ukrainos, Prigožino iš kalėjimų mobilizuoti rekrūtai taps nemažu neramumų ir anarchijos šaltiniu. Kaip ir 1953 m., kai mirė Stalinas, Berijai atvėrus gulagų duris, kilo didelė nusikaltimų banga“, – teigė F.Thom.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ramzanas Kadyrovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ramzanas Kadyrovas

Ji sakė matanti du galimus scenarijus Rusijoje nuvertus V.Putiną. Pirmasis būtų kontroliuojamas valdžios perėmimas, elitui susitarus.

„Prigožinas ar Kadyrovas kol kas yra tik gąsdintojai, kaip Gorbačiovo ir Jelcino laikais buvo ultranacionalistas Vladimiras Žirinovskis. Iš KGB gali atsirasti liberalizacijai palankių elementų. Jie nebus demokratai, tačiau bandys užmegzti ryšius su Vakarais ir prisistatys kaip pragmatiški reformatoriai. Jų tikslas tikriausiai bus grįžti į 2000-ųjų Rusiją, kuri pardavinėjo naftą ir dujas Europai. Jie sieks, kad sankcijos būtų panaikintos“, – teigė F.Thom.

Antruoju atveju, įmanoma, kad Rusijos regionuose prasidės sukilimai.

„Neaišku, ar perėjimas ir toliau bus kontroliuojamas. Galbūt ją organizavusios mažos komandos bus greitai nušluotos. Neįmanoma atsakyti į klausimą, ar kils sukilimas Rusijos regionuose, kurie buvo paaukoti Putino laikotarpiu, ištuštėjo ir turi gilių nuoskaudų“, – teigė Prancūzijos ekspertė.

Ji sakė neabejojanti, kad ilgainiui Rusijoje ir toliau liks autokratija – praplautų smegenų visuomenėje vargu, ar įsitvirtintų demokratas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mobilizuoti Rusijos rezervistai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mobilizuoti Rusijos rezervistai

„Galbūt gyventojai sukils, bet, kaip visada Rusijoje, tai baigsis nauja autokratija. Neįsivaizduoju, kad į valdžią ateitų demokratas. Rusams dvidešimt metų buvo plaunamos smegenys, gyventojai yra intelektualiai ir morališkai suluošinti. O tada viskas priklausys nuo Vakarų reakcijos Ar pavyks daryti spaudimą Rusijai, kad ši pradėtų tikrą decentralizaciją? Tai labai svarbus klausimas. Ar provincijos galės išsaugoti savo išteklius? Mažesnė priklausomybė nuo Maskvos? Negalima atmesti ir kitos Rusijos galimybės. Tačiau jei galiausiai turėsime Putino sistemą be Vladimiro Putino, ilgainiui vėl iškils ta pati problema. Be to, Rusija bus grėsmingesnė, nes bus pasimokiusi iš Vladimiro Putino nesėkmių“, – įspėjo istorikė.

Įspėjimai dėl pilietinio karo

Dėl karo Ukrainoje atsistatydinęs buvęs Rusijos misijos Jungtinėse Tautose diplomatas Borisas Bondarevas sako, kad V.Putino įsiveržimas į Ukrainą gali nuversti Kremliaus vadovą, sukelti pilietinį karą ar net galutinai suskaldyti šalį.

Žurnale „Foreign Affairs“ paskelbtame straipsnyje jis perspėjo, kad dėl propagandos masto pataikūnų apsuptas V.Putinas sprendimus priima be jokio kritiško įvertinimo.

„Jei Putinas bus pašalintas iš posto, Rusijos ateitis bus labai neaiški“, – teigė B.Bondarevas, Rusijos užsienio reikalų ministerijoje dirbęs du pastaruosius dešimtmečius.

„Visiškai įmanoma, kad jo įpėdinis bandys tęsti karą, ypač atsižvelgiant į tai, kad pagrindiniai V.Putino patarėjai kilę iš saugumo tarnybų. Tačiau Rusijoje niekas neturi tokio autoriteto, todėl šalyje greičiausiai prasidėtų politinių neramumų laikotarpis. Ji gali net nugrimzti į chaosą“, – rašė B.Bondarevas.

Pasak jo, bet kokios paliaubos Ukrainoje suteiktų Putinui laiko.

„Bet kokios paliaubos tik suteiks Rusijai progą apsiginkluoti prieš naują puolimą“, – sakė jis.

Kartu B.Bondarevas sakė, kad Vakarai turėtų nesiekti visiško Rusijos pažeminimo pralaimėjimo atveju – esą nuosaikesnis elgesys leistų lengviau rusams susitaikyti su imperijos žlugimu.

Apie Rusijos subyrėjimo perspektyvą interviu 15min neseniai kalbėjo ir buvęs JAV sausumos pajėgų Europoje vadas atsargos generolas Benas Hodgesas.

„Manau, kad Kadyrovas ir čečėnai mato galimybę visiškai atsiskirti arba perimti kontrolę. Prigožinas negauna įsakymų iš Gerasimovo ar Šoigu. Jis yra savarankiškas ir turi didelę bei augančią karinę struktūrą. Taigi, Rusijos pusėje nėra nuoseklių, darnių kovinių pajėgų. Šalia to, ilgėja aukų sąrašas. Kremlius nebegali nuslėpti nuo gyventojų, kiek tūkstančių žmonių žuvo.

Rusijos ekonomikos būklė yra siaubinga, ir ji tik blogės. Jiems tenka importuoti žiemos karines priemones, žiemines uniformas iš Šiaurės Korėjos. Kokia bloga gali būti ekonomika, jei jie turi tai daryti? Taigi, kas nutiks? Aš nežinau. Niekada nepropaguočiau režimo pakeitimo. Kad ir kas ateitų po Vladimiro Putino, nėra jokios garantijos, kad Vakarams bus geriau. Bet manau, kad turėtume būti pasirengę galimam Rusijos Federacijos subyrėjimui įvykus tam tikriems pokyčiams Kremliuje“, – kalbėjo B.Hodgesas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius